ברחבי התקשורת בקטלוניה עסקו לאחרונה בכמה מוקדים – הסיכוי לבצע מהפך מול פאריס סן ז’רמן בליגת האלופות, הבחירה של ז’ואן לאפורטה כנשיא ומיד אחר כך לאחד מהגיוסים הראשונים שלו למועדון – ג’ורדי קרויף. ההולנדי, בנו של אגדת העבר ומי ששיחק בעצמו בקבוצה בשנות ה-90, כבר נמצא שנים בפנקסים של ברצלונה. עוד כשהיה במכבי תל אביב השם שלו עלה כמי שעשוי לחזור לקבוצה כמעט שלושה עשורים מהרגע שעזב.
ג’ורדי, שבחר ללכת לקריירה מקצועית אחרי שסיים את הקריירה כשחקן, תמיד היה מבוקש בברצלונה. אפשר לומר שקרויף היה ה’אס’ בכל קמפיין בחירות כשה’סוסיוס’ (חברי ההנהלה בבארסה), נהגו להשתמש בו כקלף מנצח, כזה שאתה לא יכול שלא יהיה אצלך. כתוצאה מכך לג’ורדי היו הזדמנויות רבות להיכנס למועדון בעבר אך הוא לא רצה בכך – עד שחזר למערכת האיש הנכון, זה שאולי גורם לו להגיע חזרה לקטלוניה בגיל 47 בתוך מנהל טכני.
רק לא ברתומאו
רבות דובר ועוד ידובר על הקדנציה של הנהלת ברתומאו ואנשיו בברצלונה. אלו שמצד אחד הובילו לכמה הישגים מרשימים, היו מצד שני אלה שחתומים על התקופה הרעה ביותר מזה שנים רבות במועדון. תקופה שהגיעה לשיאה על הדשא עם ה-8:2 המפלצתי לבאיירן מינכן, אך מחוץ למגרש הגיעה לשערורייה גדולה וחסרת תקדים שהסתיימה בפשיטה על משרדי המועדון ומעצרו של ברתומאו. אנשים הקשורים לבארסה, אלו שמכירים את הלך הרוח, הבינו שההנהלה הכושלת חייבת לפנות מקום, כשגם האוהדים כמובן כבר מאסו ואף הכוכב הגדול מסי שהתבטא כנגד ברתומאו בצורה חריפה.
כמוהם, כך גם ג’ורדי קרויף. כל מי שמכיר את ההולנדי שמע ממנו לא פעם בזמן שהיה במכבי ת”א שהוא לא יחזור לברצלונה כל עוד ההנהלה לא תפנה את הכיסא. ג’ורדי קיבל פניות רבות מברתומאו אך ידע לסרב ותמיד אמר שמבחינתו הוא עושה דרך מקצועית טובה ונכונה עבורו, כשהוא חווה את הכדורגל מכל הכיוונים ובשנים האחרונות גם כמאמן, כל זאת כדי שביום מן הימים, כשיחזור לברצלונה, הוא יוכל להיות גמיש בהתאמה המקצועית שלו למועדון - אם לאפורטה יחזור, אולי זה יקרה - זה משפט שחזר על עצמו מצד ג’ורדי.
אז הרגע הזה הגיע לאחרונה כשלאפורטה ניצח ברוב מוחץ וקיבל לידיו את המשימה אולי הקשה ביותר בכדורגל העולמי של ימים אלה – להבריא את ברצלונה, ובמקביל גם לדאוג שליאו מסי לא יעזוב בקיץ. על מנת להגיע לדברים האלה לאפורטה יודע שהוא צריך סביבו אנשי מקצוע טובים, כאלה שמלבד היכולת שלהם לנהל ולהצעיד קדימה מועדון בסדר גודל שכזה – גם כאלו שאפשר לסמוך עליהם שטובת המועדון קודמת לטובתם האישית (ראה ערך – ברתומאו ופרשת “בארסה-גייט” הזכורה בה הושכרה חברה שתכפיש ברשתות החברתיות שחקנים בכירים ותשבח את ההנהלה).
עונה על הדרישות: אלו האתגרים של ג’ורדי בבארסה
ג’ורדי הפך לקלף מהראשונים בשרוול של לאפורטה. העובדה שקרויף היה גם באג’נדה של ויקטור פונט (שהתמודד מול לאפורטה על הנשיאות), כשהוא ניסה להקים צוות חלומות עם קרלס פויול, ג’ורדי קרויף וצ’אבי כמאמן על הקווים, ובסוף פויול וג’ורדי הם הראשונים “לעבור צד”, היא ניצחון ענק של לאפורטה במסע לנשיאות ברצלונה. בפן המקצועי, ג’ורדי מגיע לעמדת המנהל הטכני שאוישה בשנים האחרונות באנשי מקצוע שלא הטיבו עם המועדון, כמו אריק אבידל כדוגמה בולטת, אבל גם קרלס פלנאס שעושה את התפקיד כיום ולא הבריק בלשון המעטה. מהבחינה הזו ובשל הקרבה והידידות בין השניים, ג’ורדי יכול תחת נשיא כמו לאפורטה להוציא תוצאות טובות יותר בתפקיד.
אז מה דורש התפקיד באחד המועדונים היוקרתיים והלחוצים ביותר בעולם הספורט? ובכן, ג’ורדי יהיה אחראי על גיוס הרכש לקבוצה הבוגרת, ולפניו לא מעט אתגרים בניסיון לחזק את הקבוצה שמשוועת לחיזוק בחלק הקדמי וכמובן בחלק האחורי הלוקה בחסר במשך שנים ארוכות. מן הסתם, לקרויף יהיה גם משקל בהחלטות נוספות הנוגעות בצוותי האימון, אסטרטגיה של חוזים מול שחקנים והשפעה על הליך הפיתוח ב’לה מאסיה’, אקדמיית הנוער המפוארת, שנראה שלאפורטה הולך להשקיע בה לא מעט. כזכור היטב, שורה ארוכה של שחקנים כשבראשם כמובן מסי, פיקה, צ’אבי ואינייסטה, עשו את המסלול משם וגם כעת תחת רונאלד קומאן יש כישרונות חדשים שצצים.
מבחינת יכולות הניהול, ג’ורדי כבר הראה במהלך 6 השנים שלו במכבי ת”א (מתוכן 5 כמנהל מקצועי) שהוא מסוגל לעבוד תחת סיר לחץ אולי הכי גדול בכדורגל הישראלי ולהפוך אותו לדבר שהוא רוצה שיהיה. הקושי הגדול ביותר של ההולנדי בישראל היה העובדה שעיתונאים ממש חיו בתוך חדר ההלבשה של הקבוצה, ישבו באימונים וראו למעשה כל מה שקורה. מה שהפריע לו היה עניין ההדלפות והחיבור שבין השחקנים לעיתונאים. אצל ג’ורדי אין זה נהוג שעיתונאי מדבר עם שחקן אחרי אימון ושואל איך היה – את המידע מקבלים רק דרך הערוצים הרשמיים. כך, הפך קרויף את קריית שלום למבצר סגור שהכניסה של תקשורת אליו אסורה בהחלט.
את הקשר שבין שחקן לעיתונאי ג’ורדי לא יצטרך לנתק כמהל טכני של ברצלונה כי אין כל כך מה, אבל הוא כן יצטרך לבנות סביבו לובי של עיתונאים שייתנו שקט לקבוצה הבוגרת, ואת היכולת הזו יש לו. כמובן שברצלונה, ברמת גדולתה, הסיקור והלחץ, לא דומה למה שחווה בישראל, אך ג’ורדי יצטרך לאמץ דברים שהוא עשה פה בארץ, עם צעדים אמיצים שהוא לקח, על מנת לייצר מנגנון שמוביל קבוצה גדולה.
לקח החלטות שהכניסו כסף לגולדהאר
אחד הסיפורים הפחות מוכרים על ג'ורדי זה הקונפליקט הראשון שלו במכבי ת”א מול הבעלים מיץ’ גולדהאר. קרויף הגיע לצהובים בסיטואציה שבה מנסים למכור את מוסא קונאטה עליו הייתה הצעה מאיטליה על סך 700 אלף אירו והקנדי היה נחוש למכור אותו. במקביל, נערכו המשחקים האולימפיים וסנגל שיחקה שם, וג’ורדי מצידו התעקש שאסור למכור את החלוץ הסנגלי עד אחרי התחרות. גולדהאר, כאיש עסקים, רצה למכור לאור ההצעה הנאה שהוגשה על שולחנו אחרי שקונאטה שיחק בסך הכל שישה משחקים בבוגרים. לא עניין אותו המשחקים האולימפיים, הוא חשש שתהיה פציעה או שלא יהיו הצעות אחרות או שבעוד חודש, התנאים שהוא יקבל על קונאטה יהיו נמוכים יותר.
ג'ורדי התעקש ואמר לגולדהאר שבמידה שיכבוש 3-4 שערים במשחקים האולימפיים – המחיר שלו יזנק. התוצאה? קונאטה היה אחד השחקנים הטובים ביותר בטורניר ומכבי מכרה אותו ב-2 מיליון אירו לקרסנודאר הרוסית. זה גם היה הקלף המשמעותי של ג’ורדי מול גולדהאר להמשך, כשהבעלים מקנדה הבין שמולו לא עומד “פראייר”, אלא דמות שמבינה מה היא עושה.
אירוע נוסף הוא סביב ברק יצחקי. כשג’ורדי הגיע למכבי ת”א הייתה סיטואציה שבה אחד מהשניים צריך היה לצאת החוצה – יצחקי או אלירן עטר. זו הייתה החלטה שנקבעה עוד בטרם הוחתם ההולנדי בקריית שלום. מצד אחד גולדהאר מאוד אהב את ברק והרוחות סביב השינוי היו שצריך לשלוח את עטר החוצה, אך ג’ורדי חשב אחרת עם הגעתו. הוא סבר שאת יצחקי דווקא צריך לנתק מכל הגורמים שסביב מכבי ושהכי טוב עבורו זה לצאת לעונה מחוץ לישראל, במקום בו יוכל להשתקם גם מהפציעה שחווה.
יצחקי לא אהב את ההחלטה שהגיעה מההולנדי, אך כיבד את מה שאמר ויצא לאנורתוזיס פמגוסטה הקפריסאית. במכבי טוענים כי באחת השיחות ג’ורדי אמר לכאורה “נשלח את יצחקי בהשאלה לעונה אחת ונחזיר אותו בקיץ. בעונה הקרובה אלירן עטר יתפוצץ מבחינת שערים ונמכור אותו”. זו הייתה אולי משאלת לב, אבל היא התגשמה. עטר כבש 22 שערים ונמכר ב-2 מיליון אירו לריימס הצרפתית וזה היה הקיץ השני ברציפות בו ג'ורדי הכניס סכום כזה לקופה של גולדהאר. יצחקי חזר ועשה עונה אדירה תחת סוזה שנקטעה רק בקרע שלו בצולבת בבאזל.
הצלמים מחוץ למשרד של ברתומאו
סיפור נוסף בכל הקשור לברצלונה הוא סביב ברתומאו. הנשיא הקודם של בארסה הזמין אליו באחד הימים את ג’ורדי לשיחה, ההולנדי הלך מתוך כבוד כדי לשמוע מה שיש לברתומאו להגיד, כשהייתה לו גם תחושה שתוכן השיחה יודלף החוצה. עם יציאתו מהרכב, ראה ג’ורדי צלמים שמחכים ואורבים לו בכניסה למשרדים של ברתומאו. יד המקרה או שהוזמנו לשם מראש?
מהר מאוד העניין התפשט בכלי התקשורת בספרד כמו בשדה קוצים, ויחד עם זאת הגיעו הספקולציות באשר ברתומאו מנסה להביא את קרויף לברצלונה. ג’ורדי מצידו אמר לכל מקורביו כי הוא לא יחזור למועדון כל עוד ברתומאו עומד בראשו, אלא אם יעשה זאת – זה רק במקרה של חזרה של לאפורטה. ישנה התחושה שגם ג'ורדי האמין שהתקופה שלו מחוץ לברצלונה ועד שישוב אליה בתפקיד כלשהו תהיה יותר ארוכה ממה שהיא בפועל.
הנקודה האחרונה היא הילדים שלו. ג'ורדי, בשל תפקידיו והקריירה שבחר, התגורר מעט מאוד זמן בברצלונה בשנים האחרונות. במילים אחרות, פספס את הגדילה של שני ילדיו (בן ובת). עכשיו, ברגע בו תושלם החזרה שלו לברצלונה, הוא גם יהיה שלם פעם נוספת ויוכל להיות הרבה יותר קרוב אליהם. זה משהו שהוא דיבר עליו לא מעט, שזה אחד הדברים שהכי מפריעים לו במהלך הקריירה המקצועית שלו ביום יום. זה הפך קשוח הרבה יותר בשנת הקורונה הזו. עכשיו הוא יוכל למצוא לכך פתרון ושוב יהיה קרוב גם לאמו. את החוזים שלו חתם ג’ורדי בלי סעיף יציאה לברצלונה כי לא האמין שלאפורטה יחזור, וגם עכשיו בחוזה עם שנזן הסינית אותה הוא מאמן הנושא לא פשוט כפי שחושבים, אך ייסגר בסופו של דבר.
המחווה עם מסי
לפני כמה שנים, אחד הסוכנים בישראל טס לברצלונה עם הילדים שלו לחופשה. באחד מהימים בעיר החליטו לערוך סיור במתחמים של ברצלונה, להראות לילד את האקדמיה המפוארת. למען הסיכוי הקלוש, החליט אותו סוכן לנסות ולבדוק האם יוכל להשיג לבנו תמונה עם ליאו מסי. הסוכן התקשר לג’ורדי בזמן שהיו במתחם ושאל האם הוא מכיר מישהו ומה הסיכוי להשיג את התמונה. קרויף שאל היכן הם נמצאים, אמר להם לחכות ליד הכניסה למשרדים ואחרי דקות ספורות יצא אליהם מסי, הצטלם עם הילד, העניק חתימה ואף אמר להם למסור דרישת שלום לג’ורדי.
בסופו של דבר, הגעתו של לאפורטה לבארסה מבשרת שינוי ועתיד ורוד שיכול להגיע חזרה לקבוצה. ג’ורדי, שאביו יוהאן שנפטר ב-2016 היה כמובן אייקון עצום במועדון ודמותו מתנוססת במתחמים היוקרתיים, הפך לאחת מהבכירות הראשונות לתפקיד, כזו שכמעט מובן מאליה בתקשורת הקטלונית כי תתרחש. עוד בטרם הבחירות התראיים לא פעם ג’ורדי לכלי התקשורת המקומיים וסיפר כי אביו היה רוצה את לאפורטה כנשיא, ולכן זו הבחירה שלו. כעת, ג’ורדי הפך לבחירה של הנשיא. “חזרתו של לאפורטה האיצה את תהליך החזרה של ג’ורדי, הוא רוצה אותו לצידו על מנת שימלא חלל גדול בתפקיד כה חשוב בברצלונה”, נכתב בקטלוניה.