בדיקת מכון התקנים הישראלי באולם כדורסל בליגת העל העלתה: מדבקות הפרסום על הפרקט לא עומדות בדרישות התקן ומהוות סכנה לבריאות השחקנים. מדבקות הפרסום הפכו לאחד הנושאים המדוברים בשנים האחרונות, כאשר הפציעות שהגיעו בעקבות ההחלקה על מדבקות הפרסום היו בדרגות חומרה שונות, אך השחקנים השמיעו את קולם בזה אחר זה בבקשה להוריד את המדבקות.
ארגון שחקני היורוליג הרים את הכפפה והיה הראשון להוביל למהפכה של ממש, וכעת כפי שנודע לראשונה ל-ONE, ראש חטיבת הספורט בהסתדרות, ניר אלון, יצר קשר עם בוסטיאן נכבאר במטרה להביא לתוצאות זהות בכל מגרשי הכדורסל כדי להבטיח את בטיחותם של השחקנים בכל ענפי הכדור.
הפנייה לנכבאר, מי שהוביל את מהלך הקמת ארגון שחקני היורוליג, הגיעה לאחר שבוצעה בדיקה אקראית על ידי מכון התקנים הישראלי וביוזמתו של אלון בהיכל היובל שבהרצליה. הבדיקה העלתה ממצא מטריד כי המדבקות חלקות יותר ממשטח הפרקט עליו אין מדבקות בכ-16 אחוזים. כזכור, ב-ONE פורסם תחקיר בנושא שכלל את תקן המדבקות, כמו גם את סקירת חלק מהפציעות הקשות להן הן גרמו ופתרונות אפשריים. כעת אלון מבקש להסיר לחלוטין את המדבקות במטרה למנוע פציעות שיכולות להוביל ל-"נזקים בלתי הפיכים ועד לנכויות והשבתה".
הבדיקה האקראית שבוצעה הן על פרקט יבש והן על פרקט רטוב בהיכל היובל שבהרצליה על ידי יוסי פטל, הנדסאי בודק מומחה בתחום ההחלקות מטעם מכון התקנים, הייתה היחידה שבוצעה עד כה. אלון ביקש לעשות בדיקה בהיכל קבוצת שלמה, אך נתקל בסירוב, ולאחר מכן הופנה למנהלת הליגה אליה שלח מכתב בבקשה לבצע בדיקות נוספות בשאר המגרשים בליגה, כאשר בינתיים הוא מבקש גם להסיר את המדבקות הנוכחיות או לחילופין להחליפן בכאלו שיהיו באיכות גבוהה יותר שיכולות גם למנוע החלקה.
הבדיקה חשפה כי התקן נמוך משמעותית מהממוצע הנדרש ומהווה סכנה לבריאות השחקנים. אלון, הוציא מכתב בנושא ליו"ר מנהלת ליגת העל בכדורסל, שמואל פרנקל. ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות, אמר: "חשיפת השחקנים לסיכון ההחלקה יכול לגרום לעליה במספר תאונות עבודה ולנזקים בלתי הפיכים עד לנכויות והשבתה".
הרפורמה להחלפת מדבקות הפרסום באולמות הספורט, תפסה תאוצה השבוע לאחר שמכון התקנים הישראלי ביצע לבקשת ניר אלון (ראש חטיבת הספורט בהסתדרות האחראית על כל ארגוני השחקנים בישראל) בדיקת מקדם ההחלקה של השחקנים על גבי הפרקט. תוצאות הבדיקה של מכון התקנים הישראלי מראה כי יש סכנה לעליה במספר תאונות עבודה ולנזקים בלתי הפיכים לשחקנים.
בבדיקה אקראית של מכון התקנים בתאריך 04.01.22 בהיכל בהרצליה, נמצא כי בוצעה בדיקת החלקה על מדבקות פרסום ועל הפרקט בעזרת מכשיר מטוטלת (בדיקה ביבש) לפי שיטת תקן 14904 EN שמתייחס לאולמות כדורסל. בדיווח התוצאות רואים שהמדבקות יותר חלקות מהפרקט בשיעור של כ-16% וזאת עוד שהפרקט נוקה היטב לפני הבדיקה.
במכתב לפרנקל, כתב אלון בין השאר כי: "בהמשך לפניות קודמות ולהבטחות שניתנו בעל-פה ובהמשך למכתבים אליך בעניין, הריני לפנות אליך כדלקמן:
1. מצ"ב דו"חות מפורטים של אנשי מקצוע שערכו בדיקות מקיפות של מדבקות הפרסום בבדיקה אקראית במגרש ליגת העל.
2. תוצאות הבדיקות הנ"ל הן חד משמעיות, לפיהן מקדם החיכוך של המדבקות אינו מספק והן למעשה משטח החלקה לשחקנים אשר מצויים בסיכון גבוה לפציעות.
3. אבקשך לפעול באופן דחוף וללא דיחוי, מתוקף תפקידך כיו"ר המנהלת ולהורות לקבוצות להסיר את המדבקות ללא דיחוי, או לחילופין, לדאוג להחלפת המדבקות הקיימות במדבקות באיכות מספקת המונעות החלקות.
4. היה והמנהלת לא תפעל כאמור בסעיף 3 לעיל, ניתן יהיה לראותה, כמו גם את קבוצות ליגת העל, כאחראיות לנזקים שנגרמו, וככל שיגרמו, כתוצאה מפציעות שחקנים בנסיבות כאמור לעיל.
5. אבקש שהמנהלת תאפשר לנו לבצע בדיקות נוספות במגרשי ליגת העל בכדורסל היות ותופעה של החלקת שחקנים על מדבקות הפרקט מתקיימות בכל המגרשים.
6. מצ"ב פניתי לאולם שלמה מיום 29/12/2021 עם הצעת מחיר מסודרת שנענתה בשלילה והם הפנו אותי אליכם.
7. אין באמור במכתבי זה, ובמה שלא נכתב בו, כדי להוות השתק ו/או ויתור על כל זכות ו/או טענה ו/או סעד העומדים לשחקנים ו/או לארגון השחקנים".
ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות שאחראי על קידום הבטיחות ומניעת תאונות העבודה בישראל, הגיב לתוצאות הבדיקה: "הסוגיה העולה מדוחות בדיקת מכון התקנים למקדם החיכוך שאינו עומד בדרישות התקן למגרשי ספורט (תקן האירופאי EN14904) מצד אחד ופציעת שחקנים שכבר נפגעו כתוצאה מהחלקה באזורים אלו (כפי שמעלה הפונה ניר אלון) מצד שני מהווה פוטנציאל לסיכון ממשי של השחקנים אשר עלול להוביל להמשך הפגיעה בשחקנים נוספים".
"חשיפת השחקנים לסיכון ההחלקה לא רק שיכול לגרום לעליה במספר תאונות עבודה ולנזקים בלתי הפיכים עד לנכויות והשבתה מפעילות של שחקנים הן אף עלולות להביא לגל תביעות נזיקין כנגד בעלי המגרשים ובעלי תפקיד נוספים שלא נקטו בפעולה למזעור הסיכון ומניעת התאונה. אנו במוסד לבטיחות ולגיהות נשמח לסייע בידיכם", הוסיף.