הפועל חיפה גרסת 2021/22 היא אחת המרעננות הרשמיות של ליגת העל. מלבד המקום השני אותו תפסה אחרי שישה מחזורים, הקבוצה של אלישע לוי מציגה משחק התקפי פורה שסיפק עבורה תשעה שערים – כשרק מכבי חיפה הבקיעה יותר (10). את המאזן הנאה אפשר לזקוף לזכותם של שני שחקני ההתקפה, האחד מוכר לכולנו היטב, אלון תורג’מן, שמוביל את טבלת הכובשים של הליגה עם חמישה שערים, השני הוא אלן אוז’בולט שהגיע אחרי מסע מרתק ונדמה שמצא בית בכרמל – כשהשניים אחראיים לכל שערי הזכות של הקבוצה.
תורג’מן, שהתקשה בעונה שעברה מאז הגיע בינואר, פשוט מתפוצץ בתחילת העונה הנוכחית כשנראה שבמועדון סידרו לו שיתוף פעולה שמתברר כבינגו של ממש – אוז’בולט הסלובני, שהבקיע שלושה שערי ליגה והוסיף בישול, כשהוא מסתמן כאחד השחקנים הזרים המסקרנים ביותר בליגה העונה, כזה שלא צריך היה זמן התאקלמות בכרמל כדי להיכנס לעניינים. החלוץ גם מגיע עם סיפור מאחוריו למרות גילו הצעיר (25).
הפסל והעבר בדורטמונד: אוז’בולט רוצה להוכיח
בסלובניה הוא סומן כבר מגיל צעיר כאחד משחקני העתיד, כזה שיגיע לגדולות ויתפוס מקום של קבע בנבחרת המקומית. אז איך קרה שבגיל 25 אוז’בולט מצא את מקומו דווקא בצפון ישראל? ובכן, סיפור הקריירה שלו כפי שצוין, לא שגרתי. החלוץ שהיה בדורטמונד אבל רק בקבוצת המילואים ולא קיבל קרדיט כלל בבוגרת, חשב אפילו לפרוש מכדורגל והגיע מהמקום הכי נמוך להפועל חיפה, שם ראה מקפצה.
אוז’בולט החל את הקריירה שלו בדומז’לה המקומית, אך מהר מאוד יצא מגבולות סלובניה. בגיל 19 הוא הושאל לדורטמונד ושיחק בקבוצה הצעירה של המועדון, אך למרות 29 הופעות ושלושה שערים, הוא לא קיבל את הצ’אנס בקבוצה הבוגרת אחרי שהגיע מאמן חדש והוא נאלץ לעזוב את הכדורגל הגרמני מבלי להשיג את המטרה. העזיבה הזו גרמה למשבר מנטלי אצל אוז’בולט, שמצא עצמו ללא קבוצה ומבלי התעניינות ואף שקל לפרוש מכדורגל ולפנות ליעדים אחרים, כפי שסיפר בעצמו בראיון בעבר, אך דווקא מכאן הצליח לצאת לדרך חדשה.
ב-2018 עזב את גרמניה וחתם בהארטברג האוסטרית אך נפרד ממנה אחרי שישה משחקים בלבד. מכאן הגיעה ההתרוממות של החלוץ בקריירה, כאשר הגיע ללוקומוטיב פלובדיב הבולגרית בהעברה חופשית ונדמה שבגיל 22 הוא סוף סוף מצא את מקומו. הקרדיט הגיע במהרה לאוז’בולט, שהתכבד בשער הניצחון בגביע הבולגרי ב-2019 והפרס? פסל בדמות הנעל שלו שנבנה באצטדיון. את עונתו הראשונה סיים עם שמונה שערים ב-29 הופעות בכל המסגרות.
אחרי שנתיים נפרד החלוץ מהכדורגל הבולגרי ועבר בינואר 2020 לתחנה חדשה – סלובאן ברטיסלבה הסלובקית, בחוזה לארבע שנים וחצי. 38 הופעות היו לאוז’בולט בקבוצה בהן הוא כבש 15 שערים ובישל שלושה. בסביבתו של השחקן מספרים על אחד שעובד קשה ונלחם: “באחד המשחקים אחרי שלא הבקיע הוא הסתגר בחדר, לא רצה לשמוע על כדורגל, הסתגר בתוך עצמו. הוא לוקח ללב כל דבר, הכדורגל חשוב לו יותר מכל דבר אחר והוא הגיע לישראל כדי להוכיח”, מספרים.
המו”מ עם הפועל חיפה לא היה פשוט ואחרי שבועיים של שיחות בין הצדדים, אלישע לוי התעקש לצרפו לקבוצה וייעד לו את עמדת הכנף ולא החלוץ, ולמרות שהיא מעט זרה לו הציוות מתברר כבינגו. בכרמל קיבלו שחקן שיודע לספק מספרים והוא עצמו עדיין יכול לחלום על חזרה לקבוצה גדולה. בינתיים, בסלובניה עוקבים אחרי השחקן ואם ימשיך ביכולת שהוא מציג, לא מן הנמנע שיקבל זימון מחודש אחרי ששיחק בכל הנבחרות הצעירות.
ירון ברנס, הסוכן שהביא את אוז’בולט לארץ, סיפר: “אני עובד עם שחקנים בכל רחבי העולם ומעבר ליכולת במגרש כמובן, קשה למצוא מישהו עם אופי כמו של אלן. סופר מקצוען שרק רוצה ללמוד כל הזמן. מאוד ביקורתי כלפי עצמו. אין לי ספק שאם ימשיך כמו שהתחיל, זה עניין של זמן עד שיהיה באחת הקבוצות הגדולות בארץ ואפילו מעבר לזה”.
שלושת שעריו של אוז’בולט ממקמים אותו במקום השלישי בליגה, אחרי סטיפה פריצה וחברו תורג’מן, כשהוא חמישי בליגה באיומים לשער (16), מתוכן 7 למסגרת. הסלובקי השלים 90/119 מסירות מדויקות, ניצח ב-26/54 מאבקי קרקע וביצע 19/28 דריבלים מוצלחים. העובדה שאלישע בחר להציב את אוז’בולט, ששיחק חלוץ ברוב הקריירה, בעמדת הכנף, מאפשרת לו לקבל מגוון של כלים מהסלובקי שמשפיע על משחק ההתקפה של האדומים לא רק בשערים.
“ראוי לזימון לנבחרת”: אלון תורג’מן מספק קבלות
בגיל 30, תורג’מן פשוט פורח מחדש. החלוץ שגדל בטוברוק ורשם 114 הופעות במכבי חיפה, עזב את היריבה העירונית שלה ב-2018 על מנת לנסות את מזלו בחו”ל, ובהחלט ניתן לומר כי המסע שלו היה חיובי. אחרי 11 שערים ב-31 הופעות באוסטריה וינה, הוא עבר בהשאלה לוויסלה קראקוב וגם שם סיפק את הסחורה עם שישה שערים בתשעה משחקים, אך לא המשיך במועדון. אחרי שהסדיר את עזיבתו מול קבוצת האם האוסטרית, חתם בינואר האחרון לשנתיים וחצי אצל יואב כץ – וההתחלה ממש לא הייתה נוצצת.
בשבעת משחקי העונה הסדירה תורג’מן לא הצליח למצוא את הרשת. ההתעוררות, ואולי זו שסימנה את העונה הנוכחית, הגיעה בפלייאוף התחתון אשתקד עם שני שערים ושני בישולים בשש הופעות. לחלוץ (30) הרבה מניות בפתיחת העונה הנהדרת של הפועל חיפה, כשהבקיע חמישה מתוך תשעת שעריה ומגלה יכולת טובה שהציבה אותו בפסגת כובשי ליגת העל אחרי שישה מחזורים.
מוקדם יותר החודש תורג’מן, שרשם שתי הופעות במדי נבחרת ישראל, הצהיר: “חושב שהייתי ראוי לזימון לנבחרת ישראל”. גם בסביבתו של השחקן נשמעו קריאות דומות להעניק לו את ההכרה על היכולת הטובה.
החלוץ הוותיק עבר כבר לא מעט בכדורגל הישראלי. המספרים הטובים באירופה יכלו להוביל אותו לנבחרת בקלות וגם לשנים נוספות מעבר לים, אך בסביבתו מספרים כי סיבות אישיות היו אלו שגרמו לו בסופו של דבר לרצות לחזור לישראל, קרוב הביתה, למקום ממנה יצא בפעם הראשונה אל מעבר לים. החזרה, כאמור, לא הייתה חלקה ולמרות שהוא מכיר היטב את הליגה נדמה שגם תורג’מן היה צריך זמן התאקלמות – ואת התוצאות החיוביות אנו רואים העונה.
תורג’מן, מלך השערים של ליגת העל כאמור, רשם גם בישול אחד ומוביל את שחקני ליגת העל באיומים לשער (19), מתוכם 12 למסגרת. בנוסף, החלוץ השלים 98/123 מסירות מדויקות, חילק 105 מסירות מקדמות, ניצח ב-25/60 מאבקי קרקע והשלים 11/17 דריבלים מוצלחים.
בסביבתו של תורג’מן מספרים על הצבע שחזר ללחייו בכרמל. עונת השיא שלו בכדורגל הישראלי הייתה בעונת 2013/14 במכבי חיפה כשכבש 15 שערי ליגה ב-34 משחקים. בקדנציה הקודמת של החלוץ בהפועל חיפה, שהסתיימה בזכייה בגביע המדינה, תורג’מן סיים כמלך שערי הקבוצה ביחד עם עדן בן בסט כשהבקיע 12 שערים. בקצב ובכושר בו הוא נמצא ב-2021/22, הוא בהחלט יכול לגבור על כך ואף לקרוא תיגר על יתר החלוצים בליגה. בינתיים זה מצליח עבורו.