הסיוט הכי גדול של כל כדורגלן זה להיפצע באופן שישבית אותו ויאלץ אותו לשבת על הספסל. גורלות של מאמנים, מצב הרוח של האוהדים ומאזן התוצאות הצפויות - כל אלו ישתנו בגלל פציעה של שחקן. פציעה מתרחשת תמיד בזמן הלא מתאים, היא מתסכלת וגורמת לשחקן וצוות הנבחרת להתמודד עם הרכב שונה וההשלכות שלו. נבחרת שתגיע מוכנה ותסבול ממעט פציעות, תהיה מועמדת לזכייה בגביע העולם. מסתמן שעד כה הטריקולור סובלים מחוסר מזל, עם הפציעות של קארים בנזמה בגיד הארבע ראשי, לוקאס הרננדס בתוך מפרק הבר, ניימאר עם פציעתו בקרסול וזו רק ההתחלה.
בתור שחקן בעבר וכמי שמטפל ומלווה קבוצות ושחקנים לאורך השנים, אני יודע עד כמה פציעה יכולה לכאוב, בגוף ובנפש. במונדיאל הקרוב ובתקופה שאחריו, צפויים להיפצע שחקנים רבים בשל העומס החריג והמשמעותי עליהם בתקופה הזאת חלק גדול מהשחקנים מגיע לאחר צפיפות משחקים של אמצע העונה, זמן הכנה קצר מאד ופציעות קטנות שיכולות להפוך למשמעותיות מאד בגלל עייפות הגוף. כשתראו את המשחקים ותראו פציעה קרוב לוודאי שהשחקן יסבול מאחת מהפציעות הבאות.
מתיחה באזור המפשעה:
מתיחה של גידים באזור המפשעה אופיינית לשרירי הירך הפנימית (השרירים המקרבים). פציעה זו נפוצה מאוד אצל כדורגלנים ויכולה לגרום לירידה משמעותית בתפקוד. כדורגלנים המעוניינים לחזור ולהתאמן בהקדם האפשרי, צריכים להיות מאוד קשובים לגוף שלהם, ולהקפיד על תוכנית אימונים הדרגתית וחזרה מבוקרת למגרשים בתום תהליך השיקום. פציעה שלא מטופלת בצורה טובה עלולה להפוך למטרד לתקופה מאד ממושכת.
קרע בארבע ראשי:
קרע בשריר/גיד הארבע ראשי יתרחש לרוב תוך כדי תנועה מהירה וחדה לדוגמה בזמן בעיטה חזקה בכדור. בקרעים של גיד הארבע ראשי בשחקני כדורגל מקצועיים דוגמת שחקן נבחרת צרפת קארים בנזמה, הטיפול המועדף יהיה הזרקות רגנרטיביות לזירוז ההחלמה בשילוב עם פיזיותרפיה, ולעיתים רחוקות יועדף הטיפול הניתוחי, בו נקבע בעזרת עוגנים את הגיד בחזרה למקומו באגן.
נקע בקרסול:
אתמול (חמישי) במשחק בין ברזיל לסרביה כולנו ראינו את הדאגה והבכי לאחר הפציעה בקרסול של ניימאר. כידוע, ניימאר סבל בעבר משבר באיזור כף הרגל ואפילו נותח בשל כך מה שהעלה בהחלט את מפלס החרדה בצוות המטפל ובשחקן .הפציעה נגרמת לאחר תנועה מהירה, סיבובית וגורמת למתיחה או לקרע ברצועה המחברת בין העצמות בקרסול שאחראית על יציבותו. ראשית יש לשלול שבר באמצעות הבדיקה הקלינית, ובמידת הצורך יש לבצע צילום רנטגן ובדיקת אולטרסאונד, לווידוא תקינות הרצועות והגידים. אם מדובר בנקע פשוט, הטיפול השמרני בפיזיותרפיה יכלול קומפרסים קרים, הפחתת כאב ונפיחות, חבישה בעת הצורך, שיפור של טווחי תנועה בקרסול בכל הכיוונים הרלוונטיים, חזרה של תנועות משולבות כוח, ואימון של מערכת העצבים, התחושה ושיווי המשקל. הטיפול יכלול לרוב תרגילים אקטיביים ופסיביים, טייפינג ועוד. במקרים בהם הכאב יימשך למרות הטיפולים או אם אנחנו מעוניינים לזרז את זמן ההחלמה בשחקנים מקצועיים - מומלצת הזרקת PRP / PRGF לאזור הפגוע. במקרים בהם יש חוסר יציבות משמעותי אמליץ על ניתוח על מנת לאפשר יציבות לקרסול.
מתיחה או קרע של ההמסטרינגס:
מתיחה בשרירי הירך האחוריים נפוצה מאוד בכדורגלנים. תנועות חדות ומהירות של שרירי הירך כמו ספרינט, יכולות לגרום לפציעה. החלמה של שרירי הירך האחורי עלולה להיות מאוד מתסכלת, מכיוון שהשרירים משתתפים כמעט בכל הפעילויות היומיומית, והשריר אינו תמיד מקבל את המנוחה הנדרשת להחלמתו. בקרעים משמעותיים של גיד ההמסטרינגס בשחקני כדורגל מקצועיים, לעתים יועדף הטיפול הניתוחי ובוא נקבע בעזרת עוגנים את הגיד בחזרה למקומו באגן.
קרע ברצועה הצולבת:
קרע ברצועה הצולבת הקדמית של הברך שכיח אצל כדורגלנים, כשהפציעה לרוב מתרחשת בעקבות חבלה סיבובית ולא ישירה בברך. תפקידה של הרצועה הצולבת בברך הוא לייצב את הברך במישור הקדמי-אחורי, ואם הפגיעה ברצועה היא קרע חמור או מלא, תישקל אפשרות ניתוחית לשחזור הרצועה. כשאני מקבל החלטה, יחד עם השחקן, על ניתוח - חשוב מאוד להכין את הברך לניתוח מבעוד מועד. חשוב להוריד נפיחות, לשפר טווחים ולשמר כוח, כדי להביא לברך “אופטימלית” לניתוח. לאחר הניתוח, נתחיל בשיקום, אשר יכול להיערך כשנה ובו נצמדים לפרוטוקול הטיפולי.
קרע במניסקוס:
בקרע במניסקוס אצל כדורגלן, כמעט תמיד נעדיף לתפור ולשמור על מבנה המניסקוס כאשר הדבר אפשרי.
כותב המאמר הוא ד”ר יניב יונאי, מומחה בכירורגיה אורתופדית, ניתוחי ארתרוסקופיה ופציעות ספורט. ד”ר יונאי משמש כמנהל יחידת הספורט בבית החולים הלל יפה, ובעל מרפאה פרטית בה מאבחן ומטפל בספורטאים מקצוענים וחובבנים.