יום ראשון, 24.11.2024 שעה 09:28

מספר 1: לינוי אשרם ספורטאית השנה של ONE

למישהו היה ספק? מדליסטית הזהב האולימפית בהתעמלות אמנותית הייתה מעל כולן בשנה העברית החולפת. גם סמברג, גורבנקו, סמואל וספיצ'קוב נכנסו לרשימה

|
ספורטאית השנה (גרפיקה: ניסים ימין)
ספורטאית השנה (גרפיקה: ניסים ימין)

1. לא הייתה ספורטאית שעבדה קשה יותר ממנה, שהקדישה שעות רבות מידי יום במשך שנים לטובת ההצלחה שלה, ששמה את חייה בצד תחת המגפה העולמית לטובת הסתגרות באולם האימונים - ועשתה הכול כדי להצליח בבמה הגדולה ביותר. לינוי אשרם היא ספורטאית השנה של ONE בתשפ"א.

אשרם בת ה-22 היא האלופה האולימפית הראשונה של ישראל. המתעמלת האמנותית בנתה את עצמה במשך שנים, כל הדרך לפסגת הפודיום העולמי, עם דרך מיוחדת שמעטים היו מסוגלים לעבור. משנה לשנה, היא הלכה והשתפרה, הגיעה לשיאים חדשים, הייתה חלק מהטופ העולמי וגרפה מדליות רבות בדרך - עד למדליית הזהב ההיסטורית באולימפיאדת טוקיו 2020.

לינוי אשרם (רויטרס)לינוי אשרם (רויטרס)

היא עברה שנה לא קלה עם פרויקט מיוחד שהותאם לה. במכון וינגייט הוקם אוהל במיוחד עבורה, כי לא היה אולם שהתאים ליכולות המטורפות שלה ולדרישות הגבוהות של הענף. ושם, במשך כשנה וחצי, מאז פרוץ מגפת הקורונה, אשרם הסתגרה והתאמנה במשך כ-11 שעות ביממה, כך שהיא ממש חיה בבועה, הרחק מהעולם החיצון ומהווירוס המאיים.

מהאוהל לדירה, ומהדירה לאוהל - כך העבירה את החודשים האחרונים בדרך להופעתה במשחקים האולימפיים. אפילו בן הזוג שלה אופק כמעט ולא פגש אותה, אבל עמד לצידה וירטואלית כדי לתמוך בה מרחוק. סביב המתעמלת האדירה הוקם צוות שלם שהיה מכוון מטרה, זה שעבד במשך שמונה שנים כדי שתגיע לשיאה ברגע הנכון ובזמן הנכון, הכול למען המדליה האולימפית הראשונה בענף.

לינוי אשרם (רויטרס)לינוי אשרם (רויטרס)

להישג הזה שותפה כמובן גם המאמנת שלה איילת זוסמן, שהייתה אחראית על "פרויקט אשרם". היא זו שבנתה את ההצלחה שלה כמו פירמידה, מלמטה עד למעלה, לפי תוכנית סדורה. זוסמן עשתה הכל כדי שתגיע בראש שקט, אחרי שהתנתקה מכולם והתמקדה באימונים. בדרך ליפן, לעתים היה נדמה שיש בעיות מקצועיות, כי היא לא סיימה על הפודיום באליפות אירופה ולא כל התרגילים שלה נראו מוכנים - אבל אשרם בנתה את עצמה להציג את יכולת השיא שלה במשחקים האולימפיים. זה כל מה שעניין אותה. וזה גם מה שקרה.

לינוי אשרם אומנם פתחה רע את שלב המוקדמות בטוקיו, אבל כך היא גם "הרדימה" את הדוב הרוסי. כי מיד לאחר מכן, בגמר הקרב רב, הנציגה מישראל לקחה את כל הקופה. איילת זוסמן הביאה אותה לדרגות קושי מטורפות שהקשו מאוד על האחיות דינה וארינה אברינה, כך שגם הנפילה הקטנה של לינוי בתרגיל הסרט בגמר הספיקה לה כדי לכבוש את המקום הראשון על הפודיום ולעשות היסטוריה.

לינוי אשרם ואיילת זוסמן (איציק בלניצקי)לינוי אשרם ואיילת זוסמן (איציק בלניצקי)

אשרם התבגרה בשנה הזו, היא שמה את ענף ההתעמלות האמנותית בכותרות, היא המתעמלת הישראלית הראשונה שזכתה במדליה אולימפית והספורטאית האולימפית הישראלית הראשונה שקיבלה את מדליית הזהב האולימפית. אין יותר מושלם מזה, אין יותר גדול מזה.

לינוי עשתה שינוי משמעותי בספורט הישראלי, אבל לא רק. גם בעולם הישראלית הצליחה לשנות סדרי עולם, אחרי שהפכה למתעמלת הראשונה שזוכה במדליית הזהב בקרב רב שאינה מהגוש המזרח-אירופאי. בעקבותיה, כעת גם האיטלקיות והספרדיות מבינות שתקרת הזכוכית התנפצה לרסיסים והענף נפתח לתחרות עבור כל המתעמלות מכל העולם. אין כמוה, וספק גדול אם תהיה.

לינוי אשרם בטוקיו (רויטרס)לינוי אשרם בטוקיו (רויטרס)

הדירוג המלא של ספורטאיות השנה:

2. אבישג סמברג. אחת מהנשים הישראליות הבודדות שזכו במדליה אולימפית וזו שהביאה מדליה ראשונה לענף הטאקוונדו באולימפיאדת טוקיו 2020, שם היא הפסידה רק לאלופת העולם ונתנה הופעה הירואית בקרב על מדליית הארד. בגיל 19 סמברג הייתה גם המדליסטית האולימפית הצעירה ביותר בתולדות מדינת ישראל. לפני כן, בשנה האחרונה לוחמת הטאקוונדו הישראלית גם זכתה במדליית הזהב באליפות אירופה, והיא חתמה שנה מוצלחת אחרי שנאלצה להתמודד עם מחלת הקורונה וההשפעות שלה.

אבישג סמברג עם המדליה (sanyu nakata)אבישג סמברג עם המדליה (sanyu nakata)

3. מורן סמואל. החותרת הפראלימפית שוב עמדה בציפיות וזכתה במהלך השנה האחרונה בשתי מדליות כסף, הן באליפות אירופה והן במשחקים הפראלימפיים ב-2,000 מטר. בטוקיו היא התגברה על פסילה בשלב המוקדמות, לאחר שהשופטים קבעו שהכיסא שהותקן עבורה לא חוקי, כך שנאלצה להתחרות בבית הניחומים, ומשם עלתה לגמר וסיימה על הפודיום.

מורן סמואל עם מדליית הכסף (צילום: לילך וייס)מורן סמואל עם מדליית הכסף (צילום: לילך וייס)

4. אנסטסיה גורבנקו. רגע לפני שהגיעה לגיל 18, הספורטאית המבטיחה הפכה לשחיינית הישראלית הראשונה שהעפילה לגמר אולימפי. היא עשתה זאת בהופעת הבכורה שלה במשחקים האולימפיים, שם העפילה לגמר ההיסטורי ב-100 מטר גב בו היא סיימה במקום השמיני. מעבר לזה, היא מסכמת שנה נהדרת, בה היא זכתה גם במדליית הזהב באליפות אירופה ב-200 מטר מעורב שהוא למעשה המשחה החזק ביותר שלה.

אנסטסיה גורבנקו (רדאד ג'בארה)אנסטסיה גורבנקו (רדאד ג'בארה)

5. חנה קנייזבה מיננקו. קופצת המשולשת שנפצעה ונעדרה במשך חודשים ארוכים, השיגה ממש ברגע האחרון את הקריטריון לאולימפיאדת טוקיו - והבהירה שהיא לא נוסעת למשחקים האולימפיים בשביל החוויה. האתלטית הוכיחה שהיא עדיין שייכת לרמות הגבוהות ביותר, לאחר שסיימה במקום השישי בגמר האולימפי. בתחילת שנת 2021 היא קפצה למרחק של 13.83 מטר בלבד, ובתוך שמונה חודשים שיפרה את תוצאותיה והגיעה עד ל-14.60 מטר. היכולת שלה לקום אחרי תקופות קשות, להעפיל לגמר אולימפי ולשפר את הקפיצות שלה בתוך זמן קצר מוכיחות שהיא ספורטאית מיוחדת שאף פעם אסור להספיד.

חנה קנייזבה מיננקו (רויטרס)חנה קנייזבה מיננקו (רויטרס)

6. קטי ספיצ'קוב. בשנה החולפת גולשת הרוח זכתה בשתי מדליות כסף באליפות העולם ובאליפות אירופה, כך שהגיעה עם המון ציפיות למשחקים האולימפיים בטוקיו. אלא שדווקא שם היא לא הצליחה להתברג בין הגולשות המובילות ולא הצליחה לסיים עם מדליה ב-RSX, אך היא כן השוותה את מיקום השיא של נציגה ישראלית בענף כאשר סיימה שישית בסיכום הכללי.

קטי ספיצ'קוב (רויטרס)קטי ספיצ'קוב (רויטרס)

7. גפן פרימו. אולי היא לא הייתה במשלחת לאולימפיאדת טוקיו, אבל אי אפשר להתעלם מההישגים הגדולים שעשתה במהלך השנה האחרונה. על אף שחלתה בקורונה ואיבדה את הקריטריון, הג'ודאית בת ה-21 זכתה במדליות ארד באליפות העולם ובאליפות אירופה. מעבר לכך, גם גילי שריר ויתר חברותיה לנבחרת ראויות לציון, אחרי שזכו במדליית הארד הקבוצתית באולימפיאדת טוקיו, ועמדו על הפודיום לצד מעצמות כמו יפן וצרפת.

גפן פרימו (איגוד הג'ודו)גפן פרימו (איגוד הג'ודו)

8. סלאמוויט באיולין-טפרי. האתלטית הפתיעה במשחקים האולימפיים בטוקיו, כאשר העפילה לגמר ריצת ה-5,000 מטר, בו היא סיימה במקום העשירי. על הדרך, היא שיפרה את השיא הישראלי בריצה זו, בתוצאה של 14:53.43 דקות שמהווה שיפור משמעותי בהשוואה לשיא הקודם שעמד על 14:59.02 דקות. אחרי הרבה שנים, היא הוכיחה שאפשר להגיע לגמרים על המסלול באצטדיון האולימפי.

סלאמוויט באיולין-טפרי (עמית שיסל, הוועד האולימפי)סלאמוויט באיולין-טפרי (עמית שיסל, הוועד האולימפי)

9. גילי שריר. החלימה מפציעה, נלחמה בשיניים על הקריטריון, הפסידה כבר בשלב מוקדם בתחרות האישית באולימפיאדת טוקיו ושום דבר לא בא לה בקלות - אבל זה כנראה מה שהכין אותה הכי טוב לקשיים איתם היא התמודדה בתחרות הקבוצתית בג'ודו. פעם אחר פעם, היא עלתה לקרבות המכריעים במצב של שוויון והראתה לחימה חסרת פשרות. היכולת שלה ביפן היא זו שעזרה לנבחרת לזכות במדליית הארד הקבוצתית בטוקיו. שוברת השוויון.

גילי שריר (עמית שיסל, הוועד האולימפי בישראל)גילי שריר (עמית שיסל, הוועד האולימפי בישראל)

10. אנדי מורז. השחיינית בת ה-29 הייתה בשנה נהדרת, בה היא הצליחה לגרום לכולם סביבה להיות טובים יותר. תוך כדי לימודי רפואה, היא סיימה במקום החמישי באליפות אירופה ב-200 מטר חופשי, ניפצה שיאים ישראלים חדשים ב-100 וב-200 מטר חופשי, הייתה חלק מרביעיית השליחות שקבעו שיאים ישראלים חדשים ב-4X100 ב-4X200 מטר - ואף הייתה חלק מנבחרת השליחים המעורבת ב-4X200 מטר שהעפילה לגמר באולימפיאדת טוקיו, ביחד עם אנסטסיה גורבנקו, איתי גולדפדן וגל כהן גרומי שקבעו שיא ישראלי חדש של 3:43.94 דקות. היו עוד הרבה מועמדות, אבל אין ספק שמגיע לה להיות בעשירייה המובילה, כי בספורט לא תמיד רק המדליות חשובות.

אנדי מורז (חגי מיכאלי)אנדי מורז (חגי מיכאלי)
אסור לפספס
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
נגןסטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
סטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
נגןאימון של ויקינגים: הלאאנד נכנס לכושר
הולאנד עושה מתח על צוק ורץ עם זאבים
נגןיונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
יונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
/* LAST / NEXT ROUNDs */