לפני שנתיים, בגיל 23, היא יצאה מניתוח שלישי לשיקום הרצועה הצולבת ולא הפסיקה לבכות. זו הייתה טרגדיה נוספת בקריירה של אופיר נצר, שכבר חשבה לפרוש - אך היא חזרה לעמוד על הרגליים ועשתה היסטוריה. מחר (שבת) ב-10:45 היא תהיה מתעמלת המכשירים הישראלית הראשונה שתופיע בגמר אליפות העולם, כאשר תתחרה בגמר תרגיל הקפיצות.
נצר, שגדלה במושב מולדת בצפון, היא מהמתעמלות המובילות בארץ. לפני כשנתיים, נפצעה בתרגיל הקפיצות באליפות ישראל, שהתקיימה ממש רגע לפני אליפות העולם בה היא הייתה אמורה לקבוע את הקריטריון לאולימפיאדת טוקיו 2020. בעקבות מה שקרה היא נקלעה למשבר. הרופאים בישרו לה כי היא קרעה את הרצועה הצולבת בברך ימין, אחרי שתי פציעות דומות בברך שמאל, שמנעו ממנה להשיג את הכרטיס גם לאולימפיאדת ריו 2016 קודם לכן. למעשה, בתוך חמש שנים, אופיר נצר נאלצה לעבור שלושה ניתוחים בברכיים, שדרשו שיקום ארוך.
חוסר המזל היה שחקן מרכזי בקריירה שלה. לא פעם היא פספסה הופעה בגמר בגלל שסיימה במקום התשיעי, כאשר רק שמונה מתעמלות מעפילות אליו. לא פעם היא פספסה מדליות בתחרויות הגדולות, משום שסיימה במקום הרביעי ולא זכתה לעמוד על הפודיום. אבל עכשיו, כשהיא רושמת את ההישג הגדול ביותר אי פעם למתעמלת מכשירים ישראלית עם ההעפלה לגמר העולמי בתרגיל הקפיצות, כאשר הייתה עשירית מלסיים במקום התשיעי - היא יודעת שנגמר “עידן הכמעטים”.
אחרי השיקום האחרון שעברה בקליניקה של הפיזיותרפיסט אדם בדיר באסותא, אופיר נצר לא הייתה יכולה לעצור את הדמעות. היא פשוט כל הזמן בכתה ובאחד מהימים כבר הודיעה לסביבתה כי היא רוצה לפרוש, אך בדיר התעקש ואמר לה: “אני לא חושב שאתה צריכה לפרוש ככה”.
נצר, שאיבדה בשנים האחרונות את מאמנה האישי, בוריס קינב ז”ל, שנפטר ממחלת הסרטן, החלה להתאמן באותה תקופה בפאלמה דה מיורקה תחת המאמן פדרו מיר. באחד מהימים בשיקום, פדרו מיר המריא מספרד לישראל באופן מיוחד וחיכה לה בקליניקה בתל אביב בהפתעה. שניהם ישבו, דיברו והחליטו שהיא לא פורשת עד שלא תזכה בהישג משמעותי.
חצי מהשיקום נעשה בקליניקה של בדיר בתל אביב והחצי השני נעשה במתחם האימונים בפלמה דה מיורקה. הוא נמשך חודשים ארוכים, אבל בסוף אופיר נצר עלתה על המסלול וגם חזרה לחייך. כל התקדמות בתהליך, כל תרגיל שביצעה, רק החזירו לה את הביטחון והחיוך.
“אופיר עברה פציעה אחת ברגל שמאל, אחר כך עף לה הבורג שהחזיק את הברך הזו בזמן תחרות, אז היא נאלצה לעבור ניתוח מורכב שוב באותה הברך, היא חזרה, ואז נפצעה שוב בברך ימין. זה היה פשוט חוסר מזל שיכול לרסק כל ספורטאי, אבל היא יצאה מזה חזקה מאוד”, סיפר אדם בדיר. “קשה לסמוך על הרגליים ולקבל ביטחון אחרי שלוש פציעות כאלה וכל ספורטאי יכול להיות מרוסק נפשית מדבר כזה, אבל לא ראיתי מעולם מתעמלת שעושה את מה שהיא עשתה. לוקח הרבה זמן לחזור לתפקוד אחרי פציעות כאלה, אבל בזכות עבודה יסודית עם המאמן שלה פדרו ובזכות הנחישות שלה - היא עברה את זה בגדול, ומעכשיו היא המודל שלי להצלחה”.
לדבריו של בדיר, שמלווה בין היתר גם את האלוף האולימפי ארטיום דולגופיאט, סיפור חייה של נצר מהווה השראה להרבה ספורטאים אחרים: “היא הפגינה כוח ואופי. לפעמים כשספורטאי עובר טרגדיה גדולה, זה משהו שמחלחל ולא עוזב אותו, אבל היא כוכבת, בדיוק כמו שהמאמן שלה בוריס ז”ל הצהיר כל הזמן. היא הייתה מתעמלת שבאה מצפון הארץ, ממקום שאין בו הרבה מתקנים וקשה להצליח בו, אבל היא ללא ספק מתעמלת המכשירים הכי מוכשרת שהייתה בישראל אי פעם. אני שמח שהצלחנו לשקם אותה. ואני גם חושב שבגמר הקפיצות באליפות העולם אופיר יכולה להפתיע את כולם עוד יותר”.
אחרי שהעפילה לגמר, השמחה במשלחת הישראלית הייתה גדולה. בשיחת טלפון שנעשתה מיפן לארץ, אופיר נצר ופדרו מיר שוחחו עם אדם בדיר, ושוב הדמעות זלגו, הפעם מאושר. “כולנו בכינו ביחד”, סיפרו במשלחת שנמצאת ביפן. מחר, כאמור, המתעמלת הזו תהיה הראשונה אי פעם שתתחרה בגמר באליפות העולם - דווקא בתרגיל הקפיצות, אחרי שלוש פציעות קשות בברכיים - כך שהיא כבר הוכיחה שהכל אפשרי.