לפני חודשיים, במשך מספר ימים ארוכים מאוד, וילי רוטנשטיינר הסתובב ברחבי אירופה עם חיוך על הפנים. רק כמה חודשים קודם לכן הוא נוצח על ידי דנמרק כשישראל החלה את דרכה בקמפיין מוקדמות מונדיאל קטאר 2022. אך אז באותם הימים, דנמרק הייתה הלהיט של יורו 2020 עם תצוגות כדורגל נהדרות ומקום בחצי הגמר. פתאום המבקרים, שטענו כי הוא בלוף ולא קידם את הנבחרת בעקבות אותה התבטלות קשה במחצית הראשונה מול הדנים, שלפו את הציוצים הישנים שלהם ואמרו “העיקר שביקרו את רוטנשטיינר, תראו למי הפסדנו”.
וזה אפילו לא היה הרגע הכי משמח של רוטנשטיינר בקיץ האחרון. מי שהיה חלק מקבוצת הלמידה של אופ”א שניתחה מקרוב את משחקי היורו. הרגע המשמח באמת היה כאשר הצליח באיחור של שנה לחתן את בתו. עכשיו אחרי שהרגעים השמחים השאירו זיכרונות טובים, הוא חוזר למשימה האמתית, המשך קמפיין המוקדמות שמחכה כבר ממש מעבר לפינה. רגע לפני שזה קורה, הוא התיישב לראיון ארוך עם ONE בבית הנבחרות בשפיים שעובר שיפוץ מסיבי בימים אלה. חלק א’ לפניכם.
וילי, בוא נתחיל עם משהו משמח, חיתנת את הבת שלך הקיץ. איך זה היה?
"אחד הרגעים היפים ביותר בחיי. עשינו את זה בשלושה ימים, ביום הראשון מאוד מסורתי, עם בגדים מסורתיים. ביום השני סוג של ברביקיו. בשבת עשינו את החלק הדתי ואת החגיגה הגדולה. זה היה רגע מיוחד להוביל את בתי אל בעלה בכנסייה, לתת לו את ידה. לא אשכח את זה לעולם".
מה הרגשת כשצעדת לצידה בטקס?
"יש 50 מטר בין הכניסה לכנסייה ועד לרגע שהגענו לאיפה שבעלה עמד. חשבתי על הלידה, הגן, בית הספר שלה, האוניברסיטה. הייתי מאוד אמוציונלי. זה מרגיש שזה הסוף של ליבת המשפחה שלך. הם רצו להתחתן לפני שנה אבל אי אפשר היה בגלל הקורונה. אני חושב שזה היה הדבר הנכון לעשות כי זכינו לחגוג בצורה נפלאה וללא מגבלות".
היה לך קיץ מעניין גם עם יורו 2020.
"זה היה כבוד גדול להיות בקבוצת הלמידה של אופ"א ברמה הגבוהה ביותר. מעולם לא הוזמנתי עד היום והייתי מאוד מופתע שהזמינו אותי כמאמן נבחרת ישראל. הייתי בחמש פגישות עם דייויד מויס, קמביאסו, קאפלו ודנו בפרטים ובניתוח של היורו".
חזרת עם תובנות מיוחדות משם?
"זה מאוד ספציפי כי באופן כללי האנליזה נעשית על ידי עיתונאים, טלוויזיה וכו'. הייתי אומר שהתשובה לכך היא עמוקה יותר. עשינו דיון, ניתחנו את היורו ומשם חותכים את הדברים החשובים ביותר להדרכת מאמן וזה עובר לכל העולם, אז מבחינתי זה היה כבוד להיות חלק מהדבר הזה. לפני שבוע עשיתי את המודל 10 ברישיון פרו ויורו 2020 היה נושא מוביל. לקחנו מיד את הידע ואת משפטי המפתח של המומחים הנהדרים האלה והעברנו את זה לתלמידים והם העריכו את זה".
כ-50% מהנבחרות ביורו האחרון שיחקו עם שלושה בלמים, הרבה 3:4:3, זה מערך שלא ראינו הרבה בשנים האחרונות למעט קבוצות ספציפיות כמו אטאלנטה. אנחנו משנים את הכדורגל בימים אלה וזונחים את ה-4:3:3 המוכר?
"זה היה נושא מפתח בדיונים שלנו. ניתחנו את זה על ידי גמישות טקטית. זה אומר שיש לך בשלבים מסוימים במשחק את הגמישות הזאת. למשל דנמרק שינתה במשחק אחד שלוש פעמים את השיטה מתוך סיבות שונות. זה הופך ליותר נפוץ וקבוצות שרוצות לשחק ברמות הגבוהות צריכות לדעת להיות כאלה גמישות”.
ומה לגבי הנבחרת?
”קיבלתי פידבק טוב גם על הסגנון שלנו כנבחרת ישראל. אני חושב שגם אנחנו הופכים להיות גמישים יותר. כשהתחלנו השיטה הזו הייתה מאוד ביקורתית. מי משחק עם 5 בהגנה? מי משחק עם 3 בלמים? האם זה 5-3-2? מה זה? ועכשיו גם מאמנים ישראלים משחקים ככה. ראיתי את נוף הגליל ואת הפועל ירושלים שעלו מהליגה השנייה משחקות ככה וזה לא פשוט למאמנים, אבל התרשמתי מהשיטה שם פתחו. אני לא אומר שהם יהיו מצליחים בליגה הראשונה כי היריבות חזקות? אבל ממה שראיתי מבחינה טקטית זה נראה טוב".
נבחרת ישראל מוכנה להיות גמישה טקטית ברמה גבוהה?
"אנחנו כבר עכשיו עושים את זה תוך כדי משחקים. למשל בבניית המשחק שלנו. אבל זה תמיד קשה בנבחרת הבוגרת. נניח לפני איי פארו יהיה לי אימון אחד בלבד. לאמן את הנבחרת לגמישות כזו, זה קשה מאוד. מהצד השני, יש לנו את השחקנים הטובים ביותר בנבחרת, אז הם אמורים להבין את הרעיון מהר מאוד".
נגעת בלו"ז. מה שמחכה לך בספטמבר מאוד חריג. יש לך משחקים ב-1.9 מול איי פארו בחוץ, 4.9 בישראל מול אוסטריה ואז ב-7.9 משחק חוץ בדנמרק. צריך להגיד שיש לך עכשיו שלוש קבוצות ישראליות שישחקו ביום חמישי (26.8) בגומלין פלייאוף הקונפרנס ליג וכתוצאה מכך ביום ראשון (29.8) את המחזור הראשון של ליגת העל. בוא לא נשכח שגם מנור סולומון וערן זהבי משחקים בתאריכים האלה בפלייאוף ליגת האלופות וליאל עבדה במוקדמות הליגה האירופית. איך בכלל אפשר להתכונן לעומסים האלה בשלב כזה מוקדם של העונה?
"דיברתי אחרי חודש מרץ האחרון באופן מיידי עם מנהלת הליגות ושאלתי האם אפשר לדחות את מחזור הפתיחה. דיברתי שוב עם המנהלת אחר כך האם אפשר שהמשחקים של הקבוצות הגדולות יידחו ולא כל הליגה. הסבירו לי שזה לא אפשרי בשום אופן. זה אומר שהשחקנים של מכבי חיפה, מכבי ת"א והפועל ב"ש שאני צריך לקחת איתי, ישחקו שני משחקים תוך שלושה ימים, ינוחו יום אחד, ומיד ימשיכו לרצף של שלושה משחקים תוך שישה ימים. זה משוגע. בשיא של חמשת המשחקים שמחכים להם אנחנו נגד נבחרת ששיחקה בחצי גמר היורו. זה בלתי אפשרי".
למה לא דחו לך את המחזור הראשון? אתה מרגיש שאתה נתקע בתוך קיר כשאתה מגיע למצבים כאלה?
"לא, אני יודע שלוח הזמנים בלתי אפשרי. קיבלתי תמיכה גדולה מאוד כשהיינו בפלייאוף מול סקוטלנד, באו לקראתי ועשו מה שביקשתי. הייתה לנו הכנה נהדרת והראינו במשך 120 דקות שזה היה הצעד הנכון. אבל עכשיו אין הזדמנות ואין אפשרויות בלוח הזמנים. נתתי את הטיעונים שלי, חמישה משחקים ברצף עם שני ימי מנוחה בלבד זה לא הגיוני עבור השחקנים. הצעתי לדחות את המשחקים של שלוש הנציגות בפלייאוף, אבל גם את זה לא אפשר לעשות".
אם נסתכל על התמונה הגדולה אז ההרכב שלך ברובו כן יגיע מבחוץ ושם אין לך אפשרות לשנות לו"ז הרי. ככה שכולם באותה הבעיה.
"כן, כולם נמצאים בסיטואציה הזו. אין לי צ'אנס לשנות משהו בליגות זרות. אבל אני תמיד מנסה לחפש פתרונות קטנים שיעניקו לנו יתרון. אז אם יש דרך ש-50% מהשחקנים שלנו בסגל יהיו כשירים יותר ביחס ליריבים שלנו, זה יתרון גדול. לכן ניסיתי".
איך תסתדר את חלוקת הדקות לשלושת המשחקים האלה?
"בהתחלה צריך לבנות סטטוס ולהבין כמה דקות כל שחקן שיחק. מה המצב המנטלי של כל שחקן ואז להחליט על תכנית המשחק הטובה ביותר לכל משחק. זה צריך להיות ברור לכל מי שעל הספסל שאם הם נכנסים, הם יצטרכו לא רק לשמור על רמת המשחק שלנו אלא להרים אותה. אני לא המאמן של דנמרק שאני יכול להגיד שבמשחק הראשון מול היריבה הקשה שלי אני ארכיב את ההרכב הראשון. במשחק השני נגד מולדובה או איי פארו אני אקח את ה-11 השניים ואנצח, ואז שוב להחזיר את ההרכב החזק".
אתה לא חושב שההרכב השני של הנבחרת יכול לנצח את איי פארו?
"אני חושב שאין לנו את יתרון האיכות שיש לדנמרק ואנחנו צריכים לכבד את השחקנים שמשחקים בנבחרת איי פארו, כי הם מגיעים ממדינות זרות. אנחנו לא יכולים לבוא, כישראל, ולהגיד שאנחנו הולכים לנצח בקלות. איי פארו הובילה 0:1 על אוסטריה. היא הייתה שוות כוחות למולדובה. היא ניצחה את ליכטנשטיין עם ארבעה שערים. איסלנד באיי פארו נגמר 0:1. אי אפשר להגיע לשם לא בפוקוס מלא".
אם מסתכלים על הסגל הנוכחי שלך, קיבלת דחיפה כוח עם שלושה שחקנים שעברו לקבוצות בחו"ל. ליאל עבדה לסלטיק, יונתן כהן לפיזה ודור פרץ לוונציה. יש לך יותר ליגיונרים. יש לך גם שחקנים מעניינים במכבי חיפה כמו מוחמד אבו פאני, עומר אצילי ודן גלזר שחזר מפציעה. מצד שני, עם שון וייסמן ומונס דאבור המצב שלך קצת שונה, נראה שהייתה שם ירידה?
אני חושב שהצבתי באופן כללי שבע מטרות. אחת מהן היא לעזור לשחקני הנבחרת. זה היה מדהים שעבדה זומן לנבחרת וקיבל הזדמנות ועכשיו הוא במועדון מדהים כמו סלטיק. אני רואה צעדים קדימה של השחקנים הישראלים, אבל אני אראה לך עכשיו תמונה (מוציא את הפלאפון שלו ומציג את הסגל של נבחרת אוסטריה), יש פה 26 שחקנים בבונדסליגה הגרמנית, שחקן אחד באנגליה, שלושה שחקנים בצרפת, שני שחקנים בלה ליגה (ריאל מדריד וברצלונה) וארבעה שחקנים באיטליה. 36 שחקנים מאוסטריה משחקים בחמש הליגות הגדולות! 36! ותאמין לי, את אותו הדבר אפשר להשיג גם בישראל. אל תגידו שאני הוזה! זה אפשרי אם נמשיך בדרך שהתחלנו”.
אתה טוען שהמוניטין של השחקן הישראלי משתנה?
”אתה בעצמך מזהה את הצעד הראשון. אתה מזהה בעצמך עוד שחקנים צעירים בליגת העל שפורחים. הנבחרת עד גיל 21 תהיה הרבה יותר חזקה מזו שהייתה לפני ארבע שנים. בסוף נראה גם תוצאות בנבחרת הבוגרת, אבל זה ייקח עוד זמן. המוניטין של השחקן הישראלי ילך ויעלה. הוא כבר משתפר. ושן למשל הראה את זה כשעבר מאוסטריה לספרד. אם נדבר ספציפית על שון ומצבו, אני חושב שהמצב שלו בליגה השנייה בספרד הוא לא שלילי. אם הוא משחק שם טוב, הוא יבוא טוב לנבחרת. זה תלוי בו. אם הוא משחק ממש טוב בליגה השנייה, הוא יירכש מהר מאוד בחזרה על ידי קבוצה מהליגה הראשונה. לגבי מונס דאבור, הוא בכושר הרבה יותר טוב מאשר בסיום העונה שעברה. הייתה לו בעיה גדולה מאוד עם הוויזה של אשתו ולכן הוא היה צריך לעזוב בחזרה לישראל. הוא עשה הכנה מלאה עם הופנהיים והתחיל על הספסל במשחק הגביע הראשון אבל עלה מחליף וכבש, אז אני מקווה שהמאמן שלו ייתן לו יותר דקות עכשיו. אמרתי לו ‘תישאר חזק ותתרכז בכדורגל והדברים ישתפרו’".
יש לך הרבה כישרון בחלק הקדמי וגם בקישור. השמות מעולים. זהבי, סולומון, עבדה, אצילי, גלזר, דור פרץ, נטע לביא, אבו פאני, זרגרי. יש עומק שם. ההגנה היא הבעיה המרכזית. זה עוד קמפיין לאיתן טיבי, זה עוד קמפיין לאוראל דגני שבעיני אינו מספיק טוב לנבחרת אבל זה משהו אחר, מה אתה יכול לעשות? אלו אותם השחקנים, לא גדלים פה בלמים טובים. בקבוצות הגדולות יש לך כשחקני הרכב את עופרי ארד ומתן בלטקסה בלבד. מה אפשר לעשות?
"אורי דהן התחיל לשחק עכשיו במכבי חיפה, הוא צעיר, אבל שוב - אני תמיד אומר שהצעד הראשון הוא ללמוד איך להיות עם הכדור ולהגן. אם הכדור אצלנו, ואנחנו מחזיקים בו, אנחנו לא תמיד צריכים לחפש להבקיע. נחזיק את הכדור, נגן על עצמנו. זו הדרך הספרדית של הרבה מאמנים ספרדים טובים. אני מנסה לשחק ככה. ניסינו את זה מול דנמרק, מול סקוטלנד. אמרתי לשחקנים תחזיקו את הכדור, תזיזו אותו”.
ואתה חושב שאנחנו מסוגלים לזה, בשביל זה הבאת את טל בן חיים?
“יש לנו את הטכניקה לעשות את זה, אבל אנחנו צריכים את הביטחון כדי לעשות את זה כי קבוצות כמו דנמרק ואוסטריה בלי הכדור, לא יבקיעו לנו הרי. והדבר השני הוא ששחקן ההגנה הראשון שלנו הוא ערן זהבי. לא רק שלושת האחרונים. אנחנו צריכים ללמוד שאנחנו עושים הגנה כקבוצה. על זה אני מנסה לעבוד אבל זה קשה בלי יחידות אימון. הדבר השלישי זה האיכות של שחקני ההגנה ולכן לקחתי פה צעד עם טל בן חיים. אין לנו שחקן הגנה בחמש הליגות הגדולות היום. יש לנו את ניר ביטון שבסקוטלנד וזהו. לקחתי את טל והוא מנתח את ההופעות של הבלמים, הוא ייתן פידבק מתוך הניסיון שלו וגם הוא יבנה פרופיל לכל בלם ויגיד לו איזה אזור במשחק שלו הוא צריך לשפר על ידי הוספה של אימונים פרטיים. נעשה את זה עד סוף השנה ונראה האם זה פרויקט טוב שיכול להצליח. נהיה מאוד ביקורתיים ונבחן אם זה נכון".
במשחק הקרוב נראה את ניר ביטון, ג’ואל אבו חנא ומתן בלטקסה כשלושה בלמים? אנחנו בכלל מוכנים למצב הזה? או ששוב ניגש למשחק הקרוב עם חוליית ההגנה שלא הצליחה במשחקים הקודמים?
"יהיה לא אפשרי לשחק חמישה משחקים ברציפות לשחקנים האלה, ככה שכולם ישחקו. יהיו שינויים. יהיו יותר משלושה בלמים קבועים. אני מקווה שכולם גם יהיו כשירים. אני מקווה שעופרי ארד יחלים עד אז. אצטרך את כל הבלמים שלי".
מה עוד אפשר לעשות כמאמן נבחרת חוץ מהפרויקט הזה עם טל בן חיים עכשיו?
"צריך לגרום לשחקנים להבין שהתפתחות אישית היא החשובה ביותר. טל בן חיים יכול לגרום לשחקנים להבין את זה כי הוא הדוגמה לאחד שעשה את זה. כמובן שגם השכלה טובה באקדמיות, מאמנים טובים, אבל גם התמקדות בגילאים הנמוכים יותר בגידול שחקני הגנה לא רק בווינגרים או בקשרים".
המונדיאל בקטאר לא אפשרי. היה דיון מסוים על לקחת את הקמפיין הזה ולבנות נבחרת למוקדמות יורו 2024, כזו שתוכל להיות בעלת סיכויים לעלות?
"לא. הצבנו לעצמנו מטרות. הראשונה היא לשפר את תדמית הנבחרת. השנייה היא להתקדם בדירוג העולמי על ידי שיפור הנבחרת שלנו. אם נסיים במקום הראשון ונעפיל? מדהים. אם נסיים במקום השני ונלך לפלייאוף? נפלא, אז קפצנו 50 מקומות. אם נסיים לפני סקוטלנד או אוסטריה במקום השלישי - זו הופעה מאוד טובה עבורנו. אבל אם נסיים מתחת למולדובה או איי פארו זה אסון. המטרה השלישית שלנו היא לשחק כמו הטרנדים של הכדורגל העולמי, ולא להיות נבחרת שמנסה לגנוב 0:1 וזהו. זה לא יקדם אותנו. המטרה הרביעית היא לחשוב משחק אחרי משחק. המטרה החמישית הייתה לראות יותר שחקנים צעירים שנכנסים לסגל הנבחרת. זה עוד לא מספיק, אבל התהליך החל”.
ומה לגבי הקהל?
“זו המטרה האחרונה והיא למלא את האצטדיונים. זה יהיה מדהים אם יהיה לנו אצטדיון מלא מול אוסטריה בחיפה. אחרי המשחק בו הפסדנו לדנמרק? אמרתי שהייתה לנו הופעה נהדרת. עכשיו אחרי שהיורו נגמר, הרבה אומרים שאיך שישראל שיחקה נגד הנבחרת הזו, לא היה רע. אם נתקדם ונעמוד במטרות שלנו, נראה מה אפשר להשיג מהקמפיין הזה או מזה שיבוא אחריו".
אתה רואה חלק מהשחקנים הצעירים שדיברנו עליהם הופכים להיות השלד של הנבחרת כבר עכשיו?
"אני חושב שהשלד של הנבחרת שלנו הוא ערן, ביברס, דור פרץ, נטע לביא, ניר ביטון, איתן טיבי, אלחמיד, אלי דסה, זה השלד שלנו. מה שדסה עושה בהולנד זה נהדר. יש לי בעיות בכמה עמדות, כן, אבל אני לא יכול לפתור אותן. אבל אני רואה עכשיו את דניאל פרץ משחק במכבי ת"א ואני אומר ‘וואו, עם הרגל הוא מצוין. הוא מבין כדורגל’, אבל אני לא יודע אם הוא ימשיך להיות שוער ראשון שם. אם כן? אז הוא מועמד להגיע לנבחרת. אם נגיע למצב שבו קבוצות גדולות בישראל נותנות הזדמנות והשחקנים הצעירים שטובים יקבלו את המקום, אז נלך טוב יותר גם כנבחרת".