זה היה באוויר כבר תקופה, אבל הלילה (בין שני לשלישי) פרנסס טיאפו עשה זאת – האמריקאי בן ה-24, שנמצא בשנה מצוינת, התפוצץ סוף סוף ועשה זאת בביתו על הבמה הכי גדולה שיש לעולם הטניס להציע ומול יריב, שכנראה ייזכר כגדול בהיסטוריה, רפאל נדאל.
ב-2019 האמריקאי הצליח להגיע לרבע הגמר באליפות אוסטרליה, אבל מאז איך נאמר זאת בעדינות די נעלמו עקבותיו בטורנירי הגראנד סלאם. בפלאשינג מדו הביתי הוא עף פעם אחרי פעם והישג השיא שלו היה בסך הכל הגעה לסיבוב הרביעי, עד הלילה. מעכשיו ייתכן וכל הקריירה של טיפאו תיראה שונה, רגע המפנה כאן.
בשלב רבע הגמר מחר (רביעי) ב-19:00 מחכה לטיאפו אנדריי רובלב העוצמתי לא פחות וככל הנראה טיאפו לא יניף את הגביע בסוף התחרות, אבל נראה שהניצחון הזה על הספרדי האגדי ישנה לו את כל הקריירה, וזה לא שהאמריקאי דעך בשנה האחרונה, להפך. אפשר לומר שזו שנת השיא שלו, כי בחודש שעבר הוא הגיע למיקום השיא בדירוג העולמי עם המקום ה-24, אותו הוא יעבור בסוף התחרות הזו, ללא קשר כבר לתוצאות בהמשך.
אחרי שהיה במאזן שלילי של 10:0 מול הגדולים ביותר – רפא, רוג’ר פדרר, נובאק ג’וקוביץ’ ודניל מדבדב, האמריקאי סוף סוף עשה זאת וניצח שחקן מהרמה הכי גבוהה. את היכולות היה ברור שיש לו, כישרון בשפע ועוצמות באמת בלתי רגילות, אבל משהו שם ביציבות ובאופי הרס לו פעם אחרי פעם להראות לכל העולם מה הוא יודע לעשות עם המחבט.
טיאפו הוא שחקן די שונה בנוף של הטופ העולמי, טניסאים אפרו-אמריקאים זה דבר די יוצא דופן בסבב ועל אחת כמה וכמה בטופ העולמי ופרנסס בן ה-24 גם יודע שהוא מהווה מודל לחיקוי לדורות הבאים: “אני רוצה להיות עבורם מודל לחיקוי, להראות שהכל אפשרי אם אני הצלחתי להגיע הכי גבוה. ללא קשר לצבע עור, אני רוצה להוות דוגמה לדור הצעיר”.
ושונה לא רק בנוף הסבב העולמי של הגברים, גם נקודת הפתיחה של האמריקאי המוכשר הייתה הכי יוצאת דופן, גורלית אפילו אפשר להגיד. פרנסס הוא בן למהגרים שעלו לארצות הברית במהלך שנות ה-90 וברחו ממלחמת האזרחים שהייתה שנים רבות במדינתם (מ-1991 עד 2002), סיירה לאון, שנמצאת במערב אפריקה.
כיצד הכול החל? ובכן, טיאפו לא הגיע אל הטניס, הטניס הגיע אליו. אביו עבד בבניית מרכז הטניס לצעירים במרילנד, הגובלת בוושינגטון. מכאן אגב הגיעה האהדה של השחקן לקבוצות מהבירה, אבל הסיפור המרכזי הוא שאחרי סיום העבודות, אביו של טיאפו שהצטיין בעבודתו קיבל תפקיד כאיש אחזקה במקום ויתרה מזאת גם זכה שם לחדר גדול, בו התגורר יחד עם פרנסס ואחיו התאום במשך 11 שנים.
מכאן החיבור לטניס היה מיידי, לפרנסס לא היו יותר מדי אופציות והטניס שאב אותו אליו. האמריקאי הצעיר הצטיין כבר בגיל צעיר בענף הלבן והאבא הבין שיש לו יהלום ביד, טיאפו כבר קיבל מאמן אישי בגיל 11 ומשם הדרך לקריירה מקצוענית הייתה סלולה. אגב, בזמן שלאביהם לא היה זמן להיות עם פרננס ואחיו, הם היו עם אמם, שהייתה אחות ועבדה במשמרות לילה.
כאמור, סגנון המשחק של טיאפו הוא מאוד התקפי ואגרסיבי, לרוב ולא כמו מול רפא זה עולה לו בהרבה טעויות בלתי מחויבות לצד הווינרים. יש לאמריקאי עוצמות בלתי רגילות, ההגשה שלו מהירה בהרבה מהממוצעת בסבב והשור הספרדי הרגיש זאת היטב. פרננס גם ממתחמה בחבטות לאורך הקו תוך כדי ובכלל הוא מגיע לכדורים הזויים בעזרת האתלטיות המרשימה.
ויש כמובן את הדמיון ללברון ג’יימס. טיאפו אמנם ‘רק’ 1.88 מטר, שזה גובה מצוין לשחקן טניס, אך נמוך מהמלך ב-18 סנטימטרים, אולם בדומה לכדורסלן העל הוא גם בנוי היטב, בעל מבנה גוף רחב ויחד עם הסופג זיעה על ראשו (עמו לברון היה משחק בתחילת הקריירה) אפשר לומר כי פרנסס הוא לברון ג’יימס של ענף הטניס, לא בכל הקשור לתארים והישגים, אבל בחיצוניות לגמרי.
יש דמיון ומסתבר שיש גם קשר טוב בין השניים. מיד אחרי הניצחון הסנסציוני אפשר לומר, האמריקאי באופן טבעי זכה לשלל ברכות ואיחולים על ההישג הגדול בקריירה וגם קינג ג’יימס היה בין המברכים: “כל הכבוד מלך צעיר, הרווחת את זה ביושר. תמשיך ככה”, טיאפו המאושר מצדו הגיב: “תודה אח גדול, יש לנו עוד הרבה עבודה לעשות יחד”.