רגע לפני סגירת חלון ההעברות של ינואר, מכבי תל אביב הכריזה על חיזוק לסגל כאשר החתימה את החלוץ הסרבי, ג’ורג’ה יובאנוביץ’. באופן מעט מפתיע, הצהובים בחרו להתחזק בשחקן זר דווקא בחוד ההתקפה, למרות הנוכחות של סטיפה פריצה, החלוץ הקרואטי שחתם בקיץ. סקירה קצרה על יובאנוביץ’ מסבירה מדוע מיץ’ גולדהאר הכניס את היד עמוק לכיס ושילם עבורו קרוב לשני מיליון אירו.
“רוצח ברחבה”: אל תצפו לדריבליסט
אם תשאלו בסרביה מי זה ג’ורג’ה יובאנוביץ’, התשובה, לפחות על פי הכינוי שקיבל מהתקשורת, תהיה “המחסל”. בכל זאת, מדובר בשחקן שהבקיע 11 שערים ב-15 משחקים. המאמן הסרבי, אלכסנדר ינקוביץ’, שאימן בין היתר בכוכב האדום ובבלגיה, אף הגדיר אותו “רוצח ברחבה”. למעשה מדובר בחלוץ מרכזי קלאסי, או כמו שאנחנו אוהבים לומר: חלוץ מהדור הישן, כזה שמביא עמו משחק ראש משובח וקילריות מול השער. “הוא ניחן ביכולות סיום מרשימות, בעל אינסטינקטים חדים, פיזיות ושליטה בכדור, אבל יותר מכל בולטת לטובה קבלת ההחלטות שלו”, ניתחו את יכולותיו בתקשורת הסרבית.
“בזמן הקצר שלנו יחד הוא עשה רושם של אחד עם פוטנציאל די טוב, חלוץ רחבה, כזה שמריח את השער”, סיפר ל-ONE הבלם עומרי בן הרוש, ששיתף פעולה עם יובאנוביץ’ בלוקרן, “מחוץ למגרש מדובר בבן אדם קצת יותר מופנם ואחלה בחור. אני שמח בשבילו שהוא מגיע לקבוצה כמו מכבי”.
כדי להצליח, יובאנוביץ’ צריך שחבריו יעבדו בשבילו. “אני צריך חברים לקבוצה שיודעים לדחוף את הכדור קדימה. אני לא מסוג השחקנים שייקחו את הכדור 20-30 מטר מהשער ויעברו שלושה שחקנים כדי להבקיע”, אמר כאשר חתם בצ’וקריצ’קי. עד העונה האחרונה, המספרים שלו לא הרשימו והוא הבקיע עשרה שערים ב-61 משחקים. אבל בינואר שעבר הוא חזר לסרביה אחרי הרפתקה לא מוצלחת בבלגיה ובספרד, והנצרה השתחררה. הוא כבש 21 שערים ובישל שלושה ב-36 משחקים. כדי להבין איך קרה שהחלוץ, שנחשב לכישרון גדול, התגלגל לליגה הישראלית, צריך לחזור אחורה אל תחילת הקריירה.
פרטיזן: ההבטחה בתחילת הדרך והפרידה בטריקת דלת
למעשה, הקריירה של יובאנוביץ’, שיחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23, מתחלקת לשניים. ב-2015 הוא הצטרף לאקדמיית הנוער המפוארת של פרטיזן בלגרד אחרי שצד את עיני הסקאוטים במהלך טורניר נוער מקומי. הוא סומן ככישרון מבטיח ומהר מאוד עשה את דרכו לסגל הקבוצה הבוגרת. אבל לא הכול הלך לפי התוכנית. אחרי שנתיים בפרטיזן, יובאנוביץ’ דרש לעזוב ונפרד בטונים מעט צורמים. מבחינתו, פרטיזן בלגרד הייתה ותישאר הקבוצה הפייבוריטית עליו ואיפשהו עמוק בלב הוא עדיין מקווה לסגור מעגל. “אני אוהד אותה מגיל חמש”, סיפר.
“הפרידה מפרטיזן הייתה תוצאה של כמה נסיבות. גם באשמתי אבל גם באשמת הקבוצה”, אמר לאחרונה בראיון. “המאמן לא הבין אותי ולא הייתה לי סבלנות. טעיתי. כילד בן 18-19 לא הבנתי שאני צריך לחכות ולתת להזדמנות שלי להגיע, רציתי הכול מיד. חשבתי שאני הכי חכם, רציתי לשחק כל הזמן, אבל המאמן בחר לשלב אותי בהדרגה, לחלק את הדקות שלי בין הקבוצה הבוגרת לקבוצת הנוער. אבל יותר מכל הפריע לי שאף אחד לא בא ודיבר איתי. יום אחד אני מבקיע שער ואחר כך אני לא משחק. מילא אם היה ניגש אליי המאמן או המנהל המקצועי ומסביר לי שאני צעיר ושאני אכנס לאט לאט, אבל הייתה שתיקה. אני מגיע למשחק ומגלה שאני לא בהרכב, אני נכנס ומבקיע ואחר כך שוב בחוץ. זה הרגיז אותי”.
קר בחוץ: ההרפתקה הלא מוצלחת בבלגיה וספרד
אחרי שעזב את פרטיזן, הצטרף יובאנוביץ’ ללוקרן הבלגית, ששילמה עבורו 450 אלף אירו. סיפור החתימה היה ביזארי לחלוטין, שכן הוא היה אמור לחתום בכלל בקלאב ברוז’. “היינו בשדה התעופה בציריך ובעקבות מזג האוויר הסוער בוטלו כל הטיסות לבלגיה”, סיפר. “כשהגענו לבלגיה לבסוף אחרי שלושה ימים כבר חתמתי בלוקרן”. הפתיחה הייתה מבטיחה עם שער נגד לא אחרת מאשר קלאב ברוז’ ומספר הופעות טובות, אבל אז הכול התמוטט.
“פרשיית הסוכנים” התפוצצה וחשפה שחיתויות רבות במועדון, שבהמשך פשט רגל בעקבות האירועים. יובאנוביץ’ שיתף כי היו אלו ימים קשים במיוחד עבורו ואחרי חצי עונה הוא עזב את בלגיה. בינואר 2019 עבר בהעברה חופשית לקאדיס הספרדית. הוא שיחק במדיה חצי עונה ורשם שש הופעות פושרות ואחרי חצי עונה הושאל לקרטחנה. כאשר סיים את תקופת ההשאלה שלו, שב לקאדיס, אך זו הודיעה לו על ביטול החוזה.
יובאנוביץ’ זעם, והגיש תביעה כלפי המועדון כשהוא דורש פיצויים על סך 900 אלף אירו. לצערו, התביעה לא התקבלה על ידי בית המשפט והוא חזר לסרביה. הכישרון רק חיפש היכן להתפרץ ומגוון קבוצות בליגה המקומית, בטורקיה ואפילו מ.ס אשדוד חיזרו אחריו. לבסוף הוא בחר להצטרף לצ’וקריצ’קי, מועדון בעל שם בליגה הסרבית ועם שאיפות להתברג בצמרת.
עונת הפריצה: היכולת שהחזירה אותו לתודעה
החזרה לסביבה המוכרת עשתה טוב מאוד ליובאנוביץ’. מאמנו בצ’וקריצ’קי היה סשה איליץ’, מי שנחשב למנטור והאב הרוחני שלו, הוא פתח את העונה כמו מלוע של תותח וכבש חמישה שערים בחמישה משחקים, כשגם בזירה האירופית כבש וסייע לקבוצתו לרשום ניצחון מרשים על האמרבי השבדית במסגרת הסיבוב השלישי במוקדמות הקונפרנס ליג. למרות שסבל מפציעה בצלעות, שגרמה לו להיעדר במשך כחודש, הוא התברג בצמרת כובשי הליגה ואחרי 15 משחקים במאזנו 11 שערים.
היכולת הנוצצת לא נעלמה מעיני הסקאוטים ברחבי היבשת והשמועות החלו לזרום לקראת חלון ההעברות. בטורקיה, ארה”ב ואיטליה הרבו לקשר את שמו למגוון קבוצות ובתחילת ינואר אישר המנהל המקצועי של צ’וקריצ’קי ננאד מירוסבלייביץ', כי מארסיי הגישה עבורו הצעת ענק על סך חמישה מיליון אירו, אך העסקה לא התקדמה לכדי מו”מ. לבסוף היה זה מיץ’ גולדהאר שהכניס את היד לכיס. מכבי תל אביב שילמה עבור יובאנוביץ’ 1.9 מיליון אירו והוא הפך להעברה הרביעית הכי יקרה בתולדות המועדון, אחרי וידאר קיארטנסון (3.5 מיליון), פרדראג ראיקוביץ’ (3 מיליון) וברק יצחקי (2 מיליון). לא מן הנמנע שהקשר הקרוב בין סשה איליץ’ למלאדן קרסטאיץ’ היה גורם מרכזי במעבר.
כעת השאלה הגדולה ביותר היא איזה ג’ורג’ה יובאנוביץ’ נקבל. זה שכיכב וקרע רשתות בסרביה, או זה שהתקשה להתאקלם בספרד ובלגיה? האם למעשה מדובר בפרוספקט דומה לפרדראג ראיקוביץ’, שהצטרף למכבי תל אביב בתחילת 2015/16 ובהמשך נמכר לליגה הצרפתית בסכום גבוה? לנו רק נותר להמתין ולראות איזו בשורה יביא עמו הסרבי לבלומפילד.