את העונה שעברה סיימה צ’לסי במקום הרביעי בטבלה עם סגל צעיר וכישרוני ופרנק למפארד על הקווים. הלוגיקה של רומן אברמוביץ’ הייתה פשוטה – לפתוח את הכיס, להביא שחקני רכש בעשרות מיליונים והקבוצה שלו תעשה את קפיצת המדרגה הנדרשת. בפועל, זה ממש לא היה המקרה. מעל 170 מיליון אירו השקיעו הבלוז כדי לרפד את למפארד בסגל יוקרתי, אבל זה פשוט לא היה זה.
19 המחזורים הראשונים בפרמייר ליג הציבו את צ’לסי במקום התשיעי בטבלה ובעיקר – מבולגנת, חסרת תבנית ועצבנית. הבעלים הבין שאין מנוס, נפרד משחקן העבר האגדי ומינה את תומאס טוכל שרק חודש קודם לכן עזב את פאריס סן ז’רמן בטריקת דלת. ארבעה חודשים חלפו מאז אותו הרגע וגם בחלומותיו הוורודים ביותר לא ראה אברמוביץ’ את השינוי שהוא יקבל מהמאמן הגרמני. המסע חזרה לגדולה יגיע לשיאו הערב (שבת, 22:00) בגמר ליגת האלופות בפורטוגל מול מנצ’סטר סיטי.
כאמור, טוכל הגיע לצ’לסי כשהיא במשבר עמוק ורחוקה מאוד מהצמרת הגבוהה. יממה לאחר שחתם ועוד לפני שהעביר את האני מאמין שלו הקבוצה סיימה ב-0:0 מול וולבס, ואז החלה הריצה. הבלוז רשמו לראשונה העונה 4 ניצחונות רצופים ועם יחס שערים של 1:7. במקביל גם בליגת האלופות צ’לסי הראתה סימני חיים ונקודת המפנה הגיעה בשמינית גמר המפעל, כששני ניצחונות רצופים על אתלטיקו מדריד (0:3 בסיכום) לקחו את הלונדונים שלב אחד קדימה.
אחרי חודשיים וחצי בתפקיד ו-12 משחקים רצופים ללא הפסד, נכנע טוכל לראשונה על הקווים אצל הבלוז עם 5:2 מפתיע לווסט ברומיץ’. ההפסד היה רק מכה קלה בכנף כי הקטר של תומאס לא התכוון לעצור ומאז רשם 4 הפסדים ב-14 המשחקים הבאים, כולל הניצחונות המרשימים על ריאל מדריד ומנצ’סטר סיטי בגביע האנגלי. למרות זאת, טוכל הפסיד בקרב אחד על תואר כשנכנע ללסטר בגמר הגביע המקומי, אך השיג את המטרה העיקרית: המקום המוביל לליגת האלופות בעונה הבאה, לשם הוא יקווה להגיע כאלוף אירופה.
מה נשתנה?
באנגליה מספרים שטוכל מוטיבטור בחסד וכזה שיודע איך לדרבן את השחקנים שלו. כדי להבין זאת צריך לחזור ל-15 בפברואר במשחק הבית מול ניוקאסל. הבלוז הובילו 0:2, אבל הדומיננטיות שלהם ממש לא באה לידי ביטוי על כר הדשא והגרמני לא היה שבע רצון מהיכולת. מקורב למועדון סיפר ל’אתלטיק’ הבריטי לאחר המשחק: “הוא דיבר עם השחקנים בחדר ההלבשה ואמר להם ‘אם אתם מנצחים, יש לכם יומיים חופש’. השחקנים היו המומים, מעולם לא אמרו להם דבר כזה, הרי הם כבר הובילו. זו הייתה הדרך שלו להניע אותם”.
כמו בדברים רבים שניסה טוכל להנחיל מאז החליף את למפארד, גם זה עבד. הקבוצה הציגה חצי שני טוב יותר, ניצחה, וכפי שהובטח – השחקנים נהנו מהחופש. התמונה בצ’לסי שונה לגמרי מזו שהייתה לפני שנחת המאמן החדש. מקום תשיעי ושחקנים שלא מתחברים זה לזה. אחרי ארבעה חודשים הקבוצה סיימה רביעית בליגה, פיינליסטית בגביע, הגעה יוקרתית לגמר האלופות ובעיקר – חבורת שחקנים שמחה שעובדת קשה ביחד, הגנתית והתקפית.
כמובן שהתוצאות חיוביות, אבל לא מדובר רק בהן כשמדברים על המהפכה שהוביל טוכל במועדון. גם בנושא הזה אותו מקורב לקבוצה מספר לאתלטיק: “אלו שלא משחקים, איתם הוא מדבר הכי הרבה. זה הבדל גדול ואומר לא מעט. אם המאמן מדבר איתך יש לך תחושה טובה גם כשאתה לא משחק. אתה מרגיש חלק מהתמונה. לכל מאמן יש את הדרך שלו, וזו הדרך של טוכל”. בתקשורת האנגלית מדברים על שיחות יום-יומיות בין טוכל לשחקניו מהרגע שהגיע למועדון.
טוכל פוטר מפ.ס.ז’ בערב חג המולד אחרי סכסוך עם המועדון ובראשו מול לאונרדו, המנהל הספורטיבי הדעתן. ניכר שהגרמני עשה שיעורי בית בכל הקשור לצ’לסי והגיע מוכן כדי לשפר בדיוק את הנקודות שלא צלחו אצל קודמו. “כבר בטיסה מפאריס החלטתי יחד עם העוזרים שלי מה נעשה באימון לקראת וולבס”, סיפר טוכל על הגעתו בפעם הראשונה לצ’לסי, ואכן רק דקות אחרי החתימה הרשמית על החוזה הוא כבר העביר אימון למשחק שהתקיים יממה לאחר שהגיע.
“טוכל הרבה יותר מעשי בכל אימון מאשר למפארד”, מספרים בתקשורת האנגלית, שם מדגישים כי בניגוד לקודמו הגרמני הרבה יותר יעיל ומתמקד בנקודות החולשה. כך, למשל, טוכל זיהה שהסגל בורך בשחקני התקפה איכותיים אך חייב היה להיות סדר אירגוני בשיטה המבולגנת – ועשה זאת באמצעות משחק הגנה קשוח שמקל על החלק הקדמי. “כשאנחנו יוצאים מחדר ההלבשה אנחנו מבינים מה צריכים לעשות, יודעים את היריב והרבה יותר בטוחים בניצחון”, סיפר אחד מהשחקנים.
מערך ה-3-4-2-1 הלא שגרתי בנוף האנגלי עובד בהצלחה בצ’לסי. טוכל הסביר לאחרונה בראיון את השינוי שעשה בשיטה על כר הדשא: “אני רוצה שהשחקנים שלי יבינו שזה לא שינוי גדול לעבור משלושה בהגנה לקו של ארבעה. זו תנועה קלה של 10 מטרים, אולי 5 אפילו. יש אפשרות להחליף צורת משחק תוך כדי תנועה, לכל דבר יש פתרון, עלינו להיות חזקים בכל מערך וזו המטרה שלנו”.
שחקנית דוגמת ג’ורג’יניו, מתאו קובאצ’יץ’, מרקוס אלונסו, אנדראס כריסטנסן, קאלום הדסון-אודוי, אנטוניו רודיגר ואפילו קפה המושמץ – חזרו לחייך תחת טוכל. “הוא רוצה שכולם ירגישו טוב בסגל ועושה חלוקה הוגנת, על מנת שכולם יהיו מוכנים לשחק כי אף פעם אי אפשר לדעת מה יהיה. יש שחקנים שאהבו את למפארד ולא רצו שיעזוב, אבל זה הכדורגל והם רק הרוויחו מזה”, סיפר עוד מקורב למועדון לתקשורת האנגלית.
האנגלית של טוכל רהוטה, ההוראות שלו ברורות והכימיה עם השחקנים שלו ניכרת למרחוק. דוגמה נוספת לרצון שלו לקרב את השחקנים אליו מגיעה מכיוונו של טימו ורנר. החלוץ הגרמני מרבה להחמיץ ולא מעט חיצים נורו לכיוונו, אך טוכל ממשיך לתת לו גיבוי ומאמין שהוא החלוץ שלו עד הסוף.
בסופו של דבר המסע של טוכל נהדר, אך ייזכר גם שנים קדימה אם אכן יסתיים עם התואר. האפשרות לשחק בגמר הצ’מפיונס מול קבוצה מאותה הליגה יכולה להשפיע לשני הכיוונים. מצד אחד המאמן וקבוצתו מכירים את סיטי ויודעים כיצד להיערך, אך גם הקבוצה של פפ גווארדיולה מגיעה באותה המחשבה והתחושה של “משחק מקומי” היא מטעה. ההחלטה של צ’לסי להחליף את למפארד בטוכל התבררה כנכונה, אך תקבל הכרה אמיתית אם הגביע בעל האוזניים הגדולות יסיים את הלילה בסטמפורד ברידג’.