סערת הרפורמה בכספי התמיכה נמשכת. אחרי שהדיון על אישור הקריטריונים החדשים נדחה פעם אחר פעם במועצה הלאומית לספורט, במשרד הודיעו כי בנו סימולציה מיוחדת כדי להוביל לאישור הרפורמה אך סירבו לחשוף את המספרים עד לישיבה הבאה במועצה. אלא שהשבוע, סגן ראש מינהל הספורט, דודו מלכא, הציג לראשי האיגודים את הסימולציה החדשה וחשף את הנתונים שלה - ובספורט הישראלי עדיין זועמים.
מלכא הציג את פרטי הסימולציה החדשה במסגרת הדיון החודשי הקבוע שקיים בפורום ראשי האיגודים. מדובר בסימולציה חלקית שמציגה רק את הנתונים של שנת 2021 ולא את הנתונים המלאים להמשך, כאשר על פי מה שנאמר בישיבה, במשרד התרבות והספורט מתכננים "שנת מעבר" ב-2021 עם הגנות לתקציבים בדרך לרפורמה שתתחיל לאחר מכן, ולמעשה רק הנתונים הללו הוצגו בדיון עם ראשי האיגודים.
לפי התכנון, במסגרת השינויים ברפורמה, במהלך השנה הראשונה תהיה הגנה מפני ירידה בתקציב עד גובה של 90% לכל ענף ותהיה הגנה מפני עלייה בגובה של עד 120%. כלומר, אם איגוד ייאלץ לספוג קיצוץ בכספי התמיכה, אז הוא לא יעלה מעל עשרה אחוזים מסך התקציב השנתי הקיים שלו. אם הוא יהנה מגידול בגובה כספי התמיכה, אז זה לא יעלה ביותר מעשרים אחוזים מגובה התקציב השנתי של הענף.
מפרטי הסימולציה שהוצגה עולה כי הכדורגל לא צפוי לספוג קיצוץ גדול ב-2021 כפי שתוכנן בתחילה, אלא אפילו להפך, הרי שלפתע מינהל הספורט הראה גידול בתקציב של הענף המוביל בארץ. על פי הסימולציה החלקית שהוצגה, בשנת 2021 התקציב ענף הכדורגל יעלה עד לסכום של 51 מיליון שקל, כך שלמעשה הכדורגל יראה גידול של 1.2 מיליון שקל בכספי התמיכה שיקבל בשנה הבאה, במקום לספוג ירידה של 10 מיליון שקל. לפי גורמים המעורים בפרטים, השינוי הגיע בעקבות השלמת פרטים חסרים במסמכים שאספו אנשי ההתאחדות בימים האחרונים וכך בעצם הסכומים "התאפסו".
הכדורגל והכדורסל מוגדרים על פי הרפורמה כענפי-על, כך שיש להם תקציב נפרד משאר הענפים. תקציב ענף הכדורסל לשנת 2021 צפוי להגיע לפי הסימולציה ל-54 מיליון שקל, כך שעל פי המסתמן, בשורה התחתונה, הכדורגל והכדורסל יהיו ללא זעזועים מיוחדים בתקציבי כספי התמיכה שיקבלו במהלך השנה הנוכחית. מה יהיה אחרי שנת 2021? לא ברור, משום שמשרד התרבות והספורט לא הציג את הנתונים החדשים במלואם ולא חושף מה יהיו התקציבים אחרי 2021.
בענפים האולימפיים המובילים, ענף האתלטיקה צפוי לקבל תקציב בגובה של 4.4 מיליון שקל ב-2021 כולל ההגנות והתוספות. הג'ודו יקבל 9.4 מיליון שקל בשנה הקרובה, אך הוא עלול לספוג קיצוצים בהמשך. השייט, שרשם הישגים מרשימים לאחרונה, יזכה לתקציב בגובה של 3.5 מיליון שקל בשנה הקרובה והוא אף צפוי לגדול בעתיד לפי ההערכות לאור הישגיו.
ענף ההתעמלות, שהיה אמור לספוג קיצוץ גדול בגובה של 6 מיליון שקל בסימולציה הראשונית, צפוי לקבל ב"שנת המעבר" סכום של 13.3 מיליון שקל בזכות ההגנות, כאשר במהלך 2021 הוא יצטרך להתכונן לקיצוץ חד בתקציבים ולהתאים את עצמו לדרישות של מבחני התמיכה החדשים כדי למנוע זעזוע רציני בתקציביו. במהלך הדיונים במשרד התרבות והספורט, התנהל דיון ארוך על הענף המצליח, במהלכו נטען כי במשך שנים ההתעמלות זכתה לכספים גבוהים יותר בגלל שוועדת לובצקי קבעה כי בניגוד לענפים האחרים המתעמלים הצעירים זכו לניקוד גבוה של ספורטאי נוער כבר מגיל 8 בגלל גיל הפרישה הקצר של המתעמלות האמנותית, בעוד שברוב הענפים גיל הנוער מתחיל מ-13 ומעלה.
אם הרפורמה תאושר במתכונת של שנת המעבר, ענף האופניים יקבל ב-2021 תקציב של 2 מיליון שקל, בשחייה יזכו ל-7.3 מיליון שקל בשנה הנוכחית והטניס יקבל 4.5 מיליון שקל בזכות ההגנות. מה יקרה הלאה? כאמור, לא ברור. ענפים מסוימים יצטרכו להיערך לקיצוצים במהלך שנת המעבר, הרי שמבחני התמיכה לחלוקת הכספים הללו פועלים בין היתר גם על פי מדד של הצלחה, ובענפים מסוימים לא צפוי להיות שיפור משמעותי בתחום הזה בשנתיים הבאות.
דווקא בענפים שאינם אולימפיים צפוי זינוק בכספי התמיכה על הנייר. הקיק בוקס יעלה מ-892 אלף השקלים שקיבל אשתקד על פי הסימולציה הראשונה, עד ל-1.4 מיליון שקל בשנה הבאה על פי נתוני הסימולציה החדשה. בטיסנאות הסכומים יקפצו מ-42 אלף שקל ב-2020 לפי הרישומים המקוריים עד ל-250 אלף שקל לפי הסימולציה העדכנית לשנת 2021. ספורט הריקוד יעלה מ-233 אלף שקל עד ל-467 אלף שקל. רוכבי הגלגליות יזכו לתמיכה שתשודרג מ-179 אלף שקל ל-290 אלף. אפילו ענף הפריסבי יעלה עד ל-277 אלף שקל בשנה הנוכחית והקריקט יקבל 205 אלף ב-2021 לפי הנתונים החדשים.
הסיבה לקפיצה הגבוהה וההזויה בענפים הללו נובעת משינוי שנעשה באמות המידה. במשרד התרבות והספורט רצו לשדרג את כל הענפים הקטנים בתקציבים, כך שכל ענף בארץ יקבל תקציב מינימום של 200 אלף שקל מעתה והלאה. מדובר בעלייה שמגיעה ל-11 ענפים שונים, כאשר עשרה מתוכם הם מהספורט שאינו אולימפי. לאחרונה הוועד האולימפי דרש כי לספורט האולימפי תהיה עוגה תקציבית נפרדת ולא להתחלק באותה העוגה עם הענפים שאינם אולימפיים, כדי שאלה לא יוכלו "לנגוס" בכסף שמיועד לספורטאים האולימפיים, והנושא עדיין נמצא בדיונים.
כך או כך, רוב גופי הספורט בישראל מתכוונים להתנגד לסימולציה של מינהל הספורט. גורם בכיר בספורט בישראלי אמר ל-ONE: "מינהל הספורט הולך עם הראש בקיר וממשיך לעשות סימולציות לעצמו. אנחנו לא סומכים על הסימולציה של דודו מלכא וזה לא יעבור במועצה. נדון באישור מבחני התמיכה החדשים רק על פי נתוני סימולציה שתבוצע על ידי רואה חשבון חיצוני".
במהלך הדיון בו הציג דודו מלכא את המספרים של "שנת המעבר" הוא אמר לראשי האיגודים: "עכשיו אני מראה לכם את מספרי האמת", אך הוא מיד נקטע ופרצה מהומה בחדר כאשר הנוכחים הגיבו: "איך מדובר במספרי אמת אם המבחנים עדיין לא אושרו במועצה?". גורמים שונים בספורט הישראלי תהו: "איך אלה מספרי האמת אם הוא לא מראה גם את המספרים הצפויים לשנת 2022? המטרה היא לכאורה להרדים אותנו עם שנת המעבר כדי שנגיע בעוד שנתיים לרגע האמת ונגלה הפתעות בחשבון הבנק? למשרד התרבות והספורט לא אכפת מענפים שיקרסו? זה לא יעבור".
במשרד התרבות והספורט צפויים להעביר את הסימולציה החדשה שבנה דודו מלכא למשרד רואה חשבון חיצוני על מנת שיוודא כי הנתונים אכן מדויקים על פי הקריטריונים. במשרד אומנם הסכימו לדחיית הדיונים ברפורמה, אך הם יוצאים מנקודת הנחה כי ההצבעה על מבחני התמיכה החדשים תעבור ברוב קולות במועצה הלאומית לספורט אחרי שהנתונים המלאים יוצגו במועצה. מנגד, בכירים בספורט הישראלי מבהירים כי נתוני הסימולציה שהציג דודו מלכא הם בניגוד לעמדתם.