המועצה הלאומית לספורט אמורה להתכנס היום (רביעי) כדי לדון בשינוי אמות המידה לחלוקת כספי התמיכה לספורט הישראלי, כאשר על פי המסתמן כעת - כל גופי הספורט מיישרים קו ומתנגדים לשינויים על פי הסימולציה שנערכה על ידי משרד התרבות והספורט ונחשפה ב-ONE.
כל גופי הספורט - מרכז מכבי, מרכז הפועל, ההתאחדות לכדורגל, איגוד הכדורסל, הוועד האולימפי והאיגודים השונים לא צפויים לאשר את אמות המידה על פי הסימולציה שנעשתה על ידי מינהל הספורט. השבוע נעשו ניסיונות מצד גורם במינהל ליצור קשר עם אנשי ההתאחדות לכדורגל והאיגודים הגדולים ש”נפגעו” מהסימולציה, מתוך כוונה לשכנע אותם להסכים לאמות המידה, תוך שלכאורה הוא פיזר הבטחות שונות לשינויים בסכומים - אך אלה שללו זאת על הסף.
גורמים בספורט הישראלי מתחו ביקורת על כך וציינו: “הפקידות של המשרד רוצה להחליט החלטות. לא ייתכן שלפתע מציעים לתקן את הסימולציה לטובת ההתאחדות לכדורגל שנפגעה ממנה בעשרה מיליון שקל והאיגודים הגדולים שנפגעו ממנה במיליונים נוספים, כל זאת רק על מנת שיאשרו אותה. זה לא רציני”. בדיוני המועצה הלאומית לספורט, אגב, הוועד האולימפי דרש כי הסימולציה תיעשה על ידי רואה חשבון חיצוני ולא על ידי משרד הספורט.
בגופי הרוחב בספורט הישראלי סבורים כי אין לאשר את השינויים גם בגלל שמדובר בשנת קורונה ובשנה אולימפית, כך ששינויים בתקציבי האיגודים הבכירים כמו ההתעמלות והג’ודו עלולים להוביל לפגיעה בספורטאים שאמורים להתכונן למשחקים האולימפיים בטוקיו. במינהל הספורט ניסו לשכנע והצהירו כי על חלק מהכסף יהיו הגנות, כמו הגנה של קיצוץ שנתי בגובה של עד 10% מסך כל התקציב הנוכחי, אך בספורט הישראלי סבורים כי צריך לדחות את היישום גם אם על חלק מהכסף יש הגנות של 90%.
לטענת בכירים בספורט הישראלי, כל גופי הספורט יישרו קו, כך שאם לא ישנו את התבחינים - השינוי באמות המידה לא יאושר. מבדיקה שנעשתה על ידם עולה כי הקבוצות והאגודות ייפגעו בנזק של מיליוני שקלים, משום שלפי התוכנית יש כוונה לקצץ מתוך 100 מיליון השקלים שמחולקים לאגודות סכום של 10 מיליון שקל, כאשר המדינה מציעה כי ה-10 מיליון שקלים שקוצצו יגיעו לקבוצות והאגודות בחזרה כפיצוי דרך פרויקט המאמנים.
גופי הרוחב דואגים לקבוצות וגורם בכיר בספורט הישראלי הגיב לכך: “בסופו של דבר, מי שמחולל את הספורט בישראל אלה האגודות, עם כל הכבוד לאיגודים ולוועד האולימפי. רוצים לפצות אותן על הקיצוץ עם פרויקט המאמנים, אבל גם שם רק העשירות יקבלו את המענקים האלה. נניח ובעוד שנה-שנתיים קדימה יפסיקו את הפיצוי על המאמנים, מה יקרה אז? הקיצוץ הזה הוא קריטי להרבה אגודות שייפגעו וייסגרו”.
באיגודים רבים יש מתח גדול לקראת הישיבה. גורם בכיר בספורט הישראלי זעם: “חייבים לעצור את אישור אמות המידה בישיבה מחר. מעולם לא קיבלנו אותם להערות או הארות. גם הערות שנתנו כשראינו אותן בחטף לא התקבלו. זהו מחטף בחירות שיחריב מספר ענפי ספורט. מדובר בהליך שאינו תקין כל עוד לא מעבירים את אמות המידה ואת הסימולציה לאיגודים אפילו למראית עין”.
מנכ”ל איגוד הכדורעף, יניב נוימן, אמר: “שינוי אמות המידה לתקצוב הינו הליך נכון והכרחי אבל יש להעביר אותן, כולל הסימולציה, להתייחסות איגודי הספורט לפני דיון על אישורם. לא ראוי לקבוע את עתיד הספורט ולפגוע משמעותית בחלק מתקציב האיגודים והאגודות ללא שיתוף והכלה. איגוד הכדורעף פעל על פי אמות המידה של לובצקי, הגדיל את מספר הקבוצות והספורטאים, ועדיין תקציב האגודות שלו ירד ביותר מ-30 אחוז בשנת 2020. אמות המידה החדשות יובילו לקיצוץ של יותר מ-50 בתמיכה לאגודות בשנתיים. זה לא מידתי ואפשרי”.