זה סגור: אריק טן האח יתמנה למנג'ר החדש של מנצ'סטר יונייטד לאחר שיוסדר נושא הפיצויים שישולמו לאייאקס, יחתום על חוזה ארוך טווח, ויהיה אחראי על בניית הזהות של השדים האדומים. לצד הזכייה בתארים, זו המשימה המרכזית והחיונית ביותר שלו, ולכן הועדף ההולנדי על פני מועמדים אחרים שנשקלו, כגון מאוריסיו פוצ'טינו.
מנצ'סטר יונייטד רואה לנגד עיניה את ההצלחה המסחררת של שתי היריבות שגיבשו לעצמן זהות ברורה מאוד. יורגן קלופ הגרמני מדריך את ליברפול מאז 2015, והקבוצה הזו נבנתה בדמותו. כל שחקן רכש מתאים בדיוק למערך, ולכן יש הרמוניה פנימית. פפ גווארדיולה הגיע למנצ'סטר סיטי בקיץ 2016, ולמעשה השייח'ים מהאמירויות המתינו לו זמן רב עוד יותר. לשם כך גויסו המנהלים הבכירים מברצלונה – צ'יקי בגיריסטיין ופראן סוריאנו, וכאשר חתם הקטלוני בסופו של דבר הוא כבר קיבל לידיו קבוצה עם ניחוח קטלוני יחסית. משם, העסק רק הלך והשתכלל, וגם סיטי נהנית מאסטרטגיה יציבה והרמוניה פנימית.
מנצ'סטר יונייטד רחוקה שנות אור מכך מאז פרישתו של אלכס פרגוסון. בעצם, הסקוטי נושא בחלק לא מבוטל מאחריות על כך, כי בכל 27 שנות שלטונו הוא לא דאג לייצר זהות סגנונית ברורה. גדולתו של פרגי הייתה ביכולתו המזהירה להתאים את עצמו לנסיבות, והוא בנה מספר קבוצות שהיו שונות זו מזו באופן מהותי מאוד, כאשר לעוזריו המגוונים היה תפקיד בגיבוש המערכים. וכך, לא היה לאד וודוורד המושמץ מודל כלשהו בבחירת המאמן החדש ב-2013. התוצאה הייתה מינויים של דייויד מויס, לואי ואן חאל וז'וזה מוריניו – שלושה אנשי מקצוע שאין קשר קלוש ביותר בין השקפות עולמם. לאחר מכן הגיע גם אולה גונאר סולשיאר, לו לא הייתה זהות בהגדרה מעבר לאתוס של פרגוסון – וזה אפילו נתפס כיתרון מובהק.
אז עכשיו, אחרי שבמשך שנים ארוכות הסגל נבנה טלאי על טלאי, אמור טן האח לעשות סדר. כך הוא רואה את תפקיד המאמן, ולא לחינם תלה במשרדו באייאקס, וגם בקבוצותיו הקודמות, תמונות של רינוס מיכלס ויוהאן קרויף. "אני רוצה שיזכרו אותי גם בעוד עשורים, ואפשר להשיג זאת רק באמצעות דבקות בפילוסופיה מוגדרת, כפי שהם עשו", הוא טוען. הפילוסופיה שלו הוכיחה את עצמה באייאקס, והוא עשה כותרות גדולות במיוחד כאשר היה רחוק שניות ספורות מהעפלה לגמר ליגת האלופות ב-2019. הוא חתום על ניצחונות חוץ מופלאים על ריאל מדריד ועל יובנטוס – מהמשחקים האיכותיים ביותר שנצפו במפעל בכל תולדותיו. צפיה במשחקיה של אייאקס הייתה חוויה קסומה, ובמידה מסוימת זה המצב גם כיום, למרות ההדחה בשמינית הגמר בידי בנפיקה – זה כבר נתפס כסנסציה גדולה למרות שהתקציבים של שני המועדונים דומים.
אז הוא הולנדי, אבל ממש לא מקובע. בניגוד לקודמיו באייאקס, סטה טן האח מהמערך המסורתי 4:3:3, ויישם שיטות טקטיות אחרות, כולל 4:2:3:1. הוא מפגין גמישות מחשבתית, לעולם לא הולך עם הראש בקיר, וגם חסין לביקורת שלילית. בניגוד למאמנים רבים, טן האח מתעלם לחלוטין מאלה שמנסים ללעוג לו. הוא יודע ללכת עם האמת שלו עד הסוף, ועד עכשיו הנכונות הזו הביאה לו בעיקר הצלחות. לכן, למרות הזהות ההולנדית, יש לו גם היבטים גרמניים וקטלוניים באופי – וזה מזכיר למנצ'סטר יונייטד הן את ליברפול והן את מנצ'סטר סיטי.
למה? כי טן האח עבד במשך שנתיים באופן צמוד עם פפ גווארדיולה, כאשר כיהן כמאמן קבוצת המילואים של באיירן מינכן בין 2013 ל-2015. "צפיתי ברוב האימונים שפפ העביר, וראיתי כיצד הוא משנה את הכדורגל בגרמניה. לקחתי ממנו המון – כיצד הוא מתרגם את הפילוסופיה שלו למגרש, כיצד הוא בונה את המשחק, כיצד הוא נותן הוראות ספציפיות לשחקנים. לפעמים הוא עשה זאת בקבוצה, לפעמים בשיחות אחד על אחד. הכל היה מתוכנן לפרטים הקטנים", הוא סיפר בדיעבד. כמעריצו של הקטלוני, הוא אף הוגדר לא פעם כיורש אפשרי במנצ'סטר סיטי, אם וכאשר פפ יחליט לעזוב, אבל כעת התסריט הזה יהיה פחות רלוונטי. כמו כן, הוא התאהב בבאיירן, והחזרה אליה היא החלום הכי גדול בחייו. יום יבוא, והוא עשוי להתגשם.
למינכן הגיע טן האח כדמות אלמונית לגמרי ביוזמתו של מתיאס זאמר, אז המנהל הספורטיבי של באיירן. בתפקידו הקודם בהתאחדות הגרמנית, הוא אפילו הגה רעיון שנשמע הזוי למנותו למאמן הנבחרת הצעירה. זרים מעולם לא קיבלו ג'וב כזה, אבל לפי השקפתו של זאמר טן האח לא באמת היה זר. "הוא שילוב של הולנדי עם גרמני", הוא אמר. ואכן, המאמן נולד בעיירה קטנה ממש במזרח המדינה, ממש על גבול גרמניה – ליד אנסחדה, העיר הכי "גרמנית" בהולנד. שם הוא בילה את רוב הקריירה כשחקן בטוונטה, הקבוצה "הגרמנית" ביותר של הולנד, ושם גם התחיל את דרכו באימון כעוזרו של חברו הטוב פרד רוטן. הם שיחקו ביחד פעם, והברית כמאמנים בטוונטה ובאיינדהובן נמשכה במשך שש שנים. רק בגיל 42 העז טן האח לצאת לדרכו כמאמן עצמאי, והסבלנות הזו מעידה על אופיו. הוא לא מיהר לשום מקום, וחיכה להזדמנות הנכונה.
את הצ'אנס הנכון העניק לו ב-2012 מארק אוברמארס, שעבד כמנהל ספורטיבי בקבוצת נעוריו גו אהד איגלס. מיד לאחר מכן עזב כוכב ארסנל וברצלונה לשעבר לטובת תפקיד זהה באייאקס, והוא היה זה שהביא את טן האח לאמסטרדם בשלהי 2017, אחרי קדנציה מוצלחת מאוד באוטרכט. היו שפקפקו בו, היו שצחקו על המבטא "המזרחי" שלו, אבל הוא האמין בעצמו עד הסוף – והאמונה הזו עשויה לשרת אותו גם באולד טראפורד.
בהיותו הולנדי שהוא גם גרמני למדי וגם קצת קטלוני, יש באישיותו לא מעט ניגודים שהופכים אותו לעילוי. הוא פרפקציוניסט וקפדן, אבל ניגש לכל משימה עם ראש פתוח. הוא טקטיקן בחסד ונותן הוראות מדויקות, אבל מעודד קודם כל חשיבה עצמאית. "בכדורגל המודרני יש נטייה לתכנת דברים, ושחקנים מביטים לעתים בחוסר אונים לעבר הספסל אם היריב משנה לפתע את הטקטיקה. לדעתי, כל שחקן מסוגל לפתור את הבעיות על המגרש לבדו אם יעז", הוא אומר. ותעוזה היא מילת המפתח מבחינתו. "אני מעדיף החלטה שגויה על היעדר החלטה", הוא קובע.
וזה מצוין, אבל צריך לזכור כי בגיל 52 חסר לטן האח ניסיון בסיסי במאבקי כוח פנימיים במועדון כמו יונייטד. העבודה בגו אהד איגלס, אוטרכט ואפילו אייאקס לא הכינה אותו לכך כלל, כי באמסטרדם הוענקו לו סמכויות נרחבות מאוד, ושיתוף הפעולה עם אובמרארס היה מושלם. ההולנדי ינסה ליצור יחסי עבודה דומים במנצ'סטר יונייטד, אבל ספק רב אם הדבר אפשרי, והמהפכה שהוא מתכנן בסגל עלולה להיתקל בבעיות רבות.
אם ברצלונה של מנצ'סטר יונייטד להידמות לליברפול ולמנצ'סטר סיטי, היא חייבת לתת למאמן החדש שלה המון כוח בקבלת ההחלטות והמון זמן כדי לבנות משהו בטווח הבינוני והארוך. אם היא תעשה זאת, התוצאה עשויה להיות טובה, גם אם איש לא מבטיח זאת. אם הכל יהפוך לסיר לחץ ענק מהרגע הראשון, הפרויקט יהיה נידון לכישלון, ואז יקווה טן האח שהמוניטין שלו לא יספוג מכה קשה מדי אשר תמנע את שובו המיוחל לבאיירן.