נבחרת קטאר תהיה היחידה מבין 32 המשתתפות במונדיאל שתערוך הופעת בכורה בטורניר הגמר ובכך תהפוך לראשונה בהיסטוריה שמגיעה לטורניר כמארחת מבלי שהעפילה אליו בטורנירים קודמים. בשל כך לא מצפים ממנה להרבה.
מדובר אמנם במדינה עשירה מאוד ששחקניה זוכים לתנאים הטובים ביותר ומקבלים כל מה שדרוש, אבל גם במדינה קטנה (פחות מ-3 מיליון תושבים) ללא ניסיון של השתתפות במעמד שכזה, ללא מסורת וללא הישגים ראויים לציון ברמה העולמית הגבוהה. אף אחד מהשחקנים בסגל לא כיכב בליגה בכירה באירופה ורבים מהם אינם ילידי המקום אלא התאזרחו במדינה.
למרות זאת, 60,000 הצופים שיעודדו אותה במשחק הפתיחה מול אקוודור מצפים להופעה חיובית. קשה להאמין שקטאר תעפיל מבית שכולל גם את הולנד וסנגל ועליה לשמינית הגמר תדהים את עולם הכדורגל. תושבי קטאר מחכים לשריקת הפתיחה מאז קיבלה המדינה ב-2010 את הזכות לארח ובעקבות זאת ההתרגשות בקרב המקומיים גדולה.
בחמש משחקי הידידות האחרונים שקיימו באירופה השיגו "אל ענאבי" (השחקנים בצבע בורדו) חמישה ניצחונות רצופים, שהאחרון בהם היה 0:1 על אלבניה בספרד. גם הניצחונות האחרים לא היו על מעצמות כדורגל, אלא על יריבות דוגמת ניקרגואה, גוואטמלה, הונדורס ופנמה.
היתרון של הקטארים במונדיאל, מלבד הביתיות וההתלהבות, יהיה גם הגיבוש (כולם ללא יוצא מהכלל משחקים בליגה המקומית) וההתמקדות הממושכת במטרה הקרובה. הם יודעים היטב שהם לא הפייבוריטים, אבל מאמינים בעצמם וחולמים להפתיע.
הכוכב: יליד סודאן שהדהים את אסיה
אלמועז עלי הדהים כאשר שבר את שיא הכיבושים בטורניר הגמר של אליפות אסיה ב-2019 (9 שערים, כולל רביעייה לרשת צפון קוריאה שאחד מהם היה עם העקב) אותה סיים כמלך השערים וחגג חגיגה כפולה יחד עם הזכייה ההיסטורית של נבחרתו בתואר.
חלוצה בן ה-26 של אל דוהאיל, בן לאם סודנית, הגיע לקטאר מסודאן כשהיה בן 8. כבר אז החל לשחק באל מסימיר ובהמשך עבר לאספירה אקדמי וגם לבש את מדי יופן הבלגית.
בקיץ 2015 הצטרף לבוגרים של לאסק לינץ האוסטרית ובהמשך שיחק בקולטורל ליאונסה בליגה השלישית בספרד. מאז הגיע לאל דוהאיל ב-2016 זכה איתה בשלוש אליפויות קטאר (2017, 2018 ו-2020) ושני גביעים (2018 ו-2019) תוך שבלט ביכולת הכיבוש המפותחת שלו, הבעיטות החזקות והמדויקות לשער והידע לנצל כל טעות של היריב.
לא רק באליפות אסיה ב-2019 הצטיין עלי, הוא גם הוכתר כמלך שערי גביע הזהב של צפון ומרכז אמריקה (4 כיבושים) ב-2021 בו הודחה נבחרתו בחצי הגמר על ידי ארה"ב. האוהדים זוכרים בעיקר את הכיבוש המרהיב במיוחד שלו בגמר ב-2019 מול יפן, בו מצא את הרשת במספרת עוצרת נשימה אחרי שהקפיץ לעצמו את הכדור על הרגל בתוך הרחבה.
עלי עמד במוקד של מחלוקת כאשר ההתאחדות של איחוד האמירויות הגישה תלונה להתאחדות האסיאתית אחרי שנבחרתה הובסה 4:0 על ידי קטאר בחצי גמר אליפות אסיה ב-2019 (אלמועז עצמו הבקיע את אחד השערים). לטענת האמירתים הוא שותף שלא כחוק מכיוון שלא החזיק באזרחות של קטאר ולא שהה במדינה לפחות חמש שנים ברציפות לאחר שעבר את גיל 18. בסופו של דבר דחה בית הדין לספורט בשווייץ את התלונה.
עלי ינסה לא רק להצעיד את קטאר להצלחות במונדיאל, אלא גם להפוך בטורניר לכובש הגדול ביותר בהיסטוריה של המדינה. עם 42 השערים שלו במדים הלאומיים עד היום הוא רחוק שני כיבושים בלבד מהשוואת השיא (44 שערים) בו מחזיק מנסור מופתח שלבש את מדי הנבחרת 81 פעמים בין 1976 ל-2000.
השמאל שולט: שימו לב לאקרם עפיף
אם אלמועז עלי הוא חלוץ המטרה של נבחרת קטאר, שחקן הכנף אקרם עפיף מספק לו את רוב הכדורים בהגבהות ומסירות מדויקות מהאגף השמאלי. היריבות של קטאר יודעות היטב שרוב המצבים המסוכנים מגיעים מכיוונו כאשר הכדור נמסר לאגף ממנו הוא מרבה לפרוץ ולשלוח מסירות מסוכנות לרחבה. הדוגמה הבולטת לכך הייתה באליפות אסיה ב-2019, טורניר אותו סיים עם 10 בישולים.
שחקנה של אל סאעד בן ה-26 אינו גבוה (1.77 מטר), אבל בולט בשיער המקורזל אותו קיבל בתורשה מאביו שנולד בטנזניה וגדל בסומליה ואמו, בת להורים מסומליה ותימן. בצעירותו שיחק בסביליה וביופן הבלגית, ממנה עבר לוויאריאל (לא שיחק בשורותיה) והושאל לספורטינג חיחון לפני שהגיע לאל סאעד ב-2018 וזכה איתה פעמיים בגביע הקטארי (2020 ו-2021).
המאמן: פליקס סאנצ'ס בדרכו של גווארדיולה
הספרדי פליקס סאנצ'ס (46) שמכהן בתפקידו מאז 2017 ומציב בדרך כלל מערך 5-3-2, הצעיד את קטאר להישגים כמו זכייה בגביע אסיה ב-2019 והעפלה לחצי גמר גביע הזהב של צפון ומרכז אמריקה (השתתפה כמוזמנת) ב-2021.
סאנצ'ס, שנולד בברצלונה, לא רשם לזכותו קריירה ככדורגלן והחל לשמש כמאמן בצעירותו. תחילה עבד 10 שנים במחלקת הנוער של ברצלונה לפני שב-2006 הגיע לקטאר. שבע שנים הוא עבד באספירה אקדמי המקומית, שמינתה אותו על מנת שיטמיע במועדון את שיטת העבודה של ברצלונה ויעזור לגדל שחקנים כמו במאסיה המפורסמת. ואכן, בדומה לאלילו הגדול פפ גווארדיולה מציגות הקבוצות שלו כדורגל התקפי אך יעיל.
מאוחר יותר עבד סאנצ'ס בנבחרות הצעירות של קטאר וב-2014 הוביל את נבחרת הנוער של הנסיכות עד גיל 19 לזכיה בגביע אסיה. כעבור שלוש שנים החליף את האורוגוואי חורחה פוסאטי בתפקיד מאמן הבוגרת.
בתחילת דרכו לא רשם סאנצ'ס הצלחות כאשר קטאר לא הצליחה להעפיל למונדיאל ברוסיה 2018, הודחה בשלב הבתים של גביע המפרץ באותה שנה וגם סיימה את הקופה אמריקה 2019 אליו הוזמנה עם נקודה משלושה משחקים בשלב הבתים, אבל לאחר מכן הגיעו ההישגים.
הספרדי ידוע בקטאר כטיפוס רגוע שלא מתרגש יותר מדי מהצלחות וגם לא נותן לכשלונות להשפיע עליו. הוא מקורב לשחקנים ועובד איתם בצמוד במטרה לתקן טעויות ובנסיכות מקווים שהדבר יעזור להפתיע.
הרכב משוער
השוער סעד אלשייב בן ה-32 (75 הופעות) צפוי לפתוח בין הקורות. המתאזרח הפורטוגלי פדרו מיגל ("רו רו") קרבליו יפתח כמגן ימני (מוסעב חאדר שנולד בסודאן מועמד להחליפו) וחמאד אחמד מאל גראפה צפוי לשחק כמגן שמאלי. טארק סלמן, עבד אל קארים חסן ובועלאם חוחי (שלשתם מאל סאעד, האחרון נולד באלג'יריה) ישחקו כבלמים.
הקפטן חסן אל היידוס (165 הופעות) ומוחמד וואעד עבדול ווהאב (יליד עיראק) או קארים בודיאף (נולד בצרפת למשפחה ממוצא אלג'יראי-מרוקאי) מאל סאעד ישתפו פעולה בקישור עם עבדול עזיז חאתם מאל ריאן. אלמועז עלי ואקרם עפיף ישחקו בהתקפה.
משפחה ספורטיבית
אם שמו של שוער המשנה משעל ברשים נשמע לכם מוכר - צדקתם. מדובר באחיו הצעיר של האלוף האולימפי בקפיצה לגובה מוטעז עיסא ברשים וברור מי יהיה האוהד שיקפוץ הכי גבוה במקרה שהנבחרת תכבוש. שני האחים נולדו בקטאר למשפחה של מהגרים סודנים ומשעל (24) רשם עד היום 19 הופעות במדים הלאומיים.