בשבוע האחרון כל מגרשי הכדורגל בישראל כיבדו את זכרם של 11 חללי מינכן עם קמפיין מקורי להעלאת המודעות לטבח שהתרחש באולימפיאדת מינכן, כאשר שמותיהם של הנרצחים זכו לאזכור מיוחד באצטדיונים ועל גבי חולצות 11 השחקנים שעמדו על הדשא. זה אולי נמשך כמה דקות בודדות, אבל אם הדור הצעיר נכנס לאינטרנט ובדק מיהם אותם 11 הנרצחים שכולם התאחדו עם זכרם, זה כבר השיג את המטרה.
השבוע יגיע התאריך העברי בו בוצעה מתקפת הטרור ומדינת ישראל תקיים את הטקס הממלכתי לזכרם של הנרצחים בהאנגר 11 בתל אביב, במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג ונשיא הוועד האולימפי הבינלאומי תומאס באך שהגיע לישראל לביקור מיוחד.
באך, שנחת הערב (שני) בישראל לקראת הטקס, הופיע גם בטקס שנערך בתחילת החודש במינכן וכיבד את המשפחות. כשהטבח התרחש בכפר הספורטאים במינכן לפני 50 שנה, באך היה נער וסייף מתחיל בגרמניה. באולימפיאדת 1976 הוא כבר הפך לאלוף אולימפי. אלא שבמשך עשרות שנים גרמניה סירבה להכיר במה שקרה, סירבה לפצות את המשפחות, וכך גם הוועד האולימפי הבינלאומי.
למרות זאת, לימים תומאס באך היה נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי הראשון שהחליט לקרב את משפחות החללים אליו ובאולימפיאדת ריו 2016 להציב אנדרטה לזכרם. באולימפיאדת טוקיו 2020, בעקבות לחץ גדול שהופעל עליו, באך אף החליט לקיים לראשונה דקת דומייה לזכרם של כל הספורטאים האולימפיים שהלכו לעולמם, כאשר בין היתר הוזכרו חברי המשלחת הישראלית מ-1972. בכך למעשה, לראשונה במשחקים האולימפיים, י"א החללים הוזכרו בטקס הפתיחה.
האקט הזה היה מצמרר ומדינה שלמה הזילה דמעה. אחרי שנים של מאבק על אזכור י"א החללים בדקת דומיה בטקס הפתיחה מצד המשפחות, הוועד האולימפי הבינלאומי סוף כל סוף הסכים לכך והאלמנות אילנה רומנו ואנקי שפיצר הוזמנו באופן מיוחד לאצטדיון ביפן, אליו נכנסו רק מעטים בגלל מגפת הקורונה. הן התייפחו ביציע הכבוד ואין ספק כי הנשיא באך גילה אמפתיה רבה כלפיהן.
אלא שעד כה, הוועד האולימפי הבינלאומי עדיין לא הכריז על כך שדקת הדומיה תתקיים גם בפאריס 2024. לכן הגעתו של באך לישראל צריכה להביא איתה בשורה למשפחות שבמשך 49 שנה לא זכו ליחס הולם. כעת אותן המשפחות של חברי המשלחת האולימפית, שנרצחו בכפר הספורטאים בזמן המשחקים האולימפיים, דורשות הכרה רחבה יותר גם מהתנועה האולימפית העולמית.
הגיע הזמן שיכירו בהם כמו שצריך והגיע הזמן שיזכירו את שמותיהם באירוע רשמי של המשחקים האולימפיים לעיני כל העולם ובאופן מלא. הוועד האולימפי הבינלאומי צריך לקיים אירוע מיוחד לזכרם, ולא רק לציין אותם בדקת דומייה שנעשתה לזכר כל חברי המשלחות האולימפיות שהלכו לעולמם מסיבות כאלה ואחרות. הגיע הזמן שזה לא יהיה כלאחר יד. הגיע הזמן שהעולם יעמוד מול הטרור, יזכור את מה שקרה ולא יתעלם משמותיהם של הנרצחים שיצאו כדי להשתתף במשחקים האולימפיים ולזכות במדליות, אך חזרו בארונות. והגיע הזמן שהתנועה האולימפית גם תהפוך את אירוע הזיכרון הזה למסורת.
גרמניה קיבלה החלטה בחודש האחרון לערוך טקס מכובד וראוי למשפחות השכולות, אחרי שהגרמנים הבינו שעדיין לא מאוחר לקחת אחריות, להתנצל על מה שקרה ואף לפצות את משפחות הקורבנות אחרי 50 שנה של התעלמות מוחלטת.
ביומיים הקרובים תומאס באך יקיים סדרה של פגישות בישראל. בין היתר, ייפגש עם נשיא המדינה יצחק הרצוג, עם משפחות י"א חללי מינכן ועם ראשי הספורט האולימפי בישראל. ליו"ר הוועד האולימפי, יעל ארד, יש קשרים טובים וחמים איתו, ויש לה גם יכולת להשפיע ולהניע תהליכים, כך שאין ספק כי גם זה יעלה בשיחות ביניהם. אם אכן תצא הצהרה מטעמו בנושא, זה ייזקף גם לזכותה, הרי שמאחורי הקלעים היא פועלת רבות לטובת המשפחות ועומדת לצידן בכל מאבק ומאבק. עכשיו, כשהוא כאן, זו יכולה להיות הזדמנות שלא תחזור לספר את הסיפור, לפגוש את מי שסבלו מהטבח ביקיריהם פנים אל פנים ולהשפיע עליו.
אבן הזיכרון בריו ודקת הדומיה בטוקיו היו אירועים מיוחדים והם הצביעו על התקרבות בין התנועה האולימפית למשפחות הנרצחים. סוף כל סוף העולם מכיר באירוע הטרור שלא כמותו בספורט העולמי, אך עדיין לא היה אזכור של שמות הנרצחים בטקסים הרשמיים של הוועד האולימפי הבינלאומי והכרה מלאה ואמיתית בקורבנות של מתקפת הטרור שהתרחשה בכפר הספורטאים במינכן 1972.
מר באך, זה נכון שהרבה זמן עבר מאז האסון הזה, אך כמו המדינה בה נולדת, גם הוועד האולימפי הבינלאומי, שאתה הוא העומד בראשו, יכול לקבל החלטה להכיר באופן מלא במתקפת הטרור הפלסטינית הנוראית הזאת, לעמוד לצד המשפחות, לציין כראוי את סיפורם של כל הקורבנות הישראלים עם תמונותיהם ושמותיהם כדי שכל העולם יכיר זאת, לא ישכח זאת ויאמר: "אסור שזה יקרה שוב ולא ניתן לטרור להרוס שוב את המשפחה האולימפית".
כל הבכירים בישראל שאמורים להיפגש עם באך גם חייבים לעמוד על כך שהוועד האולימפי הבינלאומי יעשה זאת, ולא רק לחייך, להסתפק בביקור שלו בישראל. הגיע הזמן לקיים אירוע הנצחה בינלאומי אמיתי וייעודי במשחקים האולימפיים, כי עדיין לא מאוחר. כבוד הנשיא, ברוך הבא לישראל, תודה שהגעת לבקר, ומקווים שהבאת איתך בשורה.