האם קיבלתם פעם החלטה הזויה באמת שמשנה לגמרי את החיים? משהו עליו כל הסובבים ללא יוצא מהכלל אמרו לכם שזה מטורף, שאיבדתם לחלוטין את השפיות? משהו עד כדי כך אבסורדי שגם במבט לאחור קשה להאמין שאפשר לעשות צעד שכזה?
בואו ניקח דוגמה פשוטה. תניחו לרגע שהטלפון שלכם מצלצל, והמתקשר האלמוני מציג את עצמו כקצין בצבא השבדי. הוא מספר שיש לו קבוצה בליגה הרביעית שנמצאת על סף התפרקות, ורק אתם יכולים לכאורה להציל אותה מקריסה. צריך רק להתמנות למאמן. והוא יודע שאין לכם ניסיון מינימלי באימון. זה בכלל לא משנה. רק תעלו על המטוס ותגיעו כבר. אגב, יהיה צורך בטיסת המשך, כי המועדון המדובר נמצא בחור כלשהו במרחק כ-550 קילומטרים צפונית לשטוקהולם. יאללה, התחלתם לארוז כבר?
זה מה שקרה לגרהאם פוטר ב-2010. הוא סיים אז מזמן קריירה בינונית מאוד ככדורגלן, במהלכה שיחק שמונה פעמים בלבד בפרמייר ליג במדי סאות’המפטון, והיה שותף לניצחון בודד – באופן מדהים ביותר, היה זה ה-3:6 המיתולוגי על מנצ'סטר יונייטד ב-1996, בכיכובי של איל ברקוביץ' שכבש צמד. אחרי שתלה את הנעליים, הוא פנה ללימודים, סיים תואר במדעי החברה, ולמד באוניברסיטת לידס בתחום אינטליגנציה רגשית כאשר מישהו יצר איתו קשר, הציג את עצמו כדניאל קינדברג, סיפר שיש לו קבוצה קטנה בשבדיה, וטען שקיבל עליו המלצות חמות.
ממי ההמלצות? ובכן, פעם, לקראת סוף דרכו כמגן ימני, בילה פוטר עונה אחת בבוסטון יונייטד מליגת החובבים, שם שיתף פעולה עם שחקן אלמוני בשם גראם ג'ונס. לימים, הפך ג'ונס ליד ימינו של המאמן הספרדי רוברטו מרטינס, וביחד עם עבדו בסוונסי שהייתה אז בליגה השלישית באנגליה. הוולשים יצרו שיתוף פעולה עם מועדון שבדי זניח מהעיר אוסטרסונד, וכך הכיר ג'ונס את הבעלים קינדברג.
הם התיידדו, שמרו על הקשר, ובשלב מסוים סיפר קינדברג שהוא היה רוצה להביא לאוסטרסונד מאמן אנגלי. ג'ונס, שזכר את פוטר כבחור עם ראש על הכתפיים ויכולות ניתוח טקטי, אמר שזה יהיה האיש הנכון – ונתן את מספר הטלפון. כך החל הסיפור, בסיומו קיבל הסטודנט למדעי החברה חוזה לחמש שנים כמנג'ר צ'לסי.
מי יכול היה לחשוב שהמסלול יוביל אותו לשם תוך פחות מ-12 שנה? לפוטר היו אופציות לקריירה שגרתית בלידס, לאשתו היה עסק טוב, בנם הקטן היה בערך בן שנתיים. איך אפשר לקחת את המשפחה הזו ולנסוע לעיר נידחת בשבדיה כדי לאמן חבורת שחקנים חובבים בליגה הרביעית, אשר למשחקיהם מגיעים במקרה הטוב 200 צופים שמקללים אותם? בואו נחשוב בהגיון – האם זו הדרך לחוזה עתק במועדון פאר בפרמייר ליג?
"כשאני חושב על זה, הייתי מטורף לגמרי. בגיל 35 עזבתי את העבודה, נטשנו את כל החיים שלנו, ונסענו רחוק מאוד מהמשפחה. זה היה מעשה לא שפוי", אמר פוטר כאשר סיפורו נחשף לראשונה בתקשורת הבריטית ב-2017, במסגרת העפלתה של אוסטרסונד לשלב הבתים בליגה האירופית. זו לא טעות – תוך שבע שנים עשו חניכיו של פוטר את הדרך מהליגה הרביעית בשבדיה למפגשים מול מועדוני פאר ברחבי היבשת.
אוסטרסונד עלתה לליגה השלישית ב-2011, המשיכה לליגה השנייה ב-2012, חוללה סנסציה אדירה כאשר הצטרפה לליגה הראשונה ב-2015, זכתה בגביע ב-2016, ואז התכבדה לסיים לפני הרטה ברלין בליגה האירופית כדי להגיע לשלב הנוקאאוט, לקבל בהגרלה את ארסנל ולנצח אותה 1:2 באצטדיון האמירויות.
זה היה הרגע בו גילו האנגלים את הנס שחולל פוטר באוסטרסונד, והסיפור שלה היה מדהים. קינדברג, שניהל את אוסטרסונד ביד רמה, היה אדם לא שגרתי, שהאמין כי הדרך האופטימלית לגרום לשחקנים להשתפר היא לסייע להם להתגבר על פחד במה. אז הוא נתן לשחקנים משימות מגוונות כדי לטפח את היצירתיות ואת כושר הביטוי שלהם.
הם הוציאו לקט סיפורים, עסקו בציור ובפיסול, ובעונת העליה לליגה הבכירה ב-2015 היה להם אתגר קשה במיוחד – ללמוד בלט ולהציג בהיכל התרבות המקומי את אגם הברבורים, אל מול אולם מלא של 428 צופים. גם פוטר רקד עם כולם בתחפושת של ברבור. נסו לרגע לדמיין את שחקני צ'לסי עושים זאת.
אז אחרי הניצחון על התותחנים, המאמן הרקדן משבדיה זכה לחשיפה, ובקבוצות האנגליות הבינו שיש כאן כשרון יוצא דופן. סוונסי, שירדה לליגת המשנה ב-2018, פעלה מהר מכולן והימרה עליו. בחלוף שנה, הוא כבר התקדם לברייטון בפרמייר ליג, ובתקופה שחלפה מאז קיבע את מעמדו כמאמן כריזמטי, יצירתי ולא שגרתי, שעובד בהרמוניה עם כולם בתוך המועדון, מטפח את השחקנים, מפגין גמישות טקטית עם אינספור מערכים שמותאמים ליריבות השונות, וגם מתגבר על משברים לא מעטים שהמתינו לו לאורך הדרך.
ברייטון נלחמה בתחתית ב-2020, סבלה מחוסר יציבות ב-2021, אבל השתדרגה למקום התשיעי בעונה שעברה, ואת העונה הנוכחית פתחה בתנופה. ניצחון באולד טראפורד במחזור הראשון יצר מומנטום חיובי, שלא נעצר עד שפוטר פותה לעזוב ולהחליף את תומאס טוכל בסטפורד ברידג' – השחפים מדורגים כיום במקום הרביעי, שתי נקודות בלבד מהפסגה, ושלוש נקודות מעל צ'לסי עצמה.
היו שגרסו כי יהיה זה הימור לא טריוויאלי מבחינת פוטר לעזוב מועדון בו הוא נהנה מגיבוי מוחלט ותנאי עבודה קרובים לשלמות ולעבור למערכת ללא מנהל ספורטיבי ועם בעלים חדש שעיצב את הסגל לבקשות המאמן הקודם רק כדי לפטר אותו ימים ספורים אחרי סגירת חלון ההעברות.
ואולם, המעבר ללונדון לא משנה את חייו מקצה לקצה, וגם לא מסכן את פרנסתו – בדיוק להיפך, החוזה לחמש שנים בצ'לסי מבטיח שגם נכדיו לא יצטרכו לדאוג לצרות כלכליות. אדם שלא חשש לעזוב הכול ולנסוע לעיירה שבדית הוא הרפתקן חסר תקנה, והתנהלותו לא נובעת משיקולים הגיוניים. צ'לסי היא אתגר עצום מסקרן, לא פחות מאוסטרסונד. יש משהו כייפי בלקפוץ למים העמוקים ולראות אם אתה מסוגל לשרוד.
חוץ מזה, מדובר בהצעה לה פוטר לא ממש ציפה. גם כאשר הוכיח את עצמו כמנג'ר מצוין בפרמייר ליג, הוא לא חלם על הצעד הבא והשתדל להיות מציאותי. "אדם שקוראים לו גרהאם פוטר לא יכול להיות אטרקטיבי במיוחד, במיוחד עם יש לו פרצוף ארוך וזקן ג'ינג'י. אצטרך פשוט להיות מאמן ולעבוד עם השחקנים בו יתנו לי לעשות את זה. זו עלולה להיות טעות לחשוב שאתה יותר טוב ממה שאתה באמת, ושתוכל להצליח בכל מקום. זה לא כך. אני שאפתן, אבל אני לא קוסם. כדי להצליח, נדרש צוות מקצועי, ולמועדון צריכה להיות אסטרטגיה", הוא אמר.
טוב, לצ'לסי אין צוות מקצועי, אבל פוטר יביא את אנשיו איתו מברייטון, כולל מנהל סקאוטינג. האם יש לבעלים טוד בולי אסטרטגיה? עדיין מוקדם לענות על השאלה הזו. האם המאמן החדש באמת לא קוסם? בואו נסתכל לאמת בעיניים – הוא כן קוסם. קוראים לו פוטר, והוא הצעיד את קבוצה שבדית זניחה לניצחון על ארסנל. לא כדאי לפסול אפשרות לנס בסטמפורד ברידג'. בשביל הנס הזה שולמו תמורתו לברייטון פיצויים בגובה כ-21 מיליון ליש"ט.
ואגב, אם אתם תוהים איפה אוסטרסונד בלעדיו, אז היא מדורגת כיום במקום האחרון בליגה השנייה בשבדיה. אולי כדאי לה לגייס סטודנט אנגלי חדש למשימה.