הוועדה למניעת אלימות במגרשי הכדורגל התכנסה היום (חמישי) על להציג את מסקנותיה ואת הדרכים החדשות בהן היא המליצה להתאחדות לכדורגל לנהוג מול התפרעויות ואלימות במגרשים בארץ.
פרופסור מיגל דויטש, יו”ר הוועדה מציג את עיקרי המסקנות של הוועדה: “אני חושב שהתפקיד של ההתאחדות הוא מאוד קריטי בהשפעה גם על האוהדים הרעים, וגם על הקבוצות על ידי הטלת סנקציות. הייתי אומר שהכוונה היא לייצר באמצעות צעדים פיזיים ומשפטים סוג של אמנה חדשה בין ההתאחדות והאוהדים”.
“במקרים יחסית הקלה, יהיה יחס מקל. במקרים חמורים יותר תהיה התייחסות קשה יותר. אין מקום להכות בעצמה חזקה על כל מקרה. אני חובש שתצטרך להיות יתר נכונות להטיל סנקציות מידתיות יותר, כולל מצבים שונים בהם יהיה צורך בברירת קנס. מהרגע שהגענו לקו האדום, וברגע שהתפרעות כרוכה בנזק גוף ממשי, צריכה להיות החמרה כולל על ידי עונשי חובה אמיתיים ללא שיקול דעת שיפוטי כל שהוא”.
“במקרים היותר קלים אנחנו ממליצים ליצור סייג לאחריות השילוחית. ללא יוצא מן הכלל בכל אירופה מכירים באחריות השילוחית. אין לנו דרך אפקטיבית יותר ויש מאחורי כך רעיונות ערכיים. למשל, הזהות האתית של הקבוצה נמדדת על פי הישות האתית של האוהדים. אותה הזדהות מובילה לטוב ולרע לתוצאות הקבוצה. כל המדינות מכירות בכך וניתחנו את כל התקנונים בנושא”.
“אנחנו קובעים רשימה של תשעה עניינים: יש צורך למנות קיט קישור מול האוהדים. על פי ההצעה שלנו, כל קבוצה תצטרך למנה איש שיקשר בין הקבוצה לאוהדים בכל שבוע ולא באופן אקראי. צריכה להיות הידברות אמיתית בין האוהדים לקבוצות ובאירופה אנחנו רואים שזה מאוד מוצלח ומאוד יעיל. אם קבוצה לא תעשה זאת זה תהיה עבירה משמעתית. אם קבוצה תעשה זאת תהיה הקלה בענישה, אם לא אז לא תהיה השפעה לעניין”.
“מבחינת המדינה, אנחנו חושבים שהאמצעי האפקטיבי ביותר יהיה קנסות מנהליים במגרש עצמו לאוהדים מתפרעים. מדובר בתגובה גלויה ומיידית שאותה כולם יראו. כפי שכולנו יודעים כשאנשים בכביש מקבלים דו"ח בהחלט מרתיע. החלטנו לפעול נגד פירוטכניקה עם עונש הפחתת נקודות, חלק בפועל וחלק על תנאי. אני יודע שזה בגדר ‘נשק גרעיני’, אבל קנסות לקבוצות לא מרתיעים אוהדים ואילו הפחתת נקודות פוגעת בהזדהות של האוהד עם הקבוצה”.
פרופ’ יאיר גלילי, חבר הוועדה, ציין: “עשינו עבודה מעמיקה מתוך אהבה גדולה למשחק. האלימות היא נושא שמדיר שינה מעינינו ולכן נכנסנו לעומק הקורה. כולי תקווה שההמלצות ייושמו”.
חבר הוועדה עו”ד אפרים ברק הוסיף: “הכדור נמצא בידי הקבוצות בעיקר ולא בידי ההתאחדות, כי ההתאחדות וניהולה נמצאים ברובם בידיהן של הקבוצות. הצוות הניהולי של ההתאחדות נותנים לקבוצות כלי מצוין להתקדם וליישם אותו כי בלי יישום כנראה שלא נתקדם הרבה. התאכזבתי מכך שמנהלת הליגות המקצועניות לא הגיעה לדיונים וזה חבל. למדנו הרבה וקיבלנו חיזוקים לדברים שידענו. אפשר לעשות עוד הרבה יותר, כי התברר שכולם יודעים איך פירוטכניקה נכנסת לאצטדיונים ולא עושים כלום, ולהתאחדות יש יכולים לנסות ולהכווין את האנשים בשטח”.
יו”ר ההתאחדות לכדורגל, אורן חסון, אמר במסיבת העיתונאים: “בכוונתו להתאים ולשנות את תקנון המשמעת כדי לעשות סדר עוד העונה או לקראת העונה הבאה. בעונה האחרונה עברנו עונה שהיא קטסטרופה גדולה במגרשי הכדורגל, יש אלימות בכל מקום במדינה ולצערי הרב זו תופעה שמרימה ראש בכל החברה. לא נשלים עם זה ומתוך מקום של דאגה לכדורגל וכדי לשמור על הרוב המכריע של האוהדים שאוהבים כדורגל, צריך לטפל בכמה מאות של עבריינים שמחבלים בדבר שחשוב לכולנו. ההתאחדות עשתה פעולות בעבר אבל יש עוד דרך ארוכה. תפקידנו לשמור על המשחק שכולנו אוהבים ועל האוהדים הנפלאים שממלאים את היציעים”.
“המטרה שלנו הייתה לבחון כל דבר ולהפוך כל אבן כדי לגבש פתרונות”, אמר חסון והמשיך: “הוועדה פעלה בשקיפות מלאה. קראתי בעיון רב את מסקנות הוועדה והשלבים הבאים הם להעביר את מסקנות הדו”ח לכל רשויות החוק במדינה כי יש פה קריאת השכמה לפני שיגיע האסון. מדובר בעבודת מחקר רצינית שמוטב שכולם יקראו אותה. אנחנו זקוקים לעזרת המדינה”.