השבוע ראשי מועדוני הכדורגל בליגה האנגלית התכנסו והחליטו להגדיל את עונש ההרחקה המינימלי לאוהדים שיתפרעו במגרשים לשנה. בהודעה שפרסמה הפרמייר ליג נאמר כי הקבוצות החליטו שכל אוהד שייתפס פורץ למגרש, מדליק אבוקות ורימוני עשן או משליך חפצים מהיציע - יורחק לפחות לשנה מהמגרשים.
למעשה, באקט הזה הקבוצות תמכו במשטרה ואף העבירו מסר חד וברור שהגיע הזמן לעצור את החולגנים ולהרחיק אותם לתקופות ארוכות יותר מהמגרשים. בינתיים בישראל, הקבוצות שותקות והעונשים הם בדיחה. מפתיחת העונה, משטרת ישראל מנסה להגביר את האכיפה נגד המתפרעים במגרשים, כך שהשוטרים שעוסקים עבירות אלימות בספורט עובדים קשה בשטח, מבצעים מעצרים ומבקשים מבתי המשפט להאריך אותם כדי לבצע חקירות או לכל הפחות להרחיק את המתפרעים לתקופות ארוכות של יותר משנה - אלא שלאחרונה בתי המשפט דווקא מקלים בעונשם של האוהדים בהחלטות תמוהות.
בשבוע האחרון כולם דיברו על כך שאוהדי הפועל חיפה פרצו למחסן של אוהדי מכבי חיפה באצטדיון סמי עופר, גנבו משם ציוד והציתו אותו בשטח פתוח. המשטרה קיבלה את חומרי הווידאו מאצטדיון סמי עופר וביצעה מעצר מהיר של שני חשודים שלכאורה היו מעורבים בפריצה. כדי לחקור אותם כראוי ולבצע פעולות נוספות על מנת לאתר אוהדים נוספים שפרצו למחסן, המשטרה הביאה את השניים לבית המשפט וביקשה להאריך את מעצרם, אלא שבית המשפט דווקא בחר לשחרר אותם ממעצר ולהסתפק בהרחקתם מאצטדיון סמי עופר ל-30 יום.
על פי חוק איסור אלימות בספורט, לקצין משטרה יש אפשרות להרחיק אוהדים מתפרעים ל-60 יום מהמגרשים מבלי להביא אותם לדיון בפני שופט, ולכן בפועל בית המשפט גזר על השניים עונש קל יותר מזה שהמשטרה הייתה יכולה לתת. במשטרה נדהמו מההחלטה כי במקום שהשניים יישארו במעצר עד שיהיה ניתן למצות את החקירה, הם שוחררו לחופשי. אומנם המשטרה ממשיכה בחקירת האירוע, שהוביל לתסיסה בשטח ואף עלול לגרום בהמשך לאירועים אלימים בין הקהלים, אבל ההחלטה של בית המשפט לשחררם פגעה במאמצים לאתר את כל הפורצים ולבוא איתם חשבון עם עונשים קשים ומרתיעים.
גורמים בכירים במשטרה מספרים כי: ״לא פעם באים בטענות למשטרה על כך שהיא לא מורגשת ולא יוזמת, אבל לפני המשחק של בית"ר ירושלים נגד מכבי תל אביב בבלומפילד המשטרה השיגה מידע מודיעיני ופעלה לבצע מעצרים של שלושה אוהדים שנתפסו עם אמצעי תקיפה, מסכות ואבוקות. השלושה הובאו לבית המשפט בבקשה להרחיקם לחודשים רבים מהמגרשים, אך בית המשפט החליט להרחיק אותם ל-90 יום. אוהד שלכאורה שרף דגל וחולצה של הקבוצה היריבה במעשה התגרות ברחוב סמוך לאצטדיון קיבל הרחקה ל-45 יום, כאשר במשטרה טענו כי אם לא היו שוטרים במקום האירוע היה יכול להסתיים באלימות.
זה קורה כמעט מידי שבוע, גם במקרים נוספים של אוהדי קבוצות אחרות. המשטרה עושה את הפעולות שלה, אבל בקצה אין רגל מסיימת ואין ענישה מרתיעה. לקציני המשטרה יש אפשרות להרחיק אוהדים עד ל-60 יום, אבל במקרים חריגים הם מביאים את המתפרעים לבית המשפט בציפייה שיקבלו עונש קשה יותר - אלא ששם הם מקבלים דווקא הרחקות לתקופות קצרות יותר, ועוד בלי חובת התייצבות במשטרה בחלק מהמקרים״.
עוד הוסיפו הגורמים: ״השופטים בבתי המשפט לא מבינים את ההשלכות של העונשים, לא מחוברים לשטח ולא מתחשבים בבקשות המשטרה. השוטרים בשטח טוענים, ובצדק, שלהרחיק אוהדים ל-45 יום מאצטדיון ספציפי, כמו בתקופה זו של השנה כאשר יש פגרה וחגים, זה עונש שלא מרתיע אף חוליגן משום שבפועל הוא לא יפספס הרבה משחקים ויחזור למגרשים די מהר. השבוע באנגליה החליטו לפעול נגד המתפרעים בהחלטה משותפת של כל הקבוצות, במטרה לחזק את המשטרה ולהעביר מסר למתפרעים ולבתי המשפט. ובינתיים בישראל, העונשים הם בדיחה והמשטרה חסרת אונים״.