העונה השנייה בקריירה של שחקני NBA היא נקודת מבחן מעניינת. לא מעט שחקנים קרסו אחרי הציפיות בעונה ראשונה טובה, בעוד שחקנים מסוימים הצליחו לפרוץ אחרי פתיחה קשה ולהוכיח שהם שייכים לליגה. בלילה שבין רביעי לחמישי תצא לדרכה העונה השנייה של דני אבדיה בליגת הכדורסל הטובה בעולם.
אין ספק שהיא תהיה שונה מהשנה הראשונה, בה אבדיה שיחק לצד שניים מהשחקנים הדומיננטיים ביותר בליגה, בראדלי ביל וראסל ווסטברוק. שניהם היו המרכז של התקפת הוויזארדס והיו מעורבים בהנעת הכדור, מה שהשאיר לאבדיה וחבריו את השאריות. למרות זאת, דני פתח בחמישייה ברוב המשחקים בהם שיחק. השנה הוא ירצה לעשות יותר.
הסיטואציה: מאמן חדש, חברים חדשים
מאמן וושינגטון, סקוט ברוקס, לא המשיך בקבוצה לאחר שהצדדים לא הסכימו על הארכת חוזהו. במקומו הגיע ווס אנסלד ג’וניור, עוזר מאמן מוערך ובנו של שחקן וושינגטון הגדול בכל הזמנים (ווס אנסלד).
מאז שהגיע אנסלד הוא הצהיר על כך שהוא רוצה להפוך את אבדיה למעורב יותר בהנעת הכדור: “השלב הבא עבורו הוא להיות מנהל משחק: לפעמים מנהל משחק שני, לפעמים הראשי”. ווסטברוק כידוע עזב את וושינגטון בטרייד למען הלייקרס, מה שהשאיר את הוויזארדס בלי מנהל משחק משמעותי מלבד ספנסר דינווידי שהגיע כשחקן חופשי.
המינוי של אנסלד חיובי עבור אבדיה. הוא נחשב למאמן שדורש הגנה משחקניו ומפתח צעירים, כשעשה זאת בהצלחה בדנבר עם מייקל פורטר ג’וניור, ג’מאל מארי וניקולה יוקיץ’. השיפור ההגנתי אצל שלושתם הורגש משנה לשנה ויוחס לאנסלד, כאשר אם הוא יצליח לשפר את היכולות ההגנתיות הטובות של אבדיה, הישראלי יקבע את מקומו בליגה כשחקן הגנה משמעותי.
אבדיה נבחר גבוה בדראפט בזכות היכולת לנהל את המשחק, אך לא קיבל את ההזדמנות להוביל כדור בצורה משמעותית. היו לו 1.2 אסיסטים בלבד למשחק בעונת הרוקי, ברובה שיחק לצד ווסטברוק או ביל. כעת וושינגטון צפויה להניע את הכדור בצורה טובה יותר, ואבדיה צפוי להיות מרכזי.
אמנם אין לוושינגטון מוביל כדור משמעותי על הספסל – ארון הולידיי וראול נטו ישמשו כרכזים המחליפים של דינווידי – אך הקבוצה התחזקה בעמדות הפנים. קייל קוזמה הגיע בטרייד מהלייקרס ויתחרה על עמדה פותחת עם רוי האצ’ימורה, בעוד קנטביוס קלדוול-פופ צפוי לאייש את עמדה מספר שלוש. לכן רוב הסיכויים הם שאבדיה ירד לספסל.
לא בטוח שזה דבר רע עבורו. דני אמנם פתח, אך רק 12.1% מההתקפות של הוויזארדס הסתיימו אצלו בידיים – אחד הנתונים הנמוכים ביותר לרוקי שקיבל כמות דקות משמעותית במאה ה-21. הירידה לספסל עשויה להעניק לו תפקיד גדול יותר, בדומה למספר שחקנים אותם ראינו בעבר.
זה השינוי המשמעותי שאנסלד דורש והציפייה הגדולה ביותר מאבדיה לקראת העונה הזו: לא לסיים מהלכים, אלא גם להתחיל אותם ולהיות חלק מהנעת הכדור. מפגשים כמו המשחק מול מיאמי, בו ווסטברוק וביל לא שיחקו ואבדיה קלע 20 נקודות לצד 5 ריבאונדים ו-5 אסיסטים, צפויים להיות נפוצים יותר.
דני עצמו: הציפיות
אין לוושינגטון חמישייה ברורה לקראת העונה הקרובה. דניאל גאפורד צפוי לפתוח כסנטר, לפחות עד לחזרתו של תומאס בראיינט, וספנסר דינווידי יפתח לצידו של בראדלי ביל הנהדר בעמדות הגארד.
ההיררכיה בעמדות הפורוורד לא ברורה. קייל קוזמה ורוי האצ’ימורה דומים אחד לשני בסגנון המשחק ועשויים להתחרות על דקות בחמישייה, אך במקום הנוסף לא ברור מי יפתח. אחת הנקודות המשמעותיות לטובתו של אבדיה יכולה להיות משחק ההגנה שבלט גם בעונה שעברה.
אבדיה שמר בעונה החולפת על השחקנים הטובים ביותר של היריבות. הוא שמר על פסקל סיאקם, גורדון היווארד, דווין בוקר וכריס מידלטון במשך דקות ארוכות ועשה עבודה טובה, כשהוא מנצל את חוכמת המשחק והאורך שלו הן כשומר באחד על אחד והן בעזרה על שחקנים אחרים. ראיית המשחק, ובמיוחד בקבוצה שהייתה רעה מאוד בהגנה לאורך העונה, יכולות להעניק לו מקום בחמישייה.
הציפייה מאבדיה עצמו גדולה יותר. הוא צריך להראות יותר מעורבות במקום לרוץ מצד לצד ולחכות שהמשחק יגיע אליו. בשונה משחקנים אחרים, אבדיה לא קלע מספיק טוב בשביל להיות מסוכן רק מעצם הנוכחות על קשת השלוש. בעונה שעברה הוא קלע ב-31.5% מחוץ לקשת ולא היה עקבי, אחרי שקלע 16 מ-35 הניסיונות הראשונים שלו בליגה ו-37 מ-115 הבאים.
הוויזארדס מאמינים בו ולכן האריכו לו את החוזה בשנה שלישית. נדיר שהדבר לא קורה אצל שחקנים שנבחרו בבחירות גבוהות (דראגן בנדר, למשל, לא זכה לזה ונחשב לאחת הבחירות הרעות בהיסטוריה של פיניקס סאנס), אך בשביל זה הם צריכים לראות ממנו יותר.
יש ביקוש לשחקני שלשות והגנה בליגה הטובה בעולם, אבל אבדיה נבחר כי הוא הראה פוטנציאל יותר גדול מהתפקיד המשני הזה במכבי תל אביב. היכולת שלו לנהל משחק, בין אם מבחינת האסיסטים או מבחינת הפעולות הקטנות שהופכות את ההתקפה לטובה יותר, תהיה קריטית. לכן לא סביר שנראה הרבה דקות שלו לצד ביל או דינווידי, אלא כאשר החמישייה השנייה משחקת או רק עם אחד מהם.
לא מעט פרשנים התייחסו לכך. ג’ון הולינגר, מומחה ה-NBA של האתלטיק, אמר: ”אבדיה התקשה בלי הכדור, אבל יכול לתפקד יותר טוב כמוביל היחידה השנייה מהספסל”. זאק לואו מ-ESPN התייחס לכך שהוויזארדס עשויים לשחק עם אבדיה לצד דיוויס ברטנס ואחד מבין רוי האצ’ימורה או קייל קוזמה, עדות לוורסטיליות של הפורוורד בה מאמינים בארצות הברית.
ההשוואות: יאניס, טורקוגלו ועוד
אבדיה אחד השחקנים הצעירים בליגה. רק באמצע העונה הוא יחגוג את יום הולדתו ה-21, בינואר, והוא הגיע ל-NBA במצב חריג, כאשר הליגה בעיצומה של מגפה ויש עומס משחקים חסר תקדים שהכניע את הכוכבים הגדולים ביותר.
לכן חשוב לא להסיק מסקנות קשות מדי מהעונה הראשונה שלו, שממילא הוקדשה למרוץ אחרי הפלייאוף בהובלת ראסל ווסטברוק ובראדלי ביל. מספר שחקנים גדולים אחרים התקשו בעונתם הראשונה ונתנו קפיצה בעונה השנייה.
אחד השמות הבולטים הוא MVP הגמר האחרון, יאניס אנטטקומפו. אבדיה לא יאניס וככל הנראה לא יגיע לרמה של מי שאולי השחקן הטוב ב-NBA היום, אך יאניס בעונה הראשונה קלע 6.8 נקודות עם 4.4 ריבאונדים למשחק, מספרים דומים לאלו של אבדיה (6.3 נקודות ו-4.9 ריבאונדים). בעונה השנייה הוא קיבל תפקיד מרכזי יותר בהנעת הכדור אצל מאמן חדש והתקדם בהדרגה עד שהפך לאחד השחקנים הטובים בעולם.
אין לאבדיה את האתלטיות של יאניס וספק רב אם יצליח להפוך ל-MVP כמוהו. השוואה מעניינת אחרת היא הידו טורקוגלו, שנבחר כמנהל משחק גבוה (2.08 מ’) והתקשה לתפוס מקום ברוטציה של סקרמנטו קינגס. בשנתו השנייה הוא הגיע למקום מרכזי יותר בהנעת הכדור והיה חלק מאחת הקבוצות המוצלחות ביותר שראו בסקרמנטו.
לא חסרות השוואות אחרות עם שחקנים שמזכירים את אבדיה – בוריס דיאו, דטלף שרמפף ואחרים. היו כמובן הרבה שחקנים אחרים שהגיעו מהיורוליג ולא הצליחו להתמודד עם היכולת ב-NBA, אבל אפשר להיות אופטימיים בקשר לאבדיה.
אין ספק, לפי הקולות השונים שעולים מחדר ההלבשה של וושינגטון, שהוא יהיה מעורב יותר, גם אם לא יפתח או אם ישחק פחות. אם הוא יראה שיפור בקליעה ממסירה הוא גם יחזור לחמישייה, אך ההגנה הטובה וניהול המשחק יתנו לו תפקיד מרכזי ברוטציה.
קשה לראות את הוויזארדס מגיעים שוב לפלייאוף השנה בהתחשב בחוזק של המזרח, אבל הם יכולים להפתיע בהתחשב בזה שאף אחד לא יודע למה לצפות מכל השחקנים מלבד ביל, אחד השחקנים הטובים ב-NBA. יחד עם מאמן שידוע בפיתוח צעירים ועם יותר מעורבות מצידו, אפשר להיות אופטימיים.