זה קרה שלשום (שלישי) במחזור הנעילה של ליגת האומות. בנימין ששקו, ילד הפלא הסלובני בן ה-19, קיבל מסירה לא מושלמת ברחבת שבדיה והפך אותה לקסם. בנגיעה אחת, ברגלו השמאלית החלשה לכאורה, הוא שחרר בעיטה מרהיבה בקשת מעל השוער רובין אולסן, והביצוע הזה הזכיר לכולם רק דבר אחד – השער של מרקו ואן באסטן מול ברית המועצות ב-1988.
אולי הטיל של ההולנדי היה מזווית קשה אפילו יותר, וכלל לא ניתן להשוות את המעמד – גמר אליפות אירופה אל מול מפגש לא חשוב במיוחד בטורניר נבחרות זוטר, אבל אי אפשר היה להישאר אדיש לנוכח התעוזה והמיומנות הטכנית של ששקו. שערים כאלה שמורים בדרך כלל לכוכבים אמיתיים, ובסלובניה מאמינים כי הנער אכן נועד לגדולה.
גם בקונצרן רד בול משוכנעים בכך. זלצבורג עשתה הכל על מנת לזכות בשירותיו של ששקו ב-2019, כאשר היה בן 16. מנצ'סטר סיטי, יובנטוס, בורוסיה דורטמונד, אייאקס ומועדונים אירופים גדולים אחרים הגישו לו הצעות מפתות להצטרף לאקדמיה שלהן, אבל הנער בחר בכנפיים של אוסטריה כי סבר שהמסלול שמצפה לו שם מהיר יותר ונכון יותר להתפתחות מקצועית.
כפי שהעיד סוכנו אלביס בשאנוביץ': "בזלצבורג ניתחו לעומק את הפרופיל של בנימין. הראו לנו כיצד המאפיינים שלו משתלבים בפילוסופיה של המועדון, איך הוא מתאים לתוכניות שלהם, ומה יהיה הצעדים הבאים". במילים אחרות, ששקו התאים למיתוג של רד בול, ואחת התכונות החזקות של המותג היא פיתוח שחקנים צעירים.
כל ההבטחות כלפיו קוימו, וגם הקורונה לא גרמה לשינויים. בעונתו הראשונה באוסטריה, אחרי המעבר שעלה לרד בול 2.5 מיליון יורו, שולב ששקו בקבוצת המילואים ליפרינג בליגה השנייה, ושותף בעיקר מהספסל – אבל הייתה זו התנסות חשובה עבורו, והוא לא היה מקבל אותה בשום אקדמיה אחרת. במקביל, שובץ ששקו בן ה-16 בסגל הקבוצה עד גיל 19 שהשתתפה בליגת האלופות לגילאים אלה, וכבש שלושה שערים בדרך להעפלה לחצי הגמר.
בעונתו השנייה, הוא כבר היה שחקן הרכב בליפרינג ואף התכבד לערוך הופעה קצרה כמחליף בליגה הבכירה כדי לעשות היסטוריה כשחקן הצעיר בתולדות המועדון. בעונתו השלישית אשתקד, הוא היה שחקן ספסל בזלצבורג, בעוד קארים אדיימי זהר בהרכב. העונה, אחרי שאדיימי נמכר לדורטמונד, הגיע תורו של ששקו להפוך לחלוץ המוביל של המועדון בליגה הבכירה. הכל הולך בדיוק לפי התוכנית שהוצגה ב-2019 על מנת לפתות אותו. ככה בונים מערכת יחסי אמון לאורך זמן.
לאור זאת, לא ממש מפתיע כי בקיץ האחרון הסכים ששקו להישאר בתוך הקונצרן. מנצ’סטר יונייטד ניסתה לגייסו לשורותיה כבר עכשיו, ודווח גם כי ריאל מדריד מעוניינת בו כמחליפו של קארים בנזמה לטווח הארוך, אבל הסלובני העדיף לחתום כבר עכשיו על חוזה עד 2028 בלייפציג – אליה יעבור בעוד שנה.
הגרמנים ישלמו לאוסטרים כ-25 מיליון יורו, אבל זה גם מחיר מבצע, וגם סוג של העברה פיקטיבית לצורכי חשבונאות כי הבעלים זהים. בעונה הבאה, אפשר כבר לדמיין את ששקו קורע רשתות בבונדסליגה בגיל 20, כפי שעשה לפניו ארלינג הולאנד.
ההקבלה לנורבגי לא מקרית. כאשר הצטרף ששקו לזלצבורג, הוא הוגדר כיורשו של הולאנד אשר בדיוק באותה תקופה שיחק בהרכב הפותח והחל להבקיע בקצב מסחרר בכל החזיתות, כולל בליגת האלופות. אנשים עדיין לא תיארו לעצמם לאיזה גבהים יטפס המפציץ הסקנדינבי, אבל הילה גדולה כבר הייתה סביבו, והסלובני נהנה מאוד לשמוע את ההשוואות. הן רק הלכו והתגברו ככל שחלף הזמן, ובעונה שעברה הצהיר ששקו: "זה לא מלחיץ בכלל, אלא מוסיף לי מוטיבציה ומחדיר בי אנרגיה. אלמד ואשתפר, ובסוף אני רוצה להיות טוב יותר ממנו. חבריי לקבוצה אומרים לי שאני דומה לו, במיוחד כי אני מהיר, ורובם גם טוענים שאני מוכשר יותר".
האמירה הזו אולי גורמת לחשוד כי ששקו עלול לאבד את הקשר עם המציאות, אבל בכל הקשור לשליטה הטכנית בכדור, הוא בהחלט מותיר רושם חזק יותר בהשוואה להולאנד בגילו. בכל הקשור למבנה הגוף, הדמיון בולט מאוד, כי גם הסלובני גבוה מאוד – 195 סנטימטרים, אך זה לא פוגע כלל בזריזותו וביכולתו לדהור עם הכדור לאורך חצי מגרש. פעם נמדד כי הוא רץ תוך כדי משחק במהירות של 36 קמ"ש – דבר שהולאנד מעולם לא עשה. אז השאיפות להתעלות על המקור יכולות להיות מוצדקות, כל עוד ששקו ממשיך להשקיע באימונים ולעבוד קשה – ובינתיים זה מה שניכר בשטח.
את הגובה ירש בנימין מאביו, אלש ששקו, שהיה בזמנו שוער בליגה הסלובנית השנייה והדביק את בנו באהבה לכדורגל. במקום לעמוד בין הקורות, העדיף הילד לשחק בהתקפה והנתונים הפיזיים תמיד אפשרו לו להשתלב בקבוצות של נערים בוגרים ממנו בשנתיים או שלוש. הוא היה גמיש ואתלטי במיוחד, וכושר הניתור שלו יוצא דופן באופן קיצוני – כבר בגיל 14 הצליח ששקו להוריד ברגלו כדורסל שהיה מונח על הטבעת.
טבעי אם כך כי סקאוטים נהרו לראדצ'ה, העיירה הצנועה בת כאלפיים תושבים. בגיל 15, הוא עבר לדומז'אלה – אחד המועדונים המובילים בסלובניה, ומאמנו דאז אלש מז'נארז'יץ' טוען: "ראינו שיש לו פוטנציאל עצום והענקנו לו את כל הכלים כדי להתפתח במהירות". בחלוף שנה, הסלובנים כבר עשו קופה נאה כאשר זלצבורג שמה את הצ'ק על השולחן.
"לו היינו מחפשים עסקה כלכלית מצוינת כבר עכשיו, לא היינו הולכים לזלצבורג כי היו אופציות טובות יותר מבחינה זו, אבל לא רצינו לסכן את ההתקדמות ההדרגתית של בנימין. הוא יגיע רחוק בכל מקרה, ויהיה אחד החלוצים הטובים בעולם", הסביר הסוכן בשאנוביץ' – והציפיות האלה לא פגעו בנער. במדי ליפרינג הוא הפציץ 21 שערים ב-29 משחקים בליגה השנייה בעונת 2020/21. בזלצבורג, הוא כבש 11 פעמים כמחליף אשתקד, והעונה יצאה לדרך בקצב מצוין. ששקו יודע שכעת הבמה שלו לפני המעבר לבונדסליגה ונחוש להפיק את המקסימום, כולל בליגת האלופות.
אז עכשיו הוא עלה לכותרות גם בנבחרת, ובשבת האחרונה פגש בפעם השנייה את הולאנד בקרב ישיר. ביוני, איש מהם לא הבקיע כאשר נורבגיה וסלובניה סיימו בתיקו מאופס באוסלו. הפעם, שניהם רשמו את שמם על הלוח, והסלובנים יצאו עם 1:2 יוקרתי בלובליאנה.
הסקורר של מנצ'סטר סיטי היה הראשון לכבוש כאשר ניצל טעות גסה בהגנה, אבל ששקו צחק אחרון והבקיע את שער הניצחון בבעיטה חדה ממרחק, אחרי שהקפיץ את הכדור על הברך ושלח אותו לרשת מבלי לתת לו לגעת בקרקע. השוער אוריאן נילאנד התרשל כאשר אפשר לכדור לחדור לפינה התחתונה, אבל הביצוע עדיין היה פנטסטי. ואז, ביום שלישי, הגיע גם הכיבוש הפנומנלי מול שבדיה.
היה זה מסוג השערים שנחרתים בזיכרון לאורך זמן ומקפיצים את השחקן לתודעה ברמה הבינלאומית. גם האוהדים הרבים שטרם שמעו עליו עד השבוע נחשפו לבעיטה סטייל ואן באסטן ששותפה בהתלהבות ברשתות החברתיות. ששקו מפורסם הרבה יותר כעת, ומחירו הפוטנציאלי האמיר עוד יותר. בלייפציג כבר מחכים לו בזרועות פתוחות, ורד בול עשויה להפוך אותו בבוא העת לאחד השחקנים היקרים אי פעם. בינתיים, חכו למשחקיה של זלצבורג בליגת האלופות להמשך המופע. בשני המחזורים הקרובים היא פוגשת את דינאמו זאגרב, והסלובני ישמח להמשיך בתנופה על חשבון הקרואטים.