בשבת האחרונה, במשחק של מכבי חיפה נגד עירוני ק"ש, נפצע דניאל סונדגרן. במבט ראשון זה נראה נורא – נועם כהן תיקל את המגן שהסתובב באוויר ונחת בצורה קשה על הדשא. סונדגרן פונה מהמגרש בעזרת אלונקה והתברר שהוא סובל מקרע ברצועה. בואו נבין מה בדיוק קרה שם.
כאמור, הפגיעה והנפילה נראו לא טוב. לרוב בקריסות כאלו, אנו חוששים מפגיעה ברצועה הצולבת הקדמית (ACL), וכך זה באמת נראה במבט ראשון, אבל כאשר מנתחים את הפגיעה, ניתן לראות כי הפציעה חמורה פחות משנדמה. זווית הפגיעה מראה כי הברך קורסת יותר פנימה (valgus) ופחות ליישור יתר (hyperextension). בנוסף כמעט ואין תנועה סיבובית של השוק על הירך, מה שמסכן יותר את הצולבת.
לברך ישנן ארבע רצועות מרכזיות, כאשר כל אחת מייצבת את הברך מכיוון אחר.
הרצועה הצולבת הקדמית מייצבת תנועה קדמית של השוק על פני הירך, האחורית תנועה אחורית, כשהפנימית והצידית, מייצבות כל אחת לכיוונה. ככל הידוע, השבדי קרע את הרצועה הפנימית, ה-MCL, medial collateral ligament.
אז לכמה זמן הוא צפוי להיות בחוץ? פגיעה ברצועה מתחלקת לשלוש דרגות:
1. פגיעה בסיבים בודדים ברצועה.
2. פגיעה מעל 50% מסיבי הרצועה.
3. קרע מלא.
לפי דיווחי חיפה, סונדגרן ייעדר 10-12 שבועות, מה שאומר שהפגיעה היא בדרגה 2 או 3. הטיפול במתיחה הוא פיזיותרפיה, כאשר בשלב הראשון מפחיתים נפיחות ומחזירים טווחי תנועה לברך. בהמשך מחזקים ומייצבים את השרירים והרצועות סביב הברך בזמן שהרצועה מחלימה. לעיתים, במקרים בהם הברך מאוד לא יציבה, שוקלים לבצע ניתוח לשחזור הרצועה. במקרה כזה, השיקום יהיה בין שלושה לארבעה חודשים.
והעתיד? במחקר שנערך ב-2017 ראו שאחוז הפגיעות החוזרות ברצועה הפנימית הוא 23%. כלומר, סיכוי של אחד לארבע שייפגע שוב ברצועה. אחוז הפציעות החוזרות גבוה מכיוון שהרצועה היא רקמה אלסטית. כאשר רקמה אלסטית נפגעת, היא מאבדת מהגמישות שלה ונעשית יותר רפויה ופחות תפקודית.
חשוב לציין כי לפי האתר ‘טרנספרמרקט’, זוהי הפציעה האורתופדית הראשונה של סונדגרן, מה שצריך להרגיע מאוד את האוהדים הירוקים לגבי פציעות עתידיות. בפועל נראה כי מכבי חיפה תיאלץ להתמודד בשלושת החודשים הקרובים ללא המגן המצוין, אך סביר להניח כי יהיה כשיר לקראת סוף ינואר. נאחל לו רק בריאות.
יונתן (יוני) קריא הוא פיזיותרפיסט ספורט המתמחה בשיקום לאחר ניתוחים ופציעות.