80 מיליון אירו שילמה צ’לסי לאתלטיק בילבאו והפכה את קפה אריסבלאגה לשוער היקר בהיסטוריה. אבל מאתמול (ראשון) כל אנגליה מדברת על ההתרסקות של השוער, שהגיעה לשיאה בדו קרב בעיטות ההכרעה מ-11 מטרים מול ליברפול בגמר גביע הליגה. השאלה הגדולה היא מה גורם להתרסקות של השוער הספרדי? קפה לא שכח איך משחקים כדורגל ולא מדובר בעניין של כישרון או יכולת. חייב להיות משהו עמוק יותר.
פסיכולוג הספורט, דן אברהמס, שעובד עם שחקני הפרמייר ליג ונבחרת הרוגבי של אנגליה טוען שככל שבעיית הביטחון נתפסת כגדולה יותר, כך קשה יותר לשחקן לחזור לעצמו מבחינה פסיכולוגית. מה יוצר בעיות של ביטחון? זה יכול להיות כל דבר: הפסד, איבוד נקודות, מה אמר לו המאמן ועוד. יש אינספור גורמים שיכולים לפגוע בביטחון של שחקן.
מעבר לשאלה של מה מוריד את הביטחון לשחקן, כדאי גם לשאול מה מעלה לשחקן את הביטחון העצמי. ישנם מספר חוקרים במהלך ההיסטוריה ששאלו בדיוק את השאלה הזו ומספר גורמים תמיד חוזרים על עצמם: חוויות עבר מוצלחות, בניית חוסן חזק, התנסויות עבר וחיזוקים מהסביבה.
ביטחון עצמי הוא היכולת של שחקן לדעת שהוא מסוגל לצלוח את האתגרים העומדים מולו. ייתכן שהביטחון של קפה נפגע מאד כרגע. מה זה בעצם אומר? זה אומר שהוא כנראה מתעסק יותר מידי במחשבות שלו, ופחות מידי בלהיות ברגע. הראש שלו מתחיל לחשוב יותר מידי והמחשבות האלו מפריעות לתפקד. לדוגמה, אם קפה עולה לשחק, וחושב לעצמו “משחק קודם חטפתי גול, מה יהיה אם אקבל גול גם במשחק הזה?” הוא בתוך המחשבות שלו, ומתקשה מאד להתרכז במשחק עצמו, ובאלמנטים החשובים שעליהם הוא מתאמן.
כך כדור השלג ממשיך, המחשבות ממשיכות, והחרדות עולות. ככל שהמחשבות ממשיכות נכנס עוד כדור שלג שלילי והביטחון ממשיך להתדרדר. הדבר הכי גרוע מבחינתו, הוא שילוב של שני דברים. הראשון, המחשבה של מה עומד לקרות. השני, מה יקרה אם אכשל? כתוצאה מכך, גם הביטחון נפגע וגם החרדות עולות.
בסופו של דבר, הנושא מתחיל להשפיע גם על הפיזיולוגיה של השחקן. מחקר שפורסם בשנת 2020 מצא ששחקנים אשר מתייגים סיטואציה כמלחיצה ובעלת סיכון גבוה (אם אכשל בגללי נפסיד את הגביע), נוצרת שרשרת תהליכים פיזיולוגיים שגורמת לפחות חמצן להגיע למוח, ולשינויים הורמונליים בציר הסטרס (HPA). בכך נפגעת היכולת של קבלת ההחלטות, ומשם גם יכולות המשחק.
אז מה עושים? ישנן לא מעט טכניקות שיכולות לעזור לשוער היקר בהיסטוריה. הן חייבות להסתובב סביב הרגעת מערכת העצבים, כדי שתהיה להן השפעה טובה יותר. מיינדפולנס ודמיון מודרך הן רק חלק מהשיטות המומלצות כיום תחת מצבי לחץ ופגיעה בביטחון. ייתכן כי גם קשיי הסתגלות של מעבר למועדון חדש, ושינוי סביבה, גם פגעו בביטחון העצמי של השחקן. על כן, טכניקות שיעזרו לשפר את הביטחון העצמי, יחד עם חמלה וסבלנות הן המומלצות ביותר.
הכותבת, ד”ר דניאלה כהן, היא חוקרת מוח, מומחית לפסיכולוגיה של הספורט ומרצה במכללה האקדמית בוינגייט