ליאו מסי הוציא אנשים מאדישות כל שבוע מחדש. לא קיימים סופרלטיבים ראויים מספיק כדי לתאר את מה שהוא עושה במגרש, כאשר הוא לא הפסיק להדהים עם שערים בלתי נתפסים, בישולים עוצרי נשימה וכמה רגעים שכולנו נספר עליהם לנכדים שלנו וניקח איתנו לקבר. היום (חמישי) ברצלונה פרסמה שהפרעוש עוזב סופית, זה הזמן לסכם את הקריירה הבלתי נשכחת של הכוכב בבירת קטלוניה.
להרבה אוהדי כדורגל חדשים הארגנטינאי גרם להתאהב במשחק שאנחנו כל כך אוהבים, ולאלו הוותיקים יותר הוא גרם להתאהב מחדש ולמעשה עיצב מחדש את המושג "שחקן שלם". מסי שגרם לכולכם לקום מאות פעמים מהמושבים, לתפוס את הראש ולשאול את עצמכם "איך הוא עשה את זה?". העזיבה היא קשה ובלתי צפויה, אבל אפשר וראוי גם להתרפק על קריירה שבחיים לא תשוחזר על ידי אף שחקן בהיסטוריה. הנה מה שהכוכב עשה רק בעשור שחלף.
2010 – 0:5 על ריאל מדריד, נעל זהב ראשונה בקריירה
אחרי שסחף את קבוצתו לטרבל היסטורי, בעונה השנייה של פפ גווארדיולה בברצלונה הוא כבר באמת הפך למפלצת שערים, כשהטוב עוד לפניו. מסי הרשית בסופר קאפ הספרדי ועזר לבארסה לזכות בו, גם בסופר קאפ האירופי הוא בישל לפדרו את שער הניצחון וכבש בעצמו את הגול המכריע באליפות העולם לקבוצות בדרך לנעילת אותה שנה עם שישה תארים (הקבוצה היחידה עד היום שעשתה זאת באירופה). הדבר הבטיח לפרעוש זכייה ראשונה בכדור הזהב בהיותו בן 22 בלבד, כאשר גם במאי הארגנטינאי חגג אליפות עם ניצחונות כפולים על ריאל מדריד בקלאסיקו.
גם בליגת האלופות הארגנטינאי רשם הישג מדהים כשהבקיע רביעייה בלתי נשכחת ברבע גמר ליגת האלופות מול ארסנל, אולם קבוצתו הודחה בחצי הגמר מול אינטר של ז'וזה מוריניו אחרי ששער דרמטי של בויאן קרקיץ' נפסל שלא בצדק בגומלין. במונדיאל הכוכב שהיה אז צעיר לא הצליח לעשות קסמים מיוחדים תחת דייגו מראדונה והודח מול גרמניה החזקה, כאשר בחודשים הראשונים של 2010/11, הגאון הקטן בישל פעמיים ב-0:5 ההיסטורי על ריאל מדריד ונקם במאמן הפורטוגלי. את אותה שנה קלנדרית סיים מסי עם 58 שערים ב-54 הופעות בלבד במדי בארסה, בדרך גם לנעל זהב ראשונה וממש לא אחרונה בקריירה.
2011 – עמד בראש הקבוצה הטובה בכל הזמנים (?)
אחרי ששוב כישף בשמינית גמר הצ'מפיונס נגד התותחנים והוביל למהפך בקאמפ נואו עם צמד חשוב בדרך לשלב הבא, מסי דילג בקלילות מעל שחטאר ברבע וקבוצתו הגיעה לסדרה של ארבעה משחקי קלאסיקו בשבועיים נגד ריאל מדריד. בליגה זה הסתיים ב-1:1 אחרי שער שלו בברנבאו ובגביע המלך הוא הפסיד ללבנים אחרי ששער שבישל לפדרו נפסל, אולם בחצי הגמר באצטדיון בעיר הבירה הארגנטינאי עשה קסמים ועם צמד, כולל שער שרבים סבורים שהוא היפה בקריירה שלו בו עבר לבדו את כל הגנת הלבנים וכבש, סידר לקבוצתו מקדמה והשלים את המלאכה בדרך לגמר האלופות.
גם מנצ'סטר יונייטד החזקה של אלכס פרגוסון לא יכולה הייתה למנוע מהשחקן הטוב בעולם לעשות ככל העולה על רוחו, כשבמצב של 1:1 הפרעוש הניף את הרגל והכניע את אדווין ואן דר סאר במשחקו האחרון בקריירה בדרך לתואר. בקיץ מספר 10 הודח מהקופה אמריקה נגד אורוגוואי של לואיס סוארס (שגם זכתה) אחרי דו קרב פנדלים בו הבקיע אך ראה את טבס מחטיא. זה לא הפריע לו לפתוח את 2011/12 בצורה מפלצתית, כולל צמד אדיר בקאמפ נואו מול ריאל בסופר קאפ בדרך לתואר, זכייה בסופר קאפ האירופי עם גול ובישול נגד פורטו וזכייה באליפות העולם לקבוצות עם צמד ב-0:4 על סנטוס וניימאר. את השנה הקלנדרית סיים עם 55 גולים ב-27 בישולים ב-57 הופעות בבארסה. מיותר לציין שהוא גם קטף את כדור הזהב, נכון?
2012 – 91 שערים בשנה קלנדרית אחת
מבחינת מספרים עונתיים ושנתיים, השנה הכי טובה של מסי ובכלל של כל שחקן כדורגל מבחינה אישית. כמעט ולא היה משחק שבו הפרעוש לא מצא את הרשת, כשבקאמפ נואו הוא כבש שלושער אחרי שלושער והפך לגדול המבקיעים של בארסה אי פעם בהיותו בן 24 בלבד. לא פחות מתשעה שלושערים היו לארגנטינאי באותה שנה, כולל אחד נגד ברזיל ואותה חמישייה נגד באייר לברקוזן. לאליפות זה לא הספיק, אך הוא כן נפרד מפפ גווארדיולה עם רביעייה במשחק הבית האחרון של הקטאלוני על הקווים ושער בגמר גביע המלך נגד אתלטיק בילבאו בדרך לתואר.
בליגת האלופות ברצלונה נתקלה בצ'לסי העיקשת בחצי הגמר והפסידה אחרי החמצת פנדל טראגית של הפרעוש מול פטר צ'ך במצב של 1:2, דבר שיכול היה לגמור את המשחק ולשלוח את הבלאוגרנה לגמר. גם את עידן טיטו וילאנובה מסי פתח חד מתמיד עם יכולת נהדרת בליגה, באסה בקושי שמטה נקודות ומספר 10 שהרשית נגד ריאל מדריד בכדור חופשי בסופר קאפ (בו הלבנים זכו לבסוף) כבש מולם בבעיטה חופשית מושלמת גם בליגה והשלים צמד בדרך ל-2:2 מרתק שקירב את הקבוצה לאליפות כבר בשלב מוקדם מאוד של העונה בשל אובדן נקודות של הבלאנקוס על ימין ועל שמאל. הארגנטינאי שבר את שיאו של גרד מולר האגדי עם לא פחות מ-91 שערים בשנה הקלנדרית בקבוצה ובנבחרת (50 שערי ליגה, שיא כל הזמנים), אליהם הוסיף גם 22 בישולים ב-69 הופעות בלבד. פשוט בלתי נתפס. הוא גם סימן כמובן וי על כדור זהב שלישי ברציפות ונעל זהב נוספת.
2013 – שער מול כל קבוצות הליגה ברציפות
מסי הגיע בשנה הזאת לאחד מהשיאים היוקרתיים ביותר בהם הוא מחזיק, כיבוש נגד כל קבוצות הליגה בעונה אחת וברצף, הישג שנקטע רק בגלל פציעה מצערת שחווה בליגת האלופות מול פ.ס.ז' ברבע הגמר (משחק בו הוא כבש). לאליפות של מאה נקודות והשוואת השיא של ריאל זה כמובן הספיק, כאשר הוא רשם 46 שערי ליגה ב-32 הופעות בלבד (לא פחות מדהים מ-50 ב-37 הופעות עונה קודם לכן) והשלים בכך 96 שערי ליגה בשתי עונות (!). בליגת האלופות, לעומת זאת, בארסה שאיבדה את וילאנובה לטובת טיפולים במחלת הסרטן פשוט קרסה מנטלית, ולמרות צמד של הפרעוש בשמינית ב-0:4 על מילאן (מהפך שנחשב אז כאחד מהגדולים בהיסטוריה של המפעל אחרי 2:0 בסן סירו במשחק הראשון) היא הובסה 0:7 בסיכום בחצי הגמר על ידי באיירן מינכן, שהמשיכה לזכייה בתואר.
את תואר גביע המלך הפרעוש וחבריו איבדו אחרי שנכנעו לריאל מדריד 3:1 בקאמפ נואו, ההפסד הכי גדול של מסי בקריירה בבית ללבנים, ולמרות האליפות העונה הסתיימה בטעם מעט מר. טאטה מרטינו הארגנטינאי הגיע לעמוד על הקווים, והקבוצה גמגמה בהתחלה אבל נהנתה משלושערים של מסי נגד ולנסיה בליגה ואייאקס באלופות, משחקים שהוכיחו שהוא שם את הפציעה מאחוריו. השנה נסגרה עם ניצחון ליגה מתוק על הבלאנקוס בקאמפ נואו, כשבאופן די מפתיע מסי לא היה מעורב בשערים. ובכל זאת, הוא זכה בסיום השנה בנעל זהב נוספת ובתחילתה בכדור זהב רביעי ברציפות (מיותר לציין שהוא היחיד שעשה זאת) בעקבות האליפות ומספריו הבלתי נתפסים בליגה, כשכבר אז רבים הכתירו אותו לטוב בהיסטוריה.
2014 – נגיעה מזכייה במונדיאל, השנה הקשה בקריירה
אחת מהשנים הכי קשות של מסי בקריירה. הארגנטינאי שוב סבל מכמה פציעות טורדניות, כאשר קבוצתו הודחה מליגת האלופות על ידי אתלטיקו מדריד, הפסידה בגמר גביע המלך לריאל מדריד ואיבדה גם את תואר האליפות לקולצ'ונרוס במחזור האחרון אחרי שער של מספר 10 שנפסל לא בצדק על ידי השופט, שאף הודה בכך והתנצל. הפרעוש יכול להתנחם בכך שהבקיע שלושער נגד הלבנים בברנבאו באותו 3:4 היסטורי, אך למעט זכייה בסופר קאפ הספרדי בתחילת אותה עונה, הקבוצה סיימה ללא תואר משמעותי.
לאחר מכן הגיע המונדיאל, שם מסי התפוצץ בשלב הבתים עם שער גדול נגד בוסניה, צמד נגד ניגריה (כולל כדור חופשי נפלא) וגול ניצחון נוסף מול איראן מרחוק בדקה ה-90. בשלבים המאוחרים יותר הוא התקשה, אך בכל זאת כבש מול הולנד את הפנדל בחצי הגמר, כשבגמר נגד גרמניה שוב היה חסר מזל וכמה החמצות ענקיות של חבריו גרמו לכך שהתואר עליו חלם יתפספס. הוא בכל זאת זכה בשחקן הטורניר ובתחילת העונה שלאחר מכן הפך תחת לואיס אנריקה למלך שערי הליגה הספרדית בכל הזמנים אחרי שלושער מול סביליה, אבל זה לא ניחם אותו וההפסד שינה אותו עד היום. השנה הסתיימה מבחינתו עם 58 שערים ו-22 בישולים ב-66 הופעות בקבוצה ובנבחרת.
2015 – טרבל שני, סללום בלתי נשכח מול בילבאו והצ’יפ על נוייר
אחת מהשנים הכי טובות וזכורות של הפרעוש. יחד עם חבריו ניימאר ולואיס סוארס, השלישייה הצליחה להוציא את הקטאלונים ממשבר לא קטן שפקד אותם והקבוצה לא הפסיקה לנצח, גם בליגת האלופות. בשמינית מנצ'סטר סיטי הייתה הקורבן, לאחר מכן הגיע ניצחון קשה על ריאל בליגה, וברבע הגמר בארסה לא התקשתה מול פ.ס.ז' עם 1:5 אדיר בסיכום. בחצי גמר הצ'מפיונס הפרעוש להט עם צמד נגד באיירן מינכן של פפ, כולל ההקפצה המפורסמת נגד מנואל נוייר, ועוד בישול לניימאר שקבע 0:3 בדרך לגמר. נגד יובנטוס בברלין מסי לא כבש אך בהחלט השפיע בדרך לגביע אלופות רביעי בקריירה שלו, בעונה שהסתיימה גם באליפות ובזכייה בגביע המלך עם שער סללום פשוט מדהים נגד אתלטיק בילבאו בגמר, ששוב שם חותמת למי ששכח שהוא הכי טוב שיש.
בקופה של אותה שנה ארגנטינה נכנעה לצ'ילה אחרי שהיגוואין ואבר באנגה החמיצו מהנקודה הלבנה, ומסי שוב פספס הזדמנות לקחת תואר עם הנבחרת שלו. בתחילת עונתו השנייה של לואיס אנריקה הפרעוש כבש צמד בעיטות חופשיות ב-4:5 המטורף על סביליה בסופר קאפ האירופי, אך חווה פציעה קשה ונעדר חודשיים מהמגרשים. לשמחתו, הוא חזר בזמן כדי לקחת חלק ב-0:4 נפלא על ריאל מדריד בברנבאו ואף עזר לחבריו לקחת גם את אליפות העולם לקבוצות עם שער בגמר נגד ריבר פלייט. את השנה הוא סיים עם 52 כיבושים ו-26 בישולים ב-61 משחקים בקבוצה ובנבחרת, מה שנתן לו עוד כדור זהב, חמישי במספר.
2016 – פרישה זמנית מהנבחרת, שינוי הלוק ודאבל
בארסה והפרעוש שהתאושש מהפציעה שפקדה אותו דהרו לעבר זכייה באליפות שנייה ברציפות, כשרצף של תוצאות רעות במחזורים האחרונים קצת ערער אותם, אבל בסופו של דבר מסי דאג שהמלאכה תושלם. גם בגביע המלך מסי לא נבהל מהרחקה של חאבייר מסצ'ראנו בשלב מוקדם של המשחק מול סביליה וסיפק שני בישולים בהארכה לג'ורדי אלבה ולניימאר כדי להבטיח דאבל. בליגת האלופות זה כבר הלך קשה יותר ואתלטיקו מדריד העיפה את הארגנטינאי ובארסה ברבע הגמר אחרי מהפך ובעונה שבה יכול היה להוסיף גביע נוסף עם האוזניים הגדולות לארון.
בקיץ של אותה שנה התקיים קופה אמריקה נוסף, כשהפעם מסי הרים את הרף וגילה יכולת נהדרת כולל שער בכדור חופשי בלתי נשכח מול ארצות הברית וניצחון על האלופה צ'ילה בבתים, אולם בגמר הקפטן רשם החמצת פנדל בדו קרב העונשין ונבחרתו שוב הפסידה. מספר 10 לקח את זה קשה ואף הודיע על פרישה מהנבחרת כשהיה נסער מאוד, כשאותו הפסד גם גרם לו לשנות לוק לקראת העונה הבאה עם צביעת שערו לבלונדיני וגידול זקן שנשאר איתו עד היום. הארגנטינאי חזר כמובן לנבחרת בסופו של דבר ולא באמת החמיץ אף משחק באלביסלסטה, כשבנתיים בתחילתה של העונה הבאה בארסה שלו זכתה בסופר קאפ והוא סיים את השנה עם 59 גולים ו-31 בישולים ב-62 הופעות.
2017 – צמד ב-2:3 המטורף על ריאל, 1:6 על פ.ס.ז’
הפרעוש ובארסה התקשו לעמוד בקצב צבירת הנקודות המסחרר של ריאל מדריד וזינדין זידאן, וגם בליגת האלופות זה הלך לא קל. בשמינית הגמר ברצלונה הובסה 4:0 אצל פ.ס.ז’, ובגומלין הפרעוש כבש את הגול השלישי ועזר לגרום לפנדל בגול החמישי באותו 1:6 מטורף על הצרפתים בדרך לרבע הגמר. הגאון לא הצליח להושיע בשלב הבא מול יובנטוס, וארבעה ימים בלבד אחרי ההדחה וכשהעונה נראית גמורה, מסי גרם לבארסה להאמין כשכבש את שערו ה-500 בקבוצה בדקה ה-92 בסנטיאגו ברנבאו, בניצחון 2:3 ההיסטורי על הבלאנקוס בחוץ.
בסופו של דבר האליפות וגם ליגת האלופות הלכו ללבנים באותה שנה, שבכל זאת הייתה יוצאת מן הכלל עבור הארגנטינאי ברמה האישית עם 50 שערים ו-16 בישולים ב-57 הופעות בברצלונה, תוך שהוא גם מסיים כמלך שערי הליגה הספרדית וזוכה כמובן בנעל הזהב של אירופה. מספר 10 התנחם בזכייה בגביע המלך בפעם השלישית ברציפות, כשכבש שער נהדר ובישל לפאקו אלקאסר ב-1:3 על אלאבס בדרך לתואר השלישי בחשיבותו. בדצמבר, סחף את הקטאלונים ל-0:3 קליל על הלבנים בברנבאו עם גול ובישול עם נעל אחת לאלייש וידאל.
2018 – דאבל עם טעם מר בפה
מסי לא הפסיק להשתפר, וכשהוא כבר ללא החבר הטוב ניימאר בהתקפה הוא הבין שמרבית האחריות בחלק הקדמי של בארסה תהיה עליו, וכך היה. הפרעוש סיפק כמה הופעות נהדרות בליגה, הציל לקבוצתו נקודות במספר מקרים בדקות האחרונות (כולל ה-2:2 הדרמטי נגד סביליה בחוץ) ועזר לארנסטו ואלוורדה להגיע לגמר גביע המלך ולקחת אליפות קלילה מבחינתו. בליגת האלופות הגאון שוב היה מלך השערים של בארסה, אך קריסה מול רומא באולימפיקו הובילה להדחה מוקדמת מאירופה ברבע הגמר, כש-0:5 על סביליה ובישול לאנדרס אינייסטה במשחקו האחרון בגמר גביע המלך לא ניחמו את הקפטן.
למונדיאל ברוסיה ארגנטינה הגיעה כשהיא לא מוכנה, ומסי אמנם הצליח לכבוש במשחק שהעלה את קבוצתו לשמינית הגמר ברגע האחרון, אבל בשלב הבא צרפת פשוט הייתה גדולה על מספר 10 וחבריו ושלחה אותם הביתה כבר בשמינית. את העונה שלאחר מכן פתח הפרעוש בצורה מצוינת, כולל זכייה בסופר קאפ, ואחרי שנפצע בידו ונעדר תקופה, הוא העצים את מספריו וסגר שנה עם שלושער ושני בישולים במשחק אחד נגד לבאנטה. הקוסם סיים את 2018 עם 41 שערים בבארסה ב-44 הופעות, בדצמבר הוא קיבל את נעל הזהב החמישית בקריירה שלו.
2019 – גרוש ללירה מטרבל, ביקור בבלומפילד וכדור זהב שישי
בשנה האחרונה הקונצנזוס סביב מסי רק גדל, והוא סיפק כמה משחקים בלתי נשכחים. בליגה החזיר את ברצלונה פעמיים מפיגור וכבש שלושער ענק ב-2:4 על סביליה, כשבהמשך גם נקם בבטיס על ההפסד הביתי עם שלושער לא פחות מדהים ואותו צ’יפ מפורסם, שנתנו לו מחיאות כפיים מהקהל המקומי. מספר 10 גם ניצח את ריאל מדריד פעמיים בברנבאו, כולל עוד 0:3 שהעיף את הלבנים מהגביע. הקפטן הרים את הרמה שלו גם באירופה, כשמול ליון רשם צמד ושני בישולים בשמינית בגומלין, מול יונייטד רשם צמד ברבע ונגד ליברפול כבש צמד נוסף בחצי הגמר, כולל כדור חופשי מטורף במה שהיה שערו ה-600 בברצלונה, גול שגרם לעולם לרעוד.
למרות כל זה, בארסה שוב כשלה ברגע האמת באירופה ונחלה 4:0 באנפילד, עד לאותו הרגע ההפסד היחיד שבאמת היה משמעותי עבורה ב-2018/19. בהמשך, מסי כבש בגמר הגביע בפעם השלישית ברציפות אבל לא הצליח להכניע את ולנסיה בזמן שהוא וחבריו כבר שבורים מנטלית מההדחה מאירופה. גם בקופה אמריקה לא היו ניסים והארגנטינאי הודח בחצי הגמר נגד ברזיל ואף קיבל כרטיס אדום ראשון בקריירה מאז 2005, שבהמשך גרר השעיה נוספת.
2020 – לא הצליח לזכות בתואר
ואלוורדה פוטר, קיקה סטיין הגיע וזה לא נראה טוב עבור בארסה, שספגה 8:2 מבאיירן מינכן וגרמה לפרעוש לרצות לעזוב עוד אז. רונאלד קומאן הגיע ולא חולל נסים מיוחדים עד לסיומה של אותה שנה קלנדרית, בה מסי זכור בעיקר מהראיון שלו נגד הנשיא ג’וספ מריה ברתומאו, שאכן פינה את כיסאו בסופו של דבר.
2021 – זכייה בגביע המלך ובקופה אמריקה
הפרעוש הפגין יכולת מבריקה ומשופרת ב-2021, ונראה שחזר לגרסה הטובה ביותר שלו. אחרי ההדחה של בארסה מליגת האלופות, הקבוצה נתנה פייט במרוץ האליפות והצליחה לזכות בגביע המלך, תוך שהארגנטינאי הבריק עם צמד בגמר. בקופה אמריקה, הפרעוש היה מעורב ישירות כמעט בכל השערים של האלביסלסטה בדרך לזכייה ההיסטורית, שמציבה אותו בראש רשימת הפייבוריטים לכדור הזהב.
מלך ההופעות של בארסה בכל הזמנים (778) הבקיע 672 שערים והוסיף 308 בישולים עד בברצלונה, עמה זכה גם ב-35 תארים קבוצתיים. 4 פעמים ליגת האלופות, 10 אליפויות, 7 גביעי מלך, 3 גביע העולם לקבוצות, 3 סופר קאפ אירופי, 8 סופר קאפ ספרדי, 6 כדורי זהב כשחקן בארסה. מדהים.