החודש האחרון היה אינטנסיבי בשייט הישראלי והוא הסתיים בהצלחה, עם אירוח אליפות העולם במפרשיות 470 בשדות ים והזכייה במדליות הכסף והארד של דניאלה פלג ומאיה מוריס באליפות העולם בגלישת רוח בדגם ה-IQ פויל. כעת, יו”ר איגוד השייט שי בובר בראיון ל-ONE מסכם את שנת הפעילות האחרונה ומביט קדימה לקראת השנה הבאה.
בובר פתח: “בשנת 2022 התחלנו לעבוד באופן מלא בשיטת הנבחרות, כשיש לנו שתי נבחרות גלישה חזקות, בעיקר בנבחרת הנשים כאשר אירוע השיא היה באליפות העולם בברסט כשסיימנו עם שתי מדליות וחמש נציגות ישראליות בטופ 12. יש עומק בנבחרת הנשים בגלישת רוח, רואים את התוצאות והעבודה ששחר צוברי עושה עם הנבחרת, זה מחמם את הלב לראות את הפריצה הזאת ולראות שבכל תחרות מישהי אחרת יכולה להתברג לטופ העולמי”.
אפשר לומר שעשית החלטה נכונה עם הבאתו של שחר צוברי לתפקיד מאמן נבחרת הנשים בגלישת רוח?
“בהחלט. אני חושב שהוא מוכיח שהוא לוקח את נבחרת הנשים והופך אותה לטובה בעולם. לאורך כל השנה, בשלוש תחרויות מרכזיות - בפלמה, באליפות אירופה בגארדה ובאליפות עולם בברסט, בכולן היו לנו לפחות שתי נציגות בשיוטי המדליות. העבודה הקשה משתלמת”.
קטי ספיצ’קוב נראתה טוב באליפות ישראל וגם היא מתחילה להתקרב לטופ העולמי בחזרה. מה אתה חושב על השיפור היכולות שלה ועל המצב שהיא נמצאת בו?
“קטי עובדת בנפרד מנבחרת הנשים שלנו, עם תוכנית שהיא העבירה לשחר צוברי, והיא באה לתחרויות שהגדרנו כתחרויות חובה. אין ספק שהיא עשתה התקדמות משמעותית בשנה האחרונה בדגם החדש של ה-IQ פויל. אני מאוד מקווה באופן אישי שהיא תחזור להתאמן עם הנבחרת הישראלית או תתאמן יותר ימים איתנו בארץ, כי היא ספורטאית ברמות הכי גבוהות שיש וכשהיא רואה את ההישגים שהנבחרת הישראלית עושה אין ספק שזה לא נעלם מעיניה. מדובר בנבחרת איכותית ביותר והטובה בעולם. אני חושב שכל אימון שהיא תשתתף בו אצלנו יתרום לה ויתרום לנו. אני מקווה שהיא תשתף יותר פעולה בעונה הבאה ותגיע יותר לארץ כדי שהרמה שלה ושלנו תעלה”.
איך אתה רואה את מה שקורה בנבחרת הגברים של גל פרידמן?
“לגבי הגברים, התחלנו את השנה בפער הרבה יותר משמעותי מהרמה של הטופ העולמי, גם בגלל הבדלי משקל משמעותיים מהגולשים הבולטים. יש פערי רמות יותר גדולים גם בתוך הנבחרת, אבל ראינו את יואב עומר עושה תחרות טובה באליפות אירופה עם מקום רביעי ואת תום ראובני עושה תחרות מצוינת באליפות העולם גם כן. ראינו את יואב כהן חוזר לעצמו ומתקדם לצמרת באליפות העולם האחרונה וזה מעודד. רואים שהחלק הקדמי והחזק של הנבחרת גם עשה התקדמות ונוגע באזור המדליות. אין לי ספק שבעונה הקרובה נביא מדליות גם בגברים. גם כאן נעשית עבודה טובה, סגרנו פערים ויש עוד עבודה כך שנעשה את ההתאמות הנדרשות כדי להצליח”.
בשנה האחרונה נפתחו עוד אפשרויות לנציגים נוספים בדגמים שלא בלטו בעבר בישראל, כמו קייט פויל לדוגמה - שהצטרף לגלישת רוח, ל-470, ללייזר ולסירות 49er שהגיעו ארצה. דווקא בקייט פויל יש פריצה מרשימה קדימה. איך אתה רואה את ההתפתחות של הענף הזה?
“מאמן נבחרת הקייט פויל, שחף אמיר, התחיל עם הדגם הזה בארץ, וייאמר לזכותו שהוא גם סגר פערים מהמתחרים בעולם, בעיקר בנשים. שתי הנבחרות עובדות ביחד עם אותו המאמן, הן הגברים והן הנשים. כשמסתכלים על התוצאות, גל צוקרמן עשתה מקום רביעי באליפות אירופה ומקום שישי באליפות עולם, כך שיש התקדמות. כל עוד יש גולשות בעשירייה הראשונה בדגם שהוא חדש יחסית, זה גם משהו חיובי שמראה על התקדמות. ראינו את גל אפילו מנצחת שיוטים מול הטובות ביותר. בתמונה הכוללת, כמובן שזה מרחיב את היריעה ונותן לנו עוד גיוון. בגברים אנחנו עדיין רחוקים מהצמרת העולמית ואני מקווה שנסגור את הפערים שם. ב-2024 אליפות אירופה תהיה בשדות ים וזה יתן לנו יתרון להמשך”.
מה קורה עם דגם הלייזר רדיאל?
“שי קקון מתאמנת בקבוצה שמרכז האימונים שלה באיטליה ועם מאמן איטלקי. אין לה יריבות אימון ראויות בארץ ולכן רוב העבודה שלה נעשית בחו”ל, וזה מושך אותה למעלה. אנחנו מקווים שהיא תפרוץ ותיכנס ל-20 הראשונות באליפות אירופה הקרובה. בטוקיו שי עוד הייתה צעירה וסיימה במקום ה-30 ואנחנו חושבים שהיא תוכל להתקדם עוד יותר. היא בדרך הנכונה”.
יש סיכוי שנראה הפעם משלחת גדולה ומגוונת לאולימפיאדת פאריס 2024?
“במצב אופטימלי, אנחנו יכולים להגיע עם שבעה דגמים אולימפיים לעומת ארבעה בטוקיו, כאשר כרגע אנחנו חזקים בעיקר בדגמי גלישת הרוח לנשים, גלישת הרוח לגברים, קייט פויל לנשים, שייט 470 מעורב, לייזר נשים ונקווה שגם בקייט פויל גברים ובלייזר לגברים נשיג את הקווטה לפאריס”.
ב-470 לא עמדתם במטרה באליפות העולם שנערכה בארץ. סימנתם מטרה לסיים בטופ 10, למה זה לא קרה?
“עשינו השקעה גדולה בזה שהצלחנו להביא את גידי קליגר שהוא מאמן עם הרבה הישגים, אבל סבלנו השנה מחוסר מזל מבחינת פציעות וחילופי צוותים. למרות זאת, ניתאי חסון ונועה לסרי בפלמה סיימו במקום החמישי ובאליפות אירופה במקום השישי בטורקיה. בתחרות הכי חשובה של השנה, באליפות העולם בשדות ים, הלחץ היה כנראה גדול מידי על הצוותים. הם לא עשו תחרות טובה ואפילו מאכזבת עם המקום ה-18, ואין ספק שלא לשם כיוונו. ראינו את הטופ העולמי פה והבנו שיש עוד הרבה עבודה. אני רוצה לקוות שזו הייתה מעידה חד פעמית ובעתיד הקרוב, כלומר ב-2023 והלאה, הם יראו את הרמה האמיתית שלהם”.
יהיו עוד תחרויות בינלאומיות בארץ?
“כמו שאמרתי, יש לנו את אירוח אליפות אירופה בקייט 2024. סימנו מטרה לנסות ולהביא תחרות בינלאומית אחת לישראל מידי שנה, נקווה שנצליח לעשות את זה”.
אליפות אירופה בגלישת רוח בתל אביב זה משהו שכבר לא יקרה. למה?
“בדגם בחרו ביוון ב-2023. נלך על יתר הדגמים, נעשה חושבים איפה המקומות פתוחים וננסה לזכות באירוח. היתרון באירוח תחרות בינלאומית זה היכולת שלך לגייס משאבים שיישארו אחרי זה במתקן, כמו סירות מנוע וגלשנים או שדרוג תשתיות ציבוריות אחרות, כך שצריך להיות חכמים בקבלת ההחלטות שלנו. אני מאוד מקווה שמועדונים נוספים יביעו עניין לארח תחרויות בינלאומיות ושבזכות הצוות שבנינו נוכל להגיש מועמדויות לעוד תחרויות. אין ספק שזה עושה באזז שאתה עושה תחרות כזאת בישראל, קיבלנו הרבה תגובות על כך שהייתה תחרות מעולה. באמת הייתה הצגה, הכל היה יפה ומגיע כל הכבוד למארגנים”.
לסיום, מה המטרות לשנה הבאה?
“ב-2022 השגנו שתי מדליות בבוגרים, שזה טוב וחשוב, אבל המטרות ב-2023 הן לאיים בכל תחרות על הפודיום בדגמים החזקים. לא נבוא רק כדי להשתתף, אלא כדי להשיג הישגים. אנחנו רוצים להגיע ולהעלות עוד הילוך. הצוותים המקצועיים עושים עבודה נהדרת, וכך גם כל אנשי האיגוד והמעטפת, על מנת שזה יקרה”.