רגע אחרי שפגרת הנבחרות הסתיימה והליגות ברחבי העולם חזרו לפעילות, זה הזמן לבחון מה עושים נציגינו מעבר לים. פרויקט הלגיונרים של ONE עושה סדר במצבם של הכדורגלנים הישראלים, החל מאלו שמככבים בליגות הבכירות ועד אלו שמשחקים ביעדים שספק אם הכרתם. בחלק השלישי נסקור את מצבם של הוותיקים, אלו שבחרו לנסות את מזלם במקומות רחוקים ואלו שבאו להוכיח.
דקל קינן, לאס וגאס לייטס – בגיל 38, קינן, מגדולי הבלמים שלנו בדור האחרון, ממשיך לעשות חיל וליהנות מכדורגל בארה”ב. אחרי שנים ארוכות במכבי חיפה, למעט גיחה קצרה לאנגליה, הבלם עבר ב-2018 לארה"ב ומאז הוא משחק ב-USL. בהתחלה שיחק בסינסינטי, לאחר מכן בסקרמנטו רפובליק ומאז קיץ 2021 הוא בלאס וגאס. בגיל 38 ו-13 ימים, קינן כבש במחזור הלפני אחרון ב-0:4 על מונטריי ביי וקיבע את עצמו כלגיונר המבוגר ביותר שמבקיע אי פעם. במחזור האחרון ספג כרטיס אדום וקבוצתו סיימה ב-0:0 עם ניו מקסיקו. העונה שותף ב-26 משחקים מתוך 32, כשקבוצתו מתמודדת על סף התחתית.
אלעד שחף, בוטושאני – בגיל 24 הקשר מצא את עצמו ביעד לא צפוי וכפי ששיתף בראיון ל-ONE לדעתו “פספסו אותו בליגת העל”. אחרי שלא מצא את מקומו במכבי נתניה ובעונה שעברה גם ירד לכפר קאסם מהלאומית, עזב את ישראל לטובת הליגה הראשונה ברומניה. מתחילת העונה שותף בשמונה משחקים, אך קבוצתו, שפתחה את העונה נהדר עם חמישה משחקים ללא הפסד, סופרת כבר חמישה משחקים ללא ניצחון ודרדרה עד המקום ה-12.
עומר חנין, פ.ס.וו פרנקפורט – בקיץ 2019, אחרי שסיים את עונת הבכורה בליגת העל כשוער שלישי בהפועל חדרה, עבר חנין לגרמניה וחתם במיינץ מהבונדסליגה. הוא שימש כשוער שלישי/רביעי ושיחק בעיקר עם קבוצת המילואים מהליגה הרביעית. במחזור הנעילה של עונת 2020/21 הוא אף ערך בכורה בסגל הקבוצה הבוגרת כשישב על הספסל במשחק מול וולפסבורג. בקיץ האחרון עבר לפ.ס.וו פרנקפורט מהליגה הרביעית ועמד בשער בשני המשחקים האחרונים (2:2 מול שטיינבאך ו-1:2 על בלינגר). קבוצתו זמנית במקום ה-11 אחרי תשעה מחזורים, כשבמאזנה משחק חסר.
לידור כהן, בנגקוק גלאס – ביולי 2021, אחרי חצי עונה בהפועל ת”א, עזב הקשר את ישראל בפעם השנייה ועבר לתאילנד. הפעם הראשונה הייתה קיץ קודם לכן, כשעזב את מכבי פ”ת ועבר לדילה גורי הגאורגית. כהן הספיק לערוך הופעה אחת במדי נונגבואה ואף בישל לפני שקרע את הרצועה הצולבת וגמר את העונה בצורה טראגית. בקיץ האחרון, אחרי כמעט שנה מחוץ למגרשים, הוא הצטרף לבנגקוק גלאס, מועדון הפאר המקומי, ואחרי שהרשים באימונים חתם לעונה הקרובה. את ארבעת המשחקים הראשונים הוא החמיץ, במחזור החמישי נכנס ל-12 דקות ב-2:2 מול פראשואפ ובמשחק האחרון שוב נותר מחוץ לסגל.
מקסים פלקושצ’נקו, בודפשט הונבד – הקשר, שגדל בהפועל חיפה, נחשב להבטחה גדולה והגיע למכבי חיפה בתקווה להציג את כישרונו בבמה הגדולה. לצערו הוא לא מצא את מקומו אצל הירוקים והושאל לשנתיים להפועל חדרה. בקיץ בחר לשנות אווירה ולנסות את מזלו מעבר לים. אחרי שסיכם בגירמוט ההונגרית אך המעבר נפל, חתם בהעברה חופשית לעונה אחת בבודפשט הונבד. מתחילת העונה רשם שבע הופעות בכל המסגרות ובישל פעם אחת בליגה.
יהונתן לוי, פראלימני – החלוץ שגדל במחלקת הנוער של הפועל ת”א ואף שיחק עמה בעונת החזרה לליגת העל, לבש בעונות האחרונות את מדיה של עירוני רמת השרון. בקיץ הצטרף לוי לעולה החדשה לליגה הבכירה בקפריסין ואחרי שהרשים במשחקי ההכנה שלה חתם לעונה אחת. מתחילת העונה החלוץ בן ה-23 נכלל בסגל בכל ארבעת המשחקים של הקבוצה אך טרם עלה לדקות בכורה. קבוצתו במקום ה-11 בטבלה עם שלוש נקודות בלבד.
עומר קורסיה, פראלימני – ליהונתן לוי יש שותף אצל העולה החדשה בקפריסין. הבלם/קשר אחורי בן ה-20, שגדל במחלקת הנוער של הפועל ת”א, חתם בפראלימני ממש עם סיום חלון ההעברות באי השכן. כמו לוי גם קורסיה טרם רשם הופעת בכורה אבל בשני המשחקים האחרונים נכלל בסגל. בעונה שעברה רשם קורסיה שבע הופעות בכל המסגרות במדי המלאבסים, בעונה שלפני כן שותף בשבעה משחקים במדי עירוני רמת השרון.
בוריס קליימן, וולוס – אחרי כעשור בקבוצות השונות בישראל השוער ביסס את מעמדו כאחד הבכירים בכדורגל הישראלי ואף זכה לשחק במדי נבחרת ישראל. בקיץ 2018 אחרי שהפסיד עם בית”ר ירושלים בגמר גביע המדינה עזב את ישראל לטובת פראלימני מקפריסין. קליימן גילה יכולת טובה באי השכן וזכה למעבר לליגה היוונית, כשבקיץ 2020 חתם בוולוס. בגיל 31 השוער פתח עונה שלישית בקבוצה והוא הבכיר שלה בין הקורות. קליימן רשם שש הופעות העונה כולל ב-0:1 על א.א.ק אתונה, ב-1:1 מול אולימפיאקוס וב-0:2 על אריס סלוניקי בהם הצטיין, קבוצתו זמנית במקום השלישי והתברגה בצמרת.
רועי הרמן, בוטב פלובדיב – אחרי עונת השאלה בבית”ר ירושלים, מגן הנבחרת הצעירה והפועל רעננה עבר בקיץ האחרון לליגה הבולגרית, כשנרכש תמורת 180 אלף אירו. המגן, שבעונה שעברה רשם 27 הופעות בכל המסגרות בבירה, פתח נהדר את הקדנציה שלו כלגיונר. אחרי שהחמיץ את חמשת המשחקים הראשונים בעקבות פציעה, פתח בכל שבעת המשחקים הבאים והספיק לכבוש ולבשל פעמיים. אחרי 11 משחקים בוטב פלובדיב במקום ה-12 בטבלה.
קני סייף, נפטצ’י באקו – בקיץ 2014 עזב הקיצוני את ישראל וחתם בגנט הבלגית, במשך שבע עונות שיחק בקבוצות שונות בחו”ל ואף זכה לזימון לסגל נבחרת ארה”ב. בקיץ הקודם חזר סייף לישראל וחתם במ.ס אשדוד. הוא פתח את העונה נהדר וזכה לחיזורים מצד הגדולות בארץ, אך דעך בהמשך וסיים את העונה עם ארבעה שערים וארבעה בישולים ב-30 הופעות בליגה.
בקיץ החליט לעזוב שוב את הליגה ובחר ביעד מפתיע – נפטצ’י באקו מאזרבייג'ן. לצד עטאא ג’אבר ואקס מכבי חיפה גודסוויי דוניו, סייף עושה חיל ובששה משחקי ליגה כבש ובישל פעמיים. במוקדמות הקונפרנס ליג רשם ארבע הופעות בהן כבש פעמיים ובישל פעם אחת, כולל ב-1:2 על ראפיד וינה, בו שערים של סייף וג’אבר סידרו ניצחון ישראלי לאזרים.
עטאא ג’אבר, נפטצ’י באקו – כאמור, עוד לפני צירופו של קני סייף, ג’אבר, ששיתף איתו פעולה במ.ס אשדוד, הצטרף לקבוצה מאזרבייג'ן. הקשר בן ה-27 גדל במכבי חיפה ושיחק גם בבוגרים שלה, אך אחרי שלא הצליח להותיר חותם עזב ב-2015 לבני סכנין. כמו סייף, גם הוא הצטרף לאשדוד בקיץ שעבר, ואחרי עונה אחת בחר להמשיך הלאה ולנסות את מזלו בפעם הראשונה מעבר לים.
החיבור לנפטצ’י היה מהיר והוא כבש שלושה שערים ובישל שניים נוספים בששה משחקי ליגה. בקונפרנס ליג רשם ארבע הופעות וכבש שער אחד. במחזור האחרון, במשחק העונה מול קרבאח, שני הישראלים פתחו בהרכב אך קבוצתם ספגה 3:1 וירדה למקום השלישי, מרחק שלוש נקודות מהאלופה והמוליכה.
פיראס אבו עקל, גבאלה – לצד ג’אבר וסייף בליגה האזרית משחק לגיונר נוסף ותאמינו או לא, גם הוא הגיע ממ.ס אשדוד. הקשר בן ה-25 הגיע לעיר הנמל אחרי ששיחק בליגות הנמוכות ובשלוש העונות האחרונות פילס את דרכו להרכב הפותח של רן בן שמעון והפך לחלק בלתי נפרד מהקבוצה. בקיץ הוא קיבל הצעה גם מנפטצ’י ויכל להצטרף לחבריו, אך בחר לחתום בגבאלה. אבו עקל שותף בכל שמונת המשחקים של קבוצתו בליגה וסייע לה להתברג במקום הרביעי.
ניקיטה חייקין, בודו גלימט – הסיפור של השוער הוא לא פחות מסנסציוני. במשך שנים ארוכות הוא שימש כשוער משלים בכל הקבוצות בהן עבר, כולל בני יהודה והפועל כפר סבא. במרץ 2019, אחרי חצי עונה ללא קבוצה, הצטרף לבודו גלימט שנחשבה לכוח עולה בנורבגיה. כוח עולה? הקבוצה הצהובה הצנועה הפכה לסנסציה אירופית כשזכתה בשתי אליפויות רצופות (2020 ו-2021) הראשונות בתולדותיה ורשמה הישגים פנטסטיים באירופה כולל 1:6 על רומא בקונפרנס ליג.
השוער בן ה-27 השתלט על אפודת ההרכב והוא חלק מרכזי בריצה נפלאה של הנורבגים ואף זכה לזימון לנבחרת רוסיה. ב-2022 שותף ב-23 משחקי ליגה וקבוצתו במקום השני במרחק של 15 נקודות ממולדה. בזירה האירופית שותף העונה בשמונה משחקים במוקדמות ליגת האלופות וכן בשני המשחקים בשלב הבתים של הליגה האירופית (1:1 מול פ.ס.וו איינדהובן ו-1:2 על פ.צ ציריך).
בן לדרמן, רקוב צ’סטוכובה – הקריירה של הקשר הצעיר מסתכמת עד עתה בשתי מילים – חוסר מזל. לדרמן, האמריקאי-ישראלי, גדל באקדמיית ה’לה מאסיה’ המפוארת אך בעקבות עבירה על חוקי פיפ”א הושעה לכמה שנים. אחרי שחזר ניסה את מזלו בגנט הבלגית ואף נבחן בבית”ר ירושלים ושיחק תקופה קצרה בהכוח רמת גן, אך לבסוף, בפברואר 2020, מצא את מקומו ברקוב קבוצה שעשתה התקדמות גדולה והפכה לבכירה בליגה הפולנית.
לרוע מזלו לדרמן סבל מפציעות קשות ומיעט לשחק, כשכבר כן שותף היה מצוין וסייע לקבוצתו לזכות בשני גביעים רצופים (2021 ו-2022) וכן בשני תארי סופר קאפ (2022 ו-2023). את העונה הנוכחית פתח הקשר כשחקן הרכב ורשם שבע הופעות בכל המסגרות בהן בישל פעמיים, אך פציעה קשה נוספת שוב השביתה אותו לתקופה. במחזור האחרון הוא חזר ואף נכנס לדקות האחרונות ב-0:0 מול לודז’. בן אגב מייצג את הנבחרת הצעירה של פולין ואף שיחק מול ישראל ב-2:2 באצטדיון ‘שלמה ביטוח’ בקמפיין מוקדמות היורו.
ג’ואל אבו חנא, לכיה גדנסק – נציג נוסף בפולין הוא הבלם בן ה-24 שגדל בבאייר לברקוזן וכבר זכה לכמה הופעות בנבחרת ישראל. אחרי כמה עונות בליגות הנמוכות בגרמניה עשה את הפריצה שלו בעונת 2019/20 במדי זוריה לוגנסק האוקראינית. בקיץ שעבר הצטרף ללגיה ורשה, אז אלופת פולין, אך מיעט לשחק וסבל מפציעות שהשביתו אותו לתקופות ארוכות. העונה הושאל ללכיה גדנסק ושותף בתבוסה 3:0 ללך פוזנן, במשחק היחיד שלו עד עתה העונה. מהספסל הוא רואה את קבוצתו מתקשה מאוד וקבורה עמוק במקום האחרון.
דור חוגי, ויסלה קרקוב – ביולי 2020, אחרי שהסתובב בקבוצות שונות בארץ, הפך הקיצוני ללגיונר כשחתם בסנט פולטן האוסטרית. עונת 2020/21 הייתה טובה מאוד מבחינתו והוא רשם שמונה שערים ושמונה בישולים ב-33 משחקים בליגה האוסטרית. היכולת הובילה את ויסלה קרקוב לצרפו בקיץ הקודם, אך בפולין הדברים הלכו פחות טוב. חוגי, בן ה-27, כבש רק שער אחד והיה חלק מעונת הירידה של קבוצתו לליגה השנייה. את העונה הוא פתח כשלא שותף בעשרת המשחקים הראשונים, אך במחזור ה-11 עלה לדקות בכורה ובמשחק שלאחר מכן כבר פתח בהרכב.
ג'וזף גנדה, סנדהאוזן – אחרי שנתיים וחצי בהפועל ת”א, הקבוצה הראשונה שנתנה לו הזדמנות בבוגרים, הקשר עזב את ישראל בקיץ 2019 וחתם בקבוצת המילואים של אוגסבורג. אחרי עונה אחת בגרמניה עבר לאוסטריה השכנה ובשתי עונות באדמירה ואקר רשם 35 הופעות, בהן הבקיע שני שערים ובישל חמישה. בגיל 25, גנדה, ממוצא קונגולזי, חזר לגרמניה והצטרף לסנדהאוזן שפתחה עונה 11 ברציפות בליגה השנייה. לרוע מזלו, אחרי שתי הופעות בלבד כמחליף הוא ספג פציעה לא פשוטה בשריר וייעדר לתקופה לא קצרה.
גיא דהן, אלטאך – כמו רבים שצמחו במחלקת הנוער של מכבי חיפה, גם החלוץ קיווה להזדמנות אך כשזו לא הגיעה בחר לנסות את מזלו. אחרי שלוש עונות בהן הושאל לליגה הלאומית ועשה חיל (15 שערים בעונה שעברה במדי הפועל אום אל פאחם), הוא סיים חוזה אצל הירוקים וחתם כשחקן חופשי בליגה האהובה על החלוצים הישראליים – האוסטרית. הוא פתח את העונה עם הקבוצה, אבל אחרי שני משחקי גביע ועוד לפני שהתחילה העונה נפצע ועדיין לא חזר לסגל. אלטאך במקום העשירי אחרי עשרה משחקים.
צליל נחמיה, הגלמן – עד תחילת העונה שעברה העביר הבלם את הקריירה בין קבוצות שונות בליגה הלאומית לגיחה קצרה לליגת העל עם מכבי נתניה. בספטמבר 2021 חתם בוולאצ’יוטי מהליגה השנייה ביוון, אבל אחרי חצי עונה עזב ומצא בית בליטא. בהגלמן החיבור היה מצוין ונחמיה בן ה-27 הפך לחלק מרכזי בקבוצת הצמרת. עונת 2022 בליגה כבר נמצאת לקראת סיומה וקבוצתו במקום השני בטבלה, כשבמאזנו 18 משחקים ושני שערים בכל המסגרות.
בן אז’ובל, פרת’ גלורי – אחרי שלבש את מדיהן של 10 קבוצות שונות בישראל, חלקן בליגת העל וחלקן בלאומית, אז'ובל יצא בקיץ האחרון ליעד מעבר לים בפעם השנייה בקריירה, אחרי ששיחק בעבר עונה אחת בפרטיזאני האלבנית. החלוץ בן ה-29 חתם בפרת’ גלורי האוסטרלית והחליף את תומר חמד בתפקיד הנציג שלנו באוקיאניה. כעת, אז’ובל ממתין לפתיחת העונה בעוד כשבוע ויקווה להמשיך ביכולת אותה הפגין בהפועל רעננה, עם 16 שערים ב-31 משחקים.