אסי ממן, טוקיו
|
חלפו 24 שעות מהרגע בו הגעתי ליפן ועדיין קשה לדעת אם היפנים אדישים לאולימפיאדת טוקיו או לא. חוץ משדה התעופה והמתקנים עצמם, העיר המארחת בקושי ממותגת כפי שבעבר היו רגילים לראות במשחקים אולימפיים קודמים. אין קהל זר ברחובות, אין אווירה של שמחה והאמת שאני אפילו דיי לבד בבית המלון. זאת אומרת, אני, פקידי הקבלה, כמה מנקים ומאבטח אחד ששומר בעיקר שלא אצא החוצה כי לתוך המלון הזה אף יפני לא ירצה להיכנס.
מהשיחות עם העובדים נדמה כי האזרחים המקומיים לא ממש מתרגשים מאירוע הספורט הגדול בעולם, זה שייפתח ביום שישי הקרוב בטקס חגיגי באצטדיון הלאומי של יפן. כאשר שואלים אותם האם אולימפיאדת טוקיו בכלל מעניינת אותם כרגע בעיצומה של המגפה, הם מיד עונים “כן, אנחנו בעד המשחקים ומדברים על זה כל הזמן”, אבל לפי שפת הגוף נדמה כאילו כבר אין אצלם את אותה ההתלהבות שהייתה להם מאולימפיאדת טוקיו לפני כמה שנים.
ב-2019 היפנים היו פשוט בטירוף על המשחקים האולימפיים. כאשר הכרטיסים לתחרויות יצאו למכירה, המארגנים הודיעו כי ישנם 7 מיליון כרטיסים שיימכרו בהגרלה, ומהר מאוד דווח על כך שהתקבלו 7.5 מיליון בקשות להירשם להגרלה הזאת. אלא שאז הגיעה מגפת הקורונה והורידה להם להם את כל ההתלהבות והציפייה.
רבים בעיר עייפים ותשושים מהמגפה, שפגעה בחיים הקודמים שהיו ליפנים. מזה כשנה וחצי הם במצב חירום. בחוקה היפנית אין אפשרות להטיל סגר מוחלט על התושבים אז זה בעיקר אומר שהרחובות מתרוקנים לחלוטין בשעה 20:00 בערב, כך שאין שום מסעדה פתוחה ולבעלי העסקים אסור אפילו למכור אלכוהול בשעות הללו. עם רדת השמש, טוקיו נראית כבויה לחלוטין.
תקציב ארגון המשחקים האולימפיים עמד לפני כשנתיים על 5.9 מיליארד דולר וכולם היו בטוחים שזה יהיה אירוע חסכוני ומרהיב. בזמנו, בזכות הסולד אאוט הצפויה במכירת הכרטיסים, אומדן ההכנסות תאם את אומדן ההוצאות במאזנים. היפנים גם שברו שיא בהכנסות מחסויות עם 50 חברות מקומיות שהשקיעו 2.9 מיליארד דולר ובין היתר קיבלו בתמורה כרטיסים לאירועים הנחשבים, אלא שכיום חלק מהחברות הצטערו על כך כאשר הודיעו שלא יהיה קהל ביציעים. הם חוששים כי רמת החשיפה שיקבלו תרד פלאים בגלל המצב.
ממאזן יציב יחסית, היפנים נקלעו להוצאות רבות בגלל דחיית המשחקים האולימפיים בשנה ולפי ההערכות העלות של אולימפיאדת טוקיו עלולה להגיע עד כדי 15 מיליארד דולר, שזה פי שלוש מהמתוכנן. רק ממכירת הכרטיסים הם איבדו סכום משמעותי.
בניגוד למצב המדוכדך ברחובות העיר, בעיתונות המקומית התחילו לחמם מנועים היום (ראשון) לקראת המשחקים האולימפיים. בעיתונים מופיעה סקירה של מובילי הלפיד האולימפי, יש פירוט של הספורטאים היפנים המובילים, כתבות על הרצים הבכירים באתלטיקה ואפילו סקירה לקראת טורניר הכדורגל שייפתח לפני טקס הפתיחה. הכל נעשה באופן אינפורמטיבי וצבעוני. ובהשוואה למצב ברחובות, זה חתיכת דיסוננס.