אחת הבעיות בכדורגל הבאר-שבעי בשנים האחרונות היא ההתפתחות של שחקני הבית. הפועל באר שבע החליטה לקחת על עצמה את המשימה, עם אקדמיה שהוקפה בשיתוף עם אתלטיקו מדריד. העונה הקבוצה מינתה את מאור מליקסון כדי שזה יצליח לשפר את הסטטיסטיקה ולייצר עוד שחקני כדורגל איכותיים לקבוצה הבוגרת הבכירה בעיר. כדי ליצור קבוצה קטנה של שחקנים איכותיים, צריך לוותר על שחקנים רבים, וישנם שחקני כדורגל שנפלטים ולא מוצאים מקום ביתר המועדונים בעיר.
יחד עם הפועל באר שבע, ישנם עוד שני מועדונים בעיר, מ.ס. באר שבע ומכבי באר שבע. במשך כמעט 60 שנים לא קם מועדון כדורגל רשום בעיר ולפני שלוש שנים המאמן המקומי אורי היקלי הקים בית ספר נוסף לכדורגל בשם “עוצמה באר שבע”, המפעיל כמה קבוצות תחרותיות: קבוצות ילדים וקבוצת בוגרים בליגה ג’. בשתי קבוצות הילדים, ילדים א’ וילדים ג’, משחקות שתי בנות, אחת בכל קבוצה.
בשנתיים האחרונות מנסים בעוצמה להתווסף כמועדון כדורגל מוכר בבאר שבע, אולם נתקלו בסירוב על ידי קברניטי העירייה שטענו: "אין מקום לעוד מועדון מאושר בעיר באר שבע". כלומר במילים אחרות, בבאר שבע מסתפקים בשלושה מועדונים ואין מקום בעיר לעוד מועדון אחד שירצה לקבל תמיכה כלכלית, או מתקן לשימוש הקבוצות השונות של המועדון, במקרה הזה, שלוש הקבוצות של עוצמה באר שבע.
אחרי דיון משפטי וניסיון למצוא פתרון, בעוצמה באר שבע טוענים כי ירדו מהאפשרות להיחשב בתור מועדון באופן רשמי. יו"ר עמותת עוצמה באר שבע, אורי היקלי, הסביר את בקשתו מעיריית באר שבע: "המועדון הזה קיים 3 שנים. העירייה בעצמה נותנת, משכירה מגרשים, מפעילה אב בית עם משכורת שייתן שירותים. אפילו משכירים מתקנים למועדונים אחרים. איפה הדברים האלה עומדים?".
מה אתם דורשים בעצם?
"אנחנו רוצים מתקנים להתאמן בהם. אנחנו יכולים להבין את הטענות, אבל ביום בהיר לא אומרים לכל הילדים ללכת הביתה, אלה ילדים שמגיעים ממצבים לא פשוטים בחיים והכדורגל מכניס אותם לתלם. כרגע אנחנו תלויים אך ורק בשעון הקיץ ובשעון החורף. ברגע שמחשיך אנחנו מפסיקים את הפעילות והולכים, כי לא מדליקים את האורות ובכך מענישים אותנו בזה. צריך להעריך את עיריית באר שבע שהקימה המון מתקנים בשנים האחרונות וזה ראוי להערכה, אנחנו רק מבקשים שיקצו לנו מתקן ראוי שלא נסגר ברגע שמחשיך".
אולי בגלל שאתם לא משלמים עד כה כסף עבור המתקנים?
"אין לנו בעיה לשלם כסף עבור המתקנים, כפי שעשינו בשנתיים האחרונות. תנו לנו רק להמשיך את מפעל החיים הזה. הפעילות שלנו היא באזור לא פשוט שמלכד הרבה ילדים ממציאות לא פשוטה, וזה הרבה מעבר לכדורגל. אני לא רוצה שיכשירו אותנו בתור מועדון כדורגל בעיר באר שבע, אלא רק להשתמש במתקנים בצורה ראויה. הדבר שמעציב זה שיש קבוצות מחוץ לבאר שבע כמו שגב שלום, רהט וכסייפה שמשכירים מגרשי כדורגל בתוך באר שבע, אבל לנו לא נותנים את האופציה".
כדי להפעיל לחץ נוסף מגזרה אחרת, עידו, בנו של היקלי המשמש כקפטן בקבוצת ילדים ב’ של המועדון, שלח מכתב מרגש ליו”ר ההתאחדות לכדורגל, אורן חסון, בניסיון למצוא פתרון מתאים לכל הצדדים.
"שלום, שמי עידו היקלי ואני קפטן כבר 3 שנים בקבוצת ילדים ב' במועדון הכדורגל עצמה באר שבע", פתח עידו היקלי, "אני פונה אליך כי לאחרונה, לאחר 3 שנים בהן אנחנו מתאמנים במגרש הכדורגל בנירים, כיבו לנו את האורות באימון ואמרו לנו שאנחנו יותר לא יכולים להתאמן במגרש. אנחנו כל כך אוהבים כדורגל, אז המשכנו לשחק בחושך למרות שהמאמן אמר לנו שזה מסוכן ולא בטיחותי. אותי לימדו כקפטן של הקבוצה בשלוש השנים האחרונות להיות אחראי ולדאוג לחברים שלי תמיד, לכן אני פונה אלייך ולכל השאר ומבקש רק דבר אחד: להתאמן ולשחק כדורגל ושלא יכבו לנו את האורות באמצע האימון. יצא לי לקרוא כתבה שבה אמרת ש”שילשנו את כמות הילדים העונה”. אם לא יהיה שינוי במצבנו, אז הנתון שציינת קודם לכן יקטן”.
"אני מבקש את העזרה שלך בדחיפות, כי הכדורגל הוא כל החיים שלי ושל החברים שלי, ניסינו את כל הקבוצות באזור ועוצמה באר שבע היה המועדון היחיד שהסכים לקלוט אותנו והאמין בנו לאורך כל השנים, בלי תנאים ובלי קשר ליכולת האישית שלנו. בימים האחרונים אני וחבריי מאוד מפחדים שלא נשחק יותר כדורגל ומדברים הרבה פעמים בינינו איך יהיה אפשר לעשות משהו בעניין והבנתי שאתה דווקא שהאחראי על הכדורגל בישראל יכול להתערב ולעזור לי בנושא. אז בבקשה ממך תתערב, ותן לנו הילדים להמשיך לעשות את הדבר שאנחנו הכי אוהבים לעשות – לשחק כדורגל!", סיכם עידו הינקלי.
מבחינת אנשי ושחקני עוצמה באר שבע, הם עדיין צריכים למצוא פתרונות יצירתיים כדי להתאמן וכדי לשחק מחוץ לעיר באר שבע. כדי לתאר את הבעייתיות בעניין, קבוצת ליגה ג' בני כסייפה אירחה בשבת בבאר שבע ובתחילת השבוע קבוצת הבוגרים של עוצמה באר שבע מארחת אירחה את משחק הגביע נגד חורה במגרש הכדורגל בעיר רהט, כאשר בעוצמה באר שבע טוענים כי סורבה בקשתם להשכיר מגרש בעיר.
תגובת ההתאחדות לכדורגל: "הסמכות היא של הרשות העירונית בסופו של דבר. אנחנו מנסים לפעול לטובת הסכמות שיאפשרו לצעירים להמשיך בפעילות".
תגובת עיריית באר שבע: "הנ"ל פנה לפני למעלה משנתיים לחברת כיוונים, בבקשה להקים מועדון כדורגל נוסף בעיר. בתשובה לבקשתו של מר היקלי, צוין שאין צורך במועדון נוסף בעיר הן מבחינה מקצועית והן מבחינת השימוש במתקנים. לאחר קבלת התשובה המנומקת, פנה מר היקלי לבית המשפט, אשר פסק באופן חד משמעי שעמדת חברת כיוונים צודקת ואף חייב את העותר בתשלום הוצאות המשפט”.
“על אף הפסיקה, החליטה חברת כיוונים להשכיר לנ"ל את מתקנים על בסיס מקום ולאפשר את השימוש במגרשים הסינטטיים, על מנת שהקבוצה לא תצטרך לצאת מחוץ לעיר לאתר מגרש. יש לציין, שחרף פסיקת בית המשפט עושה מר היקלי, שימוש במגרשי "נירים" פעילות ללא אישור חברת כיוונים וזאת למרות מספר בקשות אשר הופנו אליו להימנע מהשימוש. הגדיל לעשות מר היקלי ופתח קבוצה נוספת ללא אישור וזאת בידיעה ברורה שהקבוצה לא תוכל להתאמן ולשחק במגרשים בעיר".
תגובת מועדון עוצמה באר שבע: "צר לנו כי עיריית באר שבע בוחרת להטמין את ראשה בחול ולהתעלם מעובדות שחלו בשנים האחרונות של קיומה של מועדון עצמה באר שבע בעידודה ובתמיכתה של עיריית באר שבע בשגשוג והתפתחותו של המועדון עד לעצם היום הזה:
1. עיריית באר שבע, מאז הקמתה של עוצמה באר שבע, השכירה לה מגרשים (המועדון היחיד בעיר שנאלץ לשלם עליהם) והחליטה ביום בהיר לפני שבועיים להודיע על הפסקת מתן השירותים האלו.
2. עיריית ב”ש משכירה את המגרשים בעיר לכל דכפין ובפרט למגזר הבדואי (אפליה דתית), בעוד שהמועדון על כל 120 חניכיו נאלץ לשחק ביישובים מרוחקים כמו רהט וירוחם.
3. עוצמה באר שבע מתאמנת במתנ”ס נירים, שנמצא בשכונה הקשה ביותר בארץ ברחוב סנהדרין וקלטה לשורותיה ילדים מהשכונות שאילולא עיסוקם בכדורגל בחינם היו מגיעים למחוזות קשים ואף לעולם הפשע.
4. משנות ה-50 לא הוקמו מועדונים חדשים בעיר באר שבע וכאן נשאלת השאלה: האם לא גדלה אוכלוסיית העיר? צרכי התושבים והעיר לא השתנו? האם הפריפריה מסביב לעיר לא צריכה לקבל שירותי ספורט ומועדון כדורגל?
5. מועדון עוצמה באר שבע משלב בנות לצד הבנים. הפסקת פעילותו אינה יוצרת אפליה מגדרית?
6. כיבוי אורות באמצע אימון הוא דרכה של עיריית באר שבע לעודד פעילות גופנית לילדי העיר? ילדי עוצמה ב”ש אמורים לטפס מעל גדרות כי נעלו להם את שערי המגרש?
7. ייתכן כי הפועל באר שבע, שסגרה 4 קבוצות במחלקת הנוער השנה ובכך בעצם 120 ילדים מצאו את עצמם ללא מסגרת ספורטיבית, היא מונופול של משפחה אחת השולטת ב-2 מועדונים? מה האלטרנטיבות של הילדים האלו?
לסיכום, טוב תעשה עיריית ב”ש אם תתנתק מהאגו ומהאינטרס של משחקי הכבוד כדי לחשוב על טובת הילדים שנמצאים במסגרת של פעילות גופנית, אשר מגבה את עצמה במתן ערכים, חינוך ומצוינות. טוב תעשה העירייה אם תמצא פתרונות בהישג יד לטובת כלל הנפשות הפועלות למען ילדי העיר”.