חלפו למעלה מ-14 שנה מאז שנחשפו הדברים הקשים שעברו מתעמלות שונות בידי מי שהייתה אז מאמנת נבחרת ההתעמלות האמנותית של ישראל, נטשה אסמולוב, שסיימה את תפקידה בעקבות זאת - והשבוע הנהלת איגוד ההתעמלות בחרה להחזירה לנבחרת ישראל לקמפיין של אולימפיאדת פאריס 2024.
מדובר בצעד מדאיג של הנהלת איגוד ההתעמלות, שמאפשרת לאסמולוב לחזור לתפקיד ניהולי בנבחרת ישראל על אף מקרי העבר בהם הייתה מעורבת, שנחשפו בוועדות שונות שבדקו את מה שקרה בנבחרת תחתיה, כולל בזמנו וועדה מטעם הכנסת. מי שאחראי לכך הם חברי ועדת האיתור שהמליצו עליה אחרי סבב ראיונות, בה ישבה גם חברת ההנהלה סיוון פישלר, שהייתה עדה לדרך עבודתה של אסמולוב כשהייתה מתעמלת צעירה ונקלעה בעצמה לקונפליקט אישי איתה בעבר.
בעקבות ההחלטה שקיבל איגוד ההתעמלות, גורמים שונים בספורט הישראלי נותרו בהלם. בוועדה טענו מנגד כי אסמולוב תבצע רק תפקיד ניהולי בנבחרת ולא תאמן אותה וכי היא הייתה בתפקידים שונים באיגוד מאז הפרשה האחרונה שלה, אך הטענות הללו לא רלוונטיות משום שהיא לאורך כל השנים האחרונות לא שבה לנבחרת ישראל עד להחלטה שהתקבלה בשבוע האחרון.
כזכור, אסמולוב עמדה במרכזן של פרשות שונות ובהן נבדק החשד כי פגעה לכאורה במתעמלות במקרים שונים, ב-1997 וב-2007. במקרה האחרון, המתעמלת קטיה פיסצקי תיארה בהקלטה: “היא אמרה לי תבקשי סליחה, אמרתי לה על מה אז היא התחילה לריב איתי ולנפנף מולי בידיים ולומר לי כמה שהיא גדולה ואני חרא. היא צרחה עליי וקיללה אותי ‘כלבה, חלאה ובהמה’, ואז היא הניפה את היד ונתנה לי חבטה בצוואר. היא נתנה בכל הכוח, ממש חזק. ממש לא האמנתי. אני כבר בכיתי כשהיא צעקה עליי אז אחרי שהיא נתנה לי מכה התחלתי שוב לבכות ודחפתי אותה בכתף ואמרתי לה ‘את מפגרת’, ורציתי לצאת מהחדר, אז היא משכה אותי וסגרה את החדר עם מפתח ואמרה ‘את לא יוצאת מפה עד שתבקשי סליחה’”.
לאחר מכן, המתעמלת אומנם הצהירה כי היא הוקלטה בסתר ומעולם לא הוכתה, מה גם שלאחר אותו “האירוע הקצר” לדבריה היא התפייסה עם אסמולוב, אבל בשיחות עם יתר המתעמלות, וועדה שעסקה בכך בזמנו מצאה בין היתר כי “ארבע מתעמלות אחרות קרסו תחת האלימות המילולית של אסמולוב”, “הביעו שנאה עזה לנטשה”, “לא ישובו להתאמן עם נטשה”. בין המתעמלות הללו הייתה רחלי ויגדורצ’יק, מי שאמורה לאמן את הנבחרת ביחד עם נטלי ביידק ולעבוד לצידה של אסמולוב, שנבחרה לתפקיד מנהלת הנבחרת לאולימפיאדת פאריס 2024.
גורמים בענף ההתעמלות האמנותית אמרו: “אומנם חלפו השנים, אבל זה מהלך פוליטי חסר אחריות. האם תהיה למתעמלות הנבחרת סביבה בטוחה לעבוד בה? האם מישהו מבטיח שהיא לא תיקח לשיחה מתעמלות בחדר סגור שוב? האם מתעמלת תוכל להגיע לביצוע מירבי כשהיא תהיה בסביבתה? לא רק ההצלחה חשובה, אלא גם הבריאות של המתעמלות. נדמה שאיגוד ההתעמלות לא שם קו אדום ולא נוקט בהרחקת מאמנת לשעבר שפגעה במתעמלות שלה”.
חברת ההנהלה, סיוון פישלר, מסרה בתגובה: “איגוד ההתעמלות לקח על עצמו תהליך מאוד מורכב עם ערך מרכזי של יצירת צוות מקצועי שיוביל את נבחרת ההתעמלות ל-2024. הטיימינג הנוכחי נוצר בגלל דחיית המשחקים האולימפיים בשנה ולאור זאת שאי אפשר לחכות אלא למנות צוותים עכשיו. מהות הוועדה לייצר תהליך מקצועי, אובייקטיבי ומדויק כדי לבחור צוותים שיביאו הצלחות לטובת מדינת ישראל. אני, בגלל הקונפליקט שהתנהל לפני 25 שנה, נתבקשתי והסכמתי לא לקחת חלק בשום דיון שקשור לגברת נטשה אסמולוב. אני מאחלת לצוותים בהצלחה וחובת ההוכחה היא על הצוותים”.
מאיגוד ההתעמלות נמסר: “עמדתכם עושה עוול הן להנהלה הנוכחית של איגוד ההתעמלות והן לנטשה אסמולוב. איפוא ההגינות העיתונאית? נטשה אסמולוב מועסקת ברציפות משך 26 שנים (!) על ידי הנהלות קודמות של האיגוד בתפקידים מגוונים בשכר ובהתנדבות - אז למה מצאתכם לנכון ‘להתנפל’ פתאום על ההנהלה הנוכחית?
“גם לאחר האירוע בשנת 2007 כתבה ועדת הבדיקה לגבי נטשה אסמולוב את הדברים הבאים: ‘אנו תקווה שהאיגוד ימצא דרך להפיק מנטשה את המיטב בעתיד, לאור יכולתה המקצועית הגבוהה’. לאור דברים אלו ברור לנו למה הנהלות קודמות של איגוד ההתעמלות נעזרו בנטשה בתפקידים כמו: רכזת אתנה ענף התעמלות אומנותית בשנים 2008-2012, יו"ר הועדה המקצועית עד לפני מספר שנים, מאמנת אישית סניור של ויקטוריה פילנובסקי, וחברת הועדה המקצועית של איגוד ההתעמלות, על כל הנהלותיו, משנת 1992 ועד היום – 29 שנים. אז למה נזעקתם עכשיו?
“האירועים בהם מדובר אירעו לפני 26 שנים ולפני 14 שנה – ולכן, גם יהיו מי שיקבלו לרגע את ביקורתכם – האם נראה לכם סביר שראוי להעניש אדם - לנצח נצחים ולמנוע ממנו עבודה ופרנסה עד סוף ימיו? ובכל מקרה מדובר בתפקיד מנהלי המעניק מעטפת למאמנות הנבחרת, כדי שאלו יוכלו להקדיש את כל זמנן ומרצן להענקת אימונים למתעמלות הנבחרת, וישוחררו מכל מטלה אחרת, שאינה מקצועית נטו.
“יש להדגיש כי המינוי אושר פה אחד על ידי כל חברי ועדת האיתור (למעט סיוון פישלר שלא השתתפה כלל בהצבעה) וחברי ההנהלה. דיוני ועדת האיתור היו מקצועיים ומבוקרים. שורה תחתונה: לדעתנו, לאור כל העובדות שהבאנו - הפרסום עושה עוול לחברי ועדת האיתור שעשו עבודה מקצועית ואובייקטיבית”.
אבל כאשר מפרקים את תגובת איגוד ההתעמלות, נדמה כי ישנה בעיה לכאורה בהבנת התמונה כולה. וכעת לעובדות: מדובר במאמנת שהתפרנסה ועבדה בענף ההתעמלות האמנותית מאז שנת 2007, אך בכל אותן השנים איגוד ההתעמלות נמנע מהעסקתה בנבחרת ישראל בעקבות מקרי העבר. גם כאשר עלתה הדרישה להעסיק אותה כמאמנת לפני שנים ספורות לצידה של אירה ויגדורצ’יק, האיגוד נמנע מכך.
וכן, ניתן לבקר החלטה חדשה ותקדימית לפיה נטשה אסמולוב תשוב לקבל תפקיד בנבחרת ישראל, אותה היא עזבה לפני 14 שנה אחרי ביקורת גדולה ורחבה שהטיחה בה הוועדה, אך לא נסבול הכפשות מנגד. מדהים שאיגוד ההתעמלות הציג ציטוט מתוך הוועדה, אך התעלם מתוכן הדברים הקשים שאליהם נחשפו חברי הוועדה. כאשר מטיפים למערכת ONE על הגינות עיתונאית, ראוי לציין כי המערכת המתינה משך ימים לתגובתה של המאמנת, שבחרה שלא להתמודד עם השאלות שמרחפות באוויר עד למועד פרסום הכתבה.
ביקשנו שהמאמנת תשיב אישית לאור הטענות המופנות אליה, אך איגוד שאינו יודע לקבל ביקורת על החלטותיו ויוצא למתקפה כנגד ONE, כאשר מושא הביקורת בוחרת שלא להגיב, והאיגוד בכוונה מסתיר זאת, במקום להתמודד עם השאלות, זהו איגוד שככל הנראה אינו יודע להתמודד עם ביקורת ציבורית, עובדות ושאלות.