אחרי מגפת הקורונה, ספורטאי העולם הבכירים הביאו את עצמם עד לקצה גבול היכולת. השחיין שנכנס לרשימה נוצצת, כוכב האליפות של מילווקי ב-NBA, האצן האיטלקי שהפתיע את כולם כאשר הפך לאיש המהיר בעולם, שחקן הפוטבול הוותיק שהביא עוד אליפות, המנצח בריצה המטורפת ב-400 משוכות באולימפיאדת טוקיו, טניסאי השנה והג'ודאי שעבר חוויה מטלטלת בטוקיו וחזר אליה כדי לזכות במדליה אולימפית. רגע לפני סוף 2021, הצביעו בסקר של ONE וקבעו - מי ספורטאי השנה שלכם בעולם?
יאניס אנטטוקומפו
לראשונה מאז 1971, מילווקי זכתה באליפות ה-NBA ומי שהוביל אותה לרגע הזה היה לא אחר מאשר הכוכב היווני. אחרי שנקלעו לפיגור 2:0 מול פיניקס בסדרת הגמר, ה”גריק פריק” לקח את העניינים לידיים, החזיר את הקבוצה שלו למהפך והביא אותה עד למשחק ההכרעה. בדיוק שם, התפאורה הייתה מוכנה לרגע בו הכוכב הראשי יתפוצץ, וזה בדיוק מה שקרה. יאניס קלע 50 נקודות והביא אליפות ראשונה למילווקי אחרי 50 שנה. סיפור סינדרלה מטורף.
קרסטן ורהולם
ריצת ה-400 מטר משוכות הייתה אולי המפתיעה ביותר מבין תחרויות האתלטיקה באולימפיאדת טוקיו. אלוף העולם הנורבגי הגיע לגמר האולימפי וסיפק ריצה מדהימה, כאשר לצידו האצן ריי בנג'מין. השניים סיפקו תצוגה ענקית במאבק על המקום הראשון, סחטו את עצמם עד לקצה בישורת האחרונה, שם ורהולם חצה ראשון את קו הסיום עם מדליית זהב אולימפית ושיא עולמי חדש של 45.94 שניות. מדובר בשיפור של 76 מאיות לשיא העולם הקודם, כאשר גם הרץ השני אחריו סיים עם תוצאה טובה יותר מהשיא הקודם, למרבה ההפתעה. ורהולם סיכם את הריצה המטורפת הזו במשפט אחד שהסביר את גודל ההלם: "כשהפסקתי את הריצה שלי הסתכלתי על השעון ואמרתי 'מה לעזאזל?'".
טום בריידי
בשנים האחרונות רואים יותר ויותר ספורטאים שנשארים ברמות הגבוהות תוך כדי שהם מותחים את הקריירה עד לגיל 40 ומעלה. כזה הוא גם כוכב הפוטבול בן ה-44. הוא עזב את ניו אינגלנד ועבר לשחק בטמפה ביי, אחרי שזכה עם האקסית בשש אליפויות ב-NFL, וגם השנה הוא הגיע לסופרבול וזכה לענוד טבעת חדשה בסיומו. הקוורטבק האגדי שוב עשה את זה, תוך שהפך לגדול המוסרים בהיסטוריה.
נובאק ג'וקוביץ'
למרות שהסתיימה באכזבה עם ההפסד בטוקיו ובאליפות ארצות הברית, זו הייתה באמת שנה אדירה לטניסאי הסרבי בן ה-34, שקטף ב-2021 שלושה תארי גראנד סלאם ושם את עצמו באותה שורה עם נדאל ופדרר, להם יש 20 זכיות כל אחד. השיא של השנה הגיע כאשר הצליח לנשל את מלך החימר מהתואר שלו והדהים את העולם עם הזכייה ברולאן גארוס. מדליית זהב אולימפית כבר לא תהיה לו וגם כנראה לא גולדן-סלאם, אבל יחד עם 2011 זו ללא ספק השנה הטובה בקריירה שלו.
קיילב דרסל
הכוכב של הבריכה באולימפיאדת טוקיו זכה בזהב ב-50 מטר חופשי עם שיא אולימפי חדש של 21.07 שניות, זכה בזהב ב-100 חופשי עם שיא אולימפי חדש נוסף של 47.02 שניות, ב-100 פרפר קבע שיא עולם חדש ומטורף של 49.45 שניות ואף זכה בשתי מדליות זהב נוספות בשליחים עם שיא עולם ב-4X100 מטר מעורב. בכך למעשה, הפך לשחיין הרביעי בהיסטוריה שמסיים משחקים אולימפיים עם לפחות חמש מדליות זהב על הצוואר, לצד אגדות כמו מארק ספיץ, מאט ביונדי ומייקל פלפס.
דייקי האשימוטו
ביפן כבר קוראים לו "היורש". קשה לגדול בצילו של קוהיי אוצ'ימורה האגדי, שזכה בשתי מדליות זהב אולימפיות ב-2012 וב-2016 בקרב רב, ובכל זאת, מתעמל המכשירים זכה באופן מפתיע למדי, רגע לפני גיל 20, במדליית הזהב בגמר הקרב רב היוקרתי באולימפיאדת טוקיו 2020 והמשיך את המסורת של קודמו. בנוסף, זכה בזהב גם בתרגיל המתח ובמדליית הכסף הקבוצתית עם נבחרתו. היה לו פספוס קטן באליפות העולם שגרם לו לאבד את המקום הראשון על הפודיום, אבל עדיין מדובר במתעמל מכשירים מוכשר ביותר.
מקס ורסטאפן
לפעמים החלטות של שבריר שנייה במרוץ האחרון של העונה יכולות להכריע עונה שלמה. וזה בדיוק מה שעשה נהג הפורמולה 1, כאשר החליט לצאת להחליף צמיגים לפני ההקפה האחרונה במסלול באבו דאבי, בעקבות תאונה שצמצמה את הפער בינו לבין לואיס המילטון, שהיה בדרך הבטוחה לאליפות. החלפת הצמיגים עזרה לו לעקוף ממש ברגע האחרון את הנהג המוביל, לחצות את קו הסיום ראשון ולזכות באליפות בתום דרמה אדירה. זה שלא הפסיק לרדוף בסוף יצא כמנצח.
מרסל ג'ייקובס
במשך שנים כולם שאלו מי יהיה האלוף האולימפי הבא אחרי יוסיין בולט בריצת ה-100 מטר האולימפית. לא מעט שמות עלו, לא מעט מועמדים ניסו - אבל בסופו של דבר דווקא האצן האלמוני מאיטליה עשה זאת, לאחר שעצר את השעון על 9.8 שניות באולימפיאדת טוקיו. כבר בשלב המוקדמות הוא ניפץ את השיא האיטלקי עם 9.94 שניות, בחצי הגמר שיפר עם 9.84 שניות במה שהיה לשיא אירופי חדש על המסלול, ובגמר לקח את כל הקופה. בנוסף להישג המדהים הזה, היה שותף גם לזכייה של נבחרת השליחים האיטלקית בזהב נוסף במשחקים האולימפיים.
מונדו דופלנטיס
השבדי הנהדר, ששבר לפני כשנתיים את שיא העולם והציב אותו על 6.18 מטרים, רשם פרק נוסף בקריירה המדהימה שלו לאחר שזכה לראשונה בקריירה במדליית זהב האולימפית בטוקיו 2020. אחרי שעבר 6.02 מטרים בתחרות האולימפית, הוא אומנם הוא העלה את הרף ל-6.19 בניסיון לשבור שוב את שיא העולם על הבמה הגדולה מכולן, אבל זה לא הצליח לו. ובכל זאת, דופלנטיס הציג עליונות גדולה מול יריביו שפשוט לא הצליחו להתקרב אליו. זוהי המדליה האולימפית הראשונה שלו בקריירה וזוהי רק ההתחלה.
סעיד מולאי
הג'ודאי האיראני, שנמלט ממולדתו לאחר שלקחו לו את החופש לבחור מול מי להתחרות באליפות העולם בטוקיו, חזר לעיר בה השתנו חייו כדי להתמודד במשחקים האולימפיים בלי שום מגבלה מהשלטון האכזר. אלוף העולם לשעבר - זה שסיכן את חייו, הפך לחברו הטוב של שגיא מוקי הישראלי ואפילו הגיע לתל אביב כדי להשתתף בתחרות - בסופו של דבר העפיל לגמר האולימפי וסיים עם מדליית הכסף לקול מחיאות הכפיים של כל יושבי האולם ביפן. זה היה יכול להיות תסריט מדהים לסרט, אבל האמת היא שזוהי המציאות.