המשחקים האולימפיים הם המקום בו אגדות נרקמות. במגוון אירועי הספורט השונים הולכים הכוכבים הגדולים להגיע לשיאם - בבריכת השחייה, באולם ההתעמלות, על מזרן הג'ודו, על מסלול הריצה ואפילו באוויר. רגע לפני פתיחת המשחקים האולימפיים ONE מסמן את הספורטאים הגדולים מכולם.
חלקם מוכרים והולכים לשמור על מעמדם כגדולים ביותר כמו המתעמלת סימון ביילס, חלקם כוכבים חדשים כמו אריון נייטון שהולך לאיים על שיאו של יוסיין בולט, חלקם הדליקו את האש בענפים שלהם כמו מונדו דופלנטיס וקיילב דרסל, וחלקם הם פשוט סיפור טוב שהולך להדליק את המקומיים כמו האחים אבה שחולמים להביא למשפחה שתי מדליות זהב בג'ודו.
פרק חדש בהיסטוריה: סימון ביילס
התאריכים של אולימפיאדת טוקיו אולי השתנו, אבל המטרות של סימון ביילס לא. מי שזכתה בארבע מדליות זהב בהתעמלות מכשירים באולימפיאדת ריו 2016, תהיה בת 24 כשהמשחקים האולימפיים הקרובים ייפתחו ביפן, והיא כמובן עדיין מכוונת לסיים שוב כאלופה אולימפית בקרב רב, ולא נראה שמישהי מסוגלת להגיע לרמה שלה.
הדחייה של האירוע בשנה עשויה להוביל לכך שביילס תהיה המתעמלת המבוגרת ביותר שתשחזר את הזכייה בתואר, מאז הזכייה של ורה צ'סלבסקה שעשתה זאת ב-1968 בגיל 26. צ'סלבסקה, שכבר הלכה לעולמה, זכתה בקריירה שלה בשתי מדליות זהב אולימפיות בקרב רב, כאשר הראשונה שלה הייתה באולימפיאדת טוקיו 1964 והשנייה באולימפיאדת מקסיקו סיטי ארבע שנים לאחר מכן. האם בטוקיו ייסגר המעגל?
ביילס היא גדולת המתעמלות בהיסטוריה. מאז 2013, ביילס לא הפסידה באף תחרות קרב רב. היא המציאה מחדש את המושג מתעמלת מכשירים, הגיעה לגבהים שאפילו הגברים לא מסוגלים להתמודד איתם, קבעה סטנדרטים חדשים והפכה למתעמלת המעוטרת ביותר. בטוקיו, ארץ השמש העולה, ביילס הולכת לזרוח ולייצר עוד פרק חדש בהיסטוריה.
משגעים את יפן: האחים אבה
בג'ודו יש כמה וכמה שמות גדולים ומוכרים - כמו מלינדה קלמנדי שהפכה לאלופה האולימפית הראשונה מקוסובו וסיפור אנושי מרגש; כמו האלוף האולימפי הצרפתי טדי רינר שאומנם הפסיד לאחרונה אחרי שנים של שליטה עם 154 ניצחונות רצופים, אבל עדיין נחשב למועמד מוביל למדליית זהב במשקל הכבד; וכמו אלוף העולם הישראלי שגיא מוקי שהפך למועמד בכיר למדליה תוך שהפגין כבוד ואהבה ליריבו סעיד מולאי שהיה אלוף העולם והחליט לערוק ממולדתו איראן לאחר שנאסר עליו להופיע מולו.
אלא שלצד זאת, היפנים מחכים בעיקר לשני הנציגים המעניינים ביותר שלהם - צמד האחים היפומי אבה (23) שמתחרה במשקל של עד 66 ק"ג, ואוטה אבה (20) שמתחרה במשקל של עד 52 ק"ג. שניים שמשגעים את יפן.
מדובר בג'ודאים מהדור החדש של היפנים. הם קשים להכנעה, הם זוכים במדליות בקצב מסחרר, כולל באליפויות העולם, והם ירתקו את היפנים למסכים בקרבות שלהם במשחקים האולימפיים בטוקיו. משפחת אבה עשויה לקבל אליה שני מדליסטים אולימפיים. וזה לא בשמיים.
הילד שחולם לעוף: מונדו דופלנטיס
אין תחרות מרתקת יותר מתחרות הקפיצה במוט. יש משהו קסום בלראות אתלט רץ עם מוט במהירות שיא, תוקע אותו בנקודה ספציפית, מתעקל ביחד איתו לגובה ועוד צריך לעבור את הרף שקבע עם טכניקת גוף מיוחדת.
לאחרונה הקפיצה במוט חווה התעוררות מחודשת שמביאה את הצופים לסף ריגוש חדש, בעקבות ילד אחד שחולם לעוף. ארמנד "מונדו" דופלנטיס הוא אומנם רק בן 21, אבל הוא כבר שבר את שיא העולם והפך לכוכב החדש של הענף. במשך שנים כולם שמעו על היכולות של השבדי וחיכו לפריצה שלו, והיא אכן הגיעה בשנתיים האחרונות.
השבדי הצעיר התפוצץ בענק וגרם לכל העולם לתפוס את הראש. דופלנטיס סימן את השיא העולמי של רנו לבילאני שעמד על 6.16 מטרים - העלה את הרף ל-6.17 מטרים, וגם הצליח לעבור אותו, שש שנים אחרי שהצרפתי הוותיק קבע אותו. וגם אחרי שעשה זאת, דופלנטיס לא עצר, הוכיח שהוא מסוגל ליותר ושיפר את שיאו בסנטימטר נוסף. באולימפיאדת טוקיו הוא יהיה אטרקציה אמיתית.
היורש של הגדול מכולם: קיילב דרסל
מייקל פלפס כבר לא איתנו ובבריכה נוצר חלל ריק אחרי פרישתו של השחיין, שגרף 28 מדליות אולימפיות והפך למעוטר בהיסטוריה. בין השחיינים שאמורים להתפוצץ בבריכה יש כמה וכמה שמות מוכרים, אבל יש שחיין אחד שעשה התקדמות אדירה מאז אולימפיאדת ריו 2016 ועד היום, וקוראים לו קיילב דרסל.
השחיין האמריקאי בן ה-24 כבר הופיע במשחקים האולימפיים בריו וזכה בשתי מדליות זהב בשליחים, אבל לאחרונה הוא הפך לשחיין אדיר במרחקים הקצרים. אולי הוא נחשב כבר ל"שחיין מבוגר", אבל בעידן הנוכחי רוב השחיינים פורצים בגיל מאוחר - ודרסל הפך לספרינטר מהרמות הגבוהות ביותר, שמתמחה בעיקר בסגנון החופשי ובפרפר. באליפות העולם 2019 הוא קבע שיא עולם חדש ב-100 מטר פרפר ושבר את שיאו של פלפס, שהחזיק עשור.
מעבר לזה, דרסל כבר מתנהג כמו הכוכב החדש של הבריכה, או בעצם - כמו יורשו של פלפס. יש לו גוף מלא קעקועים והוא יודע לתת שואו במים, כפי שעשה כבר באליפויות העולם. באולימפיאדת ריו הוא היה רק חלק מהתפאורה בהופעת הפרידה ממייקל פלפס, אבל הפעם הוא אמור להיות השחקן הראשי בהצגה.
המסלול התפנה בשבילו: אריון נייטון
הריצות למרחקים של 100 ו-200 מטר בימים שאחרי פרישתו של יוסיין בולט הולכות להיות הדבר המעניין ביותר, וייתכן שזה דווקא בגלל פרישתו של האלוף האולימפי. אחד מהרצים שאמורים להתקדם צעד אחד קדימה בעקבות ההחלטה של הג'מייקני הוא אריון נייטון האמריקאי בן ה-17 שמאיים לנפץ את שיאיו של הספרינטר האגדי.
נייטון יתחרה במסלול בריצה ל-200 מטר, שם הוא כבר מחק את שיא העולם לנוער של הפנומן הג'מייקני. נייטון, שבכלל לא נולד כשיוסיין בולט קבע 20.13 שניות אי שם בשנת 2003, עצר את השעונים 18 שנה אחר-כך על 20.11 שניות ונכנס לספר השיאים. רגע לפני אולימפיאדת טוקיו, במבחנים האמריקאים, הוא שבר גם את שיא העולם עד גיל 20 בו החזיק בולט ועצר את השעון על 19.84 שניות בלבד.
הוא היה שחקן פוטבול שעבר לאתלטיקה בזכות המהירות המסחררת שהציג על המגרש, אבל אין ספק שהקריירה שלו קיבלה את התפנית הנכונה כי ביפן הוא עשוי להיות הדבר הכי חם על המסלול. נייטון יתחרה ב-200 מטר וינסה לאיים על השיא האולימפי שעומד על 19.30 שניות מאז 2008, או אולי אפילו לנפץ את השיא העולמי שקבע בולט עם 19.19 שניות באליפות העולם שנה לאחר מכן. זה יהיה קשה, אבל הילד האלמוני מפלורידה כבר הוכיח שהוא מסוגל לחולל סנסציה.