כאשר יעלה דושאן ולאחוביץ' ביום ראשון בערב למשחק הבכורה במדי יובנטוס, וכל אור הזרקורים יופנה לתכשיט היקר החדש של הגברת הזקנה, הוא ייזכר בוודאי כי לפני פחות משנה וחצי הוא היה אמור לעבור דווקא לשורות היריבה שתעמוד מולו – ורונה. אז, באוגוסט 2020, הכל כבר סוכם עם פיורנטינה, המאמן ג'וזפה יאקיני נתן את הסכמתו המלאה, והחלוץ הסרבי היה בדרך להשאלה כדי לקבל דקות משחק חשובות, במקום להתייבש על הספסל.
התוכנית הזו נפלה ברגע האחרון, והתפנית בתסריט הייתה חדה במיוחד אחרי שצ'זארי פראנדלי החליף את יאקיני המפוטר שלושה חודשים מאוחר יותר. מאמן נבחרת איטליה לשעבר הצליח למצוא את המילים הנכונות עבור ולאחוביץ', החדיר בו בטחון עצמי, התאים את השיטה כדי לאפשר לתכונות החזקות שלו לבוא לידי ביטוי – והתוצאה הייתה סנסציונית. הסרבי הפך למכונת שערים קטלנית, המשיך בנסיקה גם אחרי שפראנדלי פרש מאימון בשל תשישות נפשית באפריל. "אהיה אסיר תודה לך לנצח", נפרד ממנו הסקורר.
שינויים, אם כך, עשויים לעתים להיות קיצוניים, ונסיבות ספציפיות יכולות לאפשר לשחקן למצות את הפוטנציאל או לקבור אותו. כשרונו של ולאחוביץ' מעולם לא הוטל בספק, והוא נחשב לעילוי יוצא דופן עוד באקדמיה של פרטיזן בלגרד, אבל לקח לו יותר משנתיים כדי להתאקלם בליגה האיטלקית, ובתקופה זו ריחפו סימני שאלה רבים מעל ראשו. רק פראנדלי הסיר אותם וטען בתוקף: "אימנתי הרבה שחקנים בחיי, אבל אף אחד מהם לא היה כל כך טוב בגיל 20. אולי רק אדריאנו".
אדריאנו... הנה שם שיגרום לכם לראות את החיים בפרספקטיבה הנכונה. הברזילאי נכשל לחלוטין כאשר הוחתם בצעירותו באינטר, אבל המעבר – אכן, בגיל 20 בדיוק – לפארמה של פראנדלי ב-2002 חולל את הנס, והוא הפך למפלצת של ממש. המפלצת הזו חזרה לאינטר, ואדריאנו הוגדר למשך זמן מה ככוכב על אמיתי, אבל אז – בום! – שינוי דרמטי בהתנהגות וקריסה מנטלית הפכו אותו לשבר כלי, והוא מעולם לא הצליח לשחזר יותר אפילו אלפית מיכולתו לפני הפרישה העצובה. במבט לאחור, הוא זכור כדוגמה הקלאסית לטרגדיה ספורטיבית אישית, וסיפורו מהווה תמרור אזהרה עבור צעירים אחרים.
יש גם תמרורי אזהרה אחרים. מעבר מהיר מדי לקבוצה גדולה עלול לעתים להרוס את קצב ההתקדמות, וכאן מספיק להיזכר בדוגמה של החלוץ, אשר את שיאו שבר ולאחוביץ' במולדתו. כאשר עלה בפברואר 2016 במדי פרטיזן לדרבי הענק מול הכוכב האדום בגיל 16 וחודש, הוא הפך לשחקן הצעיר ביותר בתולדות ההתמודדות והדיח מהפסגה את לוקה יוביץ'. זוכרים שהוא הוגדר לא מזמן כחלוץ הגדול הבא בכדורגל העולמי, ומועדוני פאר עמדו בתור כדי לנסות להחתימו אחרי שהבקיע 27 שערים בכל המסגרות במדי איינטרכט פרנקפורט בעונת 2018/19? ריאל מדריד שילמה תמורתו 60 מיליון אירו, ומאז הוא פלופ. אפילו ההשאלה חזרה לפרנקפורט בעונה שעברה ממש לא עזרה לו.
רוצים דוגמה לחלוץ אימתני ממזרח אירופה שקרע רשתות בלי הפסקה באיטליה ושוכנע לעשות את הצעד הגדול בקריירה באמצע העונה כדי להציל אימפריה? היא ממש טרייה – קבלו את קשישטוף פיונטק. הפולני הגיע לגנואה בקיץ 2018, רשם רצף כיבושים היסטורי, שיגע את כל המדינה, הוכתר לרוברט לבנדובסקי החדש, עזב למילאן בינואר 2019 תמורת 35 מיליון אירו, ואפילו כבש 9 שערים בחצי העונה הראשונה שלו בסן סירו, אבל זה לא ממש הספיק. מאז נעלמו עקבותיו, איש לא מעלה בדעתו להזכיר אותו באותה נשימה עם לבנדובסקי, ואת הקריירה הוא ינסה לשקם במדי פיורנטינה, אליה הצטרף זה עתה בהשאלה מהרטה ברלין כדי לנסות להיכנס לנעליים שהותיר ולאחוביץ'. הנה סגרנו מעגל. כמה אירוניה יש כאן, לא?
ולאחוביץ' אוהב אתגרים. הוא מעריץ את זלאטן איברהימוביץ' ושואף לבנות את הקריירה שלו בהשראת הכוכב השבדי. לא לחינם עוד בגיל 15, כאשר התאמן עם ואלרי בוז'ינוב בפרטיזן, הוא הצהיר באוזני הבולגרי: "אהיה יותר טוב מזלאטן ואשחק בקבוצות הגדולות בעולם". הוא גבוה (אם כי פחות מזלאטן), עוצמתי מאוד (אם כי פחות מזלאטן) וניחן בשליטה מזהירה בכדור (אם כי פחות מזלאטן). ההקבלה הזו אפילו מתבקשת, וההתנהלות נגזרת מכך. הסרבי לא משתחצן בכוונה כמו השבדי, אבל הוא אוהב להראות לכל העולם שהוא לא חושש מכלום.
לכן, למשל, הוא העדיף לקחת את החולצה מספר 7 ביובנטוס, גם אחרי שהמועדון הציע לו ללכת על 28. "בחרתי 7 כי זה הכי קרוב ל-9, וזו האמת. כל המספרים ביובה חשובים, ואין פה רמז לכלום", הוא הצהיר, והוא יודע היטב שכולם יודעים שהוא משקר. הוא רוצה שידברו עליו במונחים של כריסטיאנו רונאלדו, והוא השיג את. רף הציפיות עלה עוד קצת, כאילו תג מחיר של 75 מיליון אירו ותפקיד המושיע האולטימטיבי לא מספיקים.
וזו הרי בכלל לא הגזמה. יובנטוס מצהירה בפה מלא כי ההחתמה היקרה בינואר נועדה לסלול את דרכה לליגת האלופות, וכך להחזיר את ההשקעה. שום דבר אחר פשוט לא בא בחשבון. כרגע, המאזן ההתקפי שלה הוא הגרוע ביותר בחלק העליון של הטבלה, עם 34 שערי זכות בלבד ב-23 משחקים, לעומת 53 של אינטר ו-47 של מילאן. הקבוצה של מסימיליאנו אלגרי מתקשה לייצר מצבי הבקעה, ולא בדיוק מצטיינת גם בניצולם. בתיקו המאופס מול מילאן במחזור האחרון, היא לא בעטה אפילו פעם אחת למסגרת. ולאחוביץ' לבדו הבקיע העונה כבר 17 שערים. בשנה הקלנדרית ב-2021 הוא מצא את הרשת 33 פעמים בליגה, השווה שיא כל הזמנים שנקבע על ידי כריסטיאנו רונאלדו ב-2020. הוא אמור, אם כך, לספק את הפתרון, פשוטו כמשמעו.
ואולם, המציאות מורכבת יותר, וייתכן כי הבעיות לא נעוצות בכושר לקוי של שחקני החוד, אלא בסגל כולו, בגישה הטקטית של המאמן, ובאינספור גורמים נוספים. ולאחוביץ', שהעניק לעצמו חוזה אסטרונומי במתנה ליום הולדתו ה-22, הוא בסך הכל חלוץ צעיר שרשם שנה אחת מצוינת בקבוצת מרכז טבלה. זה מכובד מאוד, ואת הפוטנציאל האדיר שלו קל לראות בעין בלתי מזוינת, אבל לא כדאי להסיק מכך מסקנות מרחיקות לכת – כי היא מעולם לא התנסה במשימות שעומדות בפניו כעת.
ביובנטוס הציפיות אחרות לגמרי, לחץ האוהדים אחר לגמרי, לחץ ההנהלה אחר לגמרי, החשיפה התקשורתית אחרת לגמרי, וגם המאמן אחר לגמרי. לבוס יש השפעה כבדת משקל על שחקניו, ודי להיזכר בסיפור המתסכל של דיאן קולוסבסקי שבחר ביובה כי חשב שישחק בהדרכת מאוריציו סארי ומצא את עצמו על השוליים עם אנדראה פירלו ועם אלגרי שלא היסס לשלוח אותו רחוק ככל הניתן לטוטנהאם. השבדי הג'ינג'י עלה 40 מיליון אירו והגיע אחרי עונה פנומנלית במדי פארמה, אבל הרומן עם הגברת הזקנה לא הסתדר לו, גם בלי תווית כוכב העל הענק שמודבקת כעת לוולאחוביץ'.
הסרבי לא בהכרח ילך בדרכו, כמובן, אבל המקרה הזה מדגיש את הסכנות, ולעתים הביטחון העצמי המופרז עלול להיות לרועץ. ולאחוביץ' משוכנע שהנסיקה שלו בלתי ניתנת לעצירה, ולכן הזדרז לעזוב את הבית החם בפירנצה כדי להשתדרג מקצועית וכלכלית. אולי הוא צודק, ואנחנו עדים לפריחתו של גדול החלוצים בעשור הנוכחי, אך הוא יכול גם לטעות, ואף אחד – ממש אף אחד – לא יכול להבטיח שלא נראה בעוד שנתיים או שלוש כותרות לפיהן צפוי ולאחוביץ' מועמד לעבור בהשאלה לוורונה על מנת לקבל דקות משחק ולנסות להשתקם. המבחן האמיתי בחייו רק מתחיל, וזה קורה מחר (ראשון, 21:45 בערוץ ONE2).