העיר טוקיו בנויה באופן צפוף ומאתגר, וכדי לנוע מקצה אחד לקצה השני שלה הוקמו גשרים רבים, אוטוסטרדות חוצות בניינים, כך שהרכבים מתעופפים ביניהם באוויר וכמעט שנוגעים בהם. בגלל זה נוסעים פה לאט, כי באופן תיאורטי בטעות הכי קטנה שתיעשה על הכביש כל רכב עלול לעוף מהגשר ישירות לתוך בניין, ועדיין התנועה בגשרים הרבה יותר מהירה מאשר נסיעה בעיר התחתית. הגשרים הללו מחברים בין כולם.
טורניר הכדורסל האולימפי נפתח הבוקר (ראשון) בסאייטמה סופר-ארנה בטוקיו, כאשר נבחרת צ’כיה פגשה את נבחרת איראן, במשחק שאפשר להגדיר אותו כ”טעון פוליטית” במובן מסוים, משום שמול הנבחרת האיראנית עמד המאמן הישראלי ננו גינזבורג.
אף אחד לא ציפה למחווה מסוימת בין הצדדים לפני המשחק, בטח שלא ללחיצת יד, כאשר היחסים הרשמיים בין המדינות הם עוינים לחלוטין אפילו בזירה הספורטיבית - ובפתיחת ההתמודדות הזו היה נדמה כאילו יהיה יותר נוח לשני הצדדים לשמור על “ריחוק חברתי”. אחרי השמעת ההמנונים, שחקני נבחרת צ’כיה נופפו לשלום ליריביהם שבצד שני ואלה נופפו בחזרה. כך עשה גם גינזבורג, אבל הישראלי היה גם היחיד שניסה לשבור את הקרח כאשר ניגש ללחוץ את ידו של המאמן האיראני מהרן שאהינתאב, וזה התקרב אליו ולחץ את ידו בחמימות.
גינזבורג מוביל את נבחרת צ’כיה במשחקים האולימפיים, אחרי שקודם לכן עשו זאת שני מאמנים ישראלים אחרים - רלף קליין שאימן את נבחרת גרמניה בלוס אנג’לס 1984 ודייויד בלאט שאימן את רוסיה בלונדון 2012 וזכה איתה במדליית הארד. בלאט, אגב, עמד בראש נבחרת ששיחקה גם היא נגד איראן, וגם במקרה שלו היו לחיצות ידיים, אם כי בלאט גם החזיק באזרחות אמריקאית מה שאולי אפשר זאת במובן מסוים. כאן זה מקרה אחר.
אומנם זה מעל עשור שהוא באירופה, אבל ננו גינזוברג הוא כמובן ישראלי לכל דבר. הושטת היד שלו לעבר יריבו הייתה מהלך יזום שגרם לאירוע חריג ונדיר למדי אפילו במגרשי הספורט. כי לראשונה מזה שנים, איראני וישראלי נפגשו, ולא החרימו זה את זה, אלא אפילו כיבדו זה את זה.
“עבורי זו הייתה לחיצת יד מרגשת”, אמר גינזבורג, שכאמור היה זה שיזם אותה עם המאמן היריב. אחרי שהסתיים המשחק, גם העיתונאים הצ’כים שאלו את המאמן הישראלי על לחיצת היד והוא השיב להם: “בישראל זה עניין רציני וברור לי שלחיצת היד הזו לא תשנה יותר מידי ולא תביא לשלום בין ישראל לאיראן, אבל אני מקווה לפחות שהמנהיגים של איראן ראו את הושטת היד שלנו ואולי יבינו שאפשר להתקדם ולעשות שלום בין העמים גם מחוץ למגרש”.
אחרי הניצחון של צ’כיה על האיראנים עם 78:84, ינסו גינזבורג ונבחרתו להתברג בין שתי הנבחרות הטובות בבית המוקדם של אולימפיאדת טוקיו 2020 כדי להעפיל לשלבי הנוקאאוט. זה לא יהיה פשוט כשיש לו את צרפת וארצות הברית בבית, ושם למעשה יהיה לדבריו “סיפור אחר לגמרי”.
העיר טוקיו מלאה גשרים וכך גם אולימפיאדת טוקיו, אירוע ספורט שמחבר בין אנשים מעמים שונים לחלוטין, משני קצוות שונים של המפה. יש פה המון גשרים שמפגישים בין בני אדם שבדרך כלל לא יכולים להיפגש, וזה נהדר לראות לחיצת יד שכזאת - אבל ספק רב אם מתחיל להיבנות כאן איזה גשר לשלום אמיתי עם האיראנים.