ליגת העל תצא לדרך בסוף השבוע הקרוב ובמשטרת ישראל השלימו את ההיערכות לקראת העונה החדשה באמצעים חדשים למאבק באלימות ובמתפרעים במגרשי הכדורגל. לקראת פתיחת עונת 2022/23 המצלמות באצטדיונים שודרגו, שוטרים יוכלו להרחיק מתפרעים לתקופות ארוכות יותר מהיציעים, תיבחן האפשרות להתקין מכשיר מיוחד לזיהוי אבוקות, היחידה המשטרתית תוקם מחדש ובקרוב המשטרה תיערך גם לאפשרות שהממשלה תאשר חלוקת קנסות למתפרעים.
רב פקד איציק עמיר, ראש תחום מניעת אלימות בספורט, אמר ל-ONE על ההיערכות: "אין ספורט בלי אוהדים. לשמחתנו מרביתם הם שומרי חוק, אבל האלימות היא מחוץ לתחום ונעשה במהלך העונה הקרובה אכיפה בלתי מתפשרת נגד קומץ הפורעים. בהם נתמקד. בגביע הטוטו ובמשחקים של הקבוצות הישראליות באירופה כבר הורחקו 15 אזרחים מהמגרשים, מתוכם שניים הורחקו לכל עונת הספורט ע"י בית המשפט. נגביר את האכיפה ככל שנידרש כדי למנוע אירועי אלימות".
ביום שבת האחרון התרחשו כמה אירועי אלימות באצטדיון בלומפילד, כאשר בין היתר, הותקף אוהד בית"ר ירושלים שישב ברכבו על ידי אוהדי הפועל תל אביב שרגמו אותו באבנים. רב פקד עמיר הגיב: "האירוע נמצא בחקירה של מחוז תל אביב, בהיבט המודיעיני, הטכנולוגי והחקירתי. אנחנו מאמינים שנגיע לתוקפים".
איך אתם מתכוונים להילחם באלימות במגרשים במהלך העונה הקרובה?
"ראשית, נעשה תיקון חקיקה שנתן יותר כלים להתמודד עם הקומץ המתפרע שמפר את הסדר במגרשים. בתיקון החקיקה הרחיבו את סמכות ההרחקה, כך שכיום יש למשטרת ישראל סמכות להרחיק מתפרע ל-60 יום בהרחקה מנהלית - ואם במהלך ששת החודשים הבאים הוא הוא הפר את התנאים, התנהג באופן אלים, ביצע עבירה הקשורה לספורט או לא ציית להוראות שוטר או סדרן, הוא יורחק עד ל-180 יום נוספים בשימוע של קצין. המדינה הגדילה את טווח הרחקה למפרי הסדר וזה משמעותי, כי בעצם כך נוכל להרחיק אותם לזמן ארוך יותר מהמגרשים".
בחודשים האחרונים רואים תופעה של הדלקת אבוקות על ידי האוהדים. נראה שמשטרת ישראל נלחמת בזה כל כוחה. איך תתייחסו להדלקת אבוקות ביציעים בעונה הקרובה?
"אבוקות זה אמצעי מאוד מסוכן ויש מי שלא מבינים את זה. זה אמצעי לשייטים בים. יש באבוקה חומר של אבץ שמשתחרר באוויר והוא חומר מסרטן. כל מי שנושם את זה, זה נכנס לו לריאות וזה לא עוזב אותן. כשאבוקה נדלקת היא בוערת באלף מעלות, לכן לא סתם בבלומפילד נדלקו 26 כיסאות ועלו באש, כך שזה עניין מסוכן וזה לא המקום שלו".
איך תתמודדו עם זה?
"אנחנו נצא בקרוב במשלחת משותפת לגרמניה, ביחד עם גורמים ממשרד הכלכלה, ההתאחדות לכדורגל, מנהלת הליגות לכדורגל ומנהלי אצטדיונים מבלומפילד ומסמי עופר, על מנת לבחון אפשרות של הבאת שער לפינוי אמל"ח. אנחנו רוצים להביא לישראל אמצעי שיוכל לזהות הכנסה של אמצעי לחימה במכשיר שהוא כמו מגנומטר, כך שהוא לא פוגע בפרטיותם של האוהדים וכולם יוכלו לעבור דרכו בשקט ובסדר מופתי, אבל ברגע שאוהד שיחביא על גופו אמל"ח יעבור אותו המכשיר יזהה את זה. נציב אותו ביציעים הבעייתיים, מי שייכנס יעבור שיקוף וכך לא יוכלו להחדיר אמל"ח ונוכל ליצור קושי רב לשריפת אמל"ח במגרשים. גם הסדרנים ואנשי המזנונים, כל מי שיעבוד באותו יום, ייבדק בכניסה לאצטדיון".
יש קולות שאומרים שאולי צריך לאפשר לקהל להדליק אמצעי פירוטכניקה במגרשים. מה עמדתכם בעניין?
"אין סיכוי שיאשרו זאת. יש אפשרות של שימוש בפירוטכניקה קרה, כמו מקל זיקוקים, שיודלק עם מפעיל זיקוקים מוסמך ועם זיקוק שהוא חוקי באישור של משרד הכלכלה. אם זה יהיה מקובל, אפשר יהיה להדליק פירוטכניקה ואמצעי עשן באופן מוסדר תחת התנאים הללו, ואז נפסיק עם האבוקות וכל האמל"ח שעוצר לנו גם את המשחקים לדקות ארוכות. הדלקת האבוקות לא עושה טוב לאף אחד. כשיש משחקים טובים, עם ציוד עידוד מרהיב ביציעים וכולם נהנים, אז אין שום התערבות משטרתית או הפסקה של משחק והכל עובר בשלום. כשיש אבוקות, יש חשש לפגיעה בשלום הציבור ולפגיעה בבטיחות, ולכן משטרת ישראל תתערב".
הממשלה התפרקה ולא ניתן להעביר את התקנות לחלוקת קנסות מנהליים. האם זה עדיין על הפרק?
"אנחנו מאמינים שבמושב הבא של הכנסת יאשרו את חלוקת הקנסות המינהליים למפרי הסדר במגרשים, כך שהתקנות יעברו ונוכל להכניס את הנושא של האכיפה המנהלית. זה יוביל להרתעה משמעותית".
מי יחלק את הקנסות הללו, אם וכאשר התקנות יאושרו? יש חשש גדול בקרב ציבור האוהדים מכך ששוטרים יחלקו את הקנסות ללא סיבה לאוהדים ביציעים, כפי שקורה לא פעם במקרים של דו"חות תנועה.
"נכון לעכשיו מי שיהיו אמורים לחלק את הקנסות הם שוטרים. אנחנו עוד לא קיימנו דיון על זה ולא קיבלנו החלטות. כשזה יאושר, ייצא נוהל מסודר ותהיה מדיניות מסודרת. נרצה לתת דו"חות רק למתפרעים. אוהד שזורק חפץ לדשא או פורץ למגרש הוא מסכן את השחקנים ואת כל מי שנמצא סביבו, לכן היינו מצפים שאותם מתפרעים יקבלו דו"חות. בכל אופן, יהיה אפשר לערער על הדו"ח וללכת להישפט בבית המשפט. אני מבטיח לך שתוך כדי תנועה נבחן את העניין ואיפה שצריך להשתפר נשתפר. חלוקת הדו"חות תהיה תחת זכוכית מגדלת בתהליך הראשוני לכל הפחות וייתכן שגם בהמשך. לא ניכנס ליציע כדי לתת דו"ח לאוהד, זה יקרה בשלב מאוחר יותר, אם זה במחצית או בסיום המשחק. האוהד יאותר ויקבל את הדו"ח אחרי שנוודא שזה הוא וכנראה שזה לא יקרה במהלך המשחק כדי שלא לגרום לתסיסה מיותרת ביציעים".
רציתם להפעיל שימוש במצלמות פנים כדי לזהות בשערים את האוהדים המורחקים ולמנוע מהם להיכנס למגרשים, אבל בשלב זה אין אישור לכך מחשש לפגיעה בפרטיות. איפה הנושא הזה עומד?
"קודם כל, השלמים בימים האחרונים כמה כנסים בנושא אירועי ספורט לכלל המחוזות במשטרה ישראל והעברנו הדרכה לכלל המפקדים על תיקון החוק לאיסור אלימות בספורט ועל ניהול הקהל כדי ליישר קו. בנוסף, אנחנו משפרים את מערך המצלמות במגרשים והשימוש בהן ייעשה בזמן אמת ובתיחקור לאחור. כך תופסים אנשים שזורקים אבוקות או אנשים שהם מפרי סדר, אבל זה לא בהיבט של זיהוי פנים. בעתיד אני מקווה שנהיה בנקודה אחרת. אני מאמין שעם התיקון לפקודת המשטרה לעין הנץ נוכל להשליך את זה גם לכיוון הכדורגל. הייתי רוצה לראות בכניסה לאצטדיונים מצלמות לאיתור מורחקים, כך שבשער כניסה תהיה רשימה שחורה ואם יגיע אוהד מורחק אז תידלק נורה אדומה ואפשר יהיה לעצור אותו בדרך ליציע".
האם היחידה המשטרתית הוקמה מחדש?
"היחידה עדיין לא הוקמה, אבל אנחנו ביישורת האחרונה. היא נסגרה במאי 2021 ואני מקווה שבחודש-חודשיים הקרובים היחידה תוקם מחדש".
איך היא תיראה וכיצד היא תעבוד?
"בעבודה של חקירות מודיעין, פיקוח ובקרה על היערכות מבצעית, וזרועות ביצוע במחוזות. היא תישען על המשאבים הקיימים של משטרת ישראל ותספק את הפן המקצועי והמעקב בששת המחוזות, שם יהיו קצינים שיעבדו תחת היחידה ודרכם נוכל לתפעל את הפעילות שלה בשטח. אני מקווה שיסדירו את הקמת היחידה והיא תחזור, ובהמשך גם תתעצם ותגדל. זה חשוב למאבק באלימות. אנחנו רוצים שהאוהדים יוכלו להגיע למגרשים וליהנות מחוויה כדי שירצו לחזור לראות כדורגל במגרשים גם בעתיד".