אין צורך להציג את ויניסיוס ג'וניור. הברזילאי הצעיר, רק בן 21, משחק בליגה הספרדית מ-2018/19 ושותף בארבעה משחקי קלאסיקו בעבר, כאשר הוא פתח בהרכב בשלושת האחרונים (וניצח את כולם). למרות זאת, השנה הוא מגיע לקרב הענק בין ריאל מדריד לברצלונה מחר (ראשון, 17:15) ממקום אחר. הקלאסיקו הגדול, כמו כל משחקי הליגה הספרדית, ישודר בערוץ ONE למנויי HOT, מנויי yes, סלקום TV ופרטנר TV.
ויני הבקיע 5 שערים ב-8 משחקי ליגה עד כה בספרד, נתון גבוה יותר מכל עונה אחרת שלו. למעשה, הוא הבקיע 8 שערים בלבד בשלושת העונות הקודמות, מספר אותו יכול לעקוף עד לסיום נובמבר. הוא עבר תהליך התבגרות אחרי התחלה קשה ורוצה למצב את עצמו, במשחק הגדול ביותר שיש לאירופה להציע, כאחד השחקנים הטובים בעולם.
ההתחלה: ההחמצות והביקורת
ויניסיוס היה בן הנוער היקר בעולם כאשר נרכש מפלאמנגו הברזילאית תמורת 46 מיליון אירו, בדיוק ביום הולדתו ה-18. בזמנו הוא היה אחת ההעברות היקרות ביותר בעולם, בקיץ שבו ריאל עשתה מספר קניות אחרי הזכייה השלישיתברצף באלופות והעזיבה של כריסטיאנו רונאלדו.
חלק מהקניות היו מוצלחות (טיבו קורטואה, פדה ואלוורדה), חלק פחות (מריאנו דיאס). בתוך כל הבלאגן ושינוי המאמן, ריאל ניסתה לבנות זהות חדשה ולהתמודד עם הלחץ הגדול שיש במועדון ענק. ויניסיוס היה הרכש היקר ביותר שלהם באותו הקיץ.
שחקנים ברזילאים צעירים שעוברים לקבוצות ענק בשלב מוקדם לא תמיד מתרוממים. לכולנו זכור סיפורו של רוביניו, שהגיע לריאל בגיל 21 ועזב אחרי שלוש שנים לא זוהרות, או ניימאר שהגיע לברצלונה, הרשים, עזב לפאריס סן ז'רמן בגיל צעיר ומקבל ביקורות עד היום על חוסר מקצוענותו. היה חשש דומה בהתחלה בקשר לויניסיוס, וההתחלה שלו הייתה קשה.
הדריבל והצעד הראשון הנהדר היו שם כבר מהעונה הראשונה, אבל הברזילאי הצעיר לא הצליח להתמודד עם הפיזיות של מגנים גדולים ממנו. הסיפור הגדול, עד לעונה האחרונה, היה ההחמצות שלו. המהירות של ויניסיוס ויכולת הכדרור אפשרו לו לעבור מגן אחרי מגן בקלות, אבל ברגע שהוא הגיע לשער הוא לא ידע מה לעשות.
אחד הדברים השנואים ביותר על אוהדי כדורגל, ובצדק מסוים, הוא מחטיאים סדרתיים. כאלה שגורמים לאוהד, בין אם באצטדיון או על הכורסא, לתפוס את הראש או להתחיל לרדת על המחמיץ. לא חסרים מחמיצנים גדולים בטופ העולמי – אלברו מוראטה וטימו ורנר, למשל – אבל ויניסיוס היה משהו שונה.
הוא הגיע למצבים מדהימים. היו לא מעט משחקים שבהם אם הוא היה מצליח להכניס את הכדור לרשת הוא היה מבקיע את אחד משערי העונה. השילוב בין סיר הלחץ של ריאל מדריד ותחלופת המאמנים – ז'ולן לופטגי שהביאו לא נשאר בריאל לתקופה משמעותית, אחריו היה זידאן ששיחק בסגנון הגנתי יותר – השפיעה לרעה.
זה הפך את ויניסיוס למעין "פלופ", לפחות מבחינת האוהדים, כבר בגילאי 18-19. יש רשימה ארוכה של שחקנים צעירים שלא עמדו בלחץ של ריאל מדריד והמשיכו לקריירות מכובדות, יותר ופחות, ברחבי ספרד. קשה לגדול בקבוצה עם כל כך הרבה אוהדים וציפיות לניצחון בכל משחק. ויניסיוס התקשה להראות שיפור – הוא הבקיע שני שערים בעונת הבכורה בליגה, שלושה בעונת 2019/20 ושלושה בעונת 2020/21.
הגדילה: הקהל ואנצ'לוטי
השנה, עם קרלו אנצ'לוטי על הקווים, משהו נראה אחרת. ויניסיוס עם 5 שערים ב-8 משחקי ליגה, הנתון הטוב ביותר בהפרש, ומגיע עם הרבה יותר ביטחון לשער. מאמנו אנצ'לוטי התייחס לזה בעצמו: "הוא משחק ברמה גבוהה מאוד ועושה דברים נהדר. יש לו ביטחון עכשיו, אבל הוא נשאר רגוע כשהוא מתקרב לשער".
זה אולי כל הסיפור. ויניסיוס הרבה יותר מדויק השנה. אחרי שנים בהן אחוז ההמרה, הבעיטות שלו שנכנסו לשער, היה 8% ו-5%, השנה הוא עם 24%. מדובר במדגם קטן מאוד ויכול להיות שמדובר ברצף משחקים חיובי שלא משקף את הרמה האמיתית של השחקן, אבל זה סימן נהדר להמשך.
ויניסיוס פשוט נראה בטוח יותר בעצמו ומול השער. אולי השילוב של מאמן כמו אנצ'לוטי, שידוע כמי שהצליח לפתח חלוצים גדולים בעבר, או אולי גדילה טבעית של שחקן שעוד לא בן 22 וצפוי להיות בהרכב הפותח של ריאל ב-15 השנים הבאות אם ירצה בכך. אבל זה לא כל הסיפור.
אחד הדברים הגדולים שיש ב-2021/22, ולא היה בשתי העונות הקודמות בספרד, זה הקהל. וינסיוס אוהב את הקהל, הוא אפילו אמר את זה בעצמו: "המשחק מחוץ לברנבאו היה קשה לכולנו, במיוחד בשבילי. אני אוהב לשחק מול קהל ולחלוק איתם את התשוקה לכדורגל, לשמוע את הנשימה של האנשים כשהם מסתכלים עליך זה משהו יוצא דופן".
ויניסיוס התייחס בהמשך לעבודה עם אנצ'לוטי: "הוא אמר לי לגעת בכדור פעם אחת או פעמיים לפני הסיום. זה יותר טוב בשבילי. אנחנו מייצרים ככה יותר מצבים, המאמן מאוד עזר לי באימונים". הסיפור פשוט – ויניסיוס פשוט מרגיש יותר בנוח על המגרש, וזה משמח את האוהדים.
אחד הרגעים הגדולים של העונה, ואולי הרגע הגדול הראשון של ויניסיוס בתור שחקן ריאל מדריד, הגיע בזכות החיבור לאותו קהל. במהלך המשחק הנהדר מול סלטה ויגו העונה (2:5) ויניסיוס קפץ לקהל אחרי השער שלו, השלישי של ריאל באותו ערב, כדי לחגוג עם הקהל.
החיבור הבלתי-אמצעי הזה הוא חלק גדול ממה שמגדיר את התשוקה לכדורגל, בפרט אצל שחקנים שהגיעו מתרבות הכדורגל הנפלאה של דרום אמריקה. מגיל צעיר ויניסיוס שיחק מול אצטדיונים גדולים בפלאמנגו או בברנבאו, והחזרה למגרש מלא מוציאה ממנו את המיטב. הוא לא מפחד מהבמות הגדולות.
משחקים גדולים: כבש בקלאסיקו, צמד מול ליברפול
זאת אולי חלק מהגדולה של ויניסיוס. בקלאסיקו השני בו פתח, בברנבאו, השער הראשון הגיע מרגליו והוא היה פשוט מצוין. הוא היה בהרכב בניצחונות האחרונים של הבלאנקוס נגד היריבה הגדולה מכולן, וכיכב ב-1:2 עם פעולות נכונות שהקשו על קו ההגנה של ברצלונה.
זה יהיה מפתח גם בקאמפ נואו – היכולת של ויניסיוס המהיר להתמודד עם קו הגנה גבוה או עם בלמים איטיים, כשאנצ'לוטי ישמח לראות את ג'רארד פיקה מנסה לרדוף אחרי החלוץ הברזילאי. המשחקים הגדולים הוציאו ממנו את המיטב לאורך הקריירה, וכך גם הקהל.
זה קרה במספר מקרים אחרים בקריירה. בליגת האלופות האחרונה, בה ריאל הגיעה לחצי הגמר בצל גל פציעות חסר תקדים, הוא הבקיע צמד ברבע הגמר מול ליברפול. יש הרבה סוגים של שחקני כדורגל גדולים – בלמים שאי אפשר לעבור, קשרים טכניים שעושים את הפעולה הנכונה בזמן הנכון או שוערים שמצילים את הקבוצה שלהם פעם אחר פעם.
הסוג המהנה ביותר הוא שחקנים מהסגנון של ויניסיוס, כאלה שצריך להדליק בשבילם את הטלוויזיה או להגיע לאצטדיון בשביל לראות אותם עושים קסם על המגרש. כשהיה בן 18 ריאל מדריד חשבה שהוא יוכל להביא את זה, והשנה, יחד עם הקהל שחזר ועם מאמן אחר, הוא הצליח לעשות את זה כמעט בכל משחק. הלבנים בהחלט מקווים שהוא יעשה את זה שוב במשחק הקרוב נגד ברצלונה.