יום רביעי, 25.12.2024 שעה 07:34

מה שעשינו ב-'64: החידושים הטכנולוגיים בטוקיו

לפני 55 שנים היפנים נעזרו במשחקים כדי להוביל את מהפכת השידורים החיים, הפעם יעמדו במרכז "פרויקט הרובוטים" והסייבר. אסי ממן, שליח ONE לטוקיו

|
אולימפיאדת הרובוטים (רויטרס)
אולימפיאדת הרובוטים (רויטרס)

במשחקים האולימפיים הקודמים שנערכו בטוקיו, ב-1964, היפנים שינו את העולם עם מהפך טכנולוגי אדיר שנחשף לראשונה באירוע הספורט הגדול ביותר. ההחלטות שלקחה הממשלה המקומית השפיעו מאוד על יפן, אבל השפיעו פי כמה על הספורט, על הצופים ועל הדרך שבה הם ראו את הספורט - כי מעבר לפיתוחים החדשים בתשתיות ובאצטדיונים, היפנים דאגו לשפר גם את החוויה של הצופים בכל רחבי הגלובוס.

היפנים העמידו סטנדרטים שטרם נראו קודם, והבולט ביותר היה השידור החי מהמשחקים האולימפיים. המארגנים של אולימפיאדת טוקיו 1964 הצליחו להעביר חלק מהתחרויות בשידור ישיר לכל העולם באמצעות לוויין, במה שהיה לשידור הטלוויזיוני הגלובלי הראשון אי פעם מהמשחקים. זה קרה אגב, בזכות ארצות הברית שהצליחה להעביר אותות שידור מעבר לאוקיינוס באמצעות הלוויין “סינקום 3” שנשלח לחלל חודשיים קודם לכן והיה זה שקישר למעשה בין היבשות.

בנוסף, היפנים הובילו לשדרוג טכנולוגי גם בענפי הספורט עצמם. בטוקיו הותקנו לוחות מגע אלקטרוניים בתוך בריכות השחייה, כך שהשחיינים עצרו את השעון עם נגיעה בקיר שהפעילה חיישן מיוחד - במקום המדידה הידנית שנעשתה על ידי השופטים לפני כן. בזכות הטכנולוגיה הזו, כמעט בכל אחד מ-18 המשחים נופצו שיאים אולימפיים ושיאי עולם - הפיתוח הזה השפיע בצורה מאוד משמעותית על עולם השחייה, למעשה עד עצם היום הזה. פיתוח טכנולוגי שהפך לחובה במשך עשרות שנים.

הובילו את המהפכה בעולם השחייה (רויטרס)הובילו את המהפכה בעולם השחייה (רויטרס)

גם באתלטיקה היו פיתוחים חדשים ביפן. את מסלולי הפחם הפרימיטיביים החליפו מסלולי חימר חדשים. כמו כן, השעון האלקטרוני בריצות הופעל מרגע הירייה, כאשר בסיום נעשה שימוש היסטורי במצלמת פוטו-פיניש, על מנת שיהיה ניתן להכריע מי ניצח. כיום, זה נראה טריוויאלי בתחרויות הריצה.

יפן השקיעה הרבה מאוד כסף ובנתה לעצמה תדמית של מדינה שמקדימה את העולם, דווקא אחרי רעידות האדמה ופצצות האטום שהוטלו בשטחה במלחמת העולם השנייה. אולימפיאדת טוקיו 1964 הציגה את אסיה החדשה, ויפן באמת הצליחה להדהים את העולם. כעת היא רוצה לעשות זאת שוב, 57 שנה אחרי.

אולימפיאדת טוקיו 2021 תהיה למעשה זו שתפתח עידן חדש באנושות, עידן הבינה המלאכותית. היא נחשבת לאחד ממנועי הפיתוח הטכנולוגיים ביותר בעולם ותעשיות הרובוטיקה אמורות להופיע בגדול במשחקים האולימפיים הקרובים.

בלי קשר לעידן הריחוק החברתי שנוצר בגלל מגפת הקורונה, היפנים מראש רצו שרובוטים יבצעו את רוב עבודות נותני השירות והניקיון. חלקם יוצבו בבתי המלון, חלקם ישרתו את הספורטאים וילוו אותם אפילו באזור המגורים שלהם, והם מתוכנתים אפילו להראות מחוות אנושיות. ביפן קראו לזה "פרויקט הרובוטים" והוא פותח באמצעות חברת “טויוטה” בעיקרו.

מעבר לזה, לפי התכנון, הרובוטים עשויים להיכנס אפילו לתוך זירת התחרויות ולעזור בתפקידים טכניים, שהיו שייכים לבני האדם עד לאחרונה, כמו החזרה של כדורים ודיסקוסים למשל בחלק מהמשחקים והתחרויות. בנוסף, הרובוטים ישתלבו גם בתעשיית התקשורת, כאשר חלקם יצלמו ויתעדו מהיציעים רגעים שיועברו בשידורים חיים לכל העולם, כך שכל אדם שלא הגיע לטוקיו יוכל לחוות את האירוע כאילו הוא נמצא שם.

כשהעולם כולו הכיר במהלך מגפת הקורונה את הרכב האוטונומי של טסלה, שהגיע כמובן גם לישראל, ביפן חשבו על זה קודם ופיתחו רכבים אוטונומיים שינועו ללא מגע אדם כלל ויעבירו את המשלחות ממקום למקום - וזה בדיוק מה שקורה בכפר הספורטאים. הרכבים הללו ממתינים בתוך הכפר והם ישמשו אותם בכל אופן, אם זה בנסיעה לחדר האוכל או לחדר הכושר. חלקם אפילו ייקחו אותם לאולמות והמגרשים בהם יתקיימו התחרויות.

הרובוטים יעזרו גם במניעת התפרצות קורונה (רויטרס)הרובוטים יעזרו גם במניעת התפרצות קורונה (רויטרס)

לצד הקדמה הטכנולוגית, היפנים והוועד האולימפי הבינלאומי השקיעו הון בפיתוח מערכות סייבר כדי להתמודד עם מתקפות על המערכות השונות שאמורות להעביר דיווחים מיפן החוצה לרחבי העולם. בגלל מגפת הקורונה, כך מספרים, גברו איומי הסייבר ואף אחד לא רוצה לראות תוצאות שגויות במסד הנתונים של אולימפיאדת טוקיו, דליפת מידע רפואי של הספורטאים או פגיעה במערך ההסעות האוטונומי שכאמור עובד באופן עצמאי. הכל צריך לתקתק כמו שעון בעידן הנוכחי.

העולם כולו ממתין לראות את החידושים הטכנולוגיים שהיפנים דיברו עליהם בשנים האחרונות נכנסים לפעולה במשחקים האולימפיים הקרובים. האם זו תהיה "אולימפיאדת הרובוטים" שתביא את האנושות לעידן טכנולוגי חדש בספורט העולמי? בימים של ריחוק חברתי, אין ספק שיש בכך צורך.

אסור לפספס
נגןלאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
לאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
נגןזום אין על מסי והמשקה שמעצבן את פריים
זום אין על מסי והמשקה שמעצבן את פריים
נגןהאמן שמצייר את רונאלדו ולאמין ימאל בחוף
האמן שמצייר את רונאלדו ולאמין ימאל בחול
נגןקיבל כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
ספג כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
/* LAST / NEXT ROUNDs */