יום ראשון, 24.11.2024 שעה 09:46

רצים להצלחה: הסיפור מאחורי האתלטים מישראל

האיש שעומד מאחורי הצמיחה המסחררת של הענף בישראל, לונה סלפטר והתקווה למדליה. הכל לקראת תחרויות המרתון בשבת ובראשון. אסי ממן, שליח ONE לטוקיו

|
המרתוניסטים הישראלים (איציק בלניצקי, נעם מורנו, איגוד האתלטיקה, נועם נאמן)
המרתוניסטים הישראלים (איציק בלניצקי, נעם מורנו, איגוד האתלטיקה, נועם נאמן)

לפני כחודשיים התקיים באצטדיון האתלטיקה בהדר יוסף טקס הוקרה לד"ר אמנון גור, המאמן שהטביע את חותמו בענף והיה מי שהכין את התשתיות למהפכה שהגיעה לשיאה בשנים האחרונות, כאשר הריצות הארוכות הפכו לאחת מההצלחות הגדולות של האתלטיקה הישראלית. באולימפיאדת טוקיו 2020 הרצים הישראלים אמורים להתפוצץ ואולי אף לאיים על מדליה בזכות לונה סלפטר שמובילה את הענף לשיאים חדשים.

ד"ר אמנון גור הוא אבי המהפכה. הוא גידל רבים וטובים שהפכו את התחום הזה למה שהוא כיום. הוא זה שהקים את פרויקט הריצות הארוכות לפני כמה שנים טובות, שילם מכיסו שכירות לרצים, סגר מחנות אימונים למי שלא היה לו מספיק כסף כדי לממן זאת ואפילו קפץ באמצע הלילה לשדה התעופה כדי להחזיר אתלטים הביתה. הוא לא חסיד של אירועי הוקרה, אלא בעיקר של הצלחות ומדליות, ובטקס הוא קיווה שאולי הפעם זה יקרה. אולי הפעם מישהו עוד יסיים על הפודיום ויפתיע את העולם.

אמנון גור (איגוד האתלטיקה)אמנון גור (איגוד האתלטיקה)

האתלט גירמה אמרה, שגדל תחתיו ויתחרה בריצת המרתון האולימפית בעיר סאפורו שביפן, סיפר כי "אמנון הוא האבא של כל האתלטים. הוא רצה שנגיע לרמה עולמית ובזכותו הגענו למקום שבו אני נמצא כעת. זה אירוע שכל אתלט רוצה להיות בו".

"אמנון היה מנהל האגודה הראשון שלי כשנכנסתי לאתלטיקה בתור ספורטאי", ציין דן סלפטר, בעלה ומאמנה של לונה. "הוא זה שקיבל את פניי. הוא גם זה שהכניס את לונה לאתלטיקה. כשהוא הבין שאני אהיה המאמן שלה, לא היה לו קל לקבל את זה, אבל הוא הבין את הסיטואציה ופירגן. הוא פועל מהלב ולא רק כדי להשיג תמורה כלשהי. הכל הוא עשה נטו כדי לעזור לספורטאי להגשים את ייעודו. הוא השקיע ברצים עוד לפני שהראו אפילו ניצוץ של הצלחה בינלאומית וסלל להם את הדרך להצלחה".

דן סלפטר (נעם מורנו)דן סלפטר (נעם מורנו)

בשנים האחרונות סלפטר ביסס את עצמו כמי שהפך במובן מסוים להיות ממשיך דרכו. הוא זה ששדרג את התוצאות של הרצים הישראלים ועזר להביא לשינוי משמעותי במרתון. ב-2018 מארו טפרי היה הראשון לנפץ את שיא ישראל ב-42.195 ק"מ לראשונה מזה 15 שנה, עם זמן של 2:13:00 שעות. מיד אחר כך, גירמה אמרה קבע 2:12:35 שעות, אז טפרי הגיב עם שיא חדש, אמרה שוב לקח את ההובלה עם 2:09:55, ובסוף טפרי שוב ניצב בראש בתור השיאן הלאומי עם 2:07:20 במרתון סביליה 2020. כיום הוא רק בן 28 כך שיש לו עוד זמן להגיע לשיאים חדשים, כאשר יש כמה וכמה ישראלים שנושפים בעורפו, והשנה אגב לא פחות מחמישה רצים ירדו מ-2:10 שעות.

גם לונה סלפטר מצליחה להציב רף חדש פעם אחר פעם, עם גרף שיפור מטורף, למרות שאין אף ישראלית שמתקרבת אליה. לפני כשנה וחצי, במרתון טוקיו היוקרתי, היא חצתה את קו הסיום כעבור 2:17:45 שעות וקבעה שיא לאומי חדש. בגיל 32, האתלטית שנולדה בקניה למשפחה משבט פוקוט, שהוא גם אחד מתתי-השבטים של שבט הקלנג'ין המפורסם והידוע בפיתוח של רצים אדירים, רוצה לעשות היסטוריה עבור מדינת ישראל ולסיים עם מדליה ראשונה על הצוואר לאתלטיקה הישראלית.

מארו טפרי (שחר גרוס)מארו טפרי (שחר גרוס)

"מהתוצאות של 2020 ועד היום, לונה נמצאת בין ארבע המרתוניסטיות הטובות בעולם", אמר דן סלפטר. "היא נמצאת שם, היא ברמה הזאת והיא צריכה צריך להיות בשיאה כדי להתמודד על המדליה האולימפית. בסאפורו תהיה תחרות מרתון עם הרבה משתנים, כמו חום גבוה והרבה רצות רעבות נוספות שיכולות להפתיע, כך שהיא צריכה להיות מוכנה לכל תרחיש. זה יהיה מסלול די מישורי ותהיה הרבה טקטיקה. אם הכל יעבור חלק, אני מעריך שהיא תהיה מוכנה להיאבק על מדליה. היא תבוא ברמה הכי טובה שיש".

בחודשים האחרונים לונה סלפטר התאמנה בקניה והכינה את עצמה לתחרות האולימפית במחנה אימונים נוסף באיטליה, שם היא עבדה על תנאי חום וגובה, כולל ריצת בקרה בטמפרטורה גבוהה. היא עבדה קשה במשך ששת השבועות האחרונים באפריקה ובאירופה, משם היא טסה ליפן. דן נשאר בארץ ונתן לה קצת זמן לעצמה, אבל הוא עדיין כמובן היה מרוכז בהכנות שלה וירד לדקויות בתהליך האימון. השניים שמרו על קשר עם לפחות ארבע שיחות טלפון ביום.

לונה צ'מטאי סלפטר (איגוד האתלטיקה)לונה צ'מטאי סלפטר (איגוד האתלטיקה)

לדברי מקורביה, לונה סלפטר נמצאת "רמה אחת מעל הריצה שעשתה במרתון טוקיו". לפי הערכות מוקדמות, היא תצטרך לסיים את הריצה הארוכה בפחות מ-2:17:00 שעות, כלומר לנפץ את השיא הישראלי שוב, כדי להילחם על מקום בפודיום. אלא שבתנאי החום הקיצוניים בסאפורו, ברור שזה בלתי אפשרי. בכל אופן, דן טוען כי "השיא עוד לפניה. יש לה ביטחון ביכולת שלה וניסיון בינלאומי. היא הייתה טובה במרתון טוקיו, אבל זה לא יהיה המרתון המהיר ביותר שלה. יש עוד הרבה לאן לשאוף".

לצידה של סלפטר יהיו כמה רצות אדירות. הבכירה שבהן היא בריג'יט קוסגיי הקנייתית, שיאנית העולם במרתון שקבעה בשנת 2019 תוצאה מדהימה של 2:14:04 שעות. בשנה שעברה סיימה את הריצות שלה באזור 2:18, אבל היא תבוא כדי לשפר זאת כמובן. מעבר לזמנים שידועים לכל מי שעוסק בתחום, יש גם את האפקט שיצרה מגפת הקורונה, שעלול לטרוף את כל הקלפים בצמרת העולמית, כך שיש הרבה סימני שאלה.

מארו טפרי ודן סלפטר (שחר גרוס)מארו טפרי ודן סלפטר (שחר גרוס)

בחצי השנה האחרונה דן סלפטר הפסיק לעבוד עם יתר המרתוניסטים הגברים, בראשם מארו טפרי, ובחר להתמקד בעבודה עם לונה. "היו חילוקי דעות מקצועיים", הגיב על כך המאמן. "הם בחרו להתאמן באתיופיה בלי שינויים דרסטיים בתהליך האימון ואני נשארתי כיועץ מאחורי הקלעים. בשנה הבאה נחשוב על היערכות מחודשת, אולי להקים נבחרת מסודרת כדי שכולם יעבדו תחת תנאים מסוימים ונמשיך לראות שיפור. צריך רה-ארגון מערכתי. כרגע כל אחד מתאמן לבד והסגלים מתרחבים, כאשר יש שמונה רצים בסגל האולימפי ואפשר לשדרג את העבודה איתם עוד קצת".

מארו טפרי אמר לפני הגעתו ליפן: "אני מאוד מתרגש מזה שהגעתי למעמד הזה בפעם השנייה בקריירה, אחרי ההופעה הראשונה שלי במרתון ריו 2016. היפנים הזיזו את ריצת המרתון מטוקיו לסאפורו ומזג האוויר צפוי להיות נמוך יותר בשלוש-ארבע מעלות, כך שיהיו לנו תנאים טובים יחסית. אנחנו רגילים לתנאי חום מהארץ וזה משחק לטובתנו. אני מאוד אופטימי, אתן את המקסימום שלי".

מאורו טפרי (נעם מורנו)מאורו טפרי (נעם מורנו)

גירמה אמרה, בן ה-33 מפתח תקווה, מגיע בשיאו למרתון האולימפי. המרתוניסט יודע שעבורו זה המאני טיים. "יש התרגשות גדולה", שיתף אמרה. "בימים כאלה, הכל זז הצידה ומתמקדים רק בזה. אני רוצה לעשות את הטוב ביותר שלי. אי אפשר לדעת אם נגיע למדליה או לא, כל אחד רוצה לנצח ויכול לנצח. הכל פתוח. בשנה האחרונה עשינו שדרוג גדול כמדינה. אנחנו יותר טובים מאחרים, יש לנו תנאים יותר טובים ממה שיש לאחרים, וצריך רק לשאוף גבוה ולהעז. אין מועד ב' ביפן".

לדבריו של אמרה, התחרות הפנימית בינו לבין טפרי רק עשתה טוב לקריירה שלו. "כל אחד מהרצים בארץ התפתח בצורה מדהימה. מארו אתלט מדהים, הוא פרץ את המחסום ובזכותו הגענו לאיפה שהגענו. אנחנו החברים הכי טובים שיש, עוזרים אחד לשני ודוחפים זה את זה קדימה. לי לא באמת חשוב מי ניצח, אלא שיזכרו שעשינו היסטוריה והצלחנו להציב רף חדש. בשנים האחרונות עבדנו בצורה חכמה והתחלנו להבין שאנחנו מסוגלים להגיע רחוק. במה אנחנו שונים מרצים אחרים בעולם?".

חמישה נציגים ישראלים ישתתפו בריצות המרתון של אולימפיאדת טוקיו 2020. בשבת הזו יתחרו בריצת המרתון לנשים לונה סלפטר ומאור טיורי. ביום ראשון יתחרו הגברים מארו טפרי, גירמה אמרה ואיימרו עלמיה. כל אחד מהם ינסה להציב את עצמו בין הטובים ביותר בעולם ואולי אפילו לרשום ריצה היסטורית, כזאת שבמדינת ישראל לעולם לא ישכחו.

צפו בנחיתה המרגשת של ארטיום דולגופיאט
אסור לפספס
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
נגןסטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
סטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
נגןאימון של ויקינגים: הלאאנד נכנס לכושר
הולאנד עושה מתח על צוק ורץ עם זאבים
נגןיונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
יונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
/* LAST / NEXT ROUNDs */