האתלטיקה הישראלית עשתה קפיצת מדרגה ענקית. לפני אליפות אירופה במינכן שיצאה לדרכה אתמול (שני) היו למדינת ישראל חמש מדליות בכל הזמנים מהתחרות היבשתית, אלא שכבר ביומה הראשון של אליפות אירופה במינכן המשלחת הישראלית כמעט והכפילה את הכמות הזו אחרי שזכתה בארבע מדליות נוספות - מריצת המרתון שנערכה בבוקר קיבלה הנבחרת מדליית זהב קבוצתית, מדליית כסף למארו טפרי ומדליית ארד לגשאו איילה, ומריצת ה-10,000 מטר שהתקיימה בלילה לונה סלפטר השלימה זכייה במדליית ארד נוספת.
המשלחת הישראלית לתחרות היוקרתית הייתה באופוריה מההישגים הללו, ובצדק, הרי שהרצים הישראלים הצליחו לשמור על יציבות מרשימה בתחרויות בהן הם התחרו בשנים האחרונות. בשנה שעברה טפרי סיים במקום ה-13 באולימפיאדת טוקיו, בחודש שעבר הוא סיים במקום ה-11 באליפות העולם - ואתמול רשם עוד הישג כאשר הפך לסגן אלוף אירופה. כל אלה הם בגדר הישגי שיא לרץ ישראלי, וכולם רשומים על שמו. מה שהכי הפתיע זו העובדה שטפרי התחרה רק לפני חודש במרתון מלא, חלה בקורונה ושוב השלים מרתון מלא. על הדרך, טפרי דרס את כל מה שמכירים במדע וברפואה בנוגע לזמני התאוששות.
ההישג הענק של מדליית הזהב במרתון רשום על שמם של מארו טפרי שסיים במקום השני, גשאו איילה שסיים במקום השלישי וימר גטהון שסיים שביעי - אבל גם לבוקאיו מלדה, המרתוניסט שבכלל לא הצליח לסיים את הריצה ולחצות את קו הסיום כמו כולם בגלל מעשה הרואי שלו שתרם לאחרים בנבחרת. מעשה שבו הוא הקריב את עצמו למען חברו לנבחרת ולמען ההישג.
במהלך הריצה המטורפת שלו מארו טפרי פספס את עמדת מים. בוקאיו מלדה שהיה מאחוריו זיהה זאת באמצע הריצה, תפס שתי כוסות מים ורץ עד אליו כדי להביא לו את המשקה שפספס. מלדה השקיע בפעולה הזו כל כך הרבה מאמץ כך שנאלץ לפרוש לאחר מכן, אבל בנבחרת שיבחו אותו: “אם אתלט אחד ראה שחבר שלו מהנבחרת מוביל והחליט לתת ספרינט לכיוונו כדי לספק לו מים על מנת שיוכל להמשיך לרוץ, משהו שמותר לעשות רק פעם אחת בתחרות, זה מעשה מדהים. בוקאיו פשוט הציל אותו ועזר לו להמשיך ליעד. הוא עשה זאת למען המדליה, גם אם זה פגע בו בהמשך ובשל כך הוא נאלץ להפסיק לרוץ. זה סוד ההצלחה שלנו כנבחרת, כולנו עובדים האחד בשביל השני”.
גשאו איילה הפתיע את הנבחרת כאשר סיים עם מדליית הארד, אחרי שהוקפץ לאימוני המרתון ממש לפני כמה חודשים, לאחר שניפץ את השיא הישראלי ב-10,000 מטר והיה לראשון שירד מ-28 דקות בריצה זו. עבורו, הזכייה במדליית הארד במרתון לגברים באירופה, זו ההוכחה כי הוא מסוגל להגיע רחוק מאוד בעוד כמה שנים אם רק ימשיך לעבוד נכון.
בתוך כך, גם לונה סלפטר שיפרה את שיאה האישי והלאומי בריצת 10,000 מטר בגמר אליפות אירופה. אחרי שזכתה במדליית ארד במרתון של אליפות העולם בארצות הברית - היא זכתה במדליית ארד גם ברבע מהמרחק על המסלול באצטדיון של אליפות אירופה במינכן. ומה שהכי מדהים זה שהיא השיגה את שתי המדליות הללו בהפרש של חודש אחד בלבד.
“האמת שלא ידענו מה אפשר לעשות בארבעה שבועות שמתוכן יש נסיעה טרנס-אטלנטית. היא עשתה את המקסימום שהיה ניתן היה לעשות בזמן הזה ואנחנו גאים בה”, סיכם מאמנה ובעלה דן סלפטר. “הריצה הייתה בדיוק לפי מה שחשבנו שיקרה, לונה שמרה על איפוק ולא יכלה להגיב לשינוי הקצב של המובילה, אבל ביום טוב הייתה מגיבה ונלחמת עד הסוף. בכל אופן, לונה ברחה קדימה לאחרות וזכתה במקום השלישי. עבור לונה זה מקצוע משני, כי הענף העיקרי שלה הוא מרתון ברמה העולמית, ועצם זה שהיא זכתה במדליה ב-10,000 מטר מעידה כמה איכות יש לה. לרוב המרחקים הקצרים הם מרחקי עזר, שמשתלבים בתקופות אימונים כאלה ואחרות, אבל ללונה חשוב לייצג על הצד הטוב ביותר בכל ריצה ואני שמח שהיא סיימה על הפודיום”.
דן סלפטר היה חלק בלתי נפרד גם מההכנה של נבחרת המרתון לגברים לקראת התחרות הקבוצתית, בה היא זכתה במדליית הזהב. “עשינו הישג מדהים והמשמעות הכי גדולה היא שזה קרה במינכן 50 שנה אחרי הטבח באנשי הספורט הישראלי שהגיע למשחקים האולימפיים”, ציין דן סלפטר. “עשינו הכנה קבוצתית טובה ומאתגרת. עבדנו בשיתוף פעולה מלא בין כמה וכמה מאמנים, ישבנו וגיבשנו תוכנית שתשרת את מטרת הנבחרת, ולשמחתי זה עבד. מדליית הזהב באליפות אירופה היא חותמת לכך שאנחנו עובדים נכון. השאיפה שלי היא שנראה חותמת דומה גם ברמה העולמית בעתיד”.
יו”ר איגוד האתלטיקה, עמי ברן, אמר: “צריך להוריד בפני הרצים שלנו מאה כובעים. עמדנו על הפודיום ארבע פעמים והתרגשנו מזה מאוד. אני יליד ארצות הברית, עליתי בגיל 13 לבדי לארץ, וכעבור 50 שנה להיות בגרמניה ולשמוע את ההמנון של העם היהודי זה מדהים. קיבלתי צמרמורת בכל הגוף. באמצע הרחוב במינכן, עם כל הקהל מסביב, נשמעה התקווה. זה היה רגע שלא אשכח. תמיד נמנעתי להגיד מה אני חושב לפני התחרויות שלנו, אבל העבודה של הצוותים המקצועיים שהכינו את הריצות, מנכ”ל האיגוד גל לוי שריכז את כולם והמאמנים שעבדו קשה בשטח - כולם ביחד הביאו הישג שהיה די צפוי מבחינתנו עוד קודם לכן ואני שמח שהוא אכן קרה. כולם עבדו יפה ונכון, ואני רוצה להודות את כל מי שעמד מאחורי זה. יש לי רק דבר אחד לומר להם - עשיתם מעשה גדול”.
ברן העביר מסר אחרי התחרות והוסיף: “אני מקווה שהגורמים הגבוהים יותר במדינת ישראל יבינו שיש פוטנציאל לאתלטיקה ולכל ענפי הספורט האחרים שעובדים קשה כדי להצליח. צריך גיבוי, לא רק ברכות ומזל טוב. זה לא רק עניין של כסף, אלא הכרה אמיתית. רק בעבודה נכונה ובתמיכה מלאה נוכל לפרוץ גבולות. אנחנו מובילים באירופה כרגע ואולי בשלב מסוים נוביל גם בעולם בתחום הזה”.
אחרי ארבע מדליות באליפות אירופה הנוכחית, ייתכן שזה לא הכול. היום (שלישי) בשעה 19:35 יונתן קפיטולניק יתחרה במוקדמות הקפיצה לגובה כאשר שיאו עומד על 2.30 מטר. בנוסף, בשעה 20:35 יתקיימו ריצות חצי הגמר והגמר למרחק של 100 מטר לנשים, בהן תתחרה דיאנה וייסמן שקבעה לאחרונה שיא ישראלי חדש של 11:06 שניות. האם גם הם יצליחו להפתיע ולסיים על הפודיום במינכן?