בית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל התכנס על מנת לדון בעתירת מכבי תל אביב נגד קיום חצי גמר גביע המדינה מול מכבי חיפה היום (חמישי) באצטדיון סמי עופר ללא קהל.
הדיינים ששמעו את הצדדים והתחבטו בשאלה דחו את העתירה פה אחד, אך עוד לפני כן התקיים דיון ארוך ומעניין בהשתתפות הצדדים, בו נציגי הקבוצות עקצו זה את זה. הצהובים טענו בדיון כי ההחלטה על קיום המשחק מחר גורמת לפגיעה ספורטיבית קשה במועדון בשחקנים ובאוהדים לאור המצב הביטחוני, וזאת יחד עם העובדה שכל השחקנים הזרים למעט אחד עזבו את הארץ בשל ההסלמה במדינה.
ממכבי תל אביב הופיעו לדיון שישה נציגים בראשות המנכ”לית שרון תמם, עו”ד מורן מאירי ועו”ד יעל מרגלית. את מכבי חיפה ייצגו עו”ד אודי שוכטוביץ’ ועו”ד עופר בן אסא. גם נציגי מנהלת הליגות לכדורגל ונציג מהקבוצות שמשחקות הערב הצטרפו לדיון הרי שהן צד בענייו, כאשר עו”ד משה בן דת מהפועל תל אביב הגיע לדיון, כמו גם עו”ד עמית פינס ועו”ד אבישי איפרגן, שייצגו את ההתאחדות לכדורגל. את הדיון ניהלו הדיינים אמנון סטרשנוב, יניב ואקי ודוד יהב. במכבי חיפה שיבחו את העבודה של עורכי הדין שוכטוביץ ובן אסא.
עו”ד מורן מאירי פתח ואמר: “הטיעון של העותרת הוא לא מסובך מידי, אבל הוא משתלב בשני דברים שעבורם קיים בית הדין - שאלת התקנון המשפטי, של האם האירוע שאנחנו עומדים בפניו הוא אירוע של מצב חירום כגון מלחמה בסעיף 3 ה’ לתקנון האליפות, שאז מתחייב דיון של ההנהלה או של המזכירות כדי להגיע לתוצאה שהגענו אליה. החלופה כפי שמציעה ההתאחדות האם אנו באירוע של צו סגירה משטרתי. אז אני רוצה לדבר על הפרשנות שצריך לתת לכך. אני חושב שגם הפרשנות המילולית, אבל יותר מכך הפרשנות התכליתית מחייבים באירוע הזה דיון בהנהלה או לפחות במזכירות, כי צו סגירה זה אירוע שבו נסגר האצטדיון אבל כשכתוב ‘כגון מלחמה’ עם חצי מדינה שאצטדיוניה סגורים כי אנחנו באירוע”.
הדיין יניב ואקי: “למה סעיף 9 שעוסק בצו סגירה משטרתי לא עונה בקנה אחד בפרשנות מילולית עם הצו הקיים?”.
מאירי: “כי אין צו קיים”.
סטרשנוב: “המשטרה סגרה את כל מגרשי הכדורגל עם פיקוד העורף לכל האירועים מדרום לנתניה”.
מאירי: “אז למה כגון מלחמה? זהו מצב מלחמתי. כשאתה מקיים משחקים בתקופה כזו יש לזה המון השלכות, החל מהשלכות ספורטיביות, האם אנחנו רוצים כדורגל בלי קהל, איך זה נתפס ציבורית, האם זה נכון לשחק כעת? איך זה נתפס בעולם? אם בעולם יראו שישראל משחקת כדורגל זה יעשה אולי נזקים למדינה. לכן זה מחייב דיון, הפרשנות היא בתוך הסעיף שמחייב דיון בהנהלה או לפחות במזכירות, זו לא דרמה גדולה. כינסו הנהלה בתוך יומיים, אפשר לכנס מזכירות על הרבה פחות. היה אפשר לכנס ישיבה כזאת. זו לא בעיה”.
“דבר כזה צריך לבוא לדיון מהותי, בין אם אנחנו רוצים לשחק ולהביא בידור לאנשים בבית, או שאנחנו לא נקיים משחקים כי אנשים צריכים לרוץ לממ”ד או לא עזרה. זה מחייב דיון בשאלה על מדיניות בהנהלה, זו לא שאלה של ועדת ליגה וגביע”.
סטרשנוב: “זה נדחה ארבע פעמים לפחות להבנתי. אפילו התכתבתם עם ועדת ליגה וגביע. האם ההנהלה בהתאחדות הייתה משנה החלטה? הרי זה מוסד ההתאחדות וזה מוסד ההתאחדות”.
מאירי: “אדוני, חצי הגמר הזה נדחה פעמיים או שלוש פעמים, לא ארבע”.
ואקי: “ועדת הליגה קיבלה החלטות והייתם מעורבים. לא הייתה לכם שום בעיה, עד שההחלטה הספציפית הזו לא הייתה נוחה לכם?”.
מאירי: “מההתחלה טענו שהדבר לא בסמכות של ועדת ליגה וגביע”.
מאירי: “חשבנו שאנחנו שמים את הדבר על השולחן. היו שיחות כל הזמן כדי להגיע להסכמות, זה גם מה שנאמר לנו ביום שני בערב. בווטסאפ יו”ר ההתאחדות כתב למנכ”לית מכבי תל אביב שמחר נקיים שיחה וננסה להגיע להסכמות. זו הייתה רוח הדברים. נאמר שזה יוחלט ביום שלישי, אלא שבסוף העמידו אותנו במצב מוגמר בניגוד לכל התהליך. אם היו משאירים זאת להידברות של יום שלישי אפשר היה להגיע להסכמות. הייתי בחדר. זה כבר היה די גמור, כל אחד רצה משהו אחר. מכבי חיפה חשוב לה לסיים את הליגה מאוד וקיים חשש לסיים את הליגה. רצינו להזיז את הגביע כדי לסיים בצורה ספורטיבית, ההתאחדות רוצה קהל, לכולם היה מאוד נוח למצוא את הדבר הזה”.
עו”ד עמית פינס: “רבותיי, אני לא בטוח שהדיון רלוונטי כי יש כעת אזעקות ופיצוצים בעכו ובקריות”.
מאירי: “הייתה כמעט הסכמה אתמול. לא נכנס לשיקולים של מכבי חיפה שפתאום אמרו ‘לא ואנחנו רוצים לשחק בחמישי’. יש פה טיעונים כבדי משקל לשאלה למה צריך לדחות את המשחק. קודם כל בגלל הפן הספורטיבי, כי הזרים שלנו לא פה. יש פה שחקנים שרצו לעזוב, אז או שאתה נפרד מהם בטוב או ברע. אין דבר שלא הצענו להם. אי אפשר להגיד לאשתו של אנריק סבוריט ‘את חייבת להישאר פה עם ילד קטן’. הם עברו 16 שעות טיסה רק כדי לעוף מפה. אחד מהזרים חטף התקף חרדה”.
עו”ד אודי שוכטוביץ’: “מה אתה מצפה, שכולם ישבו ויחכו פה עד שכל הזרים יחזרו?”.
מאירי: “לא, אבל אני מציע אלטרנטיבה. היו מועדים שיצרו צפיפות בלוח הזמנים אבל הם היו שוויוניים לגמרי למועדונים. אם אתם שואלים אותי, אפשר לחכות. אני לא רואה שום ערך למשחק הזה הרי. זו לא סיסמה. הסגל שלנו חסר מאוד. מה יעשה שחקן שיורד במחצית או שמישהו צעק לו שיש טילים בתל אביב. איך יעלה לשחק במחצית השנייה? אין אימונים כמו שצריך. יש פה פגיעה. האם האלטרנטיבה היא סבירה?”.
סטרשנוב: “לא. מבין האופציות היא בלתי סבירה בעליל”.
מאירי: “היא הגרועה ביותר מבין שלוש האפשרויות שדנו בהן. אחת מהן יצרה בעייתיות מול בית נשיא המדינה, השני יצא בעייתיות לגבי השחקנים שייצאו עם הנבחרת לפורטוגל כשהם מתכנסים ב-7 ביוני. נניח שאין ברירה וחייבים לקיים את המשחק, למה שנשחק באצטדיון הביתי של מכבי חיפה? יש עשרות אצטדיונים”.
סטרשנוב: “בלומפילד זה האצטדיון הביתי שלכם”.
מאירי: “אבל הגמר נקבע בחיפה, חצי הגמר בבלומפילד. זה נקבע בלי לדעת מי הקבוצות. לא יעלה על הדעת שישחקו בלי קבל בסמי עופר. למה? איפה הספורטיביות בדבר הזה? חסר אצטדיונים? דווקא במגרש הביתי של מכבי חיפה?”.
שוכטוביץ’: “איזה יתרון זה נותן בלי קהל? שום יתרון”.
סטרשנוב: “רוב דחיות המשחקים נקבעו בוועדת ליגה וגביע”.
מאירי: “כשלוקחים את כל השיקולים ביחד, אני חושב שלא נדונו ולא מוצו מספיק אלטרנטיבות וזה מתחבר לשאלה מה היה קורה לו היה מתקיים דיון אמיתי בסיטואציה הזו. ההחלטה שהתקבלה בסוף היא הכי לא סבירה והיא קיצונית. היא בעיניי הזויה”.
עו”ד פינס: “לטעון שוועדת ליגה וגביע זה פורום עלום שלא ברור מי יושב שם ומקבל החלטות במחשכים זה טיעון מבזה ולא ראוי. יודעים מי שני האנשים שיושבים בוועדה הזו”.
מאירי: “לא כלום במחשכים. העלום הכוונה היא שכל פעם יש החלטה אחרת. אני לא פוגע חלילה בכבודו של אף אחד”.
פינס: “נושאי מדיניות אכן צריכים להיות מוכרעים בפני פורומים של מדיניות - וזו ההנהלה. לעומת זאת, והתקנון אומר זאת במפורש, גם כשהסמכות לדחות או לא, ההחלטות הללו צריכות להתקבל על ידי ההנהלה. אבל גם כשהן מתקבלות על ידי ההנהלה, בסוף זה צריך להתקבל על ידי ועדת ליגה וגביע באופן קונקרטי. ועדת הליגה קובעת מתי ואיפה הם מתקיימים, זה לפי התקנון. מלחמה או צו סגירה, זה לא חשוב. המציאות כפתה את עצמה על ההתאחדות, פיקוד העורף קבע בשביל המשטרה. ישנה אפשרות גם שההנהלה תתכנס ותחליט שצריך לשחק למרות הכל, זו גם אפשרות הרי. המצב המשפטי הוא הפוך פה, הסמכות היא לוועדת ליגה וגביע במקרה של דחיות משחקים, אלא אם כן הסמכות הוענקה לפורום אחר. כך על פי התקנון”.
“ההנהלה היא גוף פוליטי שמורכב מנציגי קבוצות. יש שם ניגוד עניינים מובנה בקבלת ההחלטות והדוגמה החיה לפנינו. מי שאמור לקבל החלטה שם בין היתר הוא חברי מורן מאירי. יש שם דילים, שמור לי ואשמור לך, אי אפשר להתעלם מזה. לכן אחרי קביעת מדיניות בהנהלה, מפקידים את ההחלטות לגורמים נייטרליים, שהם עובדים שלא מזוהים פוליטית וכאלה בלי זיקה לקבוצות”.
“צו סגירה הוא הוראה מחייבת כדין שאי אפשר לשחק כדורגל באותו אצטדיון, מכל סיבה שהיא. גם במלחמה אפשר לקיים משחקים הרי, אך זו החלטה של מדיניות ולכן הסמכות היא של ההנהלה במקרה כזה. אבל במקרה של צו סגירה? אי אפשר לקיים את המשחק באצטדיון ספציפי ולכן כל שינוי הוא בסמכות של ועדת ליגה וגביע”.
הדיין ואקי: “למה ההעברה של חצי הגמר הייתה לסמי עופר ולא לאצטדיון אחר? ולמה המועד הזה?”.
פינס: “לגבי המועד, אין לי מה לומר הרבה. כל האנשים החכמים התכנסו בחדר אחד שלוש שעות, כולל המועדונים עצמם, וזה משחק סכום אפס. מה שמתאים לאחד לא מתאים לאחר. לכן כל החלטה שההתאחדות תקבל יבוא אחד הצדדים ויטען שהיא לא סבירה. בטיעון של חברי מאירי, אני מרגיש את ראשיתו של המכנה המשותף. הוא מסכם שכל האופציות רעות למישהו אחר, לכל אחד כואב איפה שהיבלת שלו נמצאת. אם שחקני מכבי תל אביב עזבו, זו בעיה ספציפית של הקבוצה הזו, למכבי חיפה יש בעיה ספציפית אחרת. כך גם להפועל תל אביב. האם ההחלטה חרגה ממתחם הסבירות? אני חושב שבהחלט לא. ברגע שכל האופציות רעות לא יכולה להיות חריגה ממתחם הסבירות”.
“לגבי המיקום - גביע משוחק במגרש נייטרלי, לא במגרש של אחת מהקבוצות. קורים מצבים שקבוצה מגיעה לשחק במגרש הביתי שלה אבל עדיין נערכת הגרלה מי הקבוצה הביתית, כך שהיא בוחרת איפה להיות. במקרה הזה מי שזכתה זו מכבי חיפה, שיכולה לבוא לבלומפילד ולשבת בספסל של מכבי תל אביב לצורך העניין ולקבוע איפה לשים את הקהל שלה. זה מנטרל את שאלת הביתיות. מה המשמעות של מגרש ביתי ללא אוהדים? הם מכירים יותר טוב את הדשא? יודעים יותר טוב איפה הברז של הקולר?”.
ואקי: “אבל למה סמי עופר ולא טדי?”.
פינס: “טדי הוא דרומית לנתניה”.
מאירי: “אבל משחקים שם היום”.
מנכ”ל ההתאחדות יוסי שרעבי: “עשינו הערכות מצב מדי יום ובחרנו את הדברים על פי הנסיבות, זה השתנה מדי יום. לגבי סמי עופר, חשבנו שההעתקה תהיה לקיים משחקים עם הקהל. לא רצינו לגרום לכך שאוהדי מכבי תל אביב לא יגיעו לסמי עופר, מכרנו כרטיסים במכירה מלאה והיכולת טכנית להעתיק משחק מבלומפילד לסמי עופר היא קלה להפליא. לא צריך אירוע מחדש. מעבירים אחד לאחד במהירות, זה אותו גודל אצטדיון. זה היה השיקול הראשון ומשם התחלנו. ירושלים הייתה גם במוקד בהתחלה עם ההתפרעויות והיה חוסר וודאות, חיפשנו ודאות גבוהה ביותר באותם ימים. סמי עופר יותר נגיש ונוח מאשר טדי, אבל זה לא היה משתנה”.
סטרשנוב התבדח: “זה משתנה גדול מאוד. לטדי אני לא נוסע בגלל שעמדתי בפקק שלוש שעות”.
פינס: “אחרי האסון במירון הוכרז יום אבל לאומי, שזה נותן סמכות להנהלה לדחות או לא מחזור משחקים. נדחו משחקים משום שנכפה על ההתאחדות לדחות אותם בגלל הוראות הרשויות. מי שקבע אותם היה ועדת ליגה וגביע וכתוצאה מכך זזה השעה במשחק של מכבי תל אביב, אך היא לא מצאה לנכון בזמנו לערער על סמכותה של ועדת ליגה וגביע. חברי לא אמר שלא מתקבלות החלטות בוועדה במחשכים אלא בחשאיות”.
שוכטוביץ’: “ימים קשים עוברים על מדינתנו וצו השעה הוא סולידריות, מכבי חיפה ניסתה למצוא פתרון הולם לבקשתה של מכבי תל אביב. ישבו למעלה משלוש שעות וניסו למצוא פתרון אפשרי כאשר יענקל’ה שחר ישב באותה ישיבה. בסוף לא הגענו לפתרון. המשמעות לגבי דחייה, זה יגרום לשחקנים לשחק ארבעה משחקים בתשעה ימים, או חמישה ב-11 ימים אם נעלה לגמר. זה לא סביר בסיום עונה. שחקני נבחרות ב-31 במאי צריכים להיות משוחררים למועדונים ושחקני נבחרת ישראל מתכנסים מספר ימים אחר כך ב-5 ביוני וזה היה פוגע בהם מקצועית. יש גם מוקדמות ליגת אלופות שהן מתחילות מוקדם השנה, כך שהאימונים הם ב-15 ביוני. יש רצון אבל המציאות גוברת. מכבי חיפה לא הטילה וטו, ניסינו, לא תמיד זה מצליח”.
“במשחק כדורגל לא תמיד כל הכלים עומדים בפני המאמנים. לעותרת היה משחק השנה מול זלצבורג שהיא שיחקה עם פחות מעשרה שחקנים בכירים שלה בגלל קורונה, אבל היא לא הלכה לערער אלא עלתה לשחק ועלתה לקרב עם כל האמצעים שהיו לה. גם אנחנו שיחקנו בעקבות אירועי הדרבי עם עונש חמור ועלינו עם ארבעה שחקני הרכב פחות. לפעמים זה המצב וצריך להתמודד עם זה. לגבי עניין הביתיות - אם אין קהל במגרש, מה זה רלוונטי למכבי תל אביב? הקהל הוא זה שמהווה ביתיות. בחצי גמר גביע במילא הקהל הוא חצי-חצי באצטדיון. יודעים מה, הלוואי ויכולנו לשחק בבלומפילד עם קהל מחר”.
“מכבי תל אביב היא הקבוצה היחידה בארץ שנתנה לזרים שלה לעזוב את הארץ. אמורים לשחק הערב שתי קבוצות תל אביביות בגביע, מה ההבדל בינן לבין מכבי תל אביב? הם היו צריכים לקחת את כל הקבוצה לצפון, בשמחה היינו נותנים להם את המתקנים שלנו להתאמן בהם כאות סולידריות בשעה קשה זו והם היו משחקים כרגיל. בשורה התחתונה, יש למכבי ת”א בגדול שני שחקנים חסרים שאפשר להעלות על המטוס אתמול, היום או מחר בבוקר”.
עו”ד משה בן דת מהפועל תל אביב: “אנחנו הכי רוצים לשחק עם קהל את חצי הגמר, נקודה סוף. אנחנו אמורים לשחק בסמי עופר, כרגע יש משחק אבל בינתיים יש שם אזעקות וממתינים לפיקוד העורף כדי לדעת אם הוא יתקיים. השחקנים עושים דרכם באוטובוס לאצטדיון כעת. לא חשוב מה יוחלט, צריך לקחת בחשבון שאם המשחק שאמור להתקיים מחר יידחה והוא יתקיים עם קהל, צריך לקחת זאת בחשבון בין כל הקבוצות שמשתתפות בחצי הגמר ולחלק הכל בין כולם”.
פינס: “כרגע המשחק הראשון של חצי הגמר מתקיים הערב כרגיל. אם המשחק של מחר יידחה, ואפשר שיתקיים עם קהל בעתיד, זוהי תוצאה בלתי סבירה”.
מאירי מסכם: “התקשיתי להבין את טיעון המדיניות. אני חושב שבהחלט יש חשיבות בשאלות כאלה במצב כזה על מדיניות, אם יש ניגוד עניינים בדירקטוריון זה או אחר? אצא החוצה. זו לא שאלה שיכולה להכריע לגבי המוסד שצריך לדון בדבר הזה. לגבי ענייני הקבוצה, ניסו לזלזל בכך או במידות האצטדיון, אבל אני בכדורגל הרבה שנים ואי אפשר להגיד לי שזה לא בעייתי. יש הבדל דרמטי לשינוי שכזה ערב משחק”.
שוכטוביץ התפרץ לעברו של מאירי: “שיחקתם בליגת האלופות בסמי עופר, מה הבעיה בו?”.
מאירי: “מהרגע שמגיעים לחדר הדיונים ואומרים לך שיש משחק ביום חמישי, כאשר ברור לכולם שעד יום חמישי שנגיע בסגל חסר מאוד, אז בעצם לא אמרו לנו שהכל פתוח. הגענו במצב נחות לדיון על מועד המשחק החדש. אין לי דבר נגד יעקב שחר, אבל הוא רוצה לנצח את המשחק הרי, אז למה שיוותר? בית הדין מבין שזו לא החלטה של מכבי תל אביב לשלוח את השחקנים לחו”ל, זה מצב שנכפה עלינו”.
סטרשנוב: אין לי טענות אליכם, אבל לקחתם החלטה. כאשר בני סכנין משחקת בלי חצי סגל בגלל וירוס קורונה ומפסידה, אז לא משנה הסיבה, זה מדרון חלקלק. אם כל קבוצה תבוא ותגיד שאין לה חמישה שחקנים כי הם חולים במחלה קשה, אז היא תגיע לבית הדין ולא תרצה לשחק, מה אז? לפי מה שאני קורא גם אף אחד מהזרים שלכם הרי לא באמת חוזר אליכם. זה לפחות מה שפשיץ’ וסבוריט הצהירו בתקשורת”.
מאירי: “סבוריט מתכוון לחזור, אדוני”.
סטרשנוב: “יש לנו תחושה לא נוחה שחבר הנהלת ההתאחדות מופיע כנגד ההתאחדות בבית הדין. זה לא ראוי לדעתי, אם כי מבחינת התקנון אין מניעה”.
מאירי: “אני לא חבר ההנהלה היחידי שמופיע מול בית הדין. שמעון מימון הופיע והופיעו קודמים”.