כשעולה השאלה מיהו הכוכב הגדול ביותר של טוטנהאם, התשובה המיידית היא כמובן הארי קיין, אבל האם גם העונה כך הדבר? בזמן ששחקן נבחרת אנגליה התחנן בפני הבעלים דניאל לוי לעזוב ואחרי שבסופו של דבר נשאר, נראה כמו הצל של עצמו גם מבחינת מספרים, מי שלקח פיקוד כהרגלו בכל רגע שרק צריך הוא כמובן הדרום קוריאני שלא רוצה ללכת לשום מקום ונותר בצפון לונדון – יונג מין סון.
הוא חגג 29 בחודש יולי האחרון ונראה ששחקן ההתקפה של הספרס רק משתבח עם השנים. בזמן שקיין מתקשה למצוא את הרשת בליגה, סון כבר עם ארבעה שערים ובישול שהצליחו להשאיר את טוטנהאם במרחק קטן מהצמרת הגבוהה. המסע עד לתרנגולים, החיבור לאביו, ההתחמקות משירות הצבא במולדתו ומה לימד אותו “בובספוג”? – הפרטים המסקרנים מהקריירה של אחד השחקנים הטובים בפרמייר ליג. היום (ראשון) ב-16:00, הוא יפגוש את ווסטהאם הנהדרת של דייויד מויס לדרבי לונדוני חם.
מהמבורג עד לטוטנהאם: הדרך של סון
תחילת הדרך - בזכות פרויקט נוער של ההתאחדות בדרום קוריאה, סון הצטרף לאקדמיה של המבורג בגרמניה ב-2009 אחרי ששיחק בקבוצת סיאול במולדתו. כבר בגיל מוקדם הבינו כי מדובר במכונת שערים ובגיל 18 הוא הוחתם על חוזה בוגרים ראשון. בעונת 2012/13 הוא הרשים עם 12 שערים ב-33 הופעות בבונדסליגה וגרם להתעניינות רבה באירופה. מי שהלכה עליו בכל הכוח הייתה באייר לברקוזן, ששברה בזמנו את שיא ההעברות של המועדון וצירפה אותו בחוזה לחמש שנים תמורת 10 מיליון אירו.
במפגש הראשון נגדה בנובמבר 2013, סון לא ריחם על האקסית המבורג והפגיז שלושער מולה בדרך ל-3:5 גדול. את עונתו הראשונה בלברקוזן הוא סיים עם 10 שערים וארבעה בישולים ב-31 משחקי ליגה. גם את העונה לאחר מכן הדרום קוריאני סיים עם דו-ספרתי שערים (11) והוסיף שלושה בישולים. הפעם הוא משך תשומת לב רבה גם בגלל חמישה שערים שהרשית בליגת האלופות ובשלב המוקדמות של המפעל.
למרות שכבר פתח את עונת 2015/16 במדי לברקוזן, היה ברור שהוא לא יישאר שם בסופו של דבר ובאוגוסט 2015 טוטנהאם רכשה את סון תמורת 30 מיליון אירו והחתימה אותו לחמש שנים, מאז כמובן הוא הספיק גם להאריך את חוזהו בשורות התרנגולים והבטיח את עתידו במועדון. העסקה השתלמה בענק עבור הקבוצה הלונדונית ומאז הצטרפותו הוא היה מעורב ב-107 שערים כשהוא רושם 203 הופעות בפרמייר ליג.
הכוכב מדרום קוריאה גם היה אחד האחראים הגדולים להגעתה של טוטנהאם לגמר ליגת האלופות ב-2019. סון רשם באותה העונה תחת מאוריסיו פוצ'טינו ארבעה שערים ובישול לאורך הדרך במפעל. המשחק הזכור ביותר שלו היה כמובן בהפסד 4:3 למנצ'סטר סיטי בגומלין רבע הגמר, כאשר סון כבש צמד בזק (7 ו-10) שבסופו של דבר העניק לספרס כרטיס לחצי. הוא גם כבש את השער היחיד במשחק הראשון בין שתי הקבוצות ונחשב לאחד הגיבורים של הלונדונים בדרך להופעה היסטורית וראשונה אי פעם בגמר, בו הפסידו 2:0 לליברפול.
החיבור לאביו וההמלצה – להתחתן רק אחרי פרישה
סון שיתף באחד הראיונות שלו ל"גרדיאן" מהעבר כי החל לשחק כדורגל בגיל 10 עם אביו, יון וונג סון, שהיה שחקן ומאמן בעצמו בדרום קוריאה. "אהבתי לשחק איתו. הוא תמיד חשב על מה שאני צריך ועשה הכול למעני. בלעדיו כנראה שלא הייתי מגיע לאן שהגעתי". בכל פעם שדיבר עליו, שחקן ההתקפה נשמע כמי שמעריץ במיוחד את אביו ומביע הערכה כלפיו.
למרות העזרה, יון וונג סון לא ריחם על בנו, שסיפר כי במהלך הילדות הוא נתן לו ולאחיו להקפיץ כדור במשך ארבע שעות רצופות: "זה הסיפור הכי טוב שלנו ואנחנו מדברים על זה עד היום. אחרי שלוש שעות, התחלתי לראות שלושה כדורים והעיניים נהפכו אדומות. הייתי עייף והוא כעס עלי. להקפיץ את הכדור ולא להפיל אותו במשך ארבע שעות, כולנו מסכימים שזה קשה לא?".
למרות הרצון להצלחה, אביו ניסה גם להציב לו גבולות מבחינת ההתנהגות על כר הדשא: "הוא הסביר לי שגם אם השער ריק ויש שחקן שנפגע, צריך להוציא את הכדור החוצה ולבדוק מה קורה עם היריב. עבורו – אם אתה כדורגלן טוב שלא מכבד את האחרים, אתה כלום. אנחנו בני אדם לפני שאנחנו כדורגלנים. כפי שכבר ראינו, סון הוא אכן אחד השחקנים הכי צנועים וספורטיביים בפרמייר ליג, הוא לא מדבר הרבה מחוץ למגרש, בוחר שלא להשוות את עצמו לכוכבים הגדולים בליגה ומתעמת עם שחקנים אחרים רק לעיתים רחוקות.
הדרום קוריאני של טוטנהאם אמנם ניהל מערכות יחסים עם מספר בנות זוג, אך בכל פעם זה הסתיים בפרידה. אז מדוע בגיל 29 הוא בעצם לא נשוי? כנראה שגם זה קשור לאביו, שהבהיר לו שברגע שהוא יקים משפחה, כדורגל יירד בסדר העדיפויות שלו והרמה שלו לא תהיה גבוהה כמו תמיד. "גם אחרי הפרישה אפשר ליצור חיים ארוכים עם משפחה".
אגב, גם לאמו של סון, יון ג'ה קיל, יש חלק חשוב בהצלחה שלו ובדומה לאביו גם היא מאוד אהבה כדורגל ולא מנעה מבנה לנסות ולפתח קריירה רצינית שתכלול מעבר ליבשת אחרת. בנוסף, למרות המעבר לגרמניה ובהמשך לאנגליה, החלוץ של הספרס שיתף כי הוא עדיין מעדיף את האוכל הביתי של אמו מדרום קוריאה.
סון נחשב גם לאחד השחקנים האהובים ביותר בפרמיר ליג, כאשר גם אוהדים של קבוצות אחרות מלבד טוטנהאם, מתקשים למצוא סיבה שלא להעריץ אותו. הוא גם מצליח להצחיק רבים בלעיתים הרחוקות בהם הוא מתראיין – "איך למדתי לדבר גרמנית כשעברתי להמבורג? צפיתי בבובספוג", שיתף הדרום קוריאני שלא מסתיר את חיוכו לעולם.
ההתחמקות מהצבא וההצטיינות בטירונות
למרות שהוא האסיאתי היקר בהיסטוריה של הכדורגל העולמי, בדרום קוריאה לא התחשבו ביונג מין סון וב-2018 הצבא זימן אותו להתגייס למשך קרוב לשנתיים כפי שחובה על כל אזרח. למרות הניסיונות של טוטנהאם והשחקן עצמו, במדינה לא קיבלו אף פתרון שעלה על הפרק והסבירו כי כל עוד אין לו "הישג בינלאומי מיוחד" מאחת האופציות הקיימות בסעיפי הפטור מגיוס לספורטאים, הוא מחויב להתייצב לשירות מלא בדיוק כמו כל גבר אחר.
באותה השנה, בגיל 26, סון הצטרף כ"חריג גיל" לנבחרת עד גיל 23 של דרום קוריאה במשחקי אסיה באינדונזיה והוביל אותה כל הדרך עד למדליית זהב שכמובן נכללת ברשימת ההישגים המשמעותיים לספורטאים במדינה ומעניקה פטור משירות צבאי. אוהדי הספרס והמועדון עקבו כמובן בכיליון עיניים אחר המתרחש באותם משחקים ושמחו לקבל בחזרה את השחקן שלהם, שהצליח כמובן להמשיך בקריירה רגילה לאחר מכן.
עם זאת, בתחילת אפריל 2020, בטוטנהאם הבינו כי אין להם כל ברירה והשחקן שלהם לא יוכל לחמוק מהשירות המקוצר בדרום קוריאה, אליו לא ניתן להשיג פטור. סון חזר למולדתו ולקח חלק בטירונות של שלושה שבועות בזמן שהפרמייר ליג הושבתה בעקבות הקורונה. הצוות הרפואי של המועדון חשש לשלומו במיוחד משום שהוא עוד היה אמור לסיים שיקום בעקבות שבר ביד, אך זה לא הפריע לכוכב, שנבחר לאחד מתוך חמישה מצטיינים בטירונות מתוך קרוב ל-160 חיילים – נראה שגם כשהוא יורה הוא יודע לפגוע מצוין במטרה.
בהמשך, הקבוצה הלונדונית של סון תיאלץ להתמודד עם מכשול נוסף, כאשר על פי הרשויות בדרום קוריאה, חלה חובה עליו להשלים גם שעות שירות כלליות לקהילה. בכל אופן, נראה שבסופו של דבר העניינים תמיד מסתדרים והוא ממשיך להרשים וליהנות על כר הדשא. המטרה לעונה הקרובה היא ברורה מבחינת הכוכב הצנוע והשקט של הספרס – להוביל את הקבוצה לטופ 4 ואולי על הדרך גם סוף כל סוף לתואר ראשון, שיוכיח כי שמו צריך להיות מוזכר ברשימת הטובים בעולם.