בשעת בוקר מוקדמת, במפרץ אודייבה שבטוקיו, מתן רודיטי המתין לשעת הזינוק שלו וידע בדיוק מה הוא צריך לעשות. בשש וחצי בבוקר, שעתיים אחרי הזריחה ועם 29 מעלות צלזיוס בתוך המים, הוא קפץ למשחה שבסיומו יחצה את קו הסיום במקום הרביעי שהוא למעשה הישג שיא לשחיין ישראלי במים פתוחים.
זה לא מקרי שהוא הגיע לתוצאה הזו. זה קרה בזכות פרויקט המים הפתוחים שהקימו באיגוד השחייה ועבודה יסודית עם השחיינים למרחקים הארוכים, אבל זו בהחלט תוצאה שהפתיעה רבים בשחייה הישראלית היום (חמישי).
בחמש השנים האחרונות הקימו באיגוד השחייה את הפרויקט החדש, במקביל לפרויקט הבריכה שנעשה עבור הדור הבא באקדמיה. אלה למעשה שתי תוכניות עבודה נפרדות שכל מטרתן היא להתמקצע ולהביא את השחיינים הישראלים לטופ העולמי.
רודיטי, בן ה-22 מהרצליה, סומן כבר לפני שנים כשחיין בעל פוטנציאל. מגיל קטן הוא הציג יכולות אירוביות מרשימות, והים הפתוח תמיד עניין אותו יותר מאשר סתם שחייה במסלול בבריכה. חוץ מזה שהוא שחיין מהיר יחסית, יש לו חושים מיוחדים לים. הוא אחד כזה שמרגיש את הזרמים ויודע מאיפה לשחות כדי להיות יותר יעיל. בעבר, פעמיים הוא סיים במקום הרביעי באליפויות אירופה לנוער, ובאיגוד ניסו לפתח את יכולותיו בפרויקט השחיינים למרחקים הארוכים.
חנן גלעד לקח את הפרויקט הזה על עצמו ומתן היה אחד מהראשונים שנכנסו אליו, עוד בשנת 2017 דרך האקדמיה. מאז, הוא תפס תאוצה במים הפתוחים. כחלק מהפרויקט, רודיטי ועוד כמה שחיינים יצאו לארצות הברית להתאמן בסנטה מוניקה עם דייב קלשהיימר, מאמן נבחרת ארצות הברית שאימן את ג'ורדן ווילימובסקי, מדליסט אולימפי שנחשב לאחד מהבולטים בעולם.
“זו המומחיות שלהם, עבודה על שחייה למרחקים ובמים פתוחים. לכן נוצר החיבור דרך המנכ”ל אמיר טיטו ובהמלצת דייב מארש”, סיפרו באיגוד הישראלי. “למרכז האימונים הזה מגיעים הגדולים ביותר, כולל קטי לדקי שרצתה לשפר את הסיבולת שלה ועבדה לצידם במשך כמה שבועות. כשמתן החל לעבוד בסביבת שחיינים מהרמה הכי גבוהה שיש, משהו גם השתנה בו”.
באיגוד בנו סגל רחב שיעבוד לצידו של רודיטי, עם שחיינים צעירים נוספים שרוצים להתמחות בשחייה למרחקים ארוכים, כמו עדו גל שסיים במקום החמישי באליפות אירופה לנוער, יונתן אחדות שסיים שמיני באליפות אירופה לנוער, אורין גבלן, עומר שורץ, עדן פלורס פרטין, מאור גורלניק וגם בר סולובייצ’יק שהצליח לבלוט בבריכה. הם קיבלו תשתית משלהם להצליח במים הפתוחים וזה עובד טוב עד כה.
במסגרת האימונים המיוחדים שלהם בפרויקט, רודיטי מבצע עשרה יחידות אימון בשבוע, תשע מהן בבריכה ועוד אחת בים. בזכות העבודה שלו בארצות הברית, רודיטי אפילו שבר את השיא הישראלי ב-1,500 מטר, בתחרות קטנה שנערכה בקליפורניה בנובמבר 2019.
עם פרוץ מגפת הקורונה הוא חזר להתאמן בארץ. בינתיים, חנן גלעד יצא לפנסיה ואמיר עופר תפס את עמדת המאמן הראשי במקומו. מארצות הברית רודיטי ויתר השחיינים הישראלים חזרו חזקים יותר, ובחרו להמשיך להתאמן בישראל על פי תוכנית אימונים מעודכנת למה שהכירו בחו”ל.
בין רודיטי לעופר יש כימיה טובה, שזה חשוב מאוד במשחים ארוכים מהסוג הזה. שניהם עובדים עם המוח. רודיטי, למרות גילו הצעיר, הוא טקטיקן גדול בים. לא סתם הוא עקף בטוקיו שחיינים שהם יותר מהירים ממנו, כמו מארק אוליבייה הצרפתי, פרי ורטמן ההולנדי ואפילו את ג’ורדן ווילימובסקי האמריקאי שאיתו הוא התאמן בארצות הברית.
לרודיטי לא היה הרבה זמן להתכונן למשחקים האולימפיים בגלל שרק לפני כחודש וחצי השיג את הקריטריון האולימפי. ההכנה למשחה בטוקיו החלה להיבנות עוד במחנה האימונים שעשה לאחרונה ביוון, אליו יצא במיוחד כדי להתרגל לתנאים של חום קיצוני במים, בדומה למה שיש ביפן. אחר כך הם כבר תיכננו איך לבצע את התחרות הטובה ביותר שלהם בטוקיו עצמה. “בהתחלה הטקטיקה שלנו הייתה להיצמד לדבוקה המובילה ולשתות המון בקילומטרים הראשונים, בידיעה שבהמשך מתן לא יוכל לשתות הרבה כי כולם יעלו רמה ומהירות - וזה פשוט עבד”, סיפר המאמן אמיר עופר.
רודיטי סומן להגיע במקום השמיני בתסריט האופטימי, כאשר המטרה שלו הייתה להיכנס קודם כל לטופ 10, והתוצאה שלו הפתיעה מאוד. לשחיין בן ה-22 יש עוד קריירה מבטיחה לפניו, וכבר עכשיו הוא מסמן את המטרה הבאה: “אני רוצה לזכות במדליה באולימפיאדת פאריס בעוד שלוש שנים. היום אני גם יודע ששום דבר לא מקרי ושזה בהחלט אפשרי”.