“מה עובר על אנטואן גריזמן”, זעקה הכותרת ב’מארקה’ לאחרונה אחרי משחק נוסף, חמישי במספר, מבלי שכבש, בישל או אפילו בעט למסגרת במדי אתלטיקו מדריד. הצרפתי חזר בצורה איומה, נראה לא בכושר ושומע קריאות לא שגרתיות מהקהל בוונדה מטרופוליטנו שלא שוכח את עזיבתו, אך עבורו זה ברור – הקרב הערב (שבת, 22:00) מול ברצלונה הוא הזדמנות עבורו להוכיח לאוהדים, לקולצ’ונרוס ובעיקר לעצמו, שהוא עדיין אותו השחקן שנמכר לקטלוניה בקול תרועה רמה. המשחק, כמו כל משחקי הליגה הספרדית, ישודר בערוץ ONE למנויי HOT, מנויי yes, סלקום TV ופרטנר TV.
כל שחקן חדש שמגיע לקבוצה צריך זמן הסתגלות, זה נכון, אבל במקרה של גריזמן הציפייה הייתה להצלחה מיידית. הרי בכל זאת, הוא הבקיע 133 שערים ובישל 50 לפני שעזב את הקבוצה לטובת בארסה והיה לאחד השחקנים הטובים בעולם – אך שנתיים מלאות ברכבת הרים ותסכול מבחינתו בברצלונה גרמו לו להתחיל מחדש, ובגיל 30, להצדיק את מקומו כמו שחקן שעולה מהנוער. הקהל הספרדי כבר אורב בפינה ולא מהסס לבקר.
פתיחה רעה
“מכאן אפשר רק לעלות”, נכתב בספרד על הפתיחה של גריזמן. אלו לא רק קריאות הבוז בקרב הקהל שלא שוכח את המעבר שלו ליריבה השנואה ברצלונה וזה גם לא רק עניין המספרים הדלים שסיפק – אלא משהו בגריזמן פשוט נראה כבוי. המעבר שלו בחזרה לאתלטיקו הגיע ממש עם הבאזר של חלון ההעברות ונראה שהוא עדיין לא עיכל בעצמו את העסקה.
304 הדקות הראשונות שלו בקאמבק המחודש לאתלטיקו בליגה הסתיימו בלא כלום. 304 דקות ללא שער, בישול או איום למסגרת. בהמשך הוא אמנם איים על השער, אבל ב-7 משחקיו בלה ליגה עד כה (535 דקות) – לא כבש ולא בישל למרות שממשיך לקבל את הקדריט בהרכב הפותח של סימאונה וגם בקרב הגדול מול האקסית הוא צפוי לעלות בהתקפה, יחד עם חברו הטוב מקטלוניה, לואיס סוארס, שבניגוד אליו היה בינגו מהרגע הראשון במדריד.
“מצבו מדאיג, הוא לא מופיע בשום מדד סטטיסטי, ולמעשה לא מופיע בכלל על המגרש”, אמר ל’מארקה’ שחקן העבר של הקבוצה, מילינקו פנטיץ’. גם דייגו סימאונה התייחס לכך: “אני תמיד מצפה ליותר מהשחקנים שלי וכך גם ממנו”. גריזמן כבר לא ילד ועבר דבר או שניים בכדורגל, אבל בגיל 30 הוא צריך לחזור למקורות, לשמש כווינג-מן המושלם ללואיס סוארס ולחזור למספרים שהעלו אותו לגדולה. השאלה הגדולה היא האם אתלטיקו החתימה את גריזמן של אתלטיקו ההיא, או שהחתימה את גריזמן של ברצלונה. ויש הבדל גדול.
נתנה בחינם ותשלם במזומן? הנזק שגריזמן יכול לעשות לברצלונה
גריזמן נשם אוויר. אחרי 8 משחקים ללא כלום, הוא הבקיע מול מילאן את ה-1:1, לפני שחברו סוארס השלים מהפך דרמטי בליגת האלופות. השער הזה יכול להיות נקודת המפנה של הצרפתי להמשך. הקוף מהגב בדמות השער הראשון בקאמבק כבר ירד, ועכשיו אתלטיקו ובעיקר הקהל שלה פשוט צריכים לשמור על סבלנות ולחכות שהביטחון יחזור. ואין זמן מתאים יותר מאשר מפגש מול ברצלונה לכך.
בארסה חתמה חלון ההעברות עגום מבחינתה אחרי שכמובן נפרדה מליאו מסי, אך הכאוס הגיע לאחר מכן. התוצאות האחרונות, ובראשן ה-3:0 משפיל מול בנפיקה בליגת האלופות, סימנו את רונאלד קומאן כמי שישלם את המחיר במקרה שלא ינצח את אתלטיקו. המאמן ההולנדי לא יישב על הספסל בעקבות עונש הרחקה, ויכול להיות שאותו הרגע בו ספג אדום מול קאדיס ברגע של איבוד עשתונות – היה הרגע האחרון שלו כמאמן ברצלונה תחת ידו. כמה סימלי שמי שיכול לחרוץ את גורלו של המאמן הוא גריזמן, זה שלרוב שילם את המחיר וספג את החיצים כשהיכולת לא הייתה טובה.
גריזמן אמנם לא הבריק בברצלונה ותחילת הדרך שלו הייתה דלה, אבל ספק רב אם הגיע לו העליהום התקשורתי ברחבי קטלוניה. הצרפתי ספג ביקורות רבות. פעם על משקלו, פעם על הגישה ופעם על ה”יריבות שלו” עם ליאו מסי, דבר שהוכחש פעמים רבות על ידי השניים. בברצלונה לא ידעו לחבק את גריזמן ולשמור עליו ברגעים שנראה היה שהוא עיקר הבעיות בקבוצה, והקארמה יכולה להחזיר את זה אליה בגדול.
“זה המקום המושלם עבורי”
בתחילת החודש נשמע גריזמן מרוצה מאוד מהמעבר. מי שנמכר לברצלונה בעבור 120 מיליון אירו כדי לשחק בחוד עם לואיס סוארס, חזר אחרי שנתיים בחינם כדי לשתף פעולה עם האורוגוואי באתלטיקו. “לא ישנתי עשרה ימים, חיכיתי לרגע הזה, אתן את הכל בכל משחק כדי להחזיר למועדון. ברגע שרצו אותי בחזרה לא היה לי ספק”, אמר אחרי הגעתו לקבוצה. אז נכון, ההתחלה הייתה רחוקה מלהיות נוצצת, אבל עדיין מדובר באחד מגדולי השחקנים של הרוחיבלאנקוס אי פעם, זה שהיה שם בשנות השיא שלה בעשור האחרון והוביל אותה למעמדים גדולים. ניצחון על ברצלונה בוונדה, יכול להיות יופי של רגע נוסף כזה.
הסיפור של גריזמן וברצלונה מתחיל עוד הרבה אחורה. הצרפתי נחשב לאחד מסמלי הכישלון הניהולי של ברצלונה, זו ששפכה סכומי עתק ללא היכר על שחקנים שלא ממש היו ראויים לכך (ראו ערך אוסמן דמבלה ופיליפה קוטיניו), כשגם החוזה המפלצתי של גריזמן לא תרם לכך – 21 מיליון אירו נטו לעונה. סכומים שצריכים להוביל לתואר, ולא לשנים הקשות ביותר של המועדון. יחד עם זאת, אי אפשר להאשים את הצרפתי. בהנהלה של בארסה הנחיתו לארנסטו ואלוורדה אותו גם מבלי שרצה בכך, והוא? הוא רצה לזכות בתארים אחרי שידע הפסדים רבים במעמדים מפוארים עם אתלטיקו. אחרי שנתיים, אין לו את התארים עליהם חלם וגם לא את אהבת הקהל.
גריזמן כיכב במשך חמש שנים באתלטיקו ומלבד מקומו כחמישי בטבלת כובשי השערים בהיסטוריה של המועדון, הוא גם זכה עם הקבוצה בליגה האירופית, בסופר קאפ האירופי ובסופר קאפ הספרדי – אבל לא בגולת הכותרת בדמות ליגת האלופות או אליפות, בה זכתה הקבוצה כשהוא היה בקטלוניה. אלו היו השנתיים הכי קשות של גריזמן בקריירה, המטרה שלו לשתף פעולה עם מסי ולהפוך לכוכב מוביל בעולם הכדורגל התנפצה. הוא כבש 35 שערים ב-102 משחקים במדי הבלאוגרנה, אבל לא באמת הבקיע שער ששינה תמונה או עשה הבדל משמעותי. כשברצלונה הייתה טובה כך גם הוא, וכשהמצב היה רע, הוא היה חלק גדול ממנו.
“לא היה לי נוח בהתחלה”, הודה גריזמן אחרי הניצחון באיטליה על מילאן. “בעבודה קשה ובתמיכה של חבריי לקבוצה והמאמן שממשיך להשתמש בי, אני יכול להשתפר”. גריזמן הוא קורבן קלאסי של ציפיות גבוהות, אולי גבוהות מדי. כך היה כשהגיע מריאל סוסיאדד לאתלטיקו ומשם לברצלונה וחזרה. ז’ואאו פליקס, מי ששילם את המחיר על הגעתו וירד לספסל, כשנשמעו לא מעט קולות שאמרו כי הפורטוגלי דווקא צריך לקבל את המקום ב-11 על חשבון הצרפתי, אמר: “הוא אלוף עולם ואחד הגדולים בתולדות אתלטיקו. הוא רגוע ועושה את העבודה שלו”.
דבר אחד אפשר לזקוף לזכותו של גריזמן. הוא תמיד נלחם. שינו לו עמדות, התקשורת לא ריחמה עליו ולא משנה מה היה קורה, הוא היה יוצא השחקן המאכזב. העובדה שהגיע ממדריד ושיחק לצד שחקנים שנחשבים לאהובי המערכות בתקשורת הקטלונית לא תרמה לכך ולעיתים נדמה שזה היה הוא נגד כולם. מלחמה בה לא היה לו סיכוי לנצח.