אסי ממן
|
הפוסט של יעל ארד על הדברים שאמר דולב חזיזה עורר שיח ברשתות החברתיות. אפילו שחקן מכבי חיפה הגיב לדבריה. וכעת יו"ר הוועד האולימפי בישראל מסבירה מה עמד מאחורי הדברים שכתבה ומבהירה: "ערכי הנחישות, העמידה במצבי הלחץ וההתעלות, כפי שמכבי חיפה הציגה אתמול במשחק בבאר שבע, הם לא רק ערכים של גברים. המסר צריך להיות לכלל האוכלוסיה".
יעל ארד שוחחה היום (שלישי) עם נשיא מכבי חיפה יעקב שחר בנושא, ובכוונתה להבהיר את דבריה גם בפני מאמן הקבוצה ברק בכר והשחקן דולב חזיזה שאמר "שיחקנו כמו גברים" בריאיון לאחר המשחק. כזכור, חזיזה אף הגיב ליעל ארד בתגובה לפוסט שכתבה וציין "כשאומרים שנשים הן לביאות לא יוצאים נגד".
כעת יעל ארד הסבירה ל-ONE מה עמד מאחורי הפוסט שפרסמה: "ערכי הנחישות וההתעלות במצבי הלחץ, כפי שמכבי חיפה הציגה אתמול, הם לא רק ערכים של גברים. המסר צריך להיות לכלל האוכלוסיה. צריך להיות שוויון מגדרי בשיח הספורטיבי והגיע הזמן להשתמש בביטויים אחרים. השיח על נחישות, כוח רצון, התגייסות והתמודדות במצבי לחץ הוא חשוב לחלוטין, אבל יש כל כך הרבה מילים בשפה העברית לתאר את ההתעלות של מכבי חיפה במקום סגנון הדיבור שאומר 'אנחנו גברים וניצחנו כמו גברים'. זו דווקא צורת ניסוח שבעיניי מנמיכה את גודל ההתעלות שהייתה אתמול למכבי חיפה והיא משדרת מסרים לא נכונים לילדים ולבני הנוער".
לדבריה, "המבוגרים יודעים להבין, להבחין ולהבדיל בין הסלנג למשמעות שלו - אבל אצל ילדים ובני נוער, גם בנים וגם בנות, זה מייצר תחושה שרק אם הם ישחקו כמו גברים הם ינצחו. על מה חושבת ילדה שישבה בבית וראתה את מה שאמר דולב ומעריצה אותו? 'אני הילדה הקטנה לא אוכל להיות כזאת כי אני לא אהיה גבר, ולכן אני אצטרך לפנות לתחומים אחרים'? זה המסר שעובר בסוף, במקום פשוט לומר 'התעלינו ועמדנו במצבי לחץ קיצוניים במשחק הזה', מה שמסביר את הסיטואציה טוב יותר. כמובן ששום דבר ממה שאמרתי לא נועד כדי לבטל את היכולות של דולב או של מכבי חיפה, כל מה שכתבתי נועד כדי לשנות את שיח ולהעלות למודעות את היחס לכלל הציבור ולהתאים אותו לגודל ההישג".
יעל ארד הגיבה גם למה שכתב דולב חזיזה, שטען כי הוא משחק בקבוצה של גברים ולכן אמר שהם ניצחו כמו גברים, וציינה: "דולב לא אשם, הוא מדבר בשפה שמדברים סביבו והוא בעצם משדר את אותם המסרים שהוא שומע סביבו. הוא בחור צעיר והתשובה שלו היא בפשטות של העניין, אבל כתבתי בחלק מהתגובות לפוסט, שאם אנשים יעצרו לרגע, יקשיבו לביקורת - שהיא לא על השחקן ובטח לא על המועדון המפואר, אלא על המהות - ויסתכלו על הבת שלהם או הבן שלהם ויחשבו רגע מה המסר האמיתי שעובר, רק אז הם יבינו את הכוונה שלי. ברור שזו קבוצה של גברים, אבל אפשר לומר 'היינו נחושים, התעלינו על עצמנו וניצחנו', שזה משהו שיכולים לעשות בעלי כל המגדרים וכל הנטיות, ובעצם לא להגדיר שרק גברים מסוגלים לנצח ככה, זה יאפשר גם לאחרים ולאחרות תחושת הזדהות עם ההצלחה. אני מתכוונת לדבר איתו על זה ואני בטוחה שהוא יבין אותי לאחר מכן. הייתה לי שיחה טובה עם יענקל'ה שחר, בירכתי על הניצחון, הסברתי את העמדה שלי, הצעתי לו להגיע למועדון עם האחראית על השוויון המגדרי של הוועד האולימפי כדי לעשות שיחה על זה".