הסיבוב הראשון בליגה הספרדית עדיין לא הסתיים, אבל פגרת המונדיאל הקרבה היא תזמון טוב לקחת אוויר ולסכם את המגמות עד כה בלה ליגה. מוליכה מובהקת כבר יש וקוראים לה ברצלונה, שהתגברה על הפסד בקלאסיקו ולא מעט משברים, אולם האלופה המכהנת שקצת מדשדשת בתקופה האחרונה לא הולכת לוותר בקלות.
נתחיל מהקבוצה של צ’אבי. בתקופה האחרונה הוא עובר רכבת הרים, שכן פעם משווים אותו למאמנים הכי גרועים בהיסטוריה של בארסה, ופעם להכי טובים. וזה אכן מוצדק. מצד אחד הקמפיין בליגת האלופות היה מהמביכים ביותר של המועדון, ומצד שני הקבוצה שלו עדיין לא ספגה שער ביתי העונה ורשמה את הפתיחה הטובה ביותר שלה בליגה מאז 2013/14.
ב-38 משחקיו הראשונים כמאמן בליגה, חלק בעונה שעברה וחלק העונה, צבר צ’אבי 87 נקודות, שהיו מספיקות לאליפות בשנתיים הקודמות. בתקופה האחרונה, להוציא את המפלה בקלאסיקו, בארסה יודעת לקחת את הנקודות בליגה והמשחק במפמלונה בו הקטלונים ניצחו את אוססונה בחיסרון מספרי ייתן להם בוודאי בוסט אדיר, שכן הם יוליכו את הטבלה לפחות ב-50 הימים הקרובים.
צ’אבי נהנה מפתיחה מפלצתית בקנה מידה היסטורי של רוברט לבנדובסקי, לו לא צפויים להיות מתחרים אמיתיים על פרס הפיצ’יצ’י, כאשר הפולני סופר כבר 13 שערים ב-14 משחקים. בצד השני של המגרש יש לו את מארק-אנדרה טר שטגן ששמר 11 פעמים על רשת נקייה העונה וספג רק משלוש קבוצות (חמישה שערי חובה בסך הכול), וזה למרות פציעות לא פשוטות של רונאלד אראוחו וז’ול קונדה.
מה עובר על האלופה?
ובצד השני נמצאת ריאל מדריד. אחרי שפתחה את העונה עם תשעה ניצחונות רצופים בכל המסגרות, הקבוצה של אנצ’לוטי ניצחה רק פעם אחת בארבעת משחקיה האחרונים, כולל שתי מעידות רצופות בליגה. חסרונו של קארים בנזמה בהחלט השפיע (המשחק מול קאדיס יהיה התשיעי העונה שהוא יחמיץ), אך נראה שמה שעבד בתחילת העונה כבר פחות עובד כיום.
אין ספק שהשחקן המצטיין של החלק הראשון של העונה בריאל מדריד הוא פדריקו ואלוורדה, שרשם העונה שמונה שערים בכל המסגרות וקיבע את מעמדו כשחקן הרכב בסגל הנוצץ של הלבנים. אחרי ההופעה בקלאסיקו הוא זכה למחמאה מטוני קרוס: “ואלוורדה טופ 3 בעולם”, והצדיק זאת בגדול על המגרש. הבעיה העיקרית בריאל היא ההגנה שספגה 13 גולים ב-13 משחקים.
אתלטיקו (כראה) יצאה מהמרוץ
רק נס יגרום לקולצ’ונרוס לזכות העונה באליפות. הקבוצה של דייגו סימאונה לא ניצחה במחצית ממשחקיה (ארבעה הפסדים, שלוש תוצאות תיקו ושבעה ניצחונות) ורחוקה כבר 13 נקודות מהמקום הראשון. אנטואן גריזמן אמנם חזר לעצמו בחודשים האחרונים אחרי שמעברו למדריד הפך לקבוע, אבל הקבוצה עצמה נראית כבויה וההדחה הכואבת מליגת האלופות בשלב מוקדם בוודאי לא הוסיפה. כפי שזה נראה, המאמן יסיים את הפרק שלו בבירה מוקדם מהצפוי.
ההפתעות המרעננות: הבאסקיות
ריאל סוסיאדד ואתלטיק בילבאו ממשיכות לרוץ חזק בצמרת, כשהן אמנם לא צפויות לתת פייט לגדולות, אבל כן להיאבק על מקום בליגת האלופות, אולי אפילו בקרב ישיר בהמשך העונה. רק שתי נקודות מפרידות בין סוסיאדד השלישית לבילבאו הרביעית, שתיהן רצות לרוב עם אותו הרכב ויודעות מה הן רוצות מעצמן, משחקות התקפי ובאופן יחסי ממעטות לספוג. הדרבי ביניהן באמצע ינואר יהיה מרתק.
מסקרנות להמשך: ויאריאל ואוססונה
הצוללת הצהובה נפרדה לאחרונה מאונאי אמרי, ובמשחקים האחרונים תחת קיקה סטיין היה נראה שכלום לא עובד (כולל 2:2 ביתי עם הפועל באר שבע). ויאריאל, שבעונה שעברה הגיעה לחצי גמר ליגת האלופות ולא הייתה רחוקה מהגמר, מדשדשת העונה בליגה, אך השיגה ניצחון ראשון תחת מאמנה החדש, 0:1 על אספניול שהעניק קצת שקט.
אוססונה בינתיים הצליחה להוציא נקודה מריאל מדריד ולתסכל גם את ברצלונה שנאלצה להזיע מאוד באל סדאר. הקבוצה מפמפלונה מאוזנת ונראה שבקצב הזה לא רחוק היום שבו היא תעקוף בטבלה את אתלטיקו (רק נקודה מפרידה כעת בין השתיים).
המאכזבת: סביליה
קצת עצוב לראות את מה שעובר על האנדלוסים, שפשוט לא מצליחים לחזור לעצמם. אחרי שבעונה שעברה סיימו במקום הרביעי והעפילו לליגת האלופות, העונה הם עם שני ניצחונות ליגה מ-14 משחקים, ונמצאים בחלק התחתון של הטבלה. הפרידה מיולן לופטגי הייתה הכרחית, אבל בכל הקשור לנקודות, גם אצל חורחה סמפאולי שחזר לקדנציה נוספת אין שינוי משמעותי. הפגרה באה טוב מבחינת הקבוצה מדרום ספרד, שחייבת להתאושש בחלק השני של העונה.
מלכי השערים
אם נוציא לרגע את לבנדובסקי מהמשוואה, הרי שיש מגמה מעניינת במיוחד בכדורגל הספרדי. שחקנים נוספים שנמצאים בחלק העליון של טבלת הפיצ'יצ'י הם בורחה איגלסיאס מבטיס (שמונה שערים), חוסלו מאספניול (שבעה) וברייס מנדס מריאל סוסיאדד (שישה). מה משותף לשלושתם? כולם נולדו בחבל גאליסיה, ושלושתם בוודאי מספקים חומר למחשבה למאמן הלאומי לואיס אנריקה לקראת המונדיאל.