“ביום ראשון אני באה לקפוץ ומצידי לשבור את הראש. אני חייבת לקחת סיכונים”. כך אמרה הערב (שישי) האתלטית חנה קנייזבה מיננקו, לאחר שהעפילה לגמר הקפיצה המשולשת באולימפיאדת טוקיו 2020. בפעם השלישית ברציפות היא תופיע במעמד ותנסה להגיע לשיא חדש, אחרי שקבעה במוקדמות את תוצאת השנה שלה כאשר הגיעה למרחק של 14.36 מטר באצטדיון האולימפי החדש בטוקיו.
מתחילת השנה מיננקו התקשתה להשתקם מהפציעה שלה, היא החליפה מאמנים, הייתה מדוכאת ועצבנית כי התקשתה לחזור לרמות הגבוהות, ועד לפני קצת יותר מחודש היא אפילו לא עמדה בקריטריון האולימפי שדרש ממנה להגיע למרחק של 14.32 מטר.
נקודת המשבר הגדולה ביותר שלה הייתה באליפות ישראל בקפיצה משולשת באצטדיון הדר יוסף בתל אביב. היא הייתה אמורה להתפוצץ שם, אבל בגלל שחששה מבור הקפיצה בו היא נפצעה שנתיים קודם לכן, היא לא הצליחה לקבוע את הקריטריון. האתלטית התיישבה על המסלול והייתה נואשת. מהצד היה נדמה כי היא מסוגלת להגיע לקריטריון, אבל זה פשוט לא קרה. פתאום היא נראתה באמת חסרת אונים - אבל יומיים לאחר מכן היא עלתה על מטוס למדריד, לבד לחלוטין ובלי לומר לאיש, התחרתה מול יריבותיה החזקות ביותר ועשתה זאת. עם 14.36 היא השיגה את הקריטריון.
הקריטריון החזיר למיננקו את הביטחון, אבל קדם לזה תהליך אימון אישי שעברה ביחד עם מאמנה רוגל נחום, לשעבר קופץ לרוחק שהאמין בה ובנה לה תוכנית מסודרת בדרך להצלחה. אי שם, לפני כחמישה וחצי חודשים, נחום הבהיר לה: “בקפיצות כמו שאת יורדת מהר למטה, כך את יכולה לעלות מהר בחזרה לתוצאות של הטופ העולמי”. החיבור ביניהם עבד ובתוך זמן קצר מאוד האתלטית המנוסה חזרה לעצמה.
בתוך כחצי שנה חנה קנייזבה מיננקו שיפרה את תוצאותיה ב-0.82 מטר, החל מקפיצה למרחק של 13.54 מטר בסוף ינואר ועד למרחק של 14.36 מטר בסוף יולי באולימפיאדת טוקיו. היא קפצה רחוק מהקרש כדי ללכת על בטוח, ולמרבה הפלא זו התוצאה הכי טובה שלה אי פעם במוקדמות הקפיצה המשולשת במשחקים האולימפיים. כל זאת, יש לציין, אחרי שלאורך כל שנת 2020 היא לא השתתפה באף תחרות(!) בגלל השבר בקרסול ממנו היא סבלה מאז שנפצעה באליפות ישראל 2019.
“כשקיבלתי אותה לפני חמישה וחצי חודשים, רצינו להתחיל לעבוד ביחד כאשר חנה הייתה במצב מסוים, אבל גם לי וגם לה לא היה שום ספק אפילו לרגע אחד שהיא תוכל לחזור לכושר שלה. תמיד הייתה בנו האמונה שאפשר לעשות את זה”, סיפר רוגל נחום. “לפני כחודש לא היה לנו את הקריטריון ביד ולשמחתי היא חוזרת לבמה הגדולה ביותר עם העפלה לגמר אולימפי. היא מושא להערצה, אפילו בשבילי”.
למיננקו לא היה פשוט להתחרות במוקדמות הקפיצה המשולשת בטוקיו. לאורך השנה האחרונה היא פסלה לא מעט קפיצות, כפי שקרה לה גם באליפות ישראל האחרונה בה היא התקשתה לתפקד, ובמוקדמות של התחרות האולימפית היא ידעה שתצטרך להיות במיטבה בגלל שיש לכל קופצת רק שלוש הזדמנויות לקבוע את התוצאה הטובה ביותר שלה. שלוש קפיצות זה מעט, כך שכל פספוס עלול להיות דרמטי, כפי שהבינו כמה מהקופצות הטובות ביותר, שנותרו מחוץ לגמר. ובכל זאת, מיננקו עמדה במטרה וחזרה לעצמה עם שחזור של תוצאת השנה שקבעה במדריד. כנראה שככה זה כשהיא פוגשת את היריבות הטובות ביותר בעולם.
“היא אוהבת את המעמדים האלה, זה מרים אותה למעלה”, ציין רוגל נחום. “כאתלט עבר וכמאמן אני מוריד בפניה את הכובע. חנה עשתה תהליך מדהים עם המון קשיים בדרך. אני מאושר בשבילה ובכלל מאושר בשביל איגוד האתלטיקה על ערב מדהים באצטדיון האולימפי בטוקיו, בו דיאנה וייסמן קבעה את תוצאת השנה שלה ופספסה במעט העפלה מהמוקדמות לחצי הגמר ב-100 מטר, ערב בו סלאמוויט באיולין-טפרי רשמה שיא ישראלי חדש ועלתה לגמר ב-5,000 מטר, וערב בו חנה קנייזבה מיננקו חזרה לעצמה. זה היה יום טוב לאתלטיקה הישראלית”.
למיננקו ונחום יש כעת עוד עבודה לקראת הגמר שיתקיים ביום ראשון. בגמר יהיו לה שש קפיצות, כך שיש גם יותר מקום לטעויות מבחינתה של האתלטית. “היא תצטרך לבצע את שלוש הקפיצות הראשונות כמו שצריך, ומשם השמיים הם הגבול”, הוסיף מאמנה.
מיננקו רוצה להתפוצץ בגמר האולימפי ולהוכיח לכולן שהיא עדיין אחת מהטובות ביותר בעולם. בגיל 31 היא מגיעה עם המון ניסיון למעמד הזה וכמובן אחרי שעשתה קאמבק מדהים בדרך לטופ העולמי, כך שכבר אין לה מה להפסיד, רק מה להרוויח. באולימפיאדת לונדון 2012 היא סיימה במקום הרביעי, באולימפיאדת ריו 2016 היא סיימה במקום החמישי - ומה יהיה באולימפיאדת טוקיו 2020?
התוצאות של מיננקו בשנת 2021
בשיאה חנה קנייזבה-מיננקו קפצה למרחק של 14.78 מטר והפכה לסגנית אלופת העולם בשנת 2015. היא לא התחרתה ב-2020 בגלל פציעה בקרסול, וכאשר חזרה להתחרות, אלה היו התוצאות שלה ב-2021 מתחילת השנה ועד היום:
27 בינואר, 13.54 מטר (תל אביב, ישראל)
8 בפברואר, 13.68 מטר (תל אביב, ישראל)
14 בפברואר, 13.83 מטר (תל אביב, ישראל)
24 בפברואר, 13.71 מטר (תל אביב, ישראל)
26 במאי, 13.81 מטר (אתונה, יוון)
29 במאי, 14.11 מטר (תל אביב, ישראל)
6 ביוני, 14.14 מטר (נעורים, ישראל)
13 ביוני, 14.04 מטר (תל אביב, ישראל) - אליפות ישראל
19 ביוני, 14.36 מטר (מדריד, ספרד) - השגת הקריטריון
14 ביולי, 14.28 מטר (יואנסו, פינלנד)
14 ביולי, 14.36 מטר (טוקיו, יפן) - המשחקים האולימפיים
חנה קנייזבה-מיננקו במשחקים האולימפיים:
לונדון 2012, מקום רביעי, 14.56 מטר (14.33 במוקדמות).
ריו 2016, מקום חמישי, 14.68 מטר (14.20 במוקדמות).
טוקיו 2020, גמר ביום ראשון (14.36 במוקדמות).