לאור האלימות הגואה במגרשי הספורט לאחרונה, כנסת ישראל מתחילה לפעול בנושא. היום (רביעי) התכנסה הוועדה לביטחון פנים בראשות חברת הכנסת מירב בן ארי, על מנת לדון בכל נושא התמודדות המשטרה עם האלימות באצטדיונים והניסיון להילחם בתופעה.
בוועדה בכנסת היו יו”ר ההתאחדות, אורן חסון, וחברי הכנסת סימון דוידסון ואיתמר בן גביר. בעלי בית”ר ירושלים, משה חוגג, עלה לדבר בפני אנשי הוועדה בשיחת זום, וזאת כמובן אחרי הסערה בתקופה האחרונה מול ארגון לה פמיליה, במה שקיבל תפנית מצערת באותו אירוע אלים ביציע של הקבוצה בבלומפילד מול הפועל תל אביב. בנוסף, אל הדיון הגיעו נציגי משטרת ישראל והמשרד לביטחון פנים, נציגי משרד התרבות והספורט ומשרד המשפטים, נציגי התאחדות הכדורגל ומנהלי אצטדיוני בלומפילד וטדי.
מהלך הדיון
ח”כ בן ארי אמרה: “אני חושבת שמשהו קורה ואנחנו לא יכולים לעמוד מהצד בתקופה האחרונה. אני קוראת ומבינה שיש אירוע וזה מעבר להתנהלות הקבוצות והמנהלת וצריך להעלות את זה לסדר היום הציבורי, כדי להבין מה צריך לעשות ולמצוא את הפתרונות. עשיתי שיחות מקדימות והסתובבתי והבנתי מה קורה. ראיתי את המשטרה בחוץ ואת הסדרנים בפנים. הייתה חבורה שחטפה מכות רצח בגלל שעודדה שחקן מוסלמי באירוע ששבר את הכלים ובלי קשר למה שקורה זה העצים את האלימות”.
עוד אמרה: “אנחנו אוהבים את הקהל, את השירים, זה דבר מדהים וצריך לשמור על האנרגיות והסחף, אבל צריך לבלום כשזה מגיע לאלימות או אפילו קללות שאדם מביא את ילדיו ומזדעזע. אני בטוחה שמעל הכול בעלי הקבוצות והשחקנים לא רוצים לסיים משחק כשאחד האוהדים בבית חולים ולכן הוועדה הזו מתכנסת. לשמור על האוהדים, על הלהט, על העידוד, אבל להרחיק את האלימות ובעיקר את אותם 10 אחוז האלימים. כשהסתובבתי בבלומפילד שמעתי הרבה דברים. לא יכולתי שלא להשוות זאת לאלימות בציבור הערבי שמפקד המחוז אמר ש-90 אחוז נורמטיביים ו-10 עושים את הנזק, ואז אמרתי שאם החלטנו כמדינה לשים יד ולומר פה אנחנו נכנסים אז גם באלימות בספורט נעשה כך. יש 10 אחוז שהופכים את החיים במגרש לסיוט וכוועדה נעשה הכול שזה ייפסק”.
ח”כ סימון דוידסון: “לא מובן מאליו שמקיימים דיון באמצע חוק ההסדרים. אני סיימתי ועדה בשש בבוקר ולעשות דיון כל כך חשוב אני רוצה לברך את השרה על כך. אני מגיע מענף שהוא נקי מאלימות, הייתי יו”ר איגוד השחייה, הייתי מאמן הנבחרת, אני מכיר את זה מ-א’ עד ת’. צריך להבין שאנחנו, המשטרה, הקבוצות והאבטחה צריכים לעשות צעד. הכתובת היא על הקיר, בסוף יהיה רצח, כשבחורה באה ליהנות מכדורגל וקבוצה אלימה גזענית ופושעת גרמה לדבר הזה. אמנם זה בן אדם אחד, אבל זו מערכת שלמה ואני הוצאתי בקשה להוציא את הקבוצה הזו לה פמיליה מחוץ לחוק”.
עוד אמר: “הופתעתי מהתמיכה שקיבלתי מאוהדי בית”ר עצמם, שזה מה שהם רוצים שינוי. לא מדובר בכל האוהדים, הפורעים הם חלק קטן שמשפיע על הכול, כמו סרטן. זה גם בחיפה ותל אביב ובמשחק של סכנין נגד נתניה הייתה אלימות יוצאת דופן. אני יודע שבן גביר לא מסכים עם מה שאני אומר אבל בסוף זה הילדים שלנו. אנשים מפחדים על הילדים שלהם, בעלי הקבוצות משקיעים את נשמתם וכספם ומקבלים בסוף אלימות ורצח שיהיה עליהם. בסוף הם יברחו מהקבוצות וקרו מקרים שזרקו רימונים לבעלי קבוצות וחיכו להם מתחת לבית. זה ספורט, זה הדבר הכי נקי וחינוכי שצריך להיות בעולם. יהיה פה מקרה שלא נוכל לסלוח שלא פעלנו יוצאים לדרך של חשיבה ולא נוריד את הרגל מהגז כדי שהדבר הזה יקרה ואני לא מפחד מאף אחד”.
משה חוגג עלה לדיון דרך שיחת וידאו ותחילה הקריא פוסט של אחד האוהדים: "היום שבו אוהד ייהרג לנו במגרשים מתקרב בצעדי ענק ואף אחד לא יוכל להגיד שהכתובת לא הייתה על הקיר". חוגג הוסיף בעצמו: "אין אדם מצפון ועד דרום שלא מכיר את התופעה הבזויה הזו שנקראת לה פמיליה, זה לא רק הם, זו תופעה של אלימות במגרשים לא רק בבית"ר ירושלים. בהחלט יש רמה אחרת של גזענות ואלימות מצד לה פמיליה. בסופו של דבר כשאנחנו מסתכלים מה קורה בעולם, המצב באנגליה היה חמור פי 7. שם הצליחו לנקות את זה אבל הממשלה עשתה זאת ולא ההתאחדות עצמה, כולם התגייסו. שמו תקנות וחוקים שלקחו אפס אחוז סובלנות לגעזנות ואלימות. ראינו משחק בגרמניה של מכבי חיפה נגד אוניון ברלין, שם אוהד גרמני הצדיע במועל יד וקרא קריאות אנטישמיות, מספר ימים לאחר מכן הוא הורחק לכל החיים. לא ל-90 יום כמו אצלנו אחרי שמרביצים לאוהדת נכה רק כי עודדה שחקן מהקבוצה ש'אוי ואבוי הוא מוסלמי'. המלחמה שאנחנו עושים בבית"ר היא חסרת תקדים. עושים כל מה שאנחנו יכולים כדי למנוע מהאנשים האלה לאיים על הקהל שלנו”.
עוד אמר: “למרות הפסיקה התקדימית לזכותנו בבית המשפט בעניין הרחקת האוהדים גם ממשחקי החוץ, בכל משחק חוץ של בית"ר זו מלחמה כל פעם מחדש, ובבלומפילד הפסדנו. אמרנו שאסור להכניס את האוהדים ולא קיבלנו עזרה מהמשטרה ולא מהפועל. חברת האבטחה לא רוצה להתמודד עם זה אולי בגלל העלויות, בהפועל ת"א הסכמתי לשלם 40 אלף ש"ח פער במחיר בשביל זה ונתתי אור ירוק, אמרתי שאני מוכן לשלם כדי למנוע מחוליגנים להיכנס, לא קיבלו את עמדתי. אני עומד לדין בגלל שהאוהדים האלה נכנסו וכמעט הרגו אוהדת. מעמידים אותי לדין בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל על אלימות בנסיבות מחמירות, רוצים לקנוס אותי על המעשים של לה פמיליה, זה אבסורד”.
עוד אמר חוגג: "תנו לנו סמכות ולא רק אחריות. תאפשרו למועדון להרחיק אוהדים חוליגנים. האינטרס שלנו זה שיגיעו כמה שיותר אוהדים ואנחנו עושים הכול למענם. אבל לא ייתכן שאוהדים יפחידו אוהדים אחרים. תנו לנו את הכלים למנוע את האסון הבא. זה מגוחך להרחיק ל-90 יום, האוהדת תחזור ליציע כשהיא יודעת שמי שהרביץ לה נמצא שם? אנחנו לא רוצים אותו ביציע בכלל, להרחיקו לכל החיים. חלק מהאוהדים של לה פמיליה מרגישים גיבורים כשהם הולכים לתחנת המשטרה, הם מתגאים בזה בפני חבריהם. לא באתי לחנך ואני לא אבא של אף אחד. הענישה חייבת להיות הרבה יותר קשה, להרחיק לכל החיים".
חבר הכנסת איתמר בן גביר סיפר: “נתחיל עם התקיפה המתועבת והחמורה. אין כאן מישהו שמסכים וחושב שזה משהו מוצדק, מי שנקט באלימות צריך לשבת בכלא לזמן רב אבל מכלילים את כל חברי לה פמיליה ואת בית”ר. ייצגתי הרבה פעמים אנשי לה פמיליה, אני לא דובר שלהם אבל הם נורמטיביים, יש עשבים שוטים אבל להגיד שכולם כאלה וצריך להוציא אותם מחוץ לחוק זה לא נכון. מה עם אוהדי סכנין שמגיעים לשם בליווי שוטרים ושרים ‘איטבח אל יהוד’ עם דגלי חמאס ופלסטין ולא עושים כלום? יש כל כך הרבה מקרים, לשום דבר לא מתייחסים אלא רק לבית”ר. הדרך היא לא לרדוף בתביעות, הדרך היא לדבר ולהידבר. חורה לי שנוקטים הליכים רק נגד אוהדי בית”ר, זה לא יהיה דין אחד לכולם. דין אוהדי בית”ר כדין אוהדי הפועל וכו’. לא יכול להיות שאוהדי נתניה חוטפים אבנים בסכנין וההתאחדות לא עושה שום דבר. אני בעד המאבק באלימות וכל יוזמה אני אעמוד לצידה אבל בהגינות ולא בהכללה וכלפי כולם”.
חבר הכנסת מאזן גנאים אמר: “עכשיו אני מבין מאיפה מגיעה הגזענות של אוהדי בית”ר אם חבר הכנסת בן גביר היה שחקן בקבוצה. אדם שחווה על בשרו כמו שאני חוויתי בפעם הראשונה ששמעתי “מוות לערבים”, “מוחמד מת”, “הר הבית בידינו”, זה היה בירושלים כשעלינו ליגה. האדמה תחתיי רעדה כשנכנסו למגרש ושמענו את זה, סכנין היא קבוצה לגיטימית בליגת העל שהביאה הרבה כבוד, אחרי הזכייה בגביע ב-2004 ייצגנו את המדינה גם מחוץ לגבולותיה. מה שקורה בעידן האחרון כולנו צריכים להתבייש. כל אוהד צריך לראות כדורגל ולא אלימות. זה היה קבוצה שלמה של ‘לה פמיליה’, יושב פה יו”ר המנהלת ומשטרת ישראל, אני רוצה להגיד: הפעלתם איפה ואיפה, אם זה היה קורה בסכנין אני בטוח שלא הייתה קבוצה יותר, אנשים אלימים אין להם מקום ומי שלא יודע להפסיד לא יודע מה זה ניצחון, ולכן אני מבקש לא להבדיל בין X ל-Y ואנשים אלימים אין להם מקום במגרש. עכשיו אני מבין מאיפה הגזענות בבית”ר מגיעה”.
יו”ר ההתאחדות אורן חסון אמר: “זה מצביע רק על חלק מהבעיה, צריך לפעול ביד מאוד קשה. אנחנו יושבים פה בפעם המי יודע כמה ולצערי עד שלא יהיה שילוב של הכוחות במדינה נגיע לפה אחרי שיגיע האסון. הקבוצות עושות הכול למנוע אלימות, הייתי פה לפני שנתיים ולא התקדם כלום ואני רואה את הנחישות שלך, של דוידסון ושל חילי טרופר, בשילוב כוחות אפשר לטפל בבעיה הזו ורק דרך ענישה חמורה, לא הגיוני שהם יורחקו ל-90 יום בלבד. איך זה יכול להיות?! קבוצה מביאה איתה מאבטחים למשחקי חוץ, היא תופסת את אותם עבריינים, המשטרה מגישה אישום והשופט מרחיק ל-90 יום. צריך להילחם בעבריינים האלה, בעוד שבועיים יש דרבי, זה אירוע נפיץ, אני חושש ממה שהולך להיות שם, ועם כל ההיערכות בסופו של דבר אלו עבריינים שבאים לפגוע בקבוצות. הם פגעו בלוני הרציקוביץ’, אלי טביב, משה חוגג ואבו יונס, הקבוצות עומדות לדין ומקבלות הרחקות ורדיוס ובסוף בעלי כדורגל עוזבים. אנחנו לא יכולים לבד, יש גבול למה שההתאחדות והמנהלת יכולים לעשות, לפעמים הראיות לא קבילות בבית משפט וכשזה מגיע העונשים מגוחכים”.
חבר הכנסת איתמר בן גביר הפנה שאלה לאורן חסון: “אין ספק שאתה עושה הרבה, אבל אני פניתי עם הרבה מכתבים להתאחדות על גזענות של אום אל פאחם וסכנין ומכבי יפו. אנשים פונים אליי ואומרים לי ‘ההתאחדות לא פועלת באופן שווה’. המכתבים האלה מטופלים? אוהד בית”ר שצועק ‘מוות לערבים’ צריך להיות מטופל, אבל מה עם אוהד סכנין ששר ‘מוות ליהודים’ ואוהד הפועל ששר שירי שואה? למה דין אחד לבית”ר ודין אחר לאום אל פאחם?
יו”ר ההתאחדות הגיב: “כל המכתבים קיבלו תשובה. מדי שבוע עשרות קבוצות עומדות לדין ונענשות, אני מזמין אתכם לבוא בשבת בבוקר ולראות את האלימות במגרשי הנוער, אין לנו סמכות שיפוטית לפעול, והבעיה מתחילה שם, אין סמכות להרחיק הורים שמתנהגים באלימות, התופעה הזו שקורה מדי שבת בליגות נמוכות וליגות ילדים ונוער, אם לא נטפל ביד קשה. שיתוף הפעולה עם המשטרה הוא יוצא מן הכלל והיא עושה כמיטב יכולתה, גם המשטרה צריכה את משרד המשפטים”.
חבר הכנסת מאזן גנאים חתם את הדיון בנושא ואמר: “בסכנין ואום אל פאחם יש יותר שחקנים יהודים מאשר ערבים ובקבוצות אחרות מפחדים להביא מוסלמי, אז אל תטיפו לנו מוסר”.
מנכ”ל המנהלת ניקולס לב אמר: “בכל שנה מארחים כשני מיליון צופים במגרשי כדורגל, רובם לא נוקטים אלימות, זה מיעוט של עבריינים שבאים להרוס לכולם, משטרת ישראל עושה ככל שביכולתה, צריך להבין את הקושי בין לאתר גורם אלים ולתפוס אותו בתוך האצטדיון, חובת האנונימיות של המצלמות לזיהוי הפנים והעובדה שלמשטרה אסור להשתמש באמצעים אלו פוגעת ביכולת שלנו למגר את האלימות. אנחנו צריכים סיוע מהמדינה בהיבט הזה, בעלי הקבוצות הם לא הבעיה. אוהד צריך לדעת שהוא מזוהה כשהוא נכנס לאצטדיון. אפשר למנוע כניסת אוהדים למגרשים, יש מספר מועדונים שפועלים בצורה קשה, אבל האמצעים מאוד מוגבלים, במקום שבית המשפט איננו אנחנו מנסים לעשות כמיטב יכולתנו ולמנוע כניסת אוהדים אלימים למשחקי הבית והחוץ”.
לב הוסיף: ״אנחנו בעבודה מול מנכ״ל משרד הבט״פ, תומר לוטן, בשיתוף עם משרד התרבות והספורט, המשטרה ומשרד המשפטים בעניין של קנסות מנהליים. אם אוהד ידע שברגע שהוא פועל באיזושהי פעולה אלימה הוא נענש במקום, ההרתעה תהפוך לאפקטיבית עשרות מונים ממשפט שנגמר בהרחקה מהמגרשים לשלושה חודשים. נרתיע דרך הכיס. בנוסף, חשוב להגיד - כל מועדון שיבקש לחסום אוהד מכניסה למשחק יקבל את הגיבוי שלנו״.
נציג המשטרה וממלא מקום ראש מדור ספורט איציק עמיר אמר: “אני עם ניסיון עשיר בעשר השנים האחרונות ואני חושב ששילוב של הכול יחד יביא אותנו למקום אחר. למעשה יש שיתוף פעולה בין כלל הגופים, היערכות מצב לכל משחק, יש מנהל אירוע שמציג את התכניות שלו ואנחנו נערכים עם תיחום המגרש בעשרות סדרנים ושוטרים שיכולים להתערב. כמו באופ”א בסיס החוק הוציא את המשטרה מחוץ לאצטדיון, זה אירוע תרבותי ללא משטרה, ללא גדרות ואנחנו נותנים את הסדר הציבורי בחוץ, יש כוחות שאם מנהל האירוע מאבד שליטה אנחנו מתערבים, ברוב האירועים זה עובד בצורה מצוינת”.
עמיר המשיך: “אם אנחנו מדברים על מה קורה בעולם אז יש שופטי ספורט שעברו הכשרה, כמו שכולם אמרו פה נושא הענישה שצריכה להיות חמורה, יש מערכות זיהוי פנים אבל צריך לבטל את האנונימיות במגרשים, אם היה מתכונת של זיהוי פנים נוכל לעשות רשימה שחורה. היום אין אימות פנים של המנוי ואם יהיה נוכל למנוע מאדם ספציפי להיכנס, הבידוק של התו הירוק נעשה על ידי סדרנים, לאחר מכן מגיעים לקרסולה ונכנסים עם הכרטיס”.
עוד הוסיף נציג המשטרה: “הנושא הבא זה קנסות מנהליים שזה דבר מרתיע, הצענו כמה קנסות ואין לי ספק שזה יהיה שובר שוויון, ושילוב כלל הגופים - ההתאחדות, המנהלת, הרשויות. ביטול אנונימיות, קנסות מנהליים ושיתוף פעולה ונהיה במקום אחר לגמרי. אם נשלב בין הדברים שבמידה ואוהד שמורחק לא מתייצב בתחנת המשטרה אז הוא נקנס. נהיה במקום אחר. ההיערכות לדרבי מתחילה כבר עכשיו באיסוף מודיעין, יש הערכת מצב, מנהל האירוע מכין תכנית אזרחית יש לו פקודה לכל דבר, על בסיס זה אנחנו בונים פקודה משטרתית ונותנים את המעטפת החיצונית. אנחנו פרוסים החל מהכבישים מרחב כמה קילומטרים מהאירוע, נותנים מענה לתהלוכות, כל פלורנטין נחסמת בגלל תהלוכה, נותנים מעטפת שאנשים יגיעו בשלום לקו האצטדיון. לאחר שהמשחק מתחיל אנחנו מכנסים את הכוחות ונמצאים במצב של כוננות התערבות במקרה הצורך”.
מנכ”ל בית”ר ירושלים מוני ברוש אמר: “מאז שהגעתי לכדורגל כל פעם אומרים לי ‘יהיה אירוע, יהיה רעש תקשורתי והעולם ימשיך כמנהגו’. אנחנו משקיעים מאות אלפי שקלים, אנחנו לא יכולים לעשות הכול לבד, אנחנו לא משטרה, לא שב”כ אנחנו קבוצת כדורגל. אתמול מחילופי מיילים שעלו הבנתי ששוקלים להעניש אותנו בסגירת היציע המזרחי, מול הפועל חיפה ביום ראשון החזרנו למזרחי אנשים שלא הגיעו לטדי בעשור האחרון, זה הפך ליציע שמעודד מאהבה, אם יסגרו לנו את המזרחי זה בעיטה בראש ופרס ללה פמיליה. אוהדים שאומרים שהם רוצים לפגוע בנו. אני מוציא סכומים גבוהים על אבטחה במשחקי חוץ ובבית הדין אני מקבל עוד קנסות, אין לי את הכוחות ואת היכולות להתעסק עם זה, אם לא יעזרו לנו לא תהיה בית”ר ירושלים. אני שולח מאבטחים ומוציא עשרות אלפי שקלים ובסוף קונסים אותנו. אוהדים מפחדים לבוא ואני מנסה בכוחות המצומצמים שלי, המשטרה משתפת איתנו פעולה, בטדי האוהדים מרגישים בטוחים, ברגע שאנחנו יוצאים למשחקי חוץ האוהדים חוששים”.
ראש מטה שר התרבות והספורט גיא גוטמן התייחס ליחידה המיוחדת שהוקמה: “צריך ללכת לקנסות לא פרופורציונליים, נעשה הכל כדי לרתום את משרד המשפטים. צריך גם הרחקות לכל החיים מהמגרשים. בשבוע הקרוב נסיים בגיבוש ההמלצות כיצד לפעול נגד עבירות אלימות בספורט, לקראת פגישות עם כל משרדי הממשלה הרלוונטיים. זה בראש סדר העדיפויות של המשרד”.
ח”כ בן ארי סיכמה את הדיון: “אפגש עם שר התרבות והספורט, ויהיה מעקב אחר ההתנהלות במשרדי הממשלה שצריכים לספק את הפתרונות למגרשי הכדורגל. אם נצטרך שינוי חקיקה להרחקת עבריינים מהמגרש, נביא את זה לחקיקה בכנסת. השופטים בבתי המשפט צריכים להבין מה המשמעות של הפסיקות שלהם, להרחיק מאצטדיון ספציפי זו בדיחה גרועה כי אם אוהד מתנהג באלימות אז בתי המשפט צריכים להרחיק אותו מכל המגרשים לכמה וכמה שנים, לכל הפחות, ולא לכמה חודשים מאצטדיון ספציפי. הרי זה מגוחך”.
מעבר לביקורת שלה על בתי המשפט, יו”ר הוועדה ח”כ בן ארי אף ביקרה את החלטות מוסד בית הדין של ההתאחדות לכדורגל: “הקבוצות משקיעות כל כך הרבה כסף על האבטחה כדי למנוע מקרי אלימות, אז מדוע הן צריכות לספוג גם קנסות מההתאחדות? זה מפריע לי”.