יום חמישי, 26.12.2024 שעה 15:20

כסף והרבה שחיתות: כך גביע העולם הגיע לקטאר

שנה למונדיאל: איך מדינה בלי תרבות כדורגל וששטחה חצי מזה של ישראל זכתה במונדיאל 2022? על השליטה, הבעיות בפיפ"א וגל המעצרים שלא מנעו ממנה לארח

|
ספ בלאטר. מאחורי ההחלטה על המונדיאל בקטאר (רויטרס)
ספ בלאטר. מאחורי ההחלטה על המונדיאל בקטאר (רויטרס)

בעוד שנה, עולם הכדורגל ייעצר, שחקנים יתאספו מכל העולם ואוהדים רבים יפנו את מבטם לקטאר, הנסיכות במפרץ הפרסי שתארח את מונדיאל 2022 שייצא לדרכו ב-21 בנובמבר הבא. בשנים האחרונות הקטארים שולטים בכדורגל העולמי, הם מזיזים את הכוכבים הגדולים מקבוצה לקבוצה, מביאים למפרץ את השמות הבולטים והמוכרים מאירופה, משקיעים כספים רבים בקבוצות פאר, וכן, הם אפילו יארחו את הטורניר הגדול היוקרתי ביותר בעולם.

אבל איך קרה שמדינה אחת קטנה, שהכריזה על עצמאותה רק ב-1971 וששטחה הוא חצי מזה של שטח מדינת ישראל, הפכה לשחקן משמעותי בכדורגל העולמי? איך קרה שדווקא היא, מדינה עם חוקי שלטון נוראיים, עם אוכלוסייה שמורכבת ברובה בכלל מעובדים זרים מהגרים שמשרתים את המלוכה ועם מסורת עלובה של כדורגל, הופכת פתאום לזו ששולטת בענף הספורט הפופולרי ביותר בעולם? ובכן, יש לה כסף. והרבה ממנו.

אנשי פיפ"א בקטאר. בעוד שנה זה קורה (רויטרס)אנשי פיפ"א בקטאר. בעוד שנה זה קורה (רויטרס)

הנסיכות בקטאר, שיושבת על שטח קטן שרובו גובל עם מי המפרץ הפרסי, מלאה במצבורי גז ונפט והיא עשירה מאוד. עם הכסף שלהם, הקטארים רצו לקבל הכרה - והם גרמו לכל המדינות מסביב להישאר עם פה פעור, כי דווקא המדינה הקטנה שלהם היא זו שזכתה להיות המדינה הערבית הראשונה אי פעם שתארח את המונדיאל. אלא שהיא עשתה זאת תוך שניצלה לרעה את הכוח ואת ההון שלה.

בעשור האחרון, קטאר שולטת ביד רמה בכדורגל העולמי. היא הייתה הספונסר של ברצלונה עם הסכם חסות חסר תקדים שגרם לקטלונים לוותר על מנהג "החולצה הנקייה מפרסומות"; היא החזיקה בזכויות השידור לליגות הבכירות באירופה; היא הביאה למדינה שלה כוכבים כמו פפ גווארדיולה, צ'אבי וזינדין זידאן; היא רכשה את פאריס סן ז'רמן; צירפה לשם את קיליאן אמבפה תמורת 180 מיליון אירו; היא החליטה לפורר את בארסה מכל נכסיה לאחר ששילמה את סעיף השחרור האסטרונומי של ניימאר על מנת שהכוכב הברזילאי יעבור לצרפת תמורת סכום שיא של 222 מיליון אירו; ולאחרונה היא צירפה גם את ליאו מסי וסרחיו ראמוס לקבוצת החלומות שבנתה בפאריס.

ליאו מסי וסרחיו ראמוס בפאריס (רויטרס)ליאו מסי וסרחיו ראמוס בפאריס (רויטרס)

קטאר עושה שחמט לכדורגל האירופי והיא משתמשת בכלים הגדולים ביותר על הלוח, כך שהיא מזיזה כוכבי כדורגל מצד לצד, ואיש לא עוצר בעדה מלעשות את זה, כי היא פשוט עושה את מה שמדינות המערב עושות - משלמת הרבה בשביל לממן את החלומות שלה.

החלום הגדול ביותר של קטאר היה לארח את המונדיאל. בדצמבר 2010, נשיא פיפ"א דאז, ספ בלאטר, שלף את המעטפה ואכן הודיע כי מונדיאל 2022 יהיה בקטאר, מדינה שעל פניו לא הייתה מועמדת רצינית לזכות בטורניר, משום שביחד איתה התמודדו על אירוח הטורניר גם ארצות הברית, אוסטרליה, יפן ודרום קוריאה. לרבים זה היה נראה מסריח, והם תהו האם הכסף של הקטארים הצליח להשפיע ולגרום לבכירים בכדורגל העולמי גם לקבל החלטות לטובתם.

ההחלטה המוזרה של פיפ”א

קטאר היא מדינה עם 1.5 מיליון תושבים, עם נבחרת שמעולם לא שיחקה במונדיאל, ששחקניה הם בכלל שכירי חרב, ובקיץ שורר בה חום כבד שמגיע לטמפרטורות של 42 מעלות צלזיוס, אז איך היא יכולה בכלל לארח טורניר שכזה ולגבור על המועמדות האחרות?

ספ בלאטר והפתק שקבע מי תארח את מונדיאל 2022 (רויטרס)ספ בלאטר והפתק שקבע מי תארח את מונדיאל 2022 (רויטרס)

רגע לפני ההצבעה המדוברת, העיתון "סאנדיי טיימס" פרסם תחקיר מסעיר. זה קרה אחרי שעיתונאים יצירתיים מלונדון החליטו להתחזות למנהלים בחברה אמריקאית שניסתה כביכול "לרכוש" את ההצבעות של כמה מחברי הוועד המנהל בפיפ"א, לטובת אירוח הטורניר בצפון אמריקה. שניים מחברי הוועד המנהל נפלו בקלות ברשת שלהם ותועדו כשהם מצהירים על כך שהם מעוניינים לקבל כספים עבור הקול שלהם בהצבעה. אמוס אדאמו הניגרי ביקש לקבל 800 אלף דולר במזומן לכיסו לטובת פרויקטים אישיים שיקים במדינתו, בניגוד לחוקי פיפ"א, וכשנשאל בהקלטה האם זה ישפיע על הצבעתו הוא השיב: "ברור שזה ישפיע". גם ריינלד טמאריי, שעומד בראש ארגון הכדורגל באוקיאניה, ביקש כספים לטובת הקמת אקדמיה אזורית לכדורגל עבור שיתוף פעולה בינו לבין העיתונאים המתחזים.

שניהם נפלו בפח ופיפ"א פתחה בחקירה בעקבות הכתבה. במקביל, ארצות הברית פרשה מהמרוץ לארח את הטורניר ב-2018, משום שהיא לא רצתה להתמודד עם רוסיה אלא העדיפה "להבטיח" לעצמה זכייה ב-2022 - אבל הבחירה בקטאר באמת שהדהימה את כולם.

ההכנות בקטאר למונדיאל (רויטרס)ההכנות בקטאר למונדיאל (רויטרס)

נשיא הארגון, ספ בלאטר, בנה את כוחו בפיפ"א בזכות ההבטחות שנתן למדינות הכדורגל הקטנות, וכך הוא זכה בין היתר לתמיכה רחבה מהעולם הערבי שחיזק את מעמדו והשאיר אותו בתפקידו במשך שנים רבות. כדי להכשיר את האירוח של קטאר, בלאטר הציע אפילו להזיז את המונדיאל לחורף. וכשההצעה הזו עלתה על השולחן, לכולם היה ברור שקורים דברים מאחורי הקלעים. להזיז מונדיאל מהתאריך המקורי שלו ולעצור את העונה באירופה באמצע, זו בהחלט הצעה שמעוררת חשד.

רבים השמיעו את קולם נגד המהלך וחמישה חודשים לאחר הבחירה בקטאר, פיפ"א הודיעה כי פתחה בחקירה נגד הנשיא ספ בלאטר בחשד לשוחד. זה קרה אגב לאחר שמוחמד בן חמאם, המועמד הקטארי לתפקיד נשיא פיפ"א, נחקר קודם לכן בחשד להטיית תוצאות הבחירות לנשיאות ונקרא להופיע בפני ועדה מיוחדת של הארגון, אבל ממש רגע לפני הליך הבחירות הודיע כי הוא פורש מהמרוץ ודרש לחקור את בלאטר בעצמו. פתאום החלה מהומה בצמרת. סגן הנשיא, ג'ק וורנר, נקרא גם הוא לחקירה אצל ועדת האתיקה של פיפ"א והצהיר בעיתון במולדתו טרינידד וטובגו כי "צונאמי ענק בדרך לפיפ"א".

שחיתות בצמרת הכדורגל העולמי

בספר שפרסמה בוניטה מרסיאדס, עובדת בצוות האוסטרלי שרצה לארח את מונדיאל 2022, היא טענה כי "ספ בלאטר ידע כבר לפני ההצבעה שהמונדיאל ב-2022 יתקיים בקטאר. הוא אפילו אמר זאת לנשיא ארצות, הברית ברק אובמה, לפני ההצבעה". לדבריה, בלאטר לא היה מרוצה מזכייתה של קטאר, אבל הופעל עליו לחץ גדול להשאיר את ההחלטה כפי שהיא כדי שיוכל להישאר בתפקידו. היא טענה כי אמיר קטאר הבטיח לבלאטר שהוא ידאג לכך שבן חמאם לא יתמודד מולו על נשיאות פיפ"א, אם הוא עצמו ידאג שהאירוח יישאר בידי המדינה.

מוחמד בן חמאם וספ בלאטר (רויטרס)מוחמד בן חמאם וספ בלאטר (רויטרס)

אלא שבתוך זמן קצר מרגע ההכרזה על כך שקטאר תארח את מונדיאל 2022, החלו לצוץ סיפורים ודיווחים רבים סביב הבחירה בה. ב"פראנס פוטבול" פורסם תחקיר על פרשה חדשה, שזכתה לכינוי "קטאר גייט" והתפוצצה לאחר שעובדת קטארית בשם פאדרה אל-מג'יד חשפה כי מאחורי הקלעים נקנו קולותיהם של בכירים בפיפ"א על ידי קטאר. היא נחשפה לכך כאשר עבדה בדוברות מטעם הצוות הקטארי שהגיש את ההצעה לאירוח ולא יכלה לשתוק. בתחקיר בצרפת התגלו מימדי השחיתות וכיצד למעשה קטאר "קנתה את המונדיאל".

בכתבה הארוכה שפורסמה בצרפת נטען בין היתר כי שניים מראשי ההתאחדויות באפריקה קיבלו 1.5 מיליון דולר כל אחד, כפי שטענה אל-מג'יד, שבראיון ל-BBC הצהירה כי היא חוששת לחייה וקיבלה הצעה להגנה מארצות הברית. כמו כן, נטען בדיווח בצרפת כי קטאר מימנה אירועים להתאחדויות שונות בעולם כדי לזכות בקולות האפריקאים, שאחד מהם היה של אמוס אדאמו הניגרי, זה שהוקלט תחקיר ה"סאנדיי טיימס" קודם לכן, כאשר גם בנו לכאורה היה חלק מהקנוניה.

בנוסף, פורסם כי נשיא צרפת, ניקולה סרקוזי, ביקש מנשיא אופ"א מישל פלאטיני להצביע לקטאר ולא לארצות הברית, אחרי שהשניים פגשו ביורש העצר הקטארי שהבטיח להשקיע בכדורגל הצרפתי ולקיים קשרי מסחר עם הצרפתים. גם עסקאות מימון לכדורגל הארגנטינאי והברזילאי היו שם, כמו גם סיפורים סביב אקדמיית הכדורגל הקטארית "אספייר" שבחרה במודע היכן לקדם יוזמות במילוני דולרים לטובת פיתוח כדורגלנים באזורים ספציפיים בעולם.

מישל פלאטיני (רויטרס)מישל פלאטיני (רויטרס)

גם "הסאנדיי טיימס" פרסם תחקיר נוסף לפיו מוחמד בן חמאם, הנציג הקטארי בפיפ"א, שילם חמישה מיליון דולר בתשלומים שונים לגורמים שונים עבור הבחירה במדינתו. בנוסף, עיתון "הטלגרף" הבריטי חשף בהמשך מסמכים שהעידו כי אפילו ג'ק וורנר, סגן נשיא פיפ"א, קיבל לידיו 1.2 מיליון דולר מחברה שהייתה בשליטת ההתאחדות הקטארית, כאשר עוד 750 אלף דולר הועברו לחשבון של בנו ו-450 אלף דולר נוספים הגיעו לעובדים בחברה שלו בטרינידד וטובגו. וורנר, האיש שטען שהצונאמי בדרך, הורחק מהארגון.

פיפ"א הייתה תחת ביקורת קשה בעשור האחרון, גם מבחוץ וגם מבית. שנים ספורות אחרי הזכייה של קטאר באירוח, עורך הדין מייקל גארסיה, שעבד בפיפ"א, ערך חקירה מקיפה על ההצעות לאירוח המונדיאלים ב-2018 וב-2022, בסיומה הגיש דו"ח מפורט על הנעשה מאחורי הקלעים. אלא שבפיפ"א החליטו כי אין מספיק ראיות שיצביעו על שחיתויות או אי סדרים בהתנהלות הארגון, כך שהבחירה ברוסיה ובקטאר לא נפסלה. גארסיה, בתגובה, התפטר והבטיח להעביר את החומר שאסף לרשויות החוק. בשווייץ החלו לחקור את הארגון, ובין היתר גם האמריקאים נכנסו לתמונה והחלו לחקור את הפרשה. הלחץ הלך וגבר.

במאי 2015, רגע לפני קונגרס פיפ"א, משטרת ציריך פשטה על שבעה בכירים בפיפ"א בהוראת ה-FBI האמריקאי ועצרה אותם לחקירה בחשד לשחיתות. גם ספ בלאטר זומן לחקירה בפרשה, וזמן קצר לאחר שנבחר מחדש לתפקיד נשיא פיפ"א הוא הודיע על פרישה. בשנים האחרונות גם הכוכב הגדול מישל פלאטיני נעצר ונחקר על חלקו בפרשה, לאחר שנמצא תשלום חשוד שקיבל לכאורה מבלאטר לפני עשור בסך של שני מיליון פרנקים שווייצריים.

מישל פלאטיני וספ בלאטר. הורחקו מניהול באופ"א ופיפ"א (רויטרס)מישל פלאטיני וספ בלאטר. הורחקו מניהול באופ"א ופיפ"א (רויטרס)

גם בלאטר וגם פלאטיני הורחקו מהארגונים שמובילים את הכדורגל העולמי, לא לפני שאלמוני פיזר שטרות באוויר באמצע מסיבת עיתונאים שקיים בלאטר, באחת מהתמונות האייקוניות של התקופה. בתחילת החודש הזה, לפי דיווחים שונים באירופה, הרשויות החליטו להעמיד לדין את נשיאי פיפ"א ואופ"א לשעבר בחשד לשוחד שלקחו לכאורה על מנת לאפשר את קיום המונדיאל בקטאר. בשורה התחתונה, לפחות 14 מתוך 22 חברי הוועד המנהל של פיפ"א נחקרו בחשד למעורבות בפרשה, כל אחד על חלקו.

אין ספק שהבחירה בקטאר שינתה לחלוטין את יחסי הכוחות בארגון שמנהל את הכדורגל בעולם, היא גרמה להדחתם של בכירים, חשפה מנהגי שחיתות ללא מעצורים וגרמה לרבים לאבד את תפקידם - אבל היא לא שינתה דבר אחד, וזה את הבחירה בקטאר לארח את המונדיאל הקרוב.

הבעיות של קטאר

לקטארים אין גבול בכל מה שנוגע לכסף. מסמכי "פוטבול ליקס" פרסמו כי בעסקה הגדולה להעברת ניימאר מברצלונה לפאריס, מעבר לסעיף השחרור האסטרונומי ששילמו עליו, הקטארים הוסיפו עוד בונוסים שמנים לכל המעורבים במהלך, כך שהוציאו מכיסם לא פחות מ-252 מיליון יורו רק על שחקן אחד. וכל זה בגלל שאמיר קטאר לא אהב לראות איך הקבוצה שלו מתקשה לעבור את שלב רבע הגמר בליגת האלופות ומפסידה לברצלונה 6:1 בגומלין אחרי שהובילה עליה 0:4. ניימאר, אגב, לקח חלק מרכזי במהפך ההיסטורי עם צמד ובישול - ובסוף, זו הייתה פאריס סן ז'רמן שהדהימה את ברצלונה.

הקטארים שולטים בכוכבים הגדולים של הכדורגל האירופי. ניימאר (רויטרס)הקטארים שולטים בכוכבים הגדולים של הכדורגל האירופי. ניימאר (רויטרס)

השלטון בקטאר תכנן להוציא סכום של כ-100 מיליארד דולר על פרויקטים גדולים לקראת אירוח המונדיאל, במטרה להשאיר תשתיות שיהפכו את המדינה הקטנה למרכז אזורי של אירועים בינלאומיים גדולים. הקטארים בנו אצטדיונים ממוזגים, וחלקם בבנייה מודולרית, כך שניתן לפרק אותם אחרי הטורניר ולהעביר אותם למדינות אחרות שאין בהן אמצעים.

קטאר לא באמת צריכה אצטדיונים עם יציעים של עשרות אלפי מושבים. הכדורגל בליגה המקומית בקטאר לא מושך אליו קהל גדול, ובגלל זה, לפי דיווחים שונים בעולם, קטאר אפילו משלמת לעובדים זרים כדי שיבואו לאצטדיונים, ישבו ביציע וישמשו בתור "אוהדים". מעבר לכך, לפי תחקיר של "הגרדיאן", בבניית האצטדיונים לקראת המונדיאל נהרגו מעל 6,500 פועלים שהועסקו ב"עבדות מודרנית", כלומר ללא תנאים בסיסיים וכאשר לפי החוק המקומי המעסיק שלהם היה רשאי להחזיק בדרכונים שלהם ולשלוט בהם כך שלא יכלו אפילו לעזוב את המדינה מרצונם החופשי, אך מאז הפרסום הקטארים שינו את המדיניות שלהם לעובדים בתחום הבנייה.

לכן, רבים טוענים כי ההחלטה "לתרום אצטדיונים" היא חלק מקמפיין ממוקד שנועד לשפר את התדמית של המדינה העשירה, שפוגעת בבני אדם ועוברת על כל חוקי המוסר. במהלך השנים קטאר גייסה גם שמות גדולים מהכדורגל העולמי כדי שיתמכו בפעילותה, אבל זה לא הרשים במיוחד את העולם. אותם הכוכבים אולי קיבלו כסף, אבל ספגו אש.

עובדים באצטדיון בקטאר. רבים נהרגו לפי הדיווחים (רויטרס)עובדים באצטדיון בקטאר. רבים נהרגו לפי הדיווחים (רויטרס)

כעת, שנה לפני האירוע הגדול בתולדות המדינה הקטנה והחזקה, הקטארים מנסים לשנות גם את התדמית שלהם בכל הנוגע לשחיתות. בחודש מאי קטאר הודיעה כי שר האוצר, עלי שריף אל-עמאדי, נעצר לאחר שנחשד בעבירות של שוחד, שימוש לרעה בכספי ציבור ושימוש לרעה בכוח. הוא היה האיש שעמד מאחורי הבנק הלאומי של קטאר משנת 2013 ואף שימש כחבר דירקטוריון ברשות ההשקעות הקטארית - אבל בתוך יום נלקחו ממנו כל הסמכויות, כולל בחברות ציבוריות אחרות במדינה, במה שהיה נראה כמו החלטה יוצאת דופן ואפילו היסטורית.

בדרך כלל, הפקידים החשודים בעבירות במדינות המפרץ מתפטרים ועוזבים בפתאומיות, עם סיקור תקשורתי מוגבל ובלי העמדה לדין או עונש מאסר, אבל במקרה הזה קטאר בחרה לפעול אחרת. יום לפני מעצרו של שר האוצר, אמיר קטאר, תמים בן חמד אל-ת'אני, החליט לבטל את החסינות לשרים מהעמדה לדין. "אף אחד לא מעל החוק", אמר, ולמעשה הכין את הקרקע לדיון משפטי ראשון לשר שעבר לכאורה עבירות פיננסיות במסגרת עבודתו בנסיכות. כלי תקשורת באירופה דיווחו כי זהו צעד ראשון בדרך לרפורמה בממשל הקטארי שלכאורה בוחר מעכשיו להתנגד לשחיתות, אבל יש רק לקוות שזהו לא עוד מצג שווא.

מונדיאל 2022 צפוי להיות אירוע חגיגי. על המגרשים בקטאר יופיעו השמות הגדולים ביותר עם הנבחרות החזקות ביותר, אבל כולם מבינים שהם יהיו רק חלק מההצגה. קטאר היא לא מדינת כדורגל וספק אם ראשיה בכלל באמת אוהבים כדורגל, אבל היא עשתה הכול כדי לארח את גביע העולם - וככל שהאירוע מתקרב, נדמה שזה בלתי נמנע. שום דבר לא ימנע מקטאר לארח.

אסור לפספס
נגןמי עבר בהצלחה את אתגר הפינג פונג של ב"ש?
מי עבר בהצלחה את אתגר הפינג פונג של ב"ש?
נגןדניאל פרץ מקדם עם נועה קירל את השיר החדש
דניאל פרץ מקדם עם נועה קירל את השיר החדש
נגןחופשה חלומית: משפחת רונאלדו חוגגת בלפלנד
חופשה חלומית: משפחת רונאלדו חוגגת בלפלנד
נגןלאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
לאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
/* LAST / NEXT ROUNDs */