הדרך של הפועל באר שבע בעונת 21/22 מחולקת לשניים: עם רוני לוי ועם אליניב ברדה. כולם זוכרים איך הפתיחה המרשימה של רוני לוי בסופו של דבר הסתיימה, כמו כן זוכרים איך הקדנציה של ברדה התחילה, אבל כאן לא יודעים באיזה אקורד היא תסתיים. רק לפני כמה ימים, ב”ש סיימה את הליגה בתור סגנית האלופה, שמונה נקודות פחות ממכבי חיפה, אבל עם איך שהדברים התרחשו בפלייאוף העליון, יש תחושה שאפשר היה להוציא יותר.
ברדה שלט כמעט לחלוטין במשחקי הבית, אבל במשחקי החוץ משהו קרטע ובעיקר בפלייאוף. בזמן הזה ראו את האדומים של ברדה אנרגטיים יותר, מחוברים יותר לאוהדים, התקפיים יותר וזו כבר נקודת הזכות הגדולה לזכותו עד כה. אחד הדברים שיותר מאוסים על ברדה היום הוא העיסוק בשאלת עתידו בתור מאמן הדרומיים.
"אליניב לא מטומטם. הוא יודע מה הוא רוצה מעצמו ומה יכול לעזור לו ולהפועל באר שבע, זה הדבר הכי חשוב לו יותר מכל דבר אחר. הוא לא אוהב להיות תמיד בפרונט, למרות שיש מקרים שההצלחה מעוורת. אפשר לומר שהוא החליט מה לעשות וישאיר את זה רק לאחר הגמר", אמרו בבאר שבע. ברדה מבחינתו, משאיר את המתח בעניינו עד אחרי הגמר ולבקשת הבעלים אלונה ברקת הוא התבקש לא לחשוף שום דבר שיכול לרמוז על עתידו כדי לא לפגוע בריכוז של השחקנים.
שאלת עתידו של ברדה מעסיקה מן הסתם את האוהדים, השחקנים, אנשי המועדון, אבל מעסיקה לא פחות אותנו, התקשורת. הכדורגל הישראלי צריך להגיד תודה על דמויות כמו ברדה והיה כל כך רוצה שיהיו עוד כאלה. הרי יש לברדה הכל - מנהיגות, ניסיון בחדר הלבשה, הצלחות, אכזבות ובעיקר קשר חזק לקהל האוהדים, אך השאלה אם הוא רוצה לטפח את אליניב המאמן או את אליניב המנהל מקצועי. מבחינת אלונה היא הייתה מעדיפה שברדה ימשיך כדי שיהיה לקבוצה את הגב מהיציעים, מה שלא היה עם רוני לוי. יחד עם זאת, ברדה מסתכל על טובתו וטובת הקבוצה ויודע שלקהל הישראלי יש זיכרון קצר מאוד. ברגע שקצת לא ילך, הוא יכול לאבד את המעמד שלו ולא בצדק.
חוץ מהשחקנים שנמצאים קרוב קרוב לברדה, יש את המשפחה הסובבת שלא היה לה פשוט להיכנס יחד איתו לפוזיציה הזו שנקראת – מאמן על הקווים. רעייתו אדווה והוריו דאגו הכי הרבה לגבי המהלך, אבל תוך כדי תנועה נרגעו. גם בבאר שבע נכנסו לרומן הזה בלי יותר מדי תוכניות, חוץ מכוונה אחת ברורה ומיידית – לשפר את האווירה העכורה שהייתה ביציעים. האוהדים לא רכשו כרטיסים לגומלין רבע גמר הגביע וזה היה נראה שהעונה בורחת בין הידיים, אבל ברקת עשתה מהלך ושמה את המשך העונה בידיים של ברדה.
"בהתחלה כולם היו במתח, אבל ממשחק למשחק ירד הלחץ. אם יש משהו שבולט אצל אליניב זה שבכל משחק הוא בא כדי לנצח. הוא עשה שינוי גדול", אמר ינון ברדה, אחיו של אליניב ואחד האנשים הקרובים אליו ביותר. "כשהיו שואלים אותי מה השינוי שהוא עשה, אמרתי שהגישה למשחקים השתנה, אבל גם החיבור עם הקהל. אין עוד חיבור כזה בארץ למעט אולי אלי אוחנה בבית"ר, אבל הוא יותר בתפקיד ניהולי מאשר מקצועי. מהיום שהוא נכנס לתפקיד אפשר לראות מבחינה סטטיסטיקת שהקבוצה כמעט שילשה את המספרים. רואים קבוצה שבאה ליזום וללחוץ. גם במשחק הלפני האחרון, בעשרה שחקנים רוב המאמנים עוברים לשני קווים עם 4-4-1, אליניב שיחק 4-3-2 כדי להשוות את התוצאה וככה היה".
אתה חושב שהעבודה האינטנסיבית בתור מאמן עם כל הציפיות שינתה אותו?
"זה אותו אליניב. הוא לא השתנה. מדובר באותו אדם, הצנוע, עניו. שיהיה לנו בריא. אליניב איש של אנשים והוא שומר על הצניעות ובגלל זה הוא אהוב. אף פעם הוא לא נתן לאנשים להרגיש מעל. כשמבקשים ממנו להצטלם, הוא יותר מתבייש מזה שמבקש את הצילום וזה אליניב. הוא לא מחפש דברים מעל הפופיק, לא מחפש הנחות. לא הרבה יודעים, אבל חלק מהדברים שמורידים ממנו לחץ זה להגיע כל בוקר לעבודה בבית האדום. אליניב בא ברגל כמעט כל יום מהבית שלו לבית האדום, לפעמים אני רואה אותו בדרך הולך ברגל ומבקש ממנו לעצור כדי לדבר קצת, אבל הוא חי את העבודה וממהר להתחיל את היום שלו במועדון".
התוצאה של המשחק הערב תיתן חותמת מסוימת על ברדה המאמן?
"לא משנה איך המשחק הערב יסתיים, הוא הצליח בתור מאמן זמני בהפועל באר שבע. אליניב הביא מעצמו כל מיני דברים טובים – ידע, אישיות, מנהיגות, הקשבה וידע איך לכוון את החדר הלבשה כי מאמין צריך לדעת גם לנהל את זה. ראיתי כתבה לא מזמן על סטיבן ג'רארד שאמר שהוא כל פעם לומד. אליניב הוא גם כזה, כל פעם הוא לומד, יום יום. אני חושב שבתור מאמן הוא צריך לשים לב לדברים האלה וככה מנהלים חדר הלבשה. זה לא פשוט, אבל החדר הלבשה היום הרבה יותר מלוכד".
מה עבר על המשפחה הרגע שהוא ירד לקווים?
"בהתחלה היינו בלחץ וחששנו מאוד, אבל ברגע שראינו שהוא עומד על הקווים ממשחק למשחק אז הלחץ אצלנו ירד ואנחנו מתרכזים רק בהצלחה שלו. תמיד אנחנו אומרים שלא מדובר בחיים או מוות וצריך לקחת את הדברים בפרופורציות. עוצרים אותי ברחוב כל פעם ואומרים לי מצד אחד שיישאר, מצד שני אומרים לי שיעזוב את זה שהוא לא צריך להיות מאמן כי ישכחו לו את השנים היפות".
היום אתם נהנים לראות אותו מאמן?
"אני חושב שהיום דווקא המשפחה שלנו נהנית, אבל זה כי הדברים הולכים טוב. מאז שהוא מאמן הם מגיעים למשחקים ומרגישים יותר קרובים ומעורבים. המשפחה הרחבה אפילו יותר מגיעה, זה מקרב ומגבש כי הולך. אם היה מצב אחר והיו מקללים אז בטח זה היה יורד, אבל רק שימשיך ככה".
מקצועית איך אתה רואה את העבודה שלו עד כה?
”הוא מאוד ממוקד, יודע מה הוא רוצה. אני יודע שאליניב מנתח משחקים לעומק. מאמן ומנהל מקצועי אלו תפקידים שונים, שניהם קשים במישור שלהם. כמובן כשאתה מאמן אז האחריות עליך יותר גדולה, אבל מצד שני אתה זוכה לפרגון ולכל מה שמסביב לזה".
העבודה בתור מאמן על הקווים תעזור לו אם הוא יחזור להיות מנהל מקצועי בעתיד?
"יכול להיות. אין דרך אחת ובלעדית, ברור שהניסיון הזה בתור מאמן יועיל לו ויעזור לו. אליניב חי את השטח, גם בתור מנהל מקצועי הוא היה חי את השטח תמיד ומגיע בשעות מאוד מוקדמות לבית האדום כדי להתחיל לעבוד על כל המשימות שיש לו במהלך היום".
בתוך תוכו אליניב יודע אם הוא יאמן בעונה הבאה או לא?
"באמת שאני לא יודע להגיד. אנחנו נהיה אחריו מאחורי כל החלטה, כמו שעשינו עד היום. אני יכול להגיד שבתור מאמן הוא טוב, הוא פועל תוך כדי משחק, חי את המשחקים והאימונים, עושה שיחות אישיות שעוזרות. יש מאמנים שעושים אימון והולכים, אליניב הוא גם פסיכולוג, מאמן, אמא, אבא, אח ואחות. לא שאני משווה, אבל אם אני הולך על המאמנים המובילים בעולם, מעבר לידע שלהם, הם בני אדם שמתחברים לכולם".
בישראל זוכרים בעיקר את הסוף. לטוב ולרע. ההצלחה של ברדה העונה בתור מאמן לא תמחק אם ב”ש לא תזכה בגביע, אבל היא יכולה להתעצם במידה וכן תזכה. הרומנטיקה שנקראת הפועל באר שבע והמאמן אליניב ברדה יכולה לרשום פרק חדש ומסקרן, אם וכאשר יחגגו בסיום הגמר. אין אחד שרוצה יותר לעשות את זה אליניב ברדה והערב (20:30, טדי) יש לו הזדמנות אדירה במשחק אחד לעשות היסטוריה ולהיות האיש הראשון שזוכה עם הקבוצה הדרומית בגביע כשחקן וכמאמן. מי יודע אולי זה הרגע שיגרום לו לבחור להיות מאמן כדורגל ולא מנהל מקצועי.
ניתן להאזין לפרק גם דרך אפליקציית Spotify ואפליקציות הפודקאסטים של אפל ושל גוגל.