יום חמישי, 26.12.2024 שעה 07:04

"הספורט האולימפי התבגר והתפוצץ בטוקיו"

בוועד האולימפי סיכמו את ההופעה ביפן. אורן: "זו לא תקרת הזכוכית כאן", לוסטיג: "חייבים לאזרח שני פליטים", ארד: "הספורטאים מינפו אחד את השני"

|
ארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם (רדאד ג'בארה)
ארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם (רדאד ג'בארה)

כשלושה שבועות לאחר סיום המשחקים האולימפיים בטוקיו, בוועד האולימפי של ישראל סיכמו היום (שני) במסיבת עיתונאים חגיגית במשרדי הוועד האולימפי בתל אביב את האולימפיאדה המוצלחת ביותר של המשלחת בכחול-לבן. במהלך המשחקים בטוקיו המשלחת הביאה הרבה כבוד גדול עם 4 מדליות בסך הכל, שתיים מהן מזהב. אבישג סמברג (ארד), נבחרת הג’ודו (ארד), ארטיום דולגופיאט (זהב) ולינוי אשרם (זהב) היו חתומים על ההישגים המרשימים ביותר ביפן. המסע”ת הועברה בשידור חי באתר ONE.

יו”ר הוועד האולימפי יגאל כרמי: “המשחקים הטובים בהיסטוריה הישראלית, מבחינת המספרים – תקציב הוועד האולימפי 31 מיליון שקל, כאשר 84% הושקע בספורטאים ובמשחקים, 12 מיליון ישירות לספורטאים, 4.2 תמריצים ישירים עבור ההישגים בטוקיו. עשינו את זה כמובן גם בשיתוף משרד הספורט השנה. בנוסף, השקענו 5 מיליון ש”ח במעטפת מקצועית ומדעית, 3 מיליון ש”ח עבור הוצאה ישירה על השתתפות ולסיכום מתוך ה-31 זה סה”כ 24.5 מיליון ועוד היו גם 2 מיליון ש”ח על בדיקות סמים וכו’”.

יגאל כרמי (שחר גרוס)יגאל כרמי (שחר גרוס)

מנכ”ל הוועד האולימפי גילי לוסטיג: “כיוונו ל-2-3 מדליות והשגנו 4, הצבנו לזכות במדליה בענף חדש ועשינו את זה בשלושה ענפים. כיוונו לעבר 10 גמרים והגענו ל-18 גמרים, הכנסנו גם ענפים חדשים ועשינו את זה בגדול, ביניהם קשתות, בייסבול, רכיבה על סוסים וכו’. פרצנו תקרת זכוכית באופן בולט, לינוי וארטיום היו המועמדים הבולטים בצפי שלנו, לזכות בזהב בהתעמלות מכשירים ובקרב רב זה משהו בלתי רגיל, כמובן סמברג ונבחרת הג’ודו, שמעידה על העומק שהיה. שני גמרים בשחייה, שלושה באתלטיקה, חשובה לנו ההצלחה בענפים שעומדים במרכז הבמה האולימפית. כל המערכת הספורטיבית התבגרה, כולנו יכולים להיות מאוד גאים גם בתוצאות שלא הביאו מדליות או גמרים, יש הישגי שיא. מקום 20 בתריאטלון לדוגמה זו תוצאה בלתי רגילה. פעם ראשונה שיש לנו שחיינית בגמר אולימפי, לראשונה מאז 1996 גם גמר בשליחים. כמובן גם המים הפתוחים, מקום 4 כמעט כמו מדליה”.

“אפילו במרתון עם יותר מ-100 רצים, טפרי סיים במקום ה-13, התוצאה הטובה ביותר אי פעם שלנו. בנוסף, חייבים לעשות הכל כדי לאזרח את שני הפליטים שהופיעו. ילד שגדל מגיל צעיר מאוד כאן, חייבים לאזרח את שני החבר’ה האלה, תחלואיני (לואי) מלקה מאריתריאה (מרתון) וג'מאל עבדלמאג'י עיסא מוחמד (5,000 מטר), הם אזרחים בכל נימי גופם. שאפו רציני למשרד הספורט על כך שכל הספורטאים המשיכו להתאמן ללא כל הסגרים שהיו, היו הרבה סוגיות עם כל מיני הנחיות. הייתם שותפים לרגע היסטורי, האזכור של חללי הי”א ממינכן בטקס הפתחה, זה המשיך בטקס בבית השגרירה וכמובן סוף סוף רואים שאפשר לשת, כוחות ולוותר על אגו, כשכולם הגיעו יחד לבית הנשיא ומראה שאפשר לעשות דברים אחרת”.

גילי לוסטיג (שחר גרוס)גילי לוסטיג (שחר גרוס)

“המלצה שהתעקשנו עליה – להצלחה משולש עם מאמנים, מתקנים וספורטאים, זה קודם כל. חסרים בכל שלושת הקודקודים בפריסה ארצית, חיברנו את זה יחד בעיקר בפעילות בווינגייט. ריכוז ספורטאים הכי טובים, במתקנים הכי טובים יחד עם המאמנים הכי טובים. נתנו לכל פעילות הנבחרות את כל האפשרויות והמשאבים שיתאמנו ברמה גבוהה, אני חושב שזו שיטה שהוכיחה את עצמה ונמשיך ככה גם לכיוון פאריס. רוב הספורטאים שהצליחו בטוקיו השתלבנו אצלנו ביחידה לספורט הישגי באירועים הרב ענפיים, כולם היו בוגרים המשחקים האולימפיים לנוער. שלושתם אומרים שזה תרם להם המון, השתתפו באירועים גדולים כאלה”.

“במחזור האולימפי הזה האיגוד שקיבל את הסיוע הכי גדול במעטפת זה הג’ודו, קיבל בזכות – ענפים מועדפים, שכבר השיג 2 מדליות בריו. רק בתחום המנטלי 300 אלף ש”ח הולך לפסיכולוגים היו לענף הג’ודו לדוגמה. אנחנו מאוד שלמים עם הסיוע לאיגוד הג’ודו, אם נבדוק את התחום האישי – אי הצלחה של ענף הג’ודו. מצד שני חמישה הגיעו לשביעייה הראשונה, הספורט ההישגי עוד בתהליך של בדיקה. צריך לבדוק למה הג’ודו למרות המשאבים לא הגיעו למימוש הפוטנציאל בתחום האישי, מאידך הייתה מדליה מרגשת בתחום הקבוצתי, לאיגוד הג’ודו יש עומק בלתי רגיל. הכסף צריך להגיע ליחידה לספורט הישגי והגיע הזמן שכל ההבטחות שאמרו לנו באוצר שיגיעו, בעקבות ההצלחה בטוקיו זה הזמן לפתור את הבעיה. זה ספורט לעשירים”.

מנהל היחידה לספורט הישגי דני אורן: “ברכות לסגל הפראלימפי קודם כל, יש לנו ראש תחום שנמצאת שם ומבחינתנו זו הצלחה גדולה. המשלחת המוצלחת ביותר, מעבר לזה שהיא הגדולה ביותר. התפתחות עצומה, בכל פרמטר השתפרנו. יש שיפור בכל מדדי האיכות במשלחת הזו, לעומת כל משלחות ישראל האחרות. הספורט האולימפי התבגר, התחזק והתפוצץ בטוקיו. מחזור טוקיו הוא המוצלח ביותר עם 42 מדליות, אליפות אירופה, אליפויות עולם ומשחקים אולימפיים, 11 יותר מריו ושיפור עצום. הגרמנים לא הצליחו בטוקיו ואמרו שהם לא ממוקדים, מפוזרים. יש ירידה לאורך השנים, ענף מועדף זה משהו מצוין שקרה לנו. ראינו משהו מעניין שלא היה בריו – 7 ספורטאים שבאו מסגל הארד ואחד מסגל בכיר, רודיטי, שסיים רביעי במים פתוחים. אחת הסיבות – ספורטאים צעירים והשנה בתחילת המשחקים עשתה להם טוב, התמודדנו עם אי ירוק שאיפשר לנו להתאמן. אחת המדינות שהתגברה על הקורונה בצורה הטובה ביותר וזה עזר לתוצאות הטובות בטוקיו”.

דני אורן (שחר גרוס)דני אורן (שחר גרוס)

“גם אורן סמדג’ה אמר שבתחום האישי הם לא הצליחו עם נבחרת סופר איכותית ונבחרת הנשים עשתה הופעה לא רעה בכלל עם הפנים לכיוון פאריס 2024, נעשה את כל הבדיקות. התחלנו בניתוחים לקראת פאריס, תוך כדי שהיינו בטוקיו ניתחנו מגמות עולמיות, מה היה ומה צריך להיות. עברו 18 יום, זה לא מספיק, אבל העבודההתחילה ויש כמה דברים מאוד מעניינים שעשינו ומכאן נוציא מסקנות גם. טוקיו לא תקרת הזכוכית שלנו, יכולים להגיע ליותר. שכבת הגיל צריכה לתת לנו עוד הישגים כלפי מעלה, צריכים שיגיעו עוד ספורטאים. מסוגלים לזה ויש לנו את הידע לזה. יכולים להגיע ליותר מדליות, לא יודע אם זה כבר בפאריס, אני חושב אגב שכן. אם נעבוד נכון נראה תוצאות טובות ב-2028 בלוס אנג’לס. דברים טובים לא מחליפים רק משפרים. להגדיל את השכבה שלפני השכבה ההישגית, ואז אני בטוח שנקפוץ עוד מדרגה”.

יו”ר ועדה מקצועית בוועד האולימפי יעל ארד: “בלונדון הייתה היחידה מ-1992 שלא היו לנו מדליות, זה נתן לנו צורך להסתכל עמוק פנימה. בספורט הישגי אי אפשר לעשות שינויים ב-4 שנים, רק במשהו כמו 8 שנים. התחלנו להסתכל רוחבית, בעבר פתרנו בעיות ואחד הדברים שעשינו זה להסתכל רוחבית על הבעיות העמוקות בספורט הישראלי – איזה חוסרים יכולים לתת מענה בכל הענפים. הדבר הראשון זה הענפים המועדפים, לקחת סכומי כסף גדולים וראינו שזה מתחיל לעבוד. ידענו להסתכל על כל הצרכים ולדבר בישיבות אסטרטגיות עם החלטות משותפות ואת העוצמה של זה ראינו בסל הכנסות בענפים בולטים”.

“ברגע שאיחדנו הכל עם מאמן אחד מוביל וכל המערכים, זה היה מכפלת כח. מספיק ספורטאים להתחרות על הכרטיס האולימפי, הם מינפו למעשה אחד את השני. הנושא המנטלי זוכה למיליון ש”ח בתקציב הוועד האולימפי, למעלה מ-16 פסיכולוגים שמתמחים בענף, וראינו שזה משתלם. הבשלה מנטלית לספורטאים צעירים שבאים ללכת על כל הקופה, הרבה שיאי ישראל נשברו. כמשלחת אנחנו רואים התפתחות מאוד משמעותית כאן. מאוד מחשיבים את הטיפוח מאמנים, לא רק בהשקעה כספית אלא בהשקעת ידע, צריך הכשרה כמו מנהל או מנהלת וזו השקעה משתלמת”.

יעל ארד (שחר גרוס)יעל ארד (שחר גרוס)

“פעם הוועד האולימפי לא תמך בספונסרים של ספורטאים, והיום אנחנו למעשה סוכנות השיווק ללא תמורה זה מאוד עוזר לשקט הנפשי של כולם, לדעת שהעתיד של הספורטאים מובטח. גם נמט ואפשטיין הם שתי תוספות שזיהינו שצריך להוסיף ולעזור. הכח שלנו הוא בתחקור, ולא במקרה דני יודע שמחכה לו עבודה קשה כי ככל שנעמיק לשם עם המאמנים ולעצמנו נדע, נוכל לעשות את הדברים יותר טוב. לא כולם יכולים להצליח, וזה בסדר, אבל הכח הוא בתחקור. נמשיך גם פורום אנשי מקצוע שכל הזמן מציף את הבעיות למעלה, בשקיפות עם פתרונות. השר הבטיח שהתקציב לא הולך לרדת, אולי לעלות. מקווים שנוכל להשקיע כסף גדול בנוער. מחזורים אולימפיים בונים ב-4 שנים, צריך לראות את מצבת הספורטאים, מי חוד החנית ומי הצעירים שמאיימים לטובה על הקריטריון. אחוז ההצלחות יחסית גבוה לכמות הספורטאים, אנחנו בסיכום ראשוני וללא ספק זה אתגר”.

מנכ”ל מרכז הפועל יורם אורנשטיין: “הישגים יוצאים דופן, ממרום גילי אני רוצה לומר כמה מילים על ה-10 שנים האחרונות כיצד הוועד האולימפי ידע לתת מענה לכל הצרכים של האיגודים. לא חושב שיכולים להתבייש בהכנות אולימפיות בהשוואה למדינות אחרות. הנהלת הוועד האולימפי עשתה בכל כדי לתמוך. עשינו צעד משמעותי מבייג’ינג ועד היום, והתוצאות מדברות בעד עצמן. שאפו למנהלת, הניהול של המשחקים עצמם היו ללא רבב ויכולים להתגאות שהגענו לזה, בתקווה גם בעתיד”.

פרופ’ דני נמט שאחראי על המערך הרפואי בוועד האולימפי: “מולי ויעל הטיבו את השינוי שקרה במערך הרפואי בשנתיים האחרונות. ממצב של רופאה וחצי מצוינת הגענו למצב עם כך שכל הענפים מכוסים בכל הדרוש, לא רק רופאים. הספורטאים זכו לליווי מצוין, גם הם אמרו את זה בהשוואה למחזורים קודמים. היו סוגיות עם הקורונה, להביא אותם בצורה אופטימלית. מרבית הסגל שלנו שהגיע לטוקיו היה מחוסן, כשאנחנו התקרבו לטוקיו לא הייתה כבר כ”כ קורונה ופתאום היפנים החזירו אותנו שנה אחרונה, היינו צריכים להתאים את הספורטאים לכך. נושא הקורונה היה כ”כ גדול, כך שמינינו אחראים לקורונה בכל ענף. הזדקקנו לדווח איפה כ”א יהיה בכל שעה, כדי שיוכלו לבודד וזו עבודה קשה שבוצעה פה בעורף עוד לפני המשחקים”.

דני נמט (באדיבות הוועד האולימפי בישראל)דני נמט (באדיבות הוועד האולימפי בישראל)

מולי אפשטיין, אחראי על התחום המדעי בוועד האולימפי: “כתוצאה מהעבר לנבחרות היה הרבה יותר קל לרכז אנשי מקצוע ומה שעשינו לקחנו את הענפים עצמם מרוכזים בנבחרות. יש כמה עשרות אנשי מקצוע, למעט המערך המנטלי וזה על פי המודל שתיכננו. המטרה הייתה להתמקצע, התמחות להגיע לעומק ולרזולוציה הכי טובה. מינינו מנהלים רוחביים, למשל ברופאה פרופ’ נמט, מרכז אותם עם חומרים ושיטות עבודה. מקווה שבפאריס נצליח עוד לבצע יותר דברים. השירות המטאורולוגי עזר מאוד ברזולוציות מדהימות וזה היה שדרוג ממש רציני. קשר עם מכון ויצמן, שעונים ביולוגיים ושינה. גם המעבר לשעות של יפן ובעתיד נצא למחקר משותף, להבין את השעונים הביולוגיים בגוף האדם. דאטה בייס – מיפוי צרכים, הכל היום הפך לשדה אחד בלחיצת כפתור. מחזור פאריס יהיה עם הרבה יותר הפקה של לקחים, פודיום זו תוכנה שנרכשה ובעזרתה עושים חיזוי, את גורבנקו ראינו שם לפני כמה שנים מגיע לגמר אולימפי. 19 מאמנים היו בטוקיו, מלמדים אותם מה האתגרים של עולם האימון העתידי”.

מולי אפשטיין (שחר גרוס)מולי אפשטיין (שחר גרוס)
אסור לפספס
נגןלאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
לאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
נגןזום אין על מסי והמשקה שמעצבן את פריים
זום אין על מסי והמשקה שמעצבן את פריים
נגןהאמן שמצייר את רונאלדו ולאמין ימאל בחוף
האמן שמצייר את רונאלדו ולאמין ימאל בחול
נגןקיבל כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
ספג כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
/* LAST / NEXT ROUNDs */