הג’ודאי האיראני סעיד מולאי התקבל בחמימות הבוקר (שלישי) באימון נבחרת ישראל של אורן סמדג’ה בבית המלון הילטון בתל אביב. בשנה וחצי האחרונות, מאז עזב את מולדתו, הוא מתאמן לבדו במקומות שונים בעולם - אך הפעם זכה ליריב אימונים אישי ולאימון באווירה טובה ביחד עם הג’ודאים הישראלים.
מי שעזר לו להתאקלם היה מאמן נבחרת ישראל, אורן סמדג’ה, שלא היה יכול להתעלם מהגעתו ארצה ומכך שהוא הגיע רק עם מאמנו. במהלך השנים האחרונות נוצר קשר אישי בין המחנות ובצד הישראלי מן הסתם ערים למצוקתו של הג’ודאי שהשאיר את משפחתו מאחור.
“הייתי עד למה שקרה ב-2019 באליפות העולם בטוקיו”, סיפר סמדג’ה בראיון ל-ONE. “זו הייתה סיטואציה הזויה. אנחנו נמצאים באותו חדר החימום, ואני רואה איך שגיא מוקי מנצח קרב אחרי קרב ואיך סעיד מולאי מנצח קרב אחרי קרב. בשלב מסוים כולנו מבינים שהולך להיות קרב ביניהם, ופתאום אני רואה את המתח שיש בצד של מולאי, את הטלפונים ואת כל ההתרחשות שמסביב. אני זוכר שראיתי אותו נשבר, אני זוכר שהגיעו עיתונאים וצלמים מכל מיני תחנות טלוויזיה וזו הייתה הפעם הראשונה שהתערבתי בכל מה שקשור לסעיד, כשניגשתי להוציא את כולם מהחדר. התקרבתי, ישבתי שם וסיפרו לי על הדרמה שהתחוללה מאחורי הקלעים עם הדרישות שקיבל לא להופיע מולנו. באותו רגע הייתי עצוב. מצער לדעת שזה קורה, אבל אני בטוח שפה בארץ הוא מרגיש בטוח יותר ואני יודע שהאיגוד שלנו נותן לו את הטוב ביותר".
איך היחסים ביניכם כיום?
“אנחנו במגעים ומדברים עם סעיד והמאמן שלו. האמת שהדיבור בנינו נוצר לפני התחרות פה ולאט לאט התחיל להיווצר ביטחון מסוים בינינו לבינו, עד כדי כך שאנחנו כבר משוחחים בטלפון בחופשיות. הוא שולח לי הודעות של שבת שלום ומאחל לי חג שמח בחגים”.
רגע, סעיד מכיר את החגים של העם היהודי?
“הוא מכיר את החגים שלנו, כן, וזה בסדר. הרבה אנשים שולחים ברכות אחד לשני”.
ואיך אתה רואה את זה שהוא מגיע לישראל כדי להתחרות?
“זה שהוא הגיע לכאן, זה מעיד על אדם שהולך אחרי החלום הגדול ביותר שלו. הוא יודע מה קרה בעבר לספורטאים שלא התחרו מול ישראלים, איך הם איבדו את הדרך ואת החלום הגדול שלהם. זה פשוט ספורטאי שהולך עם האמת שלו, החלום שלו ונלחם למען הדברים שהוא מאמין בהם, וזה ראוי להרבה הערכה”.
איך מתנהל אימון בין שני אלופי עולם שהם בסוף גם יריבים על המזרן?
“אני יוצא מנקודת הנחה שהוא תמיד אחד מהספורטאים הכי חזקים שיש וגם מבין אלה שיש להם פוטנציאל להילחם מול שגיא על מדליה אולימפית ביום מן הימים, ואני צריך להיות כמאמן דרוך, לדעת את היתרונות והחסרונות, וללמוד אותו, כי בסוף הוא גם יריב של שגיא שהוא אלוף העולם שלנו. לפעמים צריך לעשות את ההפרדה, אין מה לעשות. כל אחד מהם מתאמן בנפרד עם יריב אימונים שונה”.
מה זה אומר שיש בתל אביב תחרות גראנד סלאם?
“עצם זה ששינו את ההגדרה מגראנד פרי לגראנד סלאם זה משדרג את התחרות ומעלה את הרמה. הרבה ספורטאים מהטופ העולמי, כשהם שומעים שיש תחרות גראנד סלאם זה מבחינתם תחרות גדולה בסבב האולימפי. אני שמח שהאיגוד עשה מאמצים גדולים כדי שזה יקרה וזה ראוי להרבה הערכה. המאמנים הזרים פה בשוק מהיכולת הארגונית של התחרות ושל האיגוד שלנו. חכרו מטוסים, שכרו חדרים בבית מלון, ובאמת הצליחו להרים אירוע למרות המגבלות, אחרי שהרבה לא האמינו שהתחרות הזו תתקיים, אבל זה קורה”
ההכנות של הנבחרת עברו בצורה טובה?
“כן. עשינו אימון ראשון היום וכל הספורטאים הבכירים שלנו היו בו, למעט טל פליקר שקצת פצוע. יש הרבה צעירים שהם העתיד של הג’ודו בשנים הבאות, כמו ים וולצ’ק בן ה-17 שמתחרה לראשונה בגראנד סלאם, כך שאני מאמין שהדור הבא שמקבל הזדמנות כזאת, ידע לנצל אותה ולצבור ניסיון להמשך. אנחנו לא מצפים מהם להגיע לשלבים של קרבות על המדליות כמובן, אבל אנחנו מייצרים עומק בנבחרת וזה חשוב. המטרה שלנו היא שיהיו לנו ארבעה ספורטאים חזקים בכל משקל החל מהרגע שאולימפיאדת טוקיו תסתיים”.
מדברים הרבה על זה שמדובר בתחרות בצל הקורונה במדינה שרק יצאה מסגר. איך שומרים על הכללים ומה עובר עליכם בדרך לתחרות?
“קודם כל, כל הספורטאים האולימפיים שלנו בג’ודו חוסנו בשתי זריקות. בדרך לבית המלון הילטון בתל אביב עברנו שתי בדיקות קורונה, עם הכניסה למלון עברנו בדיקה נוספת ורק לאחר מכן הרשו לנו לצאת מהחדר. בכל הזמן הזה, אתה מקבל אוכל לחדר כששמים לך את זה ליד הדלת. אחרי שכולם יצאו שליליים גם בבדיקה השלישית, יכולנו לצאת להתאמן במלון באולם מיוחד.
עוד הוסיף: “יש לנו שני אימונים ביום, כשיממה לפני התחרות כל ספורטאי יעבור בדיקה נוספת ורק לאחר מכן יתחרה. זה לא פשוט ולא נעים, אבל זו התקופה ויש מתווה מאוד קפדני של האיגוד העולמי. כך זה היה בהונגריה, באליפות אירופה, במאסטרס ועכשיו כאן אצלנו בארץ. זה מתווה שהוא טוב ביחס למצב בעולם. אנחנו מתכוננים ורוצים לעשות את הטוב ביותר למרות הכל, בשאיפה שנשיג מדליות גם פה”.