ליגת ה-NBA חוותה כבר מספר טרנדים ומגמות שלפיהן קבוצות מתנהלות. הסופר טימס הידועות לשמצה, טיפוח כוכבים גדולים כמו סטף קרי ויאניס אנטטוקומפו, ובשנים האחרונות אנו נתקלים ביותר ויותר קבוצות שמחפשות את הדרך לבצע את ה”טנקינג” המושלם, על מנת לשים את ידן על הבחירה הגבוהה ביותר האפשרית בדראפט. הסיכויים הגבוהים ביותר לקבל את אחת הבחירות הראשונות עומדים על 14 אחוז בלבד שיכולים לשנות מועדון שלם.
אפשר לומר שהמלכה האם של הטנקינג היא אוקלהומה סיטי ת’אנדר. סם פרסטי שהביא את הטרנד לאוקלהומה, רק לאחרונה השתמש בדראפט על מנת להשיג את צ’ט הולמגרן, “חד קרן” בגובה 2.13, אשר נחשב לאחד הפרוספקטים המעניינים יותר של דראפט 2022, אך נפצע ולא ישחק בעונת הרוקי שלו. עם זאת, הג’נרל מנג’ר של הת’אנדר עומד איתן מאחורי התזה שלו.
העונה הקרובה בליגת הכדורסל הטובה בעולם צפויה להיות דו קוטבית במיוחד, כאשר ה-NBA תתחלק לשני גושים ברורים כשמש. הגוש הראשון, יכלול קבוצות כמו האלופה גולדן סטייט, מילווקי, פיניקס, ברוקלין ופילדלפיה שינסו להגיע כמה שיותר רחוק העונה ורואות את תואר אלופת הליגה לנגד עיניהן. הגוש השני לעומת זאת, יהיה זה שיכלול את יוטה, אוקלהומה, שארלוט ואינדיאנה למשל, שינסו להיות כמה שיותר “גרועות”, על מנת לבחור כמה שיותר גבוה בדראפט, כשמה שהן רואות מולן הוא הפרוספקט הגדול ביותר מאז לברון ג’יימס: ויקטור וומבניאמה הצרפתי הצעיר, שמצית את הדמיון של אנשי הכדורסל בעולם מאז שהיה בן 13 ומשחק העונה בפאריס לבלואה.
לאלו מכם שלא שמעו את השם, מדובר בילד בן 18, שמתנשא לגובה של 2.24 מטרים, קולע מכל פינה, רץ את המגרש כמו איילה ולמעשה נראה כאילו יצא ממשחק וידאו ונראה כמו הכלאה בין רודי גובר לקווין דוראנט. כמה מהפרשנים הגדולים בארצות הברית כבר מזילים ריר בקשר למשחקו הראשון בליגה והתאכזבו מאוד כשלא זכו לראות את הכוכב הגדול מלהטט במדי צרפת ביורובאסקט, מה שהביא לביקורות על מאמן הטריקולור, ונסן קולה, שיאמן העונה את וומבניאמה במדי לבלואה.
בנוסף לצרפתי הצעיר, ישנו שחקן נוסף שכל מי שתלך על טנקינג העונה תשמח לקבל, ושמו הוא סקוט הנדרסון, הכוכב השני בדראפט הקרוב שמשחק בקבוצת איגנייט מהג’י ליג, על אף שקיבל הצעות מהקולג’ים הנחשבים ביותר בארצות הברית. ממש כמו הבחור מהפסקה למעלה, הנדרסון מככב מאז שהיה נער צעיר ובמשחק השיא שלו בתיכונים קלע בחצי גמר אליפות המדינה 49 נקודות. בציוץ הנהדר למטה, ניתן לראות את ההתמודדות בין שני הצעירים המדהימים הללו, שעוזרת להבין במעט מדוע קבוצות רבות מוכנות להקריב עונה שלמה על מנת שילבשו את מדיהן.
?How low can you go
במילה אחת, התשובה לשאלה זו היא מאוד, והדוגמאות לכך בולטות במיוחד העונה: יוטה התפרקה מכל נכסיה למרבה במחיר ומתכוונת להיכנס לתרדמת העונה על מנת למקסם את הדראפט, אינדיאנה עדיין מחפשת דרכים להיפטר ממיילס טרנר ובאדי הילד, גם סן אנטוניו שהייתה עד לא מזמן אחת השושלות הגדולות בהיסטוריה של הליגה, מחפשת להפסיד וכמה שיותר ואפילו לאוקלהומה, מלכת הטנקינג להזכירכם, אין כוונה לצבור ניצחונות העונה מתוך הבנה שהדראפט של קיץ 2023 הוא בעל פוטנציאל היסטורי.
בסופו של דבר, הדראפט עצמו הוא משחק של מספרים ממש כמו הכדורסל. מעל ל-25 ניצחונות בעונה יקטינו את הסיכויים של קבוצה משמעותית לקבל את הבחירה הראשונה, כשמירב האחוזים אותם קבוצה יכולה לצבור על מנת לקבל בחירה גבוהה הוא 14 ואותן קבוצות לרוב הן הזוכות הגדולות בערב הדראפט. העונה אורלנדו מג’יק בחרה ראשונה את פאולו באנקרו למרות שהפסידה שני משחקים פחות מיוסטון רוקטס שסיימה עם המאזן הגרוע ביותר, אך הסיכויים שלהן לזכות בבחירה הראשונה היו זהים, לכן אף קבוצה לא יצאה “מופסדת”.
כך או כך, ההימור הוא עצום כשמדובר בהליכה לטנקינג. הראשונים לעשות זאת עוד לפני שנקבע המונח, היו הרוקטס, שלאחר פתיחת עונה לא רעה ב-1983/84 ומאזן אמצע עונה שעמד על 20 ניצחונות ו-26 הפסדים, החליטו לשבור את הכלים ולשחק רק עם שחקני הספסל על מנת להפסיד מקסימום משחקים. התוצאה? הבחירה הראשונה בדראפט ואחד, האקים אולאג’ואן שנלקח לפני שחקן לא רע אחר בשם מייקל ג’ורדן, צרות של עשירים.
טנקינג זה לגיטימי? יש דבר כזה בכלל?
פרשן הכדורסל, מנחם לס, שמגדיר את עצמו כחולה ספורט מהיום בו ראה והטביע את המונח ‘כדורסל מעולם אחר’, כשנכח במשחק בין ניו יורק ניקס לבין בוסטון סלטיקס, הסביר לנו למה לדעתו, טנקינג זה מושג שבכלל לא קשור למשחק הכדורסל, ובטח לא כלי הגיוני לשימוש.
“קודם כל, אין דבר כזה טנקינג באנגלית, זו אפילו לא מילה. ייתכן שהמושג 'טנקינג' נכנס לשיח הכדורסל לתאר קבוצה שעושה הכול לסיים במקום אחרון, או לפני אחרון, כי 'BEING TANKED' זה להיות שתוי ולא לדעת מימינך או משמאלך”, אומר לס, “לאור האחוזים המועטים לזכות בבחירה הראשונה, לדעתי כל השיטה היא אוברייטד, והיא פשוט עסק רע ונעשה על ידי הנהלות שתולות תקוות בסיכויים קלושים גם כך. הדבר היחידי ששיטת העבודה הזו עושה, היא להוזיל את הליגה והמותג שלה, על ידי הפיכת קבוצות למשעממות ולא רלוונטיות ובכל מקרה לפי דעתי, אלו שיתחילו לחשוב על להיכשל בכוונה, יעשו זאת רק מאמצע העונה ולא כבר מחודש המשחקים הראשון.
“יותר מכך, יש מקרים בהם קבוצות (שמוטב לא להזכיר את שמן), לוקחות עונות רעות של הקבוצה, אחרי טריידים גרועים והחלטות רעות שנעשו, ועושות ספין של ‘טנקינג’. לכאורה, הכל נעשה בכוונה על מנת להפסיד כמה שיותר, כשבמציאות הן פשוט הפסידו בלי להתכוון, אבל המושג הצליח להמתיק את הגלולה. אין שום ספק שוומבניאמה והנדרסון הם בחירות 1 ו-2 ברורות. ויקטור נראה כמו שילוב בין (ווילט) צ’מברליין ו(ביל) ראסל, ולדעתי יש לו את ה-IQ, את האתלטיות והגובה. התמונה שהוא עומד ליד רודי גובר, וגבוה ממנו בחצי ראש, נטעה בי את המחשבה שהצעיר הצרפתי הזה מגרד את ה-2.30 מ'. במקרה של הנדרסון, הוא שחקן עם פוטנציאל אדיר וסביר להניח כי יהיה סופרסטאר ענק בהמשך, אך כרגע, חובת ההוכחה היא עליו”.
למען הסר ספק, רודי גובר הוא 2.16 ונמוך בשמונה ס”מ מהילד בן ה-18 איתו הוא מצולם בתמונה.
בסופו של דבר ישנן הרבה סיבות להשתמש בטנקינג, למרות שבעיני חלק לא קטן מהאנשים זה כלי חסר פואנטה שרק הורס את הליגה, בשביל סיכויים קלושים לקבל כישרון בדראפט, שיכול להיפצע ולגמור עונה במשחק רחוב. טים דאנקן, למשל, הגיע לסן אנטוניו לא בזכות טנקינג מוצלח, אלא פשוט כי הקבוצה הייתה גרועה טרם הגעתו וסיימה עם 59 הפסדים את העונה הסדירה. לאחר מכן, התוצאה ידועה לכל: 5 אליפויות ויצירת אחת מהשושלות הגדולות בספורט.
דבר אחד בטוח ו-ודאי: הקבוצות שכן יזכו בהנדרסון ו-וומבניאמה יזכו בכישרונות חד פעמיים בדראפט. ממש כמו סן אנטוניו שזכתה בדאנקן ותנסה לזכות העונה בוומבאנימה. בשביל לעשות זאת, הן הולכות לרדת כמה שיותר נמוך ולצבור כמה שיותר הפסדים בכדי להשיג שחקן שעל פי הערכות של בכירים ב-NBA, יוכל להיות שווה להן חצי מיליארד דולר.